Är det bättre att tömma vatten från en kylare? Min dom

För några dagar sedan hade en vän till mig ställt frågan: ”Är det bättre att tömma vatten från en kylbox? Ska jag låta isen smälta? Nåväl, jag skämdes lite eftersom jag skriver mycket om camping; jag visste dock inte svaret på detta. Jag hade några för- och nackdelar i åtanke, även om det rätta svaret fortfarande var ett mysterium för mig. Sedan började jag gräva lite djupare i ämnet och skriva den här artikeln.

Det är bättre att förvara vattnet i din kylare, eftersom vattnet kyler mer yta än is och har lägre värmeledningsförmåga. För det skulle det hålla resten av isen frusen och hålla din mat fräsch under en längre tid.

Kom dock ihåg att att hålla vattnet inne kan äventyra hygienen och göra att maten blir fuktig. Det kan också träffa de inre delarna av kylaren (som är relativt varma) och värma upp ditt lager.

Fördelar med att hålla vatten

  • Maten är helt omgiven
  • Vatten lagrar is bättre än luft
  • Lägre värmeledningsförmåga
  • Experimentet ”Coolers On Sale”.

Vattenhaltiga Nackdelar

  • Maten kan bli blöt
  • Vatten träffar de kallare inre delarna
  • Mindre hygien
  • Bär tungt

Maten är helt omgiven

Jag har bestämt mig för att börja med den faktorn eftersom det är den mest uppenbara, även om det är svårt att förstå. Termen jag skulle vilja använda här heter ’yta”, vilket är den totala ytan som objektets yta upptar.

Låt oss säga att vi pratar om ölburkar – deras yta är relativt svår att beräkna, men om du var tvungen att måla den med en pensel – skulle det vara hela området du skulle ha målat.

Vattenmolekyler, till skillnad från is, kan omge hela ytan på din mat och upprätthålla värmeisolering.

Om din kylare mestadels innehåller is, finns det en hel del luft mellan kuberna och runt ditt lager, vilket inte isolerar särskilt bra – jag ska förklara varför senare i den här artikeln.

Vatten lagrar is bättre än luft

Vi vet alla att is är kallare än vatten eftersom den behöver värmas upp för att smälta. Från denna logik förstår vi att ju längre vi kan hålla denna is i sin form, desto kallare skulle vår mat vara.

Jag skrev ovan att luft är en dålig isolator jämfört med vatten. Om det påståendet är sant betyder det att vatten bättre skulle skydda isen från att smälta och bli varmare än luft.

För att bevisa den punkten behöver man köra ett experiment där han tittar på hur lång tid det tar för is att smälta i två scenarier, även om jag hade svårt att hitta ett på internet.

Låt oss lita på logik för nu och se senare när vi förstår termen ”värmeledningsförmåga” varför det kan vara korrekt.

Experimentet ”Coolers On Sale”.

När jag undersökte ämnet lite djupare kom jag över en YouTube-kanal som heter ”Coolers On Sale”.

De killarna körde ett experiment där de tog två kylare fyllda med is; dock dränerade de vattnet från bara en av dem.

Under de kommande sex dagarna tömde de samma kylare om och om igen och mätte temperaturen utifrån. Till slut såg de att behållaren som inte var tom hade hållit burkarna i kylaren.

Ärligt talat tyckte jag att uthålligheten var ganska imponerande, även om jag såg några brister i experimentet. Först, när forskaren pumpade ut vattnet, öppnade han locket något; som troligen förde in varm luft och höjde temperaturerna.

  De bästa snökängorna under $150

Dessutom mätte de inte innetemperaturen under hela dagen – det är möjligt att maten var kallare i den tömda kylaren, men resultaten ändrades i slutet av studien.

Ändå, om dessa brister inte allvarligt har påverkat resultaten, är chansen stor att du inte behöver tömma vattnet.

Lägre värmeledningsförmåga

I de två föregående proffsen baserade jag mina antaganden på att vatten har en lägre Värmeledning sedan luft. Så hur hjälper det oss och vad har det med svalare avlopp att göra?

Tja, termisk ledningsförmåga beskriver i siffror hur lätt ett material kan överföra värme genom det. Med andra ord, om siffran är hög kommer objektet inte att överföra värme lika bra som det andra med det lägre talet.

Som du kan se från grafen leder luft värme bättre än vatten – det betyder att värme utifrån kan överföras till din mat bättre än genom vatten.

