Är det en myt att använda rött ljus för att bevara mörkerseende?

Ända sedan jag var en pojke har leksaksfickor tänt rött och grönt som mörkerseende. Att ha en röd ficklampa var coolt, men jag köpte aldrig in den ”jippon” som liten att det var mörkerseende. Nu när jag är äldre ser jag samma sak i alla utomhusfickor och pannlampor jag köper. Finns det något bakom röda lampor som bevarar mörkerseendet?

Är det en myt att använda rött ljus för att bevara mörkerseende? Nattseende med kvarhållande av rött ljus är ingen myt! Stavarna i dina ögon som är vana vid att se i mörker kan inte ta upp de långa våglängderna av rött ljus. Så rött rött ljus förhindrar dina ögon från att dra ihop sig och mörkerseendet bevaras.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara varför rött ljus hjälper till att bevara mörkerseendet och förklara några av de många för- och nackdelarna med att använda rött ljus i mörker. Det finns ett annat bra alternativ med en extra fördel, så du kan välja att använda det istället.

Myten om rött ljus nattseende förklaras

Myt om mörkerseende vid rött ljus

Alla har upplevt den refraktära perioden där dina ögon måste anpassa sig efter att ha gått från starkt till svagt ljus. Det tar 20-30 minuter för dina ögon att övergå till sitt dilaterade mörkerseende. Nattseende med kvarhållande av rött ljus är ingen myt! Att använda ett rött ljus förhindrar dina ögon från att anpassa sig till det ökade ljuset, vilket bevarar mörkerseendet.

Rött ljus är den överlägset bästa färgen för att bevara mörkerseende (grönt är 2:a bäst med mer ljusstyrka). Den del av dina ögon som hanterar svagt ljus (stavarna) kan inte ta upp de längre våglängderna av det röda ljusspektrat. Så dygnssensorerna (konerna) är den enda delen av ditt öga som fungerar för att hantera ljuset, vilket lämnar ditt mörkerseende intakt.

Eftersom rött ljus är osynligt för den del av ditt öga som hanterar mörkerseende, behåller de sin vidgade form som hjälper till att absorbera ljus i mörka miljöer. Jag kommer att förklara mer om detta nedan, men här är de viktigaste för- och nackdelarna med att använda ett rött ljus i mörker.

  • Bevarar mörkerseende: Som jag nämnde ovan hjälper rött ljus till att bevara mörkerseendet eftersom dina ögon inte behöver gå från ett kisat tillstånd (starkt ljus) till ett dilaterat tillstånd (dunkelt ljus). Det är bra för att bevara mörkerseende, men kottarna i dina ögon är inte vana vid att hantera svagt ljus. Detta leder till synproblem i svagt ljus.
  • Andra djur kan inte se rött ljus: Rött ljus är det primära valet för jägare (svin och små rovdjursjägare använder grönt) när de går in i eller lämnar lägret och försöker upptäcka djur på avstånd. Djur har mycket svårare att se rött ljus i mörkret (precis som människor). De flesta djur har underutvecklade färgsensorer, så de uppfattar den röda färgen som en svag blekt grå. Så att använda en röd minskar chansen att skrämma bort ditt byte.
  • Perfekt för nödbelysning: Det finns en anledning till att varje avfartsskylt, trafikljus etc. använder rött eller grönt ljus. Röda lampor påverkar inte ditt mörkerseende, så du kan övergå sömlöst från ljusa till mörka miljöer och grönt används för att förbättra ljusstyrkan/kontrasten samtidigt som mörkerseendet bevaras. Utryckningsfordon lägger till blått och vitt ljus för att avsiktligt sätta dina ögon i dagsljusläge, vilket ger dig mer klarhet för att undvika att träffa räddningspersonal.
  • Röda lampor minskar fokus och klarhet: Röda lampor är bra för att bevara mörkerseende, men de gör det svårare för dina ögon att fokusera i svagt ljus. Du har mycket svårare att fokusera på små föremål på nära håll (kartor, kompasser, etc.) och se avlägsna konturer med röda ljus. För uppgifter som kräver extrem tydlighet är det bättre att använda grönt ljus. Du får mest bevarande av mörkerseende med förbättrad ljusstyrka, kontrast och fokus.

Det gör röda lampor bra för uppgifter som inte kräver en hög detaljnivå, men det finns bättre alternativ när du behöver fokusera nära eller långt. Det är bättre att satsa på grönt ljus om du vill behålla mörkerseendet med förstärkt klarhet/kontrast, och för blått ljus om du behöver hitta vätskor med osynliga fluorescerande egenskaper (blod, kroppsvätskor, oljor etc.).

Du kanske vill kolla in min längre guide som förklarar de olika ficklampans färger och deras många användningsområden. Den handlar om hur/när man ska använda rött, grönt och blått ljus för att utföra olika uppgifter.

Hur bevarar rött ljus mörkerseende? Visible Light Spectrum Chart ger svaret

Det är svårt att förklara hur rött, grönt och blått ljus påverkar mörkerseendet utan att titta på grafen för synligt ljus. Jag är ledsen för allt vetenskapligt snack, men jag ska försöka förenkla min förklaring.

Det finns två delar av dina ögon som uppfattar ljusstyrka. Konerna i dina ögon används för att hantera starkt ljus, och stavarna ökar ljusstyrkan i svagt ljus.

