Är det bättre att ha två par strumpor? Vandringstips

Ärligt talat, när jag var nybörjare i hela camping- och vandringsgrejen, ägnade jag inte så mycket uppmärksamhet åt strumpor jag bar. Jag tog precis den första jag såg i min låda och gick ut på vägen. Sedan fick jag en massa blåsor och började fundera på att ha två lager. Ändå fanns det tillfällen då jag kände mig för tät i skorna och kände att mina tår ständigt klämdes. Är det bättre att ha två par strumpor? Oavsett om du vandrar, campar eller bara går runt på din arbetsplats – du måste känna till dess för- och nackdelar.

Ja, det är bättre att gå med två par strumpor – det skulle bättre skydda dig mot blodiglar, förbättra värmeisoleringen och minska risken för blåsor. Det skulle också bättre skydda dig mot vatten eller fukt och förbättra den övergripande gångkomforten tack vare den extra stoppningen.

Senare kommer jag också att visa dig två knep som hjälper dig att hålla dig så torr som möjligt även under extrema förhållanden.

Ändå kan det vara problematiskt att bära två par strumpor, eftersom de kan få dina fötter att bli instängda och illaluktande. I svåra fall kan det också orsaka fotledssmärtor – för det kommer jag att visa dig det korrekta sättet att bära dem och vilken typ av strumpor du ska välja.

Fördelar

 • Igelskydd
 • Vänd snabbt på korta raster
 • Bättre isolering
 • Bättre komfort
 • Tricket för vattenskydd
 • Fuktkontroll

Nackdelar

 • Nyp foten
 • Kan glida ovanpå varandra
 • Mer illaluktande
 • Kan orsaka ankelsmärta
 • Kräver specifika typer

Igelskydd

Innan jag gick med två par strumpor fick jag ett blodiglebett genom mina strumpor flera gånger. Det blir allt mer relevant när du reser i tropiska områden, även om du kan stöta på dessa irriterande varelser nästan var som helst om du går längs vattenströmmar.

Det råder ingen tvekan om att du får ett bättre skydd om du bär två lager, vilket skapar en tjockare barriär som en igel inte kan ta sig igenom.

Om du inte har stött på en ännu, ta inga chanser; ett igelbett kan dramatiskt påverka din promenad, eftersom gnidning mot dina stövlar bara gör det värre.

Vänd snabbt på korta raster

Jag har använt det tricket otaliga gånger och det har aldrig svikit mig. Om du gör korta pauser, vilket jag starkt rekommenderar, kan du byta ut den inre strumpan mot den yttre strumpan.

Anledningarna till att du kan tycka att det är användbart är att insidan tenderar att genomsvettas snabbare, vilket kan orsaka problem på långa promenader. Om båda dina strumpor är blöta har du ett problem där, och jag föreslår att du tar en längre paus för att hänga upp dem på tork.

Som jag ska förklara senare ska inner- och ytterstrumpor vara olika, men byter du ofta går det bra att ha dem i omvänd ordning.

Bättre isolering

Det råder ingen tvekan om att tjocka strumpor isolerar värme bättre än tunna, även om jag har funnit att kombinationen av de två fungerar bäst. När du bär två par strumpor skapar du två barriärer istället för en.

På så sätt finns det inte bara luft mellan din hud och det inre lagret, utan även mellan det inre och yttre lagret. Det kan tyckas obetydligt när temperaturen börjar sjunka – varje värmemedium gör skillnad.

På den noten föreslår jag att du läser min artikel där jag föreslår varför att sova naken är fel väg att gåoch varför bomullsstrumpor kan göra dig mycket mer bekväm.

Bättre komfort

När du går långa sträckor spelar det ingen roll om du har bäst kängor eller stövlar, dina fötter kommer att göra ont. Detta kan hända om dina skor är nya och behöver brytas in.

Om så är fallet, oroa dig inte, lädret kommer att expandera med tiden och anpassa sig efter dina fötter. Dessutom skulle gummit i yttersulan bli mjukare, vilket skulle förbättra greppet och mjuka upp dina steg.

  Vart ska man gå på isfiske i Pennsylvania

Att gå med två par strumpor övervinner det problemet genom att dämpa undersidan av dina fötter. Om inget av dessa fungerade kan du behöva en annan innersula, eller kanske… ett par nya vandringskängor.

Tricket för vattenskydd

Om du har sökt på internet om du ska bära två par strumpor eller inte när du vandrar, är chansen stor att du har sett det förbättra vattenmotståndet.

Tja, det är delvis sant. Om du stöter på en liten mängd vatten finns det en chans att bara det yttre paret blir fuktigt. Å andra sidan, om du doppar dig i en pöl eller glider ner i en flod – det spelar ingen roll hur många lager du har på dig – allt blir blött.

Det jag lärde mig på mina promenader är att man kan bära en plastpåse mellan de två lagren. Till det föreslår jag att du använder en liten så den inte blir för ombonad – kanske en till mackor.