Summan av kardemumman är att ju mer din mat är omgiven av vatten, desto bättre skulle den isolera värmen från den yttre miljön.

Som jag visade i de två föregående avsnitten, är det då isen smälter och du inte pumpar ut vattnet.

Ett annat utmärkt exempel på värmeledningsförmåga är hur bilar blir mycket kallare än tält på natten. Om det ämnet intresserar dig föreslår jag att du läser min artikel om frågan – är det varmare att sova i tält eller bil?

Maten kan bli blöt

Om du bara har drinkar för att kyla ner medan du campar, skulle det förmodligen inte vara ett problem. Ändå är det vanligtvis inte fallet; När vi campar några dagar tycker vi också om att hålla våra smörgåsar fräscha.

Tyvärr kan den smälta glassen göra din mat blöt om du inte tömmer den i tid. Även om du använder förseglade lådor och plastpåsar – när de förvaras under våta förhållanden under en längre tid – kommer saker så småningom att bli blöta.

Även om du dränerar vattnet kan det bli blött över natten, därför rekommenderar jag att försegla din mat med två plastpåsar istället för en.

Vatten träffar de kallare inre delarna

Kommer du ihåg när jag pratade om hur väl vatten omger och isolerar vår mat? Nåväl, på något sätt kan man se det som en bluff.

Vatten har en tendens att röra sig fritt och är inte lika fixerat som is. Av den anledningen finns det scenariot där molekylerna träffar de inre delarna av behållaren, värms upp och sedan går tillbaka till din mat.

Det spelar ingen roll hur hög kvalitet din behållare är – vid höga temperaturer blir den inre delen varm och strömmarna i behållaren är inte till din fördel.

Denna teori skulle också kunna äventyra den tidigare, där jag sa att vatten skulle hålla isen i sin form längre.

Vilket har större inverkan? Det är svårt att säga, även om jag antar att det mest beror på hur hög temperatur det är utanför behållaren.

Mindre hygien

Föreställ dig följande scenario: Du valde att inte tömma din kylare eftersom du såg meningen i mina tidigare uttalanden. Den första dagen är allt bra – isen är fortfarande kvar, och maten är ganska kall.

Ändå slutar inte din resa här och du slår läger några dagar till. När dagarna går fortsätter vattnet inuti att byggas upp och nu när du tar ut mat doppar du händerna i det.

  Campingyxa vs såg: vilket är bättre?

Det skulle inte vara ett problem om du campar ensam, men om du campar med ett gäng andra människor blir vattnet smutsigt och fyllt med bakterier med tiden.

Du bör också komma ihåg att campingförhållandena är olika och att du kommer att tvätta händerna mycket mer sällan (för att inte tala om smutsen och leran du kommer att röra vid så ofta).

Bär tungt

Jag har sparat den här till sist eftersom den är irrelevant för de flesta av er. Ändå finns det scenarier där du behöver flytta din kylare från en plats till en annan.

Låt oss säga att du tältar bredvid en sjö – tidvattnet skulle komma in någon gång och du vill inte att din behållare blir genomblöt med vatten.

Dessutom – din campingplats kommer att ändras regelbundet; kanske behöver du en ny plats för ditt tält, lägereld eller presenning. Om du inte dränerar vattnet från din kylare kommer den att förbli tung så länge du inte konsumerar maten och dryckerna i den.

Vad är min dom?

Efter allt detta kvarstår frågan som jag öppnade min artikel med. Enligt min åsikt beror om du ska tömma din kylbox eller inte främst på hur du ska använda den.

Om du campar med hela din familj under en längre tid skulle jag fokusera mer på att hålla maten ren än att hålla den kall och därför tömma vattnet.

Å andra sidan, om du bara campar i några dagar och förmodligen inte har så mycket att göra med din kylare, kan det vara ett bättre val att behålla vattnet i behållaren.

Bara i termer av temperatur tror jag att maten kommer att förbli kallare om vattnet fortfarande finns i den. Jag är mer övertygad av värmeledningsförmåga och ytargument än något annat.

Jag förlitar mig också på experimentet som jag presenterade tidigare senare, som visade en lägre temperatur utan dränering – även om du bör tänka på att skillnaderna mellan de två inte var så tydliga.

När är det bättre att tömma min kylare?

