Är det någonsin okej att springa i höga toppar?

Att hitta perfekt par löparskor är en avgörande och lite överväldigande uppgift. Även om storlek, funktionalitet och design är viktiga avgörande faktorer, överväger människor också estetiken hos en sko. Det är där en modefokuserad löpare kanske undrar: Är det någonsin OK att springa i den evigt trendiga high-toppen sneaker?

Professionella idrottare och fotterapeuter är överens om att det inte är tillrådligt att springa i höga toppar. De platta sulor, bulkigheten och bristen på fotvalvsstöd gör höga toppar olämpliga för löpning. Investera hellre i ett par skor speciellt gjorda för löpning – för bättre prestanda, komfort och minskad risk för skador.

Om de är märkta som ”sneakers” – och gör ofta en närvaro i NBA-spel, varför är det aldrig okej att springa i höga toppar? Vad är skillnaden mellan höga toppar och löparskor? Upptäck vikten av ordentliga löparskor och varför höga toppar inte klarar snittet.

höga toppar på ett trädäck

Vad är höga toppar?

Höga toppar är populära streetstyle skor som mestadels kommer i form av en snörsko. De kallas ”high tops” eftersom dessa sneakers, till skillnad från vanliga skor som stannar precis under ankeln, sträcka sig över vristen. Med ett brett utbud av färger och mönster, bärs de av män och kvinnor i alla åldrar.

Tillkomsten av höga toppar går tillbaka till tidigt 1900-tal. De har fortsatt att trenda som mest ikoniska skor under decennierna. Chuck Taylor All-Stars förbi Samtala är utan tvekan de mest populära höga topparna genom tiderna (populariserade av den amerikanska basketstjärnan Chuck Taylor själv). (Faktum är att om du vill läsa specifikt om Converse och löpning, se till och kolla in vår artikel här)

6 skäl till varför höga toppar inte är idealiska för löpning

Om du ska springa några mil kan du definitivt använda nästan vilken sko som helst, inklusive höga toppar.

Men om du letar efter löparskor, bör du hoppa över höga toppar. Oavsett om du springer konkurrenskraftigt, lugnt, på vägen eller på stigen: höga toppar tillåter dig inte att sätt fram din bästa fot!

Brist på bågstöd

Höga toppar är platta skor med mycket tunna innersula. De platta hälarna och bristen på dämpning kan orsaka smärta och obehag eftersom fotvalven inte är i linje med eller stöds under stöten. Det kommer att bli en större belastning på fötter, höfter, knän och rygg.

  Den kompletta guiden till tarpcamping: Att välja en tarp, tarpformationer, vilka knutar och mer

Brist på rörlighet

Det kan låta kontraintuitivt, men höga toppar kommer inte att gynna anklarna när det kommer till löpning. Dessa skor når precis ovanför anklarna och är för restriktiva, vilket förhindrar rörelsefrihet.

Faktum är att vissa studier (som denna ett) har visat att immobilisering av en led på lång sikt kan orsaka muskelsvaghet.

Och den här studien visade att idrottare som tejpade anklarna och bar låga skor hade den lägsta frekvensen av skador jämfört med höga toppar.

Även om fotledsstöd inte alltid har visat sig vara dåligt, bör det inte väljas för atletisk aktivitet bara för att de ser coola ut.

Onödig vikt

De tjocka gummisulorna och canvasmaterialet gör höga toppar betydligt tyngre än en genomsnittlig löparsko. Detta kommer att öka motståndet under löpning, vilket kommer att hindra enkel rörelse och övergripande prestation.

Hög vattenhållande

Eftersom de flesta höga toppar är gjorda av bomullscanvas blir de inte vattentäta. Det är bra och normalt för löpning utomhus, men om du får den där bomullsduken blöt kommer den att förbli våt länge. Om du springer långa sträckor vill du att så lite vatten som möjligt ska stanna i materialet.

Obehag och risk för skada

De platta sulor, bristen på vaddering, tyngd och restriktiva rörelser kan leda till frustration och obehag. Den konstanta och snabba rörelsen när du springer i höga toppar kan orsaka skav, blåsor eller till och med Plantar Fasciitis (smärta i hälen och fotvalvet).

Den upphöjda ovandelen och mycket styva designen på höga toppar kan vara mycket restriktiv – vilket minskar rörligheten och den naturliga rörelsen. Detta ökar risken för skador.

 • Hämmade övergripande prestanda

Med allt detta i beräkningen är det förhoppningsvis mer uppenbart att high-top sneakers inte är det bästa valet för löpning och faktiskt kan påverka din totala löpprestation negativt.

Kan jag göra andra träningsformer i höga toppar?