Det fina är att plasten är helt vattentålig, så att fukten håller sig borta under tuffa förhållanden.

Tänk ändå på att tricket äventyrar ventilationen och ökar svettning. Balansera de två och bestäm vilken som fungerar bäst för dig.

Mindre chans att utveckla blåsor

Om du har haft blåsor tidigare, ta en chans och bär två lager strumpor. Blåsor bildas när dina fötter ständigt gnuggar mot innersulan – friktionen skadar din hud och följs snabbt av en inflammatorisk reaktion.

Att bära två lager förhindrar den friktionen på två olika sätt. För det första skulle din fot vara smalare på insidan, så det skulle bli svårare att glida fritt. För det andra, om friktionen fortfarande uppstår, skulle den huvudsakligen vara mellan den inre och yttre strumpan – snarare än din hud.

Att skapa formsydda skor kan dock ha sina nackdelar; Jag kommer att diskutera dem senare i den här artikeln.

Fuktkontroll

Som jag nämnde är fukt ett allvarligt problem om man går några timmar om dagen, eftersom det är benäget att få blåsor och infektioner.

Tja, genom att bära två par strumpor kan du kontrollera mängden svett som ligger på din hud. Det beror främst på att det inre lagret är tätare och absorberar svett precis när du producerar det.

Detta är naturligtvis inte möjligt av sig självt och kräver ventilerande skor och strumpor – annars har svetten ingen plats att avdunsta.

I det här fallet föreslår jag att du bär den typen av skor med mesh på sidorna, kanske är vandringskängor bättre än stövlar i det avseendet.

Nyp foten

En av de mest avgörande frågorna är huruvida att bära två par strumpor leder till klämda fötter.

Det kan hända om dina skor har precis rätt storlek och dina fötter redan sitter åtsittande när du bär ett enda lager strumpor.

Den allmänna rekommendationen är att köpa vandringskängor med en halv tums mellanrum mellan tårna och kanten på dina skor. Klämning är också mer sannolikt när du använder strumpor som är för tjocka – rätt typ kommer att förklaras senare.

Innan du går en promenad, prova att ha två par på dig hemma, gå runt en stund och se hur det går – helst ska du kunna böja tårna helt utan ansträngning.

Kan glida ovanpå varandra

Kommer du ihåg när jag nämnde tidigare att två par kan minska friktionen och förhindra blåsor? Jo, det är sant, även om sockorna fortfarande kan glida över varandra.

Vanligtvis stannar sockorna som nuddar innersulan på plats samtidigt som de griper tag i det yttre paret. Tyvärr skulle det resultera i att de yttre trycks ner, vilket utsätter den högre delen av dina anklar för friktion.

  13 perfekta pulkaplatser nära Big Bear

Om dina strumpor glider ner kan baksidan av foten skava mot tungan, som vanligtvis är högre i vandringskängor. För att undvika det, se till att det yttre paret sitter bra och har rätt storlek.

Mer illaluktande

Om du lider av illaluktande fötter är chansen stor att det blir värre att använda två lager strumpor.

Den främsta anledningen till detta är att två par minskar ventilationen, vilket resulterar i svettiga fötter.

TFör att undvika det, se till att dina strumpor, förutom dina vandringskängor, andas. Ärligt talat lider jag av det problemet ganska ofta, och jag använder en special för det spray innan jag går.

Illaluktande fötter borde inte vara anledningen till att du inte bär i par, även om du inte heller ska underskatta komforten.

Kan orsaka ankelsmärta

När jag sa att två par kunde nypa dina fötter sa jag inte att det också kunde orsaka ankelvärk. Jag har bestämt mig för att separera de två eftersom den typen av smärta måste behandlas på allvar.

Sanningen är att jag har ägnat en hel artikel åt frågan – varför gör vandringskängor ont i anklarnaspendera timmar på att sålla igenom data och erbjuda lösningar.

Om du har haft två par skor på dig ett tag och har upplevt fotledssmärtor – prova ett par – chansen är att dina fötter kommer i kläm vid fotlederna.

Kräver en specifik typ

När du vandrar med två par är det viktigt att välja rätt typer; att gå med två lager tjocka bomullsstrumpor är inte rätt väg att gå.

Vanligtvis ska den inre vara tunnare så att den sitter stadigt på fötterna, medan den yttre ska vara tjockare. Det är också viktigt att de båda andas för att förhindra fuktuppbyggnad.

Allt detta kan vara tröttsamt att hantera och man kan lätt bli förvirrad. Om du inte har en chans att besöka en butik och köpa rätt sorter, improvisera inte eller ströva med de du redan har i ditt hem.

Vilka strumpor ska jag köpa och hur bär jag dem?

Jag har flera gånger sagt att det är avgörande att välja rätt typ av strumpor, och nu är det dags att utveckla ämnet.