Efter att ha läst för- och nackdelarna med att tömma vatten från kylaren är du förmodligen förvirrad vid det här laget. Tja, det finns vissa fall när det inte råder tvivel – det är bättre att tömma vattnet.

Det första scenariot är när du lägger till mer is till kylaren – även om vatten tar upp en mindre volym – om du inte häller det innan du lägger till mer is kan du orsaka en översvämning.

Det andra scenariot är när du förbereder en måltid med en stor grupp (din familj till exempel), och du behöver få ut mycket innehåll ur din kylare.

Beståndsfiske skulle vara minst sagt obehagligt, för att inte tala om att dina händer skulle förorena maten för resten av gruppen.

Vad räknas egentligen?

Otaliga gånger har jag stött på samma antagande: du måste tömma din kylare eftersom is är relativt kallare än vatten och det senare skulle värma upp din förråd.

Enligt min mening är det fel sätt att tänka, för det som spelar roll är temperaturen på din mat – inte miljön. Det är sant att is är kallare än vatten, det råder ingen tvekan om det.

Fast – om vätska håller din MAT kallare under en längre tid – så är det det som räknas. Hur är det möjligt att veta matens temperatur? Tja, det är svårt, och ärligt talat borde du inte bli besatt av det.

  Köpguide för kajakstorlek

Om du tar ut dina drinkar och de inte är tillräckligt kalla, prova att byta till en annan teknik och se vad som händer.

Vilka egenskaper ska en bra kylare ha?

Vi vet alla att kylare är avsedda att hålla maten fräsch, även om de exakta funktionerna för att åstadkomma det kan vara oklart. Här kommer jag att lista några komponenter som jag tycker är avgörande för dina kylfunktioner.

Först och främst måste den ha rätt storlek.

Om du planerar att campa i 2-3 dagar med en eller två partners – du kanske klarar dig med en 54 liters kylbox – annars behöver du något mer robust.

Den andra skulle vara materialet som behållaren är gjord av.

Om du planerar att göra dagsutflykter behöver du inte bli alltför professionell och du klarar dig alldeles utmärkt med tygkylare. För långsiktiga äventyr rekommenderar jag dig att använda plast- eller till och med stålbehållare – de kommer att vara mycket mer hållbara och absorbera stötar.

Den sista egenskapen är isolering – som vanligtvis beskrivs kortfattat av tillverkaren.

Vad du bör vara uppmärksam på är hur många dagar is skulle hålla i den utan att smälta. Jag föreslår att du tar en liten lucka och köper en bättre kylare än du behöver – det är bättre att vara säker än ledsen.

Ska jag tillsätta lite salt?

Tja, du kan njuta av fördelen med att tillsätta salt, även om du måste göra det rätt.

Häller man salt över befintliga isbitar gör man inte så mycket förutom att få det att smälta snabbare. Det tricket kan hjälpa till att rensa isiga vägar, även om det inte skulle göra mycket för att hålla din mat kallare.

Poängen är att salt sänker fryspunkten av vatten; det enklaste sättet att förstå det är med ett exempel. Låt oss säga att du gör glass hemma innan du åker, med hjälp av ditt kylskåp.

Men innan du lägger in den för frysning, tillsätt några skedar salt i en av högarna. Enligt termodynamiken skulle det salta frysa snabbare än det vanliga.

Med andra ord, när de två fryses under samma period under samma förhållanden, skulle saltet vara KALLARE än det andra.

Ändå måste man tänka på att det också skulle smälta tidigare. Av den anledningen, om du campar i varma förhållanden, skulle jag inte rekommendera att använda saltad is.

Slutsatser

Huruvida man ska tömma kylen eller inte är en pågående debatt bland vandrare och campare.

Vissa skulle säga att du inte borde göra detta eftersom det smälta vattnet kan röra vid insidan av behållaren och bli varmare.

Enligt min mening är de mer avgörande faktorerna i ekvationen värmeledningsförmåga och ytarea, som håller vattnet inne.

Naturligtvis bör du vara medveten om nackdelarna med att hålla vattnet som det är – dina händer kan förorena vattnet och din mat kan bli fuktig.

När allt kommer omkring tror jag att det bästa sättet att bestämma sig är att testa båda sätten och se vad som fungerar bäst för dig.

Jag hoppas att min artikel hjälpte dig att fatta ett bättre beslut. Om du har några frågor eller nya insikter, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!