Är det bra för ved att regna på det?

Efter att ha väntat 6 månader till ett år på att ditt virke ska torka och krydda ordentligt, är det sista du vill att tillföra fukt. Vi vet alla hur svårt det är att elda med blöt ved. Oavsett vad du gör verkar det bara inte lysa, men är regn så illa? Är det okej om det regnar ved?

Kryddad ved bör hållas borta från regnet, men lite regn kommer inte att förstöra veden. Det kan vara svårare att tända, men det kommer att torka ut på några dagar. Problem uppstår först efter månader/år av exponering för vatten. Veden kommer så småningom att ruttna/ruttna och du kan stöta på mögel och mögel.

Lite regn kommer inte att döda dig, men efter en lång krydda/torkningsprocess är det bäst att täcka din ved. Fortsätt läsa för att lära dig mer om hur regn påverkar ved och lär dig hur du täcker den utan att spendera en förmögenhet.

Kan man regna ved?

Syftet med kryddningsprocessen är att torka ved. Det kommer att ta cirka 6-12 månader för din ved att torka (grön till kryddad) och vara redo att brännas. Kryddat ved är lättare att tända, brinner längre och blir varmare än gröndränkt ved. Så det sista du vill är förstås att ditt virke ska suga upp mycket vatten.

Enligt min google kung fu brinner trä bäst när det innehåller ca 10-15% fukt. Nysågat virke innehåller vanligtvis cirka 40 % fukt om det inte är helt blött. Du har alltså mycket att torka om du vill att din ved ska brinna bra.

Även om lite regn inte kommer att döda dig, rekommenderar jag starkt att du täcker ditt trä och håller det borta från regnet. Det kommer att minska kryddningsprocessen avsevärt. I Ohio kan jag vanligtvis hugga, klyva och stapla ved på våren och det är fullt kryddat när vintern sätter in. Kryddningsprocessen tar mer än ett år om du utsätter träet för regn.

Hur är det med regn på kryddat trä?

Efter kryddningsprocessen kan trä studsa tillbaka snabbare än när det aktivt torkar. Ditt trä ska vara torrt och brännbart efter 2-3 dagars solsken. Du kan fortfarande bränna lite blöt ved, men det är en allvarlig smärta i rumpan.

  Är merinoull vindtålig?

Jag kommer att gå igenom hur man tänder vått ved i detalj nedan, men jag rekommenderar att du plockar fram en propanfackla. Jag köpte en billig propanfackla för 30 dollar vid hamnfrakt, men jag måste gå till Flame King brännare som kommer med en detonator (behöver ingen tändare). En propanfackla brinner på 20-30 sekunder oavsett fukthalt och det är så mycket säkrare än att använda bensin.

Jag rekommenderar fortfarande inte att utsätta kryddat trä för väder och vind, även om det kan torka snabbt. Det är så mycket roligare att få ved från ett täckt ställ. Det blir mindre insekter, smuts och inget ruttet trä. Att inte behöva ta itu med alla dessa myror är en bra anledning för mig.

Täck ditt trä

Jag önskar att locken kom med ventiler för att påskynda kryddningsprocessen, men du kan alltid lämna sidorna öppna i några månader. Den lilla mängden regn som landar på sidorna är inte så illa när du lägger till det extra luftflödet. Att lämna sidorna öppna i 3-4 månader kommer att ge veden tillräckligt med tid att torka. Jag brukar hugga, klyva och stapla ved på våren och det är fullt vinterkryddat.

Hitta bara en billig vedskydd från Amazon som är designad för att fungera på 4 eller 8 fots vedställ. De håller alla ungefär samma kvalitet, så välj bara en som matchar din vedhylla. Jag ska gå in i detalj på vedställ några stycken längre fram. Jag gick med REDCAMP vedskydd och det är riktigt roligt. Det är hårt arbete och jag gillar verkligen hur det är uppdelat i 2 olika sektioner.

Bygg en vedhylla

Jag bestämde mig för att bygga mitt eget basställ med hjälp av billiga metallfästen som jag köpte på Amazon. Det är mycket enklare än att bygga ett ställ av enbart trä och det kom ut till ungefär samma pris som hur dyrt trä är idag. Jag gillar verkligen Mofeeze rackfästen Jag hämtade från Amazon (bilden nedan).

