Är det dåligt för ryggen att sova i en hängmatta?

Hängmattor är härliga för en snabb tupplur i solen, men är de dåliga för ryggen om du sover på en för länge?

Att sova i hängmatta kan vara dåligt för ryggen om hängmattan sitter för hårt. Din rygg kan också lida om du försöker sova direkt i mitten av hängmattan under längre perioder. Det finns dock sätt att sova i en hängmatta som faktiskt kan gynna din rygg snarare än att skada den.

Så är hängmattor bra eller dåliga? Hjälpsamt eller skadligt? Allt beror på hur du sätter upp dem och hur du lägger på dem. Som ett resultat kan det krävas lite försök och misstag för att få den vilsamma sömn som många hängmattorssovare skryter om.

Fortsätt så lär du dig vad benefits en hängmatta kan ge för din rygg samt hur man får dem.

fötter-hänger-av-ena-sidan-av-hängmattan
Att hänga i en hängmatta i en av mina favoritparker i Texas

Är det dåligt för ryggen att sova i en hängmatta?

Även om det för närvarande inte finns någon långtidssömnstudie om ryggsmärtor och att sova i en hängmatta, har de flesta som har sovit i en hängmatta upplevt mindre (16 %) eller ingen ryggsmärta (60 %) jämfört med att sova i ett tält .

Jag erkänner, en sak jag inte fick reda på från dem som hade ont i ryggen om de hade tidigare ryggsmärtor – men det är fortfarande ett gott tecken om folk kan stämma dem utan ryggsmärtor i första hand.

Det finns verkligen ingen hängmatta/smärtstudie alls det (förutom den här för för tidigt födda barn), så jag bestämde mig för att fråga några av mina campingvänner:

När du sover i en hängmatta, hur mår din rygg? Respondenter Andel av totalt
Jag känner ingen ryggont 30 60 %
Jag känner mindre ont i ryggen 8 16 %
Jag känner mig annars obekväm i en hängmatta 5 10 %
Jag känner mer ont i ryggen 4 8 %
Jag sover bättre än när jag ligger i min säng 2 4 %
Beror på hängmattan 1 2 %

Medan vissa människor har ryggsmärtor när de sover i en hängmatta, de flesta rapporterar att de har mindre smärta eller ingen ryggsmärta.

Jag lider av ländryggssmärta (troligen på grund av mitt skrivbordsjobb), och jag kan säga att jag kan sova i en hängmatta, och om jag lyckas komma i rätt position kan jag känna mig väldigt bekväm genom hela natten.

Att vara bekväm för en natt och sova länge är inte samma sak. I alla fall, några kulturer sover i en hängmatta varje natt – så det är inget som är ovanligt.

Ska jag försöka sova i en hängmatta?

När många av oss tänker på camping föreställer vi oss att antingen är det i ett tält eller i ett fritidsfordon. Som sagt, inte alla gillar eller har tillgång till dessa alternativ.

Husbilar kostar mycket pengar. Du kan få ett exklusivt tält för $500, men en husbil kan kosta mellan $10k till $100k eller mycket mer. Även om du skaffar en husbil med släp, kräver de ofta ett stort fordon (lastbilar är mycket dyra) för att dra dem, och de tenderar att kännas mer som ett resande hotellrum än en riktig campinganläggning.

  Kan du springa snabbare än löpbandets hastighet?

Om du har turen att ha möjligheten att ha en husbil är detta perfekt för vissa campare, men andra föredrar att ”tuffa” istället.

I andra änden av spektrumet vill vissa människor inte sova i tält. Tält kan vara lite skrymmande och för de som ska till en lokal drive-in-camping kanske de inte tycker om att sova på barnsängar eller luftmadrasser. (någonsin sovit på en spjälsäng i ett tält? Läs vår artikel här om hur du kan göra utan att skada ditt tältgolv)

Det är här campinghängmattan kommer in. Du kanske ser människor bara använda dem ibland, men ett stort antal av dem som svär vid dem. Vissa påståenden till förmån för hängmattor kan till och med innehålla förbättrad hållning och mindre ryggsmärtor både på natten och på dagen.

Du kanske tittar på den där läckra ”C”-formen av en hängmatta och undrar hur de kan vara bättre för din rygg än en madrass av något slag. Hängmattor kan dock kännas riktigt sköna på ryggen. Tänk bara på att de kanske inte är för alla.

