Är det OK att elda obehandlat trä?

Under åren har jag samlat på mig gud vet hur många bitar av byggskräp. Alla dessa slumpmässiga bitar av 2×4 och 2×6 har suttit i min träaffär i över ett decennium. Jag använder den udda biten här och där, men de började gå över styr. Efter att ha haft dem i över ett halvt decennium var jag tvungen att använda dem. Så jag ställde mig själv en enkel fråga; Kan jag elda obehandlad ved i eldstaden?

Ja, det är säkert att elda obehandlat ved i både inomhus- och utomhusbränder. De flesta 2×4 är gjorda av mjuka träslag som tall och är helt säkra att bränna. Se till att ge plankorna gott om tid att torka, eftersom barrved tenderar att ha en hög fukthalt. Det är bäst att inte bränna målat, betsat och tryckbehandlat trä, eftersom de kan släppa ut gifter i luften.

Hur vet jag att brädan är säker och redo att brännas? Jag kommer att diskutera dessa frågor och mer i resten av den här artikeln.

Att elda obehandlat trä är säkert

Det är inga som helst problem med att elda torr ved så länge den inte är tryckbehandlad. Jag eldar bitar av ved i min eldstad hela tiden. Ibland behåller jag de stora sakerna, men man kan verkligen inte göra något med mindre tallrikar. Att bränna dem är bättre än att betala för att slänga dem i papperskorgen (kanske inte för miljön).

Den enda oro jag har hört om att bränna obehandlat trä är att ändarna ibland är målade för att kontrollera torkningen. Att bränna färg är inte det bästa för din hälsa, men en så liten mängd färg borde inte vara ett problem.

  Klyver du ved våt eller torr?

Plywood och OSB kan säkert brännas utomhus, men du vill inte ta med bitar i en inomhuseld. Jag pratar inte om ett farligt kemikalieproblem i träet. De brinner bara löjligt varma och kan göra allvarliga skador på din eldstad eller vedspis. Det är något med hur tunna och torra brädorna är som går upp snabbt.

Vissa hävdar att limmet som håller ihop lagren är giftigt, men det finns egentligen inga bevis för det. Och om du bara eldar veden utanför, andas du inte mycket av det ändå. Du måste göra din bästa gissning och beräkna risken/belöningen du är villig att acceptera. Själv har jag andats in värre ångor än lim i mitt liv och jag har inte för avsikt att gå till soptippen i onödan.

Överbelasta inte din eldstad

Om ditt trä är vått eller torrt beror på källan och hur länge du har lagrat det. I allmänhet är dimensionellt virke ofta ganska torrt. Det är bra för att elda, men du kan överbelasta din eldstad om du inte är försiktig.

Att överbelasta eldstaden låter inte som en stor grej, men det kan verkligen överhetta en kamin. Du vill inte orsaka skada bara för att du försöker elda obehandlat trä.

Du behöver fortfarande krydda träet

Hur förvarade du virket? Dimensionellt virke har vanligtvis en låg fukthalt, men barrträd är ökända för att blötläggas i vatten. Du kan få fuktproblem om du inte staplar och täcker veden ordentligt.

Jag rekommenderar att följa samma allmänna riktlinjer som med vanlig ved. Håll träet från marken på en sten, täck över det för att hålla det torrt, lämna sidorna exponerade för att förbättra luftflödet och försök ge träet så mycket solljus som möjligt. Om du följer alla dessa steg bör din ved när som helst vara redo att brännas.

  Måste tältets fotspår vara mindre än tältet?

Bränn inte målat och betsat trä

Det kan vara frestande att elda allt trä du kan få tag i, men tänk en extra gång på att bränna målat/betsat trä. Det finns inget sätt att veta vilken typ av kemikalier som finns i färg- och fläckformlerna. De kan vara säkra att bränna eller så kan du andas in farliga kemikalier.

Tillverkaren är verkligen inte på väg att rekommendera att bränna sin produkt, så det finns inget sätt att få ett rakt svar. Om du väljer att bränna målat eller betsat trä, se till att det är i en eldstad utomhus.

Bränn inte tryckbehandlat trä

De flesta vet att det är en dålig idé att elda tryckimpregnerat trä, men jag tänkte att jag borde nämna det ändå. Tryckbehandlat trä innehåller många konserveringsmedel, fungicider och insekticider. Det är bra för att förhindra röta och insektsskador, men att andas in ångorna skulle vara fruktansvärt för dina lungor.

När du eldar tryckbehandlat trä släpps en ogudaktig mängd giftiga kemikalier ut i luften. Det är bäst att återanvända tryckbehandlat virke eller slänga det på en soptipp. Du kan inte ens sätta tillbaka plankorna i skogen eftersom de inte ruttnar.

Träpallar innehåller också kemikalier

Om jag skulle gissa så skulle jag säga att 90 % av de brasor som jag gick på i gymnasiet var brinnande träpallar. När jag vet vad jag vet nu hade jag nog inte gjort så mycket annorlunda, men det är alltid bra att tvivla på sig själv. Jag kanske har flyttat några meter bort så att jag inte skulle ha andats in all den där giftiga röken, men jag skulle inte ge upp de där ölfyllda minnena för någonting.

  Hur nära kan du parkera en brandpost?

Nuförtiden finns det massor av listiga saker du kan göra med pallar. Lägg upp dem på Craigslist eller Facebook Marketplace och jag är säker på att någon kommer att hämta dem. Eller så kanske du vill göra ett fint bord, stol och allt möjligt annat.