Är dalmatiner bra gåhundar? (För-och nackdelar)

Dalmatiner är en unik hundras som är mest känd för att arbeta tillsammans med brandmän. De blev också populära efter att ha medverkat i Disney-filmen 101 Dalmatians. Men dessa prickiga hundar är så mycket mer än deras unika päls.

Om du har eller funderar på en, kanske du undrar om han skulle klara sig bra med någon som tycker om ett aktivt friluftsliv.

Är dalmatiner bra gåhundar?

I allmänhet överväger de positiva egenskaperna hos dalmatinerna långt alla negativa. Sammantaget skulle denna hundras vara en utmärkt vandringskamrat. Med sin lugna men ändå vänliga personlighet och gränslösa energi kommer de garanterat att göra din tid på leden så mycket roligare.

Vad gör en bra gåhund?

För att svara på denna fråga, låt oss ta en titt på de egenskaper en hund behöver för att göra promenader tillsammans till en positiv upplevelse. De bästa hundraserna för promenader är medelstora eller större hundraser. De bör vara tillräckligt höga för att lätt kunna gå stigar och ha ben tillräckligt långa för att kliva över hinder som stenar, trädgrenar och annat skräp.

Mindre hundar med kortare ben kan lätt bli utslitna snabbt. Om du planerar att gå flera miles, vill du ha en hundkamrat som kan hänga med dig och inte behöver bära dig hem.

Hundar måste också kunna träna säkert utan att bli andfådda eller ha svårt att andas. Platta eller kortnosade raser som mopsar eller bulldoggar lämpar sig inte för mycket träning eftersom det kan vara farligt för dem.

Oavsett ras spelar ålder en stor roll för om en viss hund är lämplig för promenader eller inte. Unga hundar under ett år bör inte tas eftersom det kan vara för tungt för deras utvecklande kroppar.

Vissa hundars ben och leder mognar inte förrän de är minst två år gamla, så intensiva träningspass kan orsaka långvariga skador. Detsamma gäller äldre hundar som saktar ner eller upplever smärta i lederna. Det är bäst att ha dem hemma eller bara ta dem på korta vandringar på inte särskilt ansträngande stigar.

Positiva egenskaper hos dalmatiner

Som ras tenderar dalmatiner att vara medelstora till stora i resning. Både manliga och kvinnliga dalmatiner har ett viktområde på 45 till 60 pund och är cirka 8 tum långa vid manken.

Deras storlek gör dem bra att gå eftersom deras långa ben gör att de kan springa och hoppa med lätthet. Dalmatinerna kan enkelt navigera på en stig och gör klokt i att tillbringa mycket tid utomhus.

  Är det säkert att använda en katalytisk värmare i ett tält?

Deras distinkta päls är vit med svarta fläckar. När de föds är dalmatiner vita och deras fläckar utvecklas och mörknar med tiden, vanligtvis inom några veckor. Deras korta päls gör dem också till bra gåhundar eftersom de inte kräver mycket skötsel eller underhåll.

Om de kliver av stigen och fastnar i torn eller tistlar är det lätt att rengöra pälsen och plocka bort klibbigt löv. Detsamma gäller för hundar som gillar att rulla sig i smutsen och leran. Med ett kort lager kan du enkelt rengöra dem och de torkar dessutom snabbt.

En kort päls gör också att de håller sig svalare även när de anstränger sig mycket. En längre päls kan göra att vissa hundar överhettas när de är ute på promenader, särskilt en varm sommardag. Men dalmatiner kommer att förbli relativt coola även under kraftig träning. Se dock till att alltid ge din hund mycket vatten när ni går på promenad tillsammans.

En av de bästa anledningarna att överväga en dalmatiner för promenader är deras behov av kraftig träning. Denna hundras är mycket energisk och behöver vanligtvis mer än en halvtimmes motion varje dag. Om de inte får tillräckligt med motion kan de till och med bli uttråkade och destruktiva. För att hålla dem lyckliga behöver den här atletiska typen av hund regelbundna promenader, löpturer eller promenader.

Ett så starkt träningsbehov kan ge dig den extra push du behöver för att komma ut och ta en promenad. Om du redan är väldigt aktiv kommer att ha en hund att hänga med dig att göra dina egna naturutflykter mycket roligare.

Dalmatinerna är också kända för sin starka uthållighet, som är idealisk för långa promenader eller backpacking flera dagar åt gången. De kommer att vara fulla av energi och redo att gå igen nästa dag efter en natts vila. Inte nog med det, de älskar också att vara ute och gå, så promenader är ett bra utlopp för all deras uppdämda energi.