  • Kottar i ögat: Koner är som en högupplöst kamera som behöver mycket ljus för att fungera. Deras huvudsakliga uppgift är att absorbera starkt ljus och hantera färg. De används främst i ljusa miljöer, men de spelar en mindre roll för att hantera färg i svagt ljus.
  • Stavar i ögat: Stavarna i dina ögon ökar ljusstyrkan i mörka miljöer, men de blir mättade i starkt ljus. Därför tar det 20-30 minuter för dina ögon att anpassa sig efter att ha flyttat från ett ljust till ett mörkt rum. Det tar tid för proteinerna i stavarna att byggas upp igen för att absorbera ljus i mörka miljöer. De ser bara i svart och vitt, så stavar arbetar tillsammans med konerna i svagt ljus för att öka ljusstyrkan samtidigt som de särskiljer färg.

Så varför spelar stavarna och kottarna någon roll när det gäller att bevara nattseendet med rött ljus? Allt har att göra med hur våra ögon uppfattar ljus och färg. Om du tittar på grafen över det synliga ljusspektrumet ovan kan du se att rött ljus har den längsta våglängden. Det finns bredare luckor i våglängden, så det krävs en hög nivå av ljusstyrka för att våra ögon ska uppfatta rött ljus.

Rött ljus är för starkt för stavarna i våra ögon att känna igen (gör det osynligt för stavarna). Kotterna är vana vid att hantera starkt ljus, så de är den enda delen av ögat som uppfattar rött ljus. Eftersom kottarna är den enda delen av ögat som tolkar ljus, lämnar det stavarna som är involverade i mörkerseende opåverkade.

Det är bra för att bevara mörkerseende, men kottarna kämpar i svagt ljus. Det finns inte tillräckligt med ljus för att konerna i dina ögon ska fungera effektivt, vilket gör det svårare för dina ögon att fokusera. Detta skapar ett urtvättat utseende som gör det svårt för dina ögon att urskilja konturer från när och fjärran. Det är där grönt ljus kommer in!

Grönt ljus ser ljusare och tydligare ut än rött

När du rör dig över spektrumgrafen för synligt ljus minskar våglängderna, vilket gör färgerna lättare att upptäcka i svagt ljus. Grönt ljus använder en lika kombination av stavar/kottar och är därför den näst bästa färgen för att upprätthålla mörkerseende. Hela delen av ditt öga kan fungera, varför grönt ljus är den överlägset bästa färgen för ljusstyrka/skärpa och kontrast.

Rött ljus är den överlägset bästa färgen för att bibehålla mörkerseende, men grönt är också ett utmärkt val. Grönt ljus faller i mitten av det visuella ljusspektrumet. Du får cirka 75 % av fördelen med att bevara mörkerseendet med en mycket ljusare/ljusare högkontrastbild. Så du förlorar lite av mörkerseendet efter att du släckt ljuset, men den förbättrade klarheten när du använder grönt ljus kompenserar mer än för det.

Gröna lampor visas 4 gånger starkare än röda vid samma lumenvärde eller mW-klassificering. Det betyder att du kan ta en grön glödlampa med mycket lägre lumen och få ett liknande upplevt ljusvärde som rött ljus. Så att använda en ficklampa med lägre lumen kommer att förlänga din ficklampas batteritid avsevärt. Du kan få 30-40 procent längre drifttid från en grön glödlampa.

Eftersom grönt är mitt i det visuella ljusspektrumet är grönt också den färg som är lättast att se på natten. Arbetsbelastningen är jämnt fördelad mellan stavarna och konerna i dina ögon. Konerna används för att uppfatta färg i svagt ljus och stavarna ger ljusstyrka i svagt ljus. Så du får en klarare/skarpare bild med mycket högre kontrast.

Det är därför som nattsynsglasögon i militärklass alltid använder grönt ljus. Du får en mycket ljusare visuell bild med extra kontrast samtidigt som du behåller det mesta av mörkerseendet när ljuset är avstängt. Detta gör att du kan se mål på avstånd och låter dina ögon fokusera på små närbildsobjekt. När du stänger av mörkerseendeglasögonen/lampan studsar dina ögon tillbaka till mörkret på en minut eller två (mot 20-30 minuter med vitt ljus).

Hur är det med blått och lila ljus?

Blått och lila ljus, även känt som svarta ljus, har exakt motsatt effekt på ögonen (av röda ljus). Den har en kort våglängd, så det är lätt att upptäcka blått/lila ljus i mörka miljöer. Så stavarna är den enda delen av ditt öga som fungerar.

Användningen av ett blått ljus är därför jämförbart med ett liknande vitt ljus med lumen. Det är därför de flesta tillverkare begränsar lumenvärdena för sina blåljus för att minimera effekten på ditt mörkerseende. Det finns en fördel med att använda ett blått ljus!

Eftersom blått ljus ökar mängden arbete som utförs av stavarna i dina ögon, förbättrar det utstrålningen i din omgivning. Det gör att fluorescerande vätskor som är osynliga under normalt ljus lyser under ett blått eller svart ljus.

Det är därför människor använder blåljus för att spåra blod, upptäcka olje-/kemikalieläckor och leta efter kroppsvätskor på brottsplatser. Bilden ovan visar en glödande droppe blod och ett hål i en hydraulledning under ett blått ljus. Blå lampor gör det lätt att hitta alla typer av vätska/fast material med fluorescerande egenskaper som skulle vara nästan osynliga under normala förhållanden.

Kolla in mitt inlägg som förklarar hur man använder blå ficklampor för mer information.

  Vad används en ficklampa med blått ljus till?