Är det lagligt att köra min resesläp med propan på?

Du älskar att kunna ansluta till landström på en camping, då du då kan köra ditt husbilskylskåp på el. Men när det oundvikligen är dags att ge sig ut på den öppna vägen, är det tillbaka till att använda propan som din huvudsakliga bränslekälla. Du oroar dig för lagligheten av en öppen låga i din rörliga släpvagn. Får du behålla propanen på när du kör?

I större delen av USA, ja, det borde vara lagligt att köra en resesläp med propanen på. Kanada har regler om transport av farliga föremål, men propantankar i en husbil eller trailer verkar vara undantagna. Inte ens fortfarande, bara för att det är lagligt att köra med propan på gör det inte till en bra idé, eftersom det kan vara dödligt!

I den här artikeln kommer vi att prata vidare om lagligheten av att hålla propan brinnande i ditt husbilskylskåp när du kör din resesläp. Vi kommer också att fördjupa oss i om det är smart och diskutera några sätt att hålla ditt kylskåp svalt utan propan!

Kan du lagligt köra din resesläp med propan på?

RV-kylskåp är absorptionskylskåp, vilket betyder att de saknar en kompressor som ditt kökskylskåp hemma har. Ett absorptionskylskåp arbetar med en värmekälla – propan – som bränner upp vatten, vätgas och ammoniak för att få dessa kemikalier att avdunsta. Avdunstningen orsakar kondens som ger svalka till ditt kylskåp.

Utan propan blir ditt husbilskylskåp varmt på ett nafs. Du spenderade förmodligen en stor del av pengarna i mataffären för att köpa drycker, måltider och snacks för din resa. Du kommer att köra nonstop i timmar, och du vet att maten kommer att bli bortskämd om den inte håller sig svalt så länge. Därför tänkte du att du bara skulle ha kylskåpet inkopplat medan du kör. Det kommer att bli bra, eller hur?

Om böter betyder lagligt, så i de flesta fall, ja. Enligt Bra Sam, mellan Kanada och USA, finns det vissa begränsningar för när du kan använda propan, men inte många. Tänk på att deras lista över lagar är från 2010 och kanske inte är aktiv för närvarande. Som sagt, här är de fall vi hittade genom att kamma listan där det är olagligt att köra med propan på.

 • Maryland: Du kan inte ha din propantank på när du kör genom tunnlar
 • Massachusetts: Du kan inte hålla din propantank på när du kör genom tunnlar, särskilt I-90 i Newton och Route 1A, 1-90 och 1-93 i Boston
 • New Jersey: Du kan inte ha en öppen propantank när du kör längs öppna motorvägar
 • Virginia: Du får inte ta med mer än två propantankar och var och en får inte överstiga 20 pund, och du kan inte köra genom tunnlar med tankarna på
 • Manitoba, Kanada: Du kan inte ha en öppen propantank när du kör längs öppna motorvägar
 • Nova Scotia, Kanada: Du kan inte ha en öppen propantank när du kör längs öppna motorvägar
 • Prince Edward Island, Kanada: Du kan inte ha dina propantankar på när du använder färjan
  Vad är en jetski (med bilder!)

I Kanada har landet en lag som heter Förordningen om transport av farligt gods. I den lagen framgår det att – för det mesta i alla fall – propantankar skulle vara undantagna. Här är undantaget i sin helhet: ”1.27 (1) Dessa föreskrifter gäller inte för farligt gods på ett transportmedel som krävs för (d) ventilations-, kyl- eller uppvärmningsenheter som är nödvändiga för att upprätthålla miljöförhållandena inom ett inneslutningsmedel i transporten eller transportmedlet och är avsedda att finnas kvar med enheterna eller i transportmedlet tills de används.”

Med andra ord, det verkar för oss som om du skulle ha ett ganska starkt argument när du kör genom Kanada att ja, du borde få använda propan i din resesläp för att hålla ditt kylskåp igång eftersom du behöver kylen för att ”upprätthålla miljöförhållandena inom ett inneslutningsmedel i transport.”

Dessutom vill vi bara vara tydliga med en sak. Även om den här artikeln specifikt handlar om resesläp, så skulle ovanstående lagar och regler gälla även för husbilar och andra typer av släp.

Är det säkert att köra din resesläp med propan på?

Du har granskat din körrutt och bekräftat att du inte passerar ovanstående platser som har restriktioner för propananvändning medan din resesläp är i rörelse. Låt oss påminna dig om att andra städer och städer i hela USA och Kanada kan ha regler för propananvändning också, så var inte slapp!

Men låt oss säga till exempel att det är helt lagligt för dig att köra din resesläp med propanen på. Gör det nödvändigtvis det till ett säkert beslut för dig och dina medpassagerare? Det är en helt annan burk med maskar.

Det korta svaret är nej, det är inte säkert. Varför? Av en hel mängd anledningar som vi ska prata om nu.

Skäl att hålla propanen borta

Du vill undvika matförgiftning

Låt oss börja med den inte så läskiga. Hela anledningen till att du vill bränna propan när du kör din resesläp är så att ditt kylskåp kan hålla sig svalt. Ändå är grejen med RV-kylskåp, som du kanske minns från tidigare, att de är fyllda med vätska. De behöver en helt jämn yta för att fungera. Om golvet är vinklat kan vätskorna inte färdas fritt.

