Är Dawn diskmedel säker för camping?

Camping är full av små äventyr, och ett av dem är att laga mat ute i naturen. Men, vad gör man med den smutsiga disken efter att matlagningsnöjet är över? Man måste tvätta dem, men hur gör man på ett sätt som är säkert för miljön?

Dawn diskmedel är tekniskt säkert för camping. Ändå kan även biologiskt nedbrytbara tvålar skada ekosystemet om de inte kasseras på rätt sätt. Så om du campar för att minska din miljöpåverkan, se till att du använder och gör dig av med all tvål på rätt sätt.

Innan vi kan hjälpa dig att bestämma vilka tvålar som är säkrast att använda måste vi förstå skillnaden mellan tvål och tvättmedel. På så sätt förstår du varför vissa tvålar är bättre för camping. Läs vidare för att lära dig mer om tvål och våra bästa rekommendationer för campingtvål samt några alternativ.

Diskmedel: grunderna

Först måste vi förstå vad diskmedel är gjord av. Tvål är en tensid gjord av förtvålning, en process för att kombinera oljor eller fetter med en bas som lut. (Luttillverkas vanligtvis genom att blanda träaska med vatten.)

Tensider fungerar genom att minska den så kallade ”ytspänningen” mellan två vätskor, eller en vätska och ett fast ämne. Om du ser vattendroppar på ett vaxartat blad så ser du ytspänning i aktion. Om du sprejar ett ytaktivt ämne på bladet bryter det bindningarna som håller ihop vattnet så att det lossnar tillräckligt för att bryta isär. Då försvinner vattendropparna.

Enkelt uttryckt, det ytaktiva medlet i tvålen lossar greppet av smuts på din disk. Så Dawn Dish Soap är ett ytaktivt ämne, eller hur?

Tja, ja och nej.

Vad är Dawn Dish Soap?

Tvål är inte det enda ytaktiva ämnet. Det finns fyra typer av kemiska ytaktiva ämnen, och de innehåller inte samma produkter som tvålar. Medan tvål vanligtvis är gjord av en kombination av oljor och lut, är tvättmedel gjorda av en kombination av naturliga och syntetiska ingredienser.

Dessa är huvudingredienserna i Dawn Ultra Liquid Dish Soap:

 • Natriumlaurylsulfat
 • Natriumlauretsulfat
 • Lauraminoxid
 • Alkohol denaturerad
 • Natriumklorid
 • PPG 26
 • Fenoxietanol
 • Metylisotiazolinon

Så vad är tvål? Vad är ett tvättmedel? Wikipedia säga, ”Tvål skapas genom att blanda fetter och oljor med en bas, i motsats till Tvättmedel som skapas genom att kombinera kemiska föreningar i en mixer.”

Eftersom diskvätskor innehåller syntetiska ingredienser, är de kanske inte lika miljövänliga som vissa av de andra valen. Läs ingredienserna på ditt specifika varumärke för att se vad de innehåller.

Ingredienser i Ivory Soap

Medan vi kunde välja andra tvålar, väljer vi elfenben eftersom det har färre ingredienser än andra. Elfenben ramar följande ingredienser för originalsåpan:

 • Natriumtallowat eller natriumpalmat
 • Vatten
 • Sodium Cocoate eller Sodium Palm Kernel Oil
 • glycerin
 • Natriumklorid
 • Kokos-, palm- eller talgsyra

Elfenben innehåller med andra ord vatten, en mängd olika oljor, salter och glycerin, en vätska från växter. Dessa ingredienser är naturliga, inte syntetiska. I allmänhet är tvålar gjorda av naturliga ingredienser, medan de flesta tvättmedel innehåller ingredienser som inte förekommer i naturen.

Är kemikalierna i tvättmedel säkra?

Bra fråga. Svaret är att det beror på. De flesta av ingredienserna är säkra för nästan alla människor. De flesta av oss äter och dricker från disk som har rengjorts med diskmedel, och om de inte var säkra skulle vi bli sjuka.

Människor kan vara allergiska mot vissa ingredienser i tvättmedel. Det är därför du kan hitta produkter som är fria från allergener eller hypoallergena. Vanliga allergener inkluderar fosfater, dofter och färgämnen, så använd inte diskmedel för känslig hud.