  Vad ska jag göra om jag ser en prärievarg när jag är ute och promenerar?

Allt du behöver är 4 2×4:or och cirka 5 minuter för att skruva ihop allt. Jag gick med ett 8 fot brett och 6 fot högt ställ som lämnar botten 2 fot av min ved blottad efter att ha monterat locket. Det är inte så illa, eftersom det mesta av regnet stoppas av locket och de översta raderna.

Du kan använda de där vedställen i metall, jag märkte att de är lite tunna. De kommer så småningom att rosta efter 5-10 år. Det är så mycket roligare att bara bygga sitt eget ställ av 2×4:or och fästen.

Om du verkligen gillar lyx kan du bygga en vedbod som den på bilden nedan. De ser väldigt snygga ut, men kostar cirka 200-300 dollar och tar några timmar att bygga. Sidorna/botten är gjorda av trästaketstolpar ($2 styck) halverade och allt annat är standard 2×6 och 4×4.

Taket är gjort av metalltakmaterial, men du kan spara lite pengar och använda polykarbonatplåtar (metall ser snyggare ut). Jag har också sett tak tillverkade av billiga tryckimpregnerade staketstolpar. Taket behöver inte vara helt vattentätt. Sidorna är exponerade, så du försöker bara få bort veden från den våta marken och hålla det mesta av regnet borta.

Kan jag använda en presenning?

Man ska inte kasta en presenning över sin ved och bara stanna. En presenning gör mer skada än nytta om den inte är av rätt storlek. Allt du vill göra är att täcka toppen och ena sidan av träet (som på bilden ovan). Detta ger träet tillräcklig ventilation för att torka ut och ligger inte kvar i vattnet.

Den här metoden är bra om du redan har några små 6×8-presenningar liggandes, men jag tycker att det är värt att lägga de extra pengarna på ett speciellt vedtäcke. Självklart kan du få en billig presenning på $10 vid hamnfrakt, men det kommer aldrig att hålla länge. För $15-20 mer kan du bara köpa ett snyggt fodral från Amazon som har dragkedjor på sidorna och som håller i flera år.

  Hur man sätter upp ett campingtält på en betongplatta

Kan man elda ved som det har regnat på?

Ja, du kan elda ved som är blöt och regnad, men det blir svårare att tända. Du behöver någon form av eldaccelerator för att få igång branden. De flesta använder bensin eller tändvätska, men det finns ett säkrare och lättare att använda alternativ.

Jag började använda en propanfackla för några år sedan för att tända alla mina eldar. Jag pratar om de som är designade för att bränna ogräs. Min kom från hamnfrakt, men jag har funderat på att köpa en Flame kung fackla som kommer med en detonator (behöver inte använda en tändare).

En propanfackla är faktiskt riktigt rolig och säker att använda. Det är i princip en miniflamethrower kopplad till en propantank. Se till att du inte sätter lågan för högt, för då blåser det ut rejält. Det tar cirka 30 sekunder att elda med kryddad ved och kan ta 2-3 minuter med blöt eller grön ved.

Förstör regn ved?

Regn kommer inte att förstöra träet över natten, men det kommer så småningom att mögla, ruttna och ruttna. Du kan bränna ruttet ved och ved med mögel på, men så småningom ruttnar det och du måste slänga det. Mögeltäckt trä kan orsaka problem för personer med astma och svåra allergier.

Vad orsakar ruttet trä? Ruttent trä är en del av den naturliga nedbrytningsprocessen. Det finns inget sätt att stoppa träröta helt, men du kan bromsa det genom att hålla ditt trä torrt. En rätt förvarad vedhög håller 5-10 år innan den börjar ruttna. Trä som utsätts för regn, snö och vatten kan inte överleva vintern.

Jag lever efter en enkel regel när det kommer till ruttet trä. Ett vedblock går bra att elda så länge jag kan plocka upp det utan att det faller isär. Trä som är så långt borta att det går sönder när man kliver på det ska slängas. Du kan slänga den i skogen eller lägga den på komposthögen. Det bör ta ett eller två år att sönderfalla helt.