Är det någonsin OK att köra i Converse?

Converse kan matcha vilken outfit som helst och det är en populär streetstylesko som Vans. Det användes ursprungligen av basketspelare, men det var innan välkonstruerade atletiska sneakers introducerades på marknaden.

Det är möjligt att springa i ett par bra Converse-skor, men det rekommenderas inte. Converse-skor, inklusive Chuck Taylors, är platta, saknar fotvalvsstöd och det ger inte löparskor av prestandakvalitet. Den är bekvämare att använda som en vardagssko snarare än som en atletisk sko.

Även om Converse kan ha designats för löpning är det inte idealiskt. Om du inte har ett par andra löparskor, och Converse-skon är ditt enda alternativ, vad skulle vara nackdelen med att använda den?

4 Nackdelar med att använda Converse som löparskor

Även om Converse nu erbjuder skor designade för rörelse, som Run Star Motion, är klassiker som Chuck Taylor All Star fortfarande de mest populära och allmänt använda – även för löpning, men det finns nackdelar med att använda dem.

De är platta. Även om det ursprungligen skapades med basket i åtanke, är Converse inte lämpat för löpning. Detta beror på deras platta form och tunna gummerade sulor. Ett nedtrappat tåområde föredras av löpare för effektiva steg. Detta är anledningen till att de flesta löparskor har en mellansula som blir smalare när den når tån.

Den är tillverkad med mycket gummi. En annan anledning till att springa i Converse-skor inte är den bästa idén är att de är för tunga. Klassikern Chuck Taylor för män väger runt 0,87 lbs. per sko, och det är en av de lättare skorna som märket erbjuder. Andra, som One Star Low, väger cirka 1,30 lbs. per sko (källa)så kan du tänka dig att springa med den där vikten på fötterna?

Den är delvis gjord av canvas. Löparskor måste vara välventilerade och medan canvasen som används i Converse-skor är flexibel, andas den inte. Eftersom den övre delen är gjord av canvas, saknas fuktisolering, vilket gör det svårt att springa i vattenpölar eller regn.

  Vad räknas som vintercamping? Exempel från hela USA

Den saknar hälstöd. Ett typiskt par löparskor har en skålformad häl och fotvalv, vilket Converse-skor inte erbjuder. Om du springer med skor som inte erbjuder detta stöd kommer det att orsaka fotskador.

Även om det finns nackdelar med att köra i Converse, är det fortfarande möjligt. Jämfört med klassikerna ger de höga topparna mer stöd jämfört med låga toppar, men du måste hålla de höga topparna åtsittande för att få det.

Är Converse bra för annan träning?

Enligt Monara Dinidoktor i podiatrisk medicin och biträdande klinisk professor vid UCSF, gör bänkar, knäböj och marklyft i platta skor är fördelaktigt. Den låter dig trycka med hälen, vilket är nödvändigt när du bär tyngre vikter. Detta inkluderar även andra typer av statisk träning, som roddmaskiner eller motionscyklar.

Konditionsträning som löpband är en annan historia, men allt beror på intensitetsnivån på din konditionsträning. Vissa kan kräva en specifik stil av skor som är mer hållbara och lämpliga.

Hitta de bästa skorna för löpning

Alla löparskor är olika, så innan du sätter foten i ett nytt par, är det viktigt att känna till några små detaljer om skorna som kommer att vara med dig på lång sikt. Notera följande punkter för att hjälpa dig med din köpprocess:

Var planerar du att springa?

Trottoar, stenar, lera eller på gymmet? Det finns en specifik typ av skor som är designade för denna typ av miljö. Road-running skor är för trottoarer eftersom de är lätta och flexibla, designade för att stabilisera fötterna. Trail-running skor är för terrängvägar, på grund av deras större klossar och bättre grepp, och Cross-träningsskor för gymträning och andra balansaktiviteter för att få mer kontakt med marken.

Om du vill veta om löparskor verkligen är värda det, se till att kolla in vår artikel här.