Det finns alltså möjligheten att du kan bränna propan på din släpvagn och din mat kan fortfarande bli fläckigt kyld. För dig kan maten framstå som ätbar, men när du och dina passagerare väl fått i sig den, hamnar du i matförgiftning eller annan matrelaterad sjukdom. Det kommer att förstöra din roadtrip i en hast.

  3 sätt att göra en sele av webbing

Den här typen av scenario, hur obekvämt det än är, är verkligen små potatisar när du tänker på de mycket allvarligare farorna som kan drabba dig.

Du vill undvika gasförgiftning

Låt oss till exempel säga att du måste komma till ett plötsligt, hårt stopp. Ditt RV-kylskåp hoppar framåt under stoppet och knäpper av gasledningen. Detta vet du inte. Nu läcker gasledningen.

Olyckor med släpvagnar kan också lätt orsaka gasledningsläckor eller sprickor. Gasen inom propanledningen är nu fri att resa någon annanstans. Kanske fastnar gasen i ett hålrum i din släpvagn. Kanske omdirigerar gasen till kupén som rymmer dig och dina medpassagerare.

Att andas in bensin är giftigt. Om du har gasförgiftning kan du uppleva symtom som:

 • Medvetslöshet
 • Svaghet
 • Kramper
 • Utmattning
 • Dålig huvudvärk
 • Kräkningar, inklusive blodiga kräkningar
 • Synproblem, inklusive synförlust
 • Magont
 • Esophageal brännande
 • Smärta i halsen och smärta
 • Andningsproblem

Brand och explosioner

Gas är mycket brandfarligt, så om det skulle börja läcka runt eller inuti din släpvagn och du har några brandkällor i fordonet kan den mest katastrofala följden av alla inträffa. En brand kan snabbt sprida sig över din släpvagn. I vissa fall kan fordonet till och med explodera. Om det skulle leda till en förlust av liv är svårt att säga, men det är definitivt möjligt.

Vi är säkra på att du bryr dig väldigt mycket om de människor du reser med, oavsett om det är dina vänner eller familj. Du vill inte utsätta dem för fara precis som du inte vill att ditt eget liv ska vara i fara. Det betyder att det smartaste är att koppla ur ditt husbilskylskåp och lämna propanen borta tills du kommer till din destination.

Tips för att hålla din kyl sval när den är urkopplad

Visste du att din mat inte behöver förstöras och smälta om du kopplar ur din husbilskyl, även om du kör i timmar? Det är sant! Följande metoder kan förlänga kylens svalka så att du inte behöver riskera att tända propan.

Ställ in inställningarna för ditt husbilskylskåp på mycket kallt innan du kör

Du har din resplan för släpvagnen planerad för länge sedan, så framsynthet bör komma lätt. Minst en dag innan du ska åka, slå på ditt husbilskylskåp och låt det vara igång. Vrid den kalla inställningen så högt som möjligt. Fortsätt med detta till kvällen innan din resa.

  Vad är snöskoterisskrapor och när är de nödvändiga?

Sedan, på morgonen du ska köra, koppla ur ditt kylskåp. Nästa gång du går in i det ska det fortfarande vara ganska frostigt. Om något kan mat och dryck på baksidan av kylskåpet vara så kallt att de nästan fryser!

Fyll i luckor i kylen

Att skapa en vägg av kyla som omger din mat och dryck i kylen är ett annat bra alternativ för att förlänga kylan. Ta föremål som flaskor, burkar och påsar med mat och sätt in dem i alla öppningar i kylen. Undvik föremål från din frys, särskilt isförpackningar eller isblock. De kommer att smälta i det urkopplade kylskåpet, vilket kan orsaka vattenläckor.

All mat som du packar ihop kommer att bli varm så småningom, men eftersom allt är så nära tar det längre tid för maten och dryckerna att förlora sin kyla än om de var åtskilda.

Lita på din generator

Du tog med en generator på resan, så varför inte använda den? Nej, inte när man kör såklart. Koppla in ditt husbilskylskyl i generatorn i ungefär en timme innan du åker så att den kan drivas med elektricitet och börja kyla maten och dryckerna inuti. Stäng sedan av generatorn och var på väg.

Efter några timmar kan du stanna vid en landströmskälla, koppla in generatorn och kyla kylen igen. Upprepa detta med några timmars mellanrum efter behov tills du når din destination. Kylskåpet blir mycket svalare, vilket är bra, och du behövde inte tända en propantank.

Lämna kylskåpsdörrarna stängda

Oavsett vilken av ovanstående metoder du använder, se till att du inte öppnar husbilens kylskåpsdörr mer än nödvändigt. Detta kan ibland vara lättare sagt än gjort. Om du har små barn som reser med dig, fråga vad de vill äta eller dricka innan du börjar köra. Vuxna ska fatta samma beslut.

Säg till alla att vara helt säkra på sina val, för när kylskåpsdörrarna väl stängs vill du inte öppna dem för många gånger till. Närhelst du eller en passagerare öppnar kylen kommer all den kalla luften som du arbetat så hårt för att skapa, och lämnar din mat ljummen innan du vet ordet av.

Slutgiltiga tankar

Oftare än inte kan du lagligt köra din resesläp med propan på för att hålla kylen sval. Däremot kan fruktansvärda, livshotande scenarier uppstå av att göra det, till exempel ett gasledningsläckage som orsakar en brand eller explosion. Det är mycket bättre att packa din husbilskyl med kall mat, köra den kall kvällen innan, hålla kyldörren stängd och använda en generator om kylen börjar bli varm (när du är i parken, förstås!) . Var säker där ute!