Är Corgis bra gåhundar?

Porträtt glad corgi hund i parken, ler mot bakgrunden av höstskogen.

Vandring är en trevlig aktivitet, speciellt när en individ går i grupp eller med en partner. Ofta är det kul att ta med en hund på tur! Men det är också viktigt att komma ihåg att vissa hundar kan hantera påfrestningarna från en promenad bättre än andra.

Corgis är fantastiska gåhundar. De kan ha små ben, men hur deras kroppar är uppbyggda betyder att de har en stor lungkapacitet och en hel del fysisk uthållighet. De brukar också njuta av att gå eftersom det hjälper dem att få ut sin energi!

Med detta i åtanke är det viktigt att gräva lite djupare i varför corgis är fantastiska gåhundar.

Anledningar till varför Corgis gör fantastiska gåhundar

Corgis gör fantastiska promenadhundar på grund av sin genetiska makeup och historia. Det är inte många som vet detta, men corgis föddes ursprungligen upp för att valla. Fårhundar är kända för att vara atletiska och smidiga. Corgin blev en effektiv vallhund på grund av sina små tassar. De små benen tillät corgis att undvika att bli skadade av nötkreaturs sparkar. Det hjälpte dem också att väva in och ut ur flockar lättare än större vallhundar som Border Collies och Australian Shepards.

Eftersom atleticism är något som är sammanflätat med en corgis genetik, betyder det att de behöver mer motion än andra hundar. Faktum är att rekommendationen är att träna corgi en timme om dagen. En promenad är bara ytterligare ett sätt att ge dem den motion de behöver. (Källa)

Corgis har också en unik form som gör att de kan trivas på promenader. De har en stor och djup bröstkorg för storleken på deras kropp. Det betyder att en corgi naturligt har stor lungkapacitet. Corgis andas naturligt lättare än andra hundar, vilket är perfekt för promenader.

  Hur man tar av en snöskoter från en släp utan bakåt

En annan bra sak med corgis som gör dem till bra gåhundar är att de är fulla av energi! Om en corgi är vid utmärkt hälsa och minst tre år gammal kan den gå 6-8 miles i måttlig takt. Det här är imponerande! De flesta genomsnittliga promenader blir mindre än 6-8 mil tur och retur, så