Hur många kuddar föredrar du?

Dämpningen bestäms av två aspekter: skumplastens stapelhöjd och fasthet. Skummet absorberar all stöt när du slår i marken. Att välja mellansulornas tjocklek eller fasthet beror på dina personliga preferenser – vissa behöver det mer än andra. För att hjälpa dig att bestämma är det bäst att prova och se hur de känns.

  Kan du sova i din bil eller skåpbil på en camping?

Vilken typ av gångstöd behöver du?

Löpare vet vilken typ av stöd de skulle behöva, och vissa väljer en neutral sko. Men beroende på din pronationsnivå – det naturliga sättet en fot rullar inåt när den väl träffar marken avgör vilket stöd du behöver.

Så, vilka är de bästa skorna för löpning? Här är fem av de bästa, enligt Runner’s World:

1. Hoka One One Rocket X

2. Nike React Infinity Run FK2

3. Under Armour Flow Velociti Wind

4. Adidas Ultraboost 21

5. Nike Zoom X Invincible Run

Det bästa sättet att hitta den perfekta löparskon är att prova den personligen och se hur de sitter.

5 tips för att få en bra löparsko som passar

Varje märke av skor är olika, så planera i förväg och vet vad du letar efter. Kom ihåg följande tips om du inte vill äga ett par som kommer att få dig att ångra att du köpte det i första hand.

1. Känn dina fötters mått. Med tiden ändras din fotstorlek, så det är viktigt att få dina fötter mätta innan du provar ett par.

2. Prova skor i slutet av dagen. Dina fötter tenderar att svälla, och det är den största i slutet av dagen, vilket hindrar dig från att köpa skor som är för passformiga eller för små.

3. Lämna lite plats i tåboxen. Håll tummen bred, så att du får tillräckligt med utrymme för att vicka på tårna.

4. Människofötter skiljer sig i storlek, så prova båda skorna och basera passformen på den större.

5. Ta med innersulor och strumpor som du ska använda till löpningen då det kommer att påverka hur skorna kommer att sitta.

  Får en sprinter skåpbil plats i ett garage?

Helt nya löparskor behöver inget inbrott, så se till att det är bekvämt från början. Vanliga orsaker till att ett helt nytt par gör ont beror på att storleken är för liten eller att det inte är rätt typ av sko.

Som nämnts ovan kan användning av Converse för högintensiva konditionsträningar orsaka en del obehag.

Kom också ihåg att mäta om din skostorlek. När du åldras ändras storleken på dina fötter. Viktökning eller viktminskning, operation eller graviditet kan påverka storleken på dina skor.

Converse-produkter bäst för löpning

Om du är ett fan av Converse och föredrar det framför andra märken för löpning, har de förvandlat sin ikoniska Chuck Taylor till en löparsko som heter Converse Run Star Hike. De har behållit den övre designen, men den har en tjockare sula och mer dämpning.

Den har fått bra recensioner, främst på grund av dess unika utseende som fångar allas uppmärksamhet. Enligt recensioner är sneakers bekväma att bära även om de är förhöjda. Och passformen är inte för smal, vilket gör den lämplig för vardagsbruk.

Dessutom ger OrthoLite innersulorna bra fotvalvsstöd och den hanterar fukt. Denna typ av dämpning kan se dig genom ett bra långt pass med löpning, vandring eller vandring.

Slutsats

Om du är mitt uppe i att köpa en rejäl sko för högintensiva träningspass, hitta en som passar. Köp inte skor bara för att det ser bra ut, hitta en som är flexibel och låter dig göra ett brett utbud av rörelser och kan användas till vad som helst.

Även om det är okej att springa i Converse som den klassiska Chuck Taylors, skulle det ändå vara tillrådligt att spara dem för vardagskläder som inte kräver att du springer eller hoppar. Det kan vara frestande att hålla fast vid Converse eftersom vissa märken erbjuder dyra löparskor, men du måste tänka på de möjliga konsekvenserna om du fortfarande väljer att använda dem.