En annan ingrediens som vanligtvis används i tvättmedel är metylparaben eller parabener. Några studier har kopplat parabener till specifika cancerformer, inklusive bröst- och hudcancer. Studierna var dock inte tillräckligt avgörande för att FDA skulle klassificera det som skadligt.

  Steg-för-steg-teknik: skidor med fötterna ihop

Vissa tillverkare har dock slutat använda parabener på grund av rapporter om hudallergier med produkter som innehåller parabener. De flesta erbjuder nu en tvål eller tvättmedel som är fri från parabener.

Hur kan de vara osäkra?

Även om tvättmedel i allmänhet är säkra för människor, det betyder inte att de är säkra för miljön eller för vissa djur. Ingredienserna i de flesta tvålar är biologiskt nedbrytbar, vilket betyder att de kan brytas ner av bakterier. Om du kastar köksrester på din komposthög kommer maskar och bakterier så småningom att kompostera dessa rester.

Men vissa ingredienser i tvättmedel är det inte biologiskt nedbrytbar. Eftersom bakterier inte kan bryta ner dem stannar de kvar i miljön mycket längre. Denna oförmåga att sönderfalla kan vara skadlig, särskilt för vattenlevande djur. Du kommer ihåg att ytaktiva ämnen minskar ytspänningen. Deras fettavlägsnande kraft är utmärkt för att ta bort fläckar från kläder och porslin.

Men när den där fettskäraren tar bort oljor från djur som litar på att den skyddar dem, kan det vara skadligt.

Vilka är några möjliga skadliga effekter av tvättmedel på fisk?

Höga tvättmedelskoncentrationer i vatten kan orsaka följande:

 • Slemlagren som hjälper till att skydda fiskar mot parasiter, bakterier och sjukdomar försvagas eller förstörs.
 • Fiskar har nedsatt reproduktionsförmåga.
 • Fiskägg dör tidigare.
 • Gälar kan skadas.
 • Fiskägg kan förstöras – i koncentrationer så låga som fem miljondelar.
 • Den minskade ytspänningen gör att fisken lättare kan ta upp bekämpningsmedel.

När tvättmedelsnivåerna når 15 delar per miljonde flesta fiskar kommer att dö.

Kan tvättmedel vara dåliga om vi fortfarande har gott om fisk?

Inte så snabbt, säger vissa. Vi använder tvättmedel varje dag och de flesta av våra sjöar och floder är fortfarande fulla av fisk. Om dessa tvättmedel gjorde så stor skada skulle vi ha färre fiskar.

Forskare drog slutsatsen att tvål och tvättmedel inte poserar betydande risker till miljön. Forskarna tittade på 250 studier och fann att de tvålar och tvättmedel vi använder inte har någon negativ inverkan på miljön.

Tittar vi lite närmare hittar vi två intressanta fakta. Först gjorde forskarna denna studie ”för att främja hållbar användning av ytaktiva ämnen.”

För det andra bygger denna slutsats på korrekt användning av produkten och korrekt avfallshantering och hantering. Kom överens om tvättmedlen och tvålen ”har gått igenom ett bra reningsverk, riskerna för miljön är mycket låga.”

Om du vill gräva djupare i fakta om denna forskning kan du gå till American Cleaning Institutes webbplats för en länk till artikeln. Eller så kan du också hitta den Taylor & Francis online.

Eftersom de flesta tvättmedel och tvålar vi använder hamnar i avloppssystemet och sedan hittar till ett reningsverk, vattnet som släpps ut i sjöar, vattendrag och floder innehåller få icke biologiskt nedbrytbara ingredienser.

Andra intressanta inlägg

 • Hymer Aktiv Loft vs Pleasure-Way Tofino: Vilket är rätt för dig
 • Behöver jag sanera min husbils sötvattensystem? Vad du behöver veta
 • Kostnaderna för att konvertera en Sprinter Van förklaras
 • Vad är landström i en husbil?

Diskmedel och camping

Nu tillbaka till ämnet diskning. När vi använder diskmedel hemma hamnar det resulterande vattnet vanligtvis i ett reningsverk, vilket gör det säkert för vattenlevande djur. Därför går det bra att använda olika tvättmedel runt om i huset.

Om du campar, bara för att vara klar, går ditt smutsiga vatten inte till ett reningsverk. Så om du kastar ditt smutsiga diskvatten i en flod (vilket du förresten inte borde göra), de syntetiska ytaktiva medlen går också in där.

