Är det nödvändigt med klätterskor? Gör de någon skillnad?

Det var några gånger förr när jag åkte bouldering med Blundstone-skor. Till och med min flickvän, som hade gått en professionell bergsklättringskurs, hade aldrig använt klätterskor. Eftersom de är ganska dyra började jag undra: är klätterskor nödvändiga, gör de någon skillnad? För att svara på dessa två frågor grävde jag lite och kom fram till några överraskande resultat.

Klätterskor är nödvändiga eftersom de hjälper dig att få ett bra fäste och sulan ger dig rätt mängd stöd. De underlättar även avancerade manövrar och tillsammans med dämpningssystemet förhindrar de dig från allvarliga skador. Dessutom ser deras halkfria botten till att du inte halkar och deras ventilation, tillsammans med den ergonomiska designen, fördröjer fottrötthet.

1. Hjälp dig att få fotfäste

Klätterskor är vanligtvis av 3 typer (källa). Dessa inkluderar:

 • Neutrala klätterskor
 • Aggressiva klätterskor
 • Måttliga klätterskor

Klassificeringen beror på droppen, vilket hänvisar till tårnas läge i förhållande till hälen. Till exempel, i aggressiva klätterskor är tårna lägre än hälarna.

Du kanske tänker, varför är det så? Svaret är att hjälpa dig att få fotfäste i klipporna och springorna (källa).

Jag kan redan höra dig säga det, men jag kan också röra mig på samma sätt i den vanliga skon. Vad är då behovet av att köpa klättersko?

Svaret är att sulan och kroppen på standardskon inte erbjuder så hög flexibilitet. Även om du använder din styrka för att böja den så förkortar du skons livslängd drastiskt. Även om det kanske fortfarande är uthärdligt, men vad gör du om skon går sönder under promenaden?

Det kan vara ett riskabelt förslag. Däremot är klätterskorna specialdesignade för klättring och ger dig fäste i hålen och springorna. Så de kan inte bara hjälpa dig att få fotfäste, utan också stå emot tidens tand.

Ett annat sätt skon kan hjälpa dig på är att få grepp på vilken yta som helst. Det spelar ingen roll om du stöter på stenar och grus eller sand, klätterskor kan ge dig utmärkt grepp på alla underlag. Det är en av anledningarna till att du ska satsa på klätterskor istället för vanliga skor.

Här är en video av experten Jake Chapman som pratar om den här typen av klätterskor.

2. Bra stöd

Har du någonsin kollat ​​specifikationerna för klätterskor?

Du kanske blir förvånad över att få veta att materialen som används i klätterskon är mycket tjockare (källa). Jag pratar specifikt om yttersulan och innersulan.

Det görs för att säkerställa att du får rätt stöd över dina fötters längd och bredd. Du kan också behöva röra dig snabbt. I vissa fall kan din kropps vikt vila på en liten del av fötterna.

I alla dessa fall kan det uppstå en skada om skon inte ger dig rätt stöd. Med klätterskon behöver du inte oroa dig för det. De tjockare materialen och den robusta konstruktionen kan ge dig utmärkt stöd.

3. Underlätta avancerade manövrar

De professionella bergsklättrarna kan kontrollera rörelserna exakt, men inte alla. När du rör på fötterna snabbt eller försöker få fotfäste kan du stöta fötterna mot berget eller klipporna.

Att bära en vanlig sko kan leda till skada. Ofta får man kanske inte ens fotfäste. Men klätterskor låter dig utföra sådana rörelser effektivt. Den består av ett brett utbud av funktioner, såsom:

 • Designa med lågkonjunkturen
 • Tålåda
 • Tillräckligt dämpad ovandel
 • Solid kant
  Resevagnskostnader: En lista över aktuella priser för populära modeller

Dessa funktioner kan verka som ett sätt att marknadsföra skon, men de är ganska användbara. Alla dessa funktioner säkerställer att dina fötter förblir helt skyddade under en promenad. Därför kan de underlätta avancerade manövrar ganska enkelt.

4. Skyddar dina fötter

När man klättrar på ett berg kan man ofta behöva ta itu med dåligt väder. I så fall är det viktigt att skydda din kropp. Även om du kanske har rätt kläder, men utan klättersko kan du inte skydda dina fötter (källa).

Klätterskorna har funktioner som:

 • värmeisolering
 • Andningsbar design
 • Vattentålig konstruktion
 • Fuktavledande interiörer
 • Tjocka yttersulor

De flesta klätterskor har åtminstone några av dessa funktioner. Dessa funktioner säkerställer att dina fötter förblir skyddade mot alla dåliga väderförhållanden. Det betyder att även om vädret blir sämre kan du fortsätta din resa.