Om du vandrar med två par strumpor rekommenderar jag starkt att använda tunna, syntetiska strumpor som ditt första lager – i mitt fall använde jag det jag hade hemma.

Se till att de inte är bomull eller siden – syntetmaterial (eller blandade) har gett mig den bästa prestandan.

För det yttre paret, se till att du använder tjocka ullstrumpor, som har rätt storlek och är relativt andningsbara. Dessa hade jag också hemma, om än några kommentarer nämns på internet som går medbridgedale”fungerar bäst.

Tänk på att det inre lagret ska vara tätt för att absorbera svett och hålla fötterna torra, medan det yttre lagret främst håller dig varm och ger vaddering.

Hur många par ska jag ta?

Om du planerar att vandra med två lager tycker jag att du ska ta med minst tre par.

Om du går långa sträckor bör du inte bära på dig saker du inte ska använda, och ärligt talat, det finns ingen anledning att använda mer än tre.

Om ett par börjar stinka, ventilera det utanför – du kan till och med hänga det utanför ryggsäck så det luktar bättre i slutet av dagen.

När lukten blir bättre, byt ut den mot ett annat par som nu stinker, och upprepa den cirkeln till slutet av ditt äventyr.

Hur många dagar kan du bära ett enda par?

Ärligt talat har jag använt samma par i över en vecka när jag har vandrat långa stigar i Europa och USA. Jag kanske inte är det bästa exemplet, även om du ska tänka på att omständigheterna är olika när du backpackar och när du är borta från hemmet.

  Kan du göra en snöboll i pulversnö?

Maten du kommer att äta kommer att vara annorlunda, kläderna du kommer att ha på dig kommer förmodligen att lukta och den allmänna hygienen blir inte vad du brukade.

Den avgörande ingrediensen här är att du ska byta strumpor om de är fuktiga eller genomdränkta med vatten från en flod eller pöl.

Du kan gå hela dagen med blöta strumpor; det skulle dock dramatiskt öka chanserna att utveckla blåsor och infektioner. Om du har ett extra par, ta ut det ur ryggsäcken och bär det.

Kommer det att bli varmare om du lägger till fler par?

Nej. När din utrustning isolerar värme, gör den det genom att fånga varm luft så att den inte kan fly till den kalla miljön.

Om barriären är maxad kommer det inte att förbättras genom att lägga till fler resurser – precis som att kläder håller dig varm till viss del.

Om du översträcker dina fötter med extra lager, som jag är säker på att du inte behöver, kommer du att känna dig tät, hoptryckt och du kan svettas av bristande ventilation.

Att gå med två par är vettigt, även om det förmodligen skulle vara en dålig idé att lägga till mer än så, vilket skulle göra mer skada än nytta.

Måste jag ha tjocka strumpor för att gå?

I allmänhet – ja. Till skillnad från att gå på gatan eller på din arbetsplats kännetecknas promenader på långa stigar av konstant friktion mot innersulan.

Att gå i tunna strumpor gör att dina fötter kan glida in fritt och blåsor kommer sannolikt att utvecklas. Tjocka strumpor ger inte bara vaddering, utan de håller även dina fötter fixerade.

Som jag sa tidigare – ett för tjockt fotskydd kan också orsaka problem – nyckeln här är att hitta den balans som fungerar bäst för dig.

För det föreslår jag att du provar några par och går runt i huset iklädd dem; det bästa sättet att lära sig är av erfarenhet.

Ska jag ha dem på mig när jag ska sova?

Generellt skulle jag säga ja, även om det beror på skicket på dina strumpor. Om de är torra och rena (vilket de förmodligen inte är) – sov med dem sovsäckar skulle vara bra.

Vanligtvis är dock paret du gick med fuktigt och smutsigt; i det här fallet beror det på hur allvarlig situationen är.

Jag skulle inte hamna i min sovsäck med strumpor som är helt genomblöta – inte bara värmer de dig inte, utan de kan äventyra din sovsäcks isoleringsförmåga.

Denna situation är en av anledningarna till att jag rekommenderar att du packar minst tre par när du backpackar – du kan alltid byta till det torraste och sova bekvämt.

Slutsatser

I den här artikeln har jag försökt visa dig för- och nackdelar med att bära två par strumpor.

Du kan använda två lager när du vandrar, campar eller till och med i vardagen när vintern äntligen kommer. Om du springer långa sträckor skulle jag rekommendera att bära två par – det skulle minska friktionskrafterna och minska risken för att du får blåsor.

Ändå är det viktigt att bära dem på rätt sätt, kanske ett tunt syntetlager först och sedan ett tjockt yllelager ovanpå.

Du bör dock inte överdriva och bära mer än två lager – det skulle inte öka värmeisoleringdet skulle bara få fötterna i kläm.

Jag hoppas att min artikel pekade dig i rätt riktning och hjälpte dig att få en solid åsikt i frågan. Om du har några frågor eller vill lägga till poäng från erfarenhet, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!