När det kommer till deras personlighet är de flesta dalmatiner ganska lugna i uppförandet. De är ofta vänliga och skäller inte mycket. Detta gör dem artiga när de vandrar på tätbefolkade stigar. Du behöver inte oroa dig för att de skäller eller blir aggressiva mot andra människor eller hundar på leden.

  Varför är campingljusen röda?

Om du är i skogen eller bergen kan du och din dalmatiner stöta på vilda djur på vägen. Även om du måste följa koppelreglerna när du går ut med din hund, är det viktigt att notera att dalmatiner generellt sett har en låg bytesdrift.

Det betyder att det inte är särskilt troligt att de bultar efter varje djur de ser, vare sig det är en ekorre, ett rådjur eller något större. Denna avslappnade natur gör att de förblir lugna i närvaro av djur, vilket är viktigt om du har ett farligt möte där en skällande, aggressiv hund kan förvärra situationen.

Dalmatiner har inte heller många allvarliga hälsoproblem som skulle hindra dem från att gå eller träna mycket. De har inte många ledproblem, även om vissa lider av höftledsdysplasi. Denna andel är dock ganska liten och förvärras ofta när en hund är överviktig.

Negativa egenskaper hos dalmatiner

Eftersom dalmatiner har en smal kroppsbyggnad och kortare hår finns det en chans att de blir för kalla när de går i kallare temperaturer. Detta är en av anledningarna till att en dalmatiner kan vara en något mindre än idealisk promenadhund. Men du kan enkelt hitta en kappa till din hund eller bara välja att gå under måttliga förhållanden.

Även om dalmatiner har en kort päls, fäller de konstant och kraftigt. Detta kräver att ägare borstar sin korta, täta päls regelbundet för att försöka kontrollera fällningen. I vissa situationer när du går kan detta vara problematiskt.

Du kan behöva rengöra din campingutrustning oftare för att ta bort allt överflödigt hundhår. Om du lider av hundhår på dina kläder kanske du inte kan bära en outfit lika ofta när du backpackar.

Medan deras energi anses vara positiv för de flesta vandrare, kan familjer som vandrar med små barn tycka att det är ganska överväldigande. Faktum är att familjer med små eller små barn ofta varnas för att inte skaffa dalmatiner eftersom de kan vara för energiska.

Dalmatiner är väldigt smarta hundar. De har dock rykte om sig att vara svåra att träna. Om just din hund inte är utbildad kan detta vara ett hinder på banan. Väluppfostrade hundar klarar sig bra på stigar och måste komma när de kallas för att säkerställa deras säkerhet.

  Kan man använda värmare i tält? (Ja, vi kommer att förklara)

Men om din hund är väluppfostrad och redan tränad bör detta inte vara ett problem. De kan till och med vara en tillgång eftersom deras intelligens gör dem till bra vakthundar och till och med kan skydda eller försvara dig från farliga djur.

Cirka 30 procent av dalmatinerna har hörselproblem, inklusive att vara helt döv eller bara höra på ett öra. Om din hund är hörselskadad kan den fortfarande gå på promenad, men extra försiktighetsåtgärder kan behöva vidtas.

Se till att du sätter dem i koppel så att de inte springer iväg och sedan inte hör dig när du ringer dem. Du kanske vill ta med en visselpipa som gör ett gällt ljud för dem att höra. Om du vill lita på din hund för skydd är det bäst att hitta en alternativ metod om din hund har problem med sin hörsel.

Dalmatiner är bra gåhundar

I allmänhet överväger de positiva egenskaperna hos dalmatinerna långt alla negativa. Sammantaget skulle denna hundras vara en utmärkt vandringskamrat. Med sin lugna men ändå vänliga personlighet och gränslösa energi kommer de garanterat att göra din tid på leden så mycket roligare.

Men innan du ger dig ut med din dalmatiner, se till att de är helt uppdaterade om alla sina vaccinationer. Sätt din kontaktinformation på deras krage eller se till att deras mikrochip också är uppdaterat.

Hundar på vägen ska alltid vara vid god hälsa utan öppna sår som kan bli infekterade. Undersök alltid din hund för loppor och fästingar när du är klar med att gå för att se till att de inte går utom kontroll.

Kom ihåg att ta med mycket mat och vatten till din hund, inklusive en bärbar eller hopfällbar skål för att göra det lättare för dem att dricka. Du kan också ta med en hundförbandslåda med grundläggande tillbehör som bandage, antiseptika och andra mediciner som din hund kan behöva.

När du väl vet att din hund är vid god hälsa finns det inget som hindrar dig från att gå på spåret och åka mil åt gången. Din dalmatiner kommer att trivas med dig i naturen och kan lätt hänga med dig så länge du vill gå på en promenad.

Fler artiklar du kommer att älska

Ta din hund med kanot eller kajakcamping (säkerhet, packning och USA)