Fördelar med att sova i en hängmatta

Jag älskar att sova i en hängmatta – och jag är inte ensam. Gott om campare Svära vid hängmatta sover. Oavsett om en hängmatta är rätt för dig eller inte kan det krävas lite försök och misstag, men det kan också vara den bästa sömnen du någonsin har haft.

Här är några stora fördelar med att sova i en hängmatta:

 • Otrolig komfort. Vissa madrasser irriterar dina tryckpunkter, som dina knän, höfter, nedre delen av ryggen, etc – vilket betyder att du får mindre sömn och rör dig mer för att försöka lindra smärtan. Även om det inte är en garanti för alla, kan hängmattor vara mycket bekväma för vissa kroppstyper.
 • Somnar snabbare. Studier visa att en säng som sakta gungar (som en hängmatta i vinden) får dig att somna snabbare! Hur coolt är inte det.
 • Svalare sömn. Hängmattor är riktigt bra i varmt väder eftersom luften kan röra sig under hängmattan. Faktum är att de som sover i hängmattor ofta måste vidta åtgärder för att inte bli för kall. Allt under 65F behöver en filt eller någon form av isolering.
 • Känslan av frihet. Om du inte har provat det kanske du inte förstår det, men det finns en otrolig befriande känsla av att sova i en hängmatta. Du känner dig bara mer sammankopplad med världen omkring dig som du inte upplever inuti eller i ett tält.
 • Från marken. För vissa människor är det en prövning att lägga sig eller resa sig från marken. En hängmatta kan sättas upp på vilken höjd som helst två stödstolpar (eller träd) tillåter.

Potentiella negativa biverkningar av att sova i en hängmatta

Även om många människor sannolikt kommer att tjäna på att sova i en hängmatta, kanske det inte är för alla. För vissa kanske det faktiskt göra mer skada än nytta.

  Hur dunsovsäckar tappar värme (och hur man förhindrar det)

Detta kan bero på att du hänger eller sover på hängmattan felaktigt. Faktum är att det kan vara knepigt att bli bekväm i en hängmatta – eftersom den är så flexibel kan du ta 5 minuter att slå dig ner i den perfekta positionen.

Det kan också vara så att hängmattans sömn inte är något för dig. Alla är olika.

De som har svårt att sova på sin hängmatta kan uppleva följande problem:

 • Ökat obehag på natten. Att kasta och vända kanske inte hjälper om en hängmatta helt enkelt inte är rätt för din kropp.
 • Nacke eller ryggsmärtor under dagen. Du kanske upptäcker att du har mer smärta i ryggraden i allmänhet än tidigare. Detta gäller särskilt om du inte uppnår den ”platta läggningen” i hängmattan eller om din nacke inte är i rätt position. En liten kudde kan göra stor skillnad här. Kolla in vår artikel om hängmatta kuddar här.
 • Huvudvärk eller grogginess från brist på sömn. Att inte sova bra kan leda till att du känner dig ledig hela dagen.
 • Muskelstelhet. Hängmattan kan vara för svår att sträcka ut i, vilket resulterar i muskler som hålls i obekväma positioner över natten.
 • Problem att komma in i hängmattan, stanna i eller komma ut. Hängmattor kan vara lite knepigt. De rekommenderas inte för personer med rörelsehinder som kan hindra dem från att ta sig in eller ut.

För att lära dig mer om både fördelarna och biverkningarna av att sova i en hängmatta, Healthline.com har bra information.

Värre ryggsmärta från att sova i en hängmatta

Jag ville nämna att av de 50 personer som svarade sa 4 personer att de hade värre ryggsmärtor. Att sätta upp en hängmatta är lite knepigt, så det är möjligt att de inte hade rätt hängmatta läggning och vinkel – men det är också möjligt att deras kroppar helt enkelt inte klarar sig bra med hängmattor. Du måste experimentera själv för att ta reda på det.

Hur man lägger platt i en hängmatta

Nu kanske du höjer på ögonbrynen vid tanken på att faktiskt sova i en hängmatta. När allt kommer omkring, är inte en hängmatta bara en trevlig sommarplats? Kurvan på en hängmatta liknar en kanot – skulle det inte förstöra din rygg?

hängmatta-i-parken-med-åslinje-mellan-kanterna-på-hängmattan-så-hängmattan-har-20-graders-sänkning
Kanotformen på en hängmatta ser inte tilltalande ut för din rygg till en början. Denna sänkning är dock avgörande – och jag tror faktiskt inte att jag hade tillräckligt med häng på den här hängmattan den dagen.