Under en klättringsresa är det ganska viktigt att hålla fötterna i perfekt skick. Obehag i fötterna kan distrahera dig. Om din sko inte är rätt och inte ger dig dragkraft kan du också behöva överge din resa. Detta gäller särskilt i våta eller snöiga förhållanden.

I sådana situationer skyddar klätterskon dock inte bara dina fötter, utan ser också till att du får samma grepp som tidigare.

Så en av de främsta anledningarna till att du ska välja en klättersko är att du kan hålla dina fötter skyddade och även fortsätta i alla väder utan att tappa greppet.

5. Stabiliserar dina fötter

En funktion som sticker ut när man tittar på alternativ för klätterskor är den halkfria botten. Många av dem består av en spikbaserad design, vilket ytterligare ökar stabiliteten.

När du går på ett ojämnt underlag beror din stabilitet på klätterskons prestanda. Eftersom de flesta skor har en halkfri botten är du fri från rädslan att halka. Du får ett bra grepp vid varje steg, vilket förbättrar stabiliteten.

Man kan tro att det också är lätt att få hög stabilitet i vanliga skor, men det är tvärtom.

Det beror på att du har en ryggsäck med alla prylar med dig under en vandring eller ett spår. Med största sannolikhet kommer inte dina händer att vara fria heller. I det läget är felmarginalen ganska låg.

Även en oavsiktlig rörelse på några mm kan göra att du faller eller skadas. Det är därför du måste leta efter en exakt sko under en stigning. Det är vad klätterskon erbjuder.

Klätterskons stabilitet är oöverträffad. Följande videor betonar hur viktig en halkfri sula är, som komplement till överdragsskor.

6. Minskar fottrötthet

Klätterskons konstruktion är sådan att den kan hjälpa dig att minska tröttheten på dina fötter. Materialen som används i klätterskon ger ofta ventilation.

Det betyder att du inte förlorar överflödigt vatten genom att svettas i skon. Dessutom säkerställer den fuktavledande konstruktionen att luften inuti inte heller blir fuktig. Båda faktorerna kan hålla dina fötter bekväma.

När du tittar på konstruktionen av de bästa klätterskorna kommer du att inse att de har en ergonomisk design. Det betyder att skon främjar:

 • Jämn viktfördelning
 • En liten rörelse av tårna för komfort
 • Enkel fästmekanism

Dessa tre funktioner minskar trycket på dina fötter. Designen av en sådan sko tar hänsyn till att du skulle bära den i timmar i sträck. Därför minskar den ergonomiska designen trycket på dina fötter. När så är fallet kommer fötternas trötthet automatiskt att minska.

  Hur mycket väger lastbilscampare? Med 20 exempel

Om du fortsätter eller pausar under klätterturen bestäms av dina fötters kondition. Att hålla dem bekväma är därför ett bra beslut. Rätt klättersko är det bästa sättet att göra detta.

7. Dämpar stötar och stötar

En klättersko består av flera delar såsom:

 • Övre
 • Kant
 • Enda
 • Innersula
 • Tunga
 • Hälkopp
 • Tålåda
 • Dra i remmen
 • Säkerhetsmekanism

Syftet med alla dessa delar är att ge dina fötter rätt dämpning och komfort. Även om många av dessa delar också finns i vanliga skor, är deras konstruktionskvalitet inte jämförbar med klätterskon.

Byggkvaliteten på klätterskon är mycket bättre. Det är därför den stötdämpande förmågan hos en klättersko är i överkant.

Med så många lager som täcker dina fötter från alla håll kan du vara säker på att skon absorberar stötar eller stötar. I vildmarken måste du redan hantera ojämn terräng och du måste röra dig snabbt.

Därför är stötar och stötar oundvikliga. I så fall, när du går med klätterskon, kan du minska deras effekt i större utsträckning. Gör att du kan resa säkert utan fotsmärtor eller skador.

8. Hög hållbarhet

Som jag har nämnt ovan är konstruktionen av en klättersko bättre jämfört med en vanlig sko. Detta leder också till att klätterskon kan hålla länge. Om du är på väg mot en bergsklättring behöver du en pålitlig sko.

Om du tar med dig en vanlig sko är chansen stor att den går sönder eller går sönder under resan. Du kommer inte att stöta på samma problem med klätterskor.

Allt du behöver göra är att läsa klätterskons sammansättning innan du köper den. De flesta är ganska robusta och kan hålla i några år även vid regelbunden användning. Därför är hållbarheten hos klätterskor en annan anledning till att de är en nödvändighet.

9. Säker passform

Den allmänna uppfattningen är att när du köper skon är det en bra idé att köpa en storlek större. Detsamma gäller inte klätterskor. Klätterskorna ska ge dig utmärkt grepp. Det betyder att du inte kan köpa en storlek större och att du ska känna att du sitter bra.

De flesta klätterskor kan ge dig en tum av utrymme förbi tårna. Det betyder att du kan vicka på tårna. Det, och själva konstruktionen säkerställer att inget grepp försvinner alls.

När du står på ett berg och klättrar på ett rep är greppet allt. Du kan inte navigera i terrängen utan rätt fotfäste. Den fasta passformen på klätterskorna kan hjälpa dig att göra hela resan enklare för dig.

Utöver utrymmet i skon kan klätterskons fästmekanism vara spets, kardborre eller en hybridfästning. Dessa säkerställer att du enkelt kan dra åt skon.

Det betyder också att du kan justera passformen på skon, vilket ger dig ännu mer kontroll över skon och dina fötter.

Av dessa skäl, om du är tveksam om att köpa en klättersko, bör du skaffa en.

Gör klätterskor någon skillnad?

Ja, klätterskor kan göra skillnad. Även om de inte magiskt kan göra dig till en bättre klättrare, kan de ge dig många fördelar, som:

 • Utmärkt grepp
 • Bra fotskydd
 • Hög flexibilitet

Även om du är ny på klättring (som jag) kan du förmodligen hitta klätterskor som passar dina behov. Det beror på att de kommer i olika former och aggressivitet (källa), som jag sa.

  Hur man bestämmer rätt kajakpaddellängd

Kommer det att vara en börda att rengöra dem varje gång?

Att rengöra dina skor kan vara ett problem, även om du inte behöver rengöra dem efter varje klättring. Om du klättrar varje vecka kan du rensa ut dem en gång i månaden.

Men när du tar bort smutsen och damm oftare kan du upptäcka brister som påverkar dina skor. Jag pratade om det tidigare i en artikel jag skrev om när ska man köpa nya klätterskor?. I den har jag markerat fem varningstecken att se upp för som skulle varna dig för att byta ut ditt befintliga par.

Om du undrar om du ska utsätta dem för vatten när du städar, kan du verkligen göra det. Det exakta sättet att tvätta kommer också att skilja sig åt per sko. De flesta skor kommer med tydliga tvättråd. Du måste följa dessa instruktioner för att behålla deras livslängd.

Generellt sett är det enda problemet du kommer att möta när du rengör dem med vatten att de kan sträcka sig lite (speciellt om de har ovanläder i läder).

Utöver det kommer det inte att förändras på något sätt. När skon torkar ut behåller även ovandelen sin ursprungliga formfaktor. I de flesta fall är det därför inte fel att utsätta klätterskor för vatten.

Behöver jag aggressiva klätterskor?

Aggressiva klätterskor är ett bra alternativ om du har erfarenhet av bergsklättring. Det låter dig använda klätterskons nedgång för att få fotfäste.

Ändå, om du är ny på bergsklättring, kan nedförsbacken vara lite svår att vänja sig vid. Så det är en bra idé att gå med måttliga klätterskor.

Först när du har lite erfarenhet bakom dig kan du välja de aggressiva klätterskorna. Här är en annan video från EpicTV Climbing Daily, som diskuterar varför du ska köpa nybörjarklätterskor och när du ska uppgradera till nästa nivå.

Ska du köpa klätterskor en storlek större?

Det bästa sättet att välja rätt klätterskostorlek är att välja en som bara har 0,5 tum utrymme runt tårna. När det kommer till klätterskor behöver du utrymme att vicka på tårna.

Köper du en storlek större får du inte ett bra grepp. I fientlig terräng kan det vara ett stort misstag att gå med en sådan sko. Det är därför det inte rekommenderas att köpa en storlek större för klätterskor.

Hur mycket ska jag lägga på klätterskor?

I allmänhet kommer klätterskor att kosta dig mellan $ 30 och $ 260. Det breda utbudet beror på de olika kategorier som klätterskor faller in i. Till exempel kostar neutrala klätterskor vanligtvis mindre än aggressiva klätterskor, och bouldering-klätterskor kostar vanligtvis mer än klätterskor i läder.

Jag utvecklade det ämnet i en artikel jag skrev om hur mycket kostar klätterskor. Om du står inför det köpet rekommenderar jag starkt att du tar en titt på den här. Jag har spenderat över 8 timmar på att granska riktiga prover så att du kan fatta ett välgrundat köpbeslut.

Slutsatser

Fortfarande på staketet om klätterskor? Om så är fallet kommer min guide ovan utan tvekan att hjälpa dig. Låt mig göra det helt klart. Klätterskor är en nödvändighet snarare än en lyx. Om du vill hålla dig säker och skadefri under bergsklättringen är det ett måste att köpa klätterskorna.