Innan du säger att antalet människor som campar är så lågt att lite tvål inte skadar, tänk på hur många som campar varje år. Enligt Statistisk, 41,67 miljoner människor i Amerika, eller ska jag säga USA specifikt, ägnade sig åt camping 2018. Så om du hittar en avskild plats att slå upp ditt tält på, är du inte ensam. Andra människor hittar också sin avskilda plats.

  Tips för att packa en kylbox effektivt (spara utrymme, tid och ansträngning)

Om du och alla dessa människor skulle kasta sin diskmedel i närmaste vatten, kan det höja nivån av syntetiska ytaktiva ämnen till farliga nivåer. Med så många människor som campar har naturskyddsgrupper utvecklat bästa praxis för att hantera smutsigt diskvatten.

Använd No Trace-principen när du rengör din disk

Säker diskning av din disk och användning av tvål och tvättmedel måste ske enligt Leave No Trace-principerna. Dessa principer, designade av Leave No Trace Center for Outdoor Ethics, främjas i stor utsträckning av många campingorganisationer och praktiseras av campare.

Dessa är de sju principerna:

 1. Planera och förbered.
 2. Res och campa vart andra än har.
 3. Kassera ditt avfall på rätt sätt.
 4. Minimera effekten av din lägereld.
 5. Lämna det du hittar.
 6. Ha respekt för vilda djur.
 7. Ta hänsyn till andra.

Du kan hitta mer information genom att besöka Leave No Trace Center hemsida. Principerna är också väl etablerade och finns i populära friluftsområden samt nationalparker och statliga parker.

Där du behöver kassera använt vatten

Den tredje principen styr våra handlingar när vi diskar. ”Packa ihop, packa ihop” är en vanlig fras som används av campare. Följ dessa rekommenderade riktlinjer för att se till att du gör din del för att inte lämna några spår.

Tvätta disken (eller dig själv) minst 200 fot, eller cirka 70 steg för vuxna, bort från en vattenkälla. Denna linje gör att jorden kan absorbera avloppsvattnet och filtrera kemikalier när den tar sig till vattenkällan. Genom att arbeta borta från strandlinjen är det mindre troligt att du skadar den.

 • Samla upp vatten med en ren behållare.
 • Efter tvätt, ta bort matrester.
 • Stänk bort vattnet från campingen.
 • Lägg matpartiklarna du har siktat i en påse så att du kan slå in dem.

Vissa campare gräver ett 6- till 8-tums hål, dumpar sitt vatten och matpartiklar i det och täcker det sedan med jord. Gör inte detta med mycket aromatisk mat som lockar vilda djur och se till att det inte ligger precis intill din campingplats.

Att planera i förväg kan göra disken lättare

Att diska kan vara mindre besvärligt om du planerar dina måltider. Även om ägg, bacon och pannkakor kan låta läckra, kommer du att sluta med mycket disk. Försök att förenkla din meny.

Ett sätt att göra detta är att planera enrättsmåltider, till exempel soppor. Till frukost kan havregryn vara ett mättande och bekvämt alternativ. Nachos vid lägereld, mac och ost, till och med pizza – du skulle bli förvånad över vad du kan laga i en stekpanna. Canadian Food Network har ett utmärkt urval av grytarecept som du kan prova.

Vilka är de bästa tvålarna?

Att försöka avgöra vilka diskmedel som är bäst att använda kan vara svårt på grund av det överväldigande antalet alternativ. Först måste tvålarna vara biologiskt nedbrytbara. Vi letade också efter tvålar som var koncentrerade och var mångsidiga tvålar.

Campsuds

Campsuds var den första produkten att marknadsföra sig till campare, så många campare svär vid det. Enligt deras hemsida är den ”gjord av växtbaserade ingredienser och en blandning av eteriska oljor.” Som alla campingtvålar är den biologiskt nedbrytbar.

 • Superkoncentrerad – bara några droppar
 • Även multifunktionell användning för kläder, som tvål och för disk
 • Skummar bättre än Dr. Bronner

Den kommer i en 4 ounce flaska, så om du planerar att lägga den i din handbagage, se till att du lägger den i en mindre behållare.

Dr. Bronner’s Pure-Castile flytande tvål

Den här Dr. Bronners tvål är en flerårig favorit bland campare och de som letar efter naturlig tvål. Företaget är stolt över att göra ekologiska, rättvisemärkta produkter och använda helt naturliga, veganska ingredienser.

 • Inga rengöringsmedel eller skummedel
 • Flera ansökningar (företaget hävdar att det finns 18)
 • Ingen tillsatt doft
 • Tydlig ingredienslista: vatten, ekologisk oliv, kokos, hampa och jojobaolja, citronsyra och vitamin E
 • Koncentrerad
  8 skillnader mellan 3-säsong och 4-säsong tält

Detta är en utmärkt tvål för att rengöra din disk, dina kläder och dig själv. Dr. Bronner säljer dock mycket tvål, så se till att köpa den oparfymerade för camping. Dessutom är det inte alltid lätt att hitta mindre storlekar. Men om du vill ha en liten mängd, köp en plastbehållare och överför den från den större flaskan.

Dr. Det har Bronner också tvål; det ger dig ett rikt lödder och använder ekologiska oljor. Tvålen har inga syntetiska konserveringsmedel, rengöringsmedel eller skummedel och är biologiskt nedbrytbar.

Sea to Summit Wilderness Wash

Den här flytande tvål är certifierad av organisationen Leave No Traceför att säkerställa att den uppfyller biologiskt nedbrytbara standarder.

 • Koncentrerad formula
 • Fosfat- och luktfri
 • Säkra lock och robust plastflaska för att förhindra att det läcker i din ryggsäck
 • Multifunktionell – kan användas på tallrikar och kläder
 • Den finns i tre storlekar, inklusive en 3 ounce och en 1,4 ounce, så den uppfyller flygreglerna för transport ombord.

Den tre uns flaskan räcker för en campingtur eftersom du använder den sparsamt. Lite kommer att räcka långt.

Vissa människor föredrar en tvål framför en annan, prova dem för att hitta din personliga favorit.

Kan jag använda tvål för att rengöra min disk?

Såklart du kan. Förvänta dig bara inte för mycket lödder.

 1. Raka av några tvål och släpp dem i varmt vatten.
 2. Rör runt vattnet så att tvålen smälter. Om du slänger tvålen i kokande vatten innan du äter, löses tvålen och vattnet är inte för varmt.
 3. Kassera smutsigt diskvatten enligt Leave No Trace-principerna.

Behöver råd om hur du använder Dr. Bronners tvål? Klicka här för Lisa Bronner’s Dilutions Cheat Sheet.

Finns det alternativ till tvättmedel och tvål?

Folk har campat och bott i vildmarken sedan innan diskmedel uppfanns. Du kan undvika att använda tvål och tvättmedel helt och hållet. Här är flera alternativa metoder:

 • Träaska och vatten. Om du lagar mat över en lägereld, ta lite aska och blanda med lite vatten för att göra en pasta för rengöring. Använd lite olja för att underlätta rengöringen. Skrubba disken, skölj av träaskan och skölj en sista gång i kokande vatten.
 • Sand. Ta en handfull sand och gnugga den på dina kastruller, stekpannor och andra rätter. Skölj dem sedan och lägg dem i kokande vatten för att sterilisera dem.
 • Natriumkarbonat. Forma en pasta med bakpulver och använd den för att skrubba bort smutsen, skölj sedan disken i varmt vatten.

Använda växter för att göra tvål

Om du går djupt in i backcountryn eller bara är intresserad av homesteading eller överlevnadsmetoder, kan du använda en mängd olika växter för att göra tvål. Du behöver hitta växter med högt innehåll av saponiner.

Den vanligaste av dessa är Tvålört Yucca. När du stöter på växten, skär av ett blad, dra isär bladet tills du har tunna fibrer och skölj fibrerna i vatten för att göra hemgjord tvål. Här är en video om hur man använder yucca för att göra tvål.

Andra växter inkluderar Bergslila och Tvålrot. Att upptäcka dem kräver förstås växtidentifieringsförmåga. Eller så kan du använda en app för växtidentifiering. En som fungerar bra när camping är iNaturalist på grund av dess förmåga att crowdsource och interagera med andra växtexperter.

Det kokar ner

Det finns några alternativ för att rengöra din campingdisk, allt från tvål speciellt för camping till alternativa metoder som inte kräver tvål alls.

Oavsett vilken produkt du använder för att rengöra din disk bör inte ens biologiskt nedbrytbara produkter dumpas direkt i sjöar, floder eller vattendrag. Träna istället på Lämna inga spår-vanor och dumpa din smutsiga diskmaskin minst 60 fot från sötvattenkällor.