Även om höga toppar är bättre lämpade för idrott och vardagskläder, finns det några fall där de kan vara acceptabla under träning:

 • Medan du använder gymutrustning som roddmaskinen eller stationär cykel.
 • När man uppträder tyngdlyftningsövningar som inte kräver mycket rörelse med fötterna: knäböj, marklyft, bröst-, axel-, biceps- och tricepsövningar.
 • Klassiska high-top sneakers som Chuck Taylors och Air Jordans har styrt basketplanerna i decennier, men det har skett en ny förändring – majoriteten av professionella basketspelare och college-basketspelare föredrar low-top sneakers.
  Kan björnar lukta genom burkar?

Som en tumregel är höga toppar acceptabla för övningar som involverar mer statisk rörelse.

De är inte de bästa för löpning, promenader, hoppning eller crosstraining där total flexion och frihet för fötterna behövs.

Hur man väljer de perfekta skorna för löpning

Underskatta inte vikten av bra löparskor. De är grunden och nyckelfaktorn för bekväm, effektiv och skadefri löpning.

Processen att välja det perfekta paret skor kräver noggrant övervägande av individens anatomi, löpstil, miljö och mål. Det vill säga, det som fungerar för mig kommer förmodligen inte att fungera för dig.

Här är en steg-för-steg-guide för att välja det perfekta paret (inspirerad av roadrunnersports.com länk):

Steg 1: Miljön

På vilken typ av underlag kommer du att springa?

 1. Löpning på löpband: Road-skor passar även för löpband, men du kan komma undan med en bassko som är lättare och mindre dämpad.
 • Terränglöpning: Du behöver en sko med tillräckligt slitbana och grepp som ger stabilitet för att springa terräng på stenar, rötter, lera och under våta förhållanden.
 • Väglöpning: Riklig dämpning och flexibilitet kommer att behövas för hårdare ytor. Eller, om du gillar barfotalöpning, kanske det inte är fallet!
 • Långdistanslöpning (väg eller stig): Dämpning är avgörande för längre sträckor. Du kan behöva investera i ett andra par skor så att du kan rotera mellan de två.

Steg 2: Skostorlek

Din löparsko kommer med största sannolikhet att vara en halv eller hel storlek större än dina vardagsskor. Fötter kan svälla under löpning – en något större storlek hjälper till att förhindra blåsor, svarta tånaglar eller åtminstone obehag.

Se till att ha tillräckligt tårum – ungefär en tumstorlek mellan kanten på din stortå och skons ände.

Skon ska sitta tätt (inte för löst eller för hårt!) runt hälen och fotleden för att undvika halka och skav.

  Low Impact Camping (vad är det, hur man gör det)

Jag gjorde en artikel om att passa vandringsskor, faktiskt, och även om de inte är samma typ av sko, finns det många principer som gäller. Se till att kolla upp det.

Några andra tips från runningwarehouse.com.

Steg 3: Fotform

Tänk på formen på dina fötter, särskilt valven.

 1. Höga bågar (underpronation): Leta efter skor med tjocka vadderade innersula för bättre stabilitet och komfort.
 • Platta fötter (överpronation): Dina skor behöver ha en bredare mellanfotsbas och lätt dämpning för stöd och stötdämpning.
 • Neutrala fötter: Du kan komma undan med en sko som ger regelbunden dämpning och kommer i vanlig timglasform.

Steg 4: Experttips

När du är redo att gå ut och köpa dina skor, tänk på följande tips:

 1. Eftersom fötterna tenderar att svälla är den perfekta tiden att handla löparskor precis i slutet av dagen.
 2. Prova alltid skor med den faktiska typen av strumpor du kommer att bära för löpning.
 3. Storlek, passform och design på löparskor varierar mycket. Anta inte att du kommer att bära samma storlek i ett annat märke eller stil. Dina fötter förändras också med tiden.
 4. Är det värt investera i skor av hög kvalitets som kommer att hålla mycket längre och stödja dina individuella behov.
 5. Löparskor av bra kvalitet håller var som helst mellan 300-500 mil (beroende på användning). Den genomsnittliga löparen skulle behöva byta ut sina skor var sjätte månad.
 6. Gå direkt till en butik som specialiserar sig på löparskor. Säljaren kan ge expertråd och hjälpa till med korrekt montering. Vissa sportbutiker är utrustade med löpband – vilket ger dig möjlighet att prova skorna innan du köper dem.
 7. Utseende räknas inte! Nöj dig istället med en sko som sitter som handen i handsken och ger dig det stöd och den komfort du behöver.

Klick på länken för att se Runner’s World’s Top Picks för 2021.

Slutsats

När det kommer till löpning, kompromissa inte med funktionalitet för mode. Ett par anständiga löparskor kommer att ge det stöd, komfort och stabilitet du behöver för att gå distansen. Spara din hip, het och händer höga toppar för lugna utflykter.