Om du föreställer dig att sova i en hängmatta på vanligt sätt – mitt i mitten med fötterna och huvudet vilande lite högre än mittdelen – har du förmodligen rätt.

Som sagt, det faktiskt är inte det rekommenderade sättet att sova i en hängmatta. Åtminstone inte om du sover i den över natten.

Till att börja med, tänk på hur din hängmatta är inställd. Detta är ett annat scenario där du vill arbeta mot det som kan kännas rätt för dig. Med andra ord, försök att låta hängmattan förbli lös istället för att dra upp den så hårt som möjligt för att hålla ryggen rak. Lita på mig om detta. Du vill att hängmattan ska ha lite häng i sig, som bilden jag har ovan.

  Är Toyota Tacoma bra för terräng?

Om du har problem med att hitta balansen mellan en tight hängmatta och en lös hängmatta, kan det vara bra att prova att använda en hängmatta ridgeline. Upptäck mer om dessa användbara verktyg i vår artikel om ämnet här.

Som referens visar jag bilden jag har ovan här igen:

fötter-hänger-av-ena-sidan-av-hängmattan
Lägg märke till hur mina fötter inte är i mitten av hängmattan utan något åt ​​sidan, med huvudet på motsatt sida (visas inte på bilden). Detta är ett exempel på en lätt diagonal läggning, som hjälper den bakre delen av hängmattan att sträckas och ger dig ryggstöd.

När din hängmatta är klar, lägg i den som du brukar. Sedan, flytta huvudet åt ena sidan och fötterna till den andra så att du faktiskt är diagonal på hängmattan. Det är här sweet spot är.

När du är diagonal, hängmattan sträcker sig precis under din rygg och du får mer stöd utan att känna att du lika gärna kan sova på betong. Du kommer att kunna sträcka ut dig och sova i den position som är mest bekväm för dig.

Om du inte är van vid att sova i en hängmatta (och enligt min mening även om du är det), kan det ta några minuter att få läggningen helt rätt.

Fusk för att få en platt hängmatta

Ett annat alternativ är att inte gå med en vanlig hängmatta alls. Kolla in Haven’s Hängmattält–de är byggda för att ha samma platta design som ett tältgolv men du är upphängd i luften.

Tips för att sova bekvämt i din hängmatta

Att lära sig sova diagonalt i din hängmatta är en bra början, men det är inte det enda tipset du behöver för att få ut det mesta av din hängmatta. Kom ihåg att det inte behöver vara obehagligt att sova ute i vildmarken!

Prova dessa tips för att göra din hängmatta så bekväm som möjligt.

 • Skydda dina knän. Att sova i en hängmatta på rygg – även diagonalt – kan göra att dina knän börjar kännas som att de böjer sig åt fel håll. För att förhindra detta, ta bara med en extra kudde eller filt som du kan lägga under dem.
 • Hålla värmen. Från enkla filtar, hängmatta liggunderlag till hängmatta undertäcken, det finns en mängd olika alternativ för att se till att din hängmatta håller sig varm. Ta dig tid att upptäcka vad som fungerar bäst för dig och du kommer att sova som en stock på nolltid. Lär dig mer om undertäcken och liggunderlag i vår artikel här.
 • Prova att lägga till ett liggunderlag. Ett liggunderlag ger lite styvhet och ger väsentlig isolering mot vinden på undersidan av hängmattan.
 • Lär dig om olika typer av hängmattor. Det finns ett brett utbud av hängmattor där ute, från enkla campinghängmattor till täckta hängmattor, hängmattor för två personer (REI-länkar) och mer. Var och en kan ge en lite annorlunda upplevelse, så ta dig tid att utforska!
 • Tänk på ditt utrymme. Människor finns i alla former och storlekar, så varje hängmatta fungerar inte för alla. Tänk på din egen längd, vikt och personliga preferenser för att välja rätt hängmatta som passar dina behov.

När det gäller hängmattäcken kan det vara svårt att välja den mest idealiska designen. Både undertäcken och topptäcken kan vara otroligt användbart, bara på lite olika sätt. För att få en bättre förståelse för vilken som är idealisk för dig, kolla in vår artikel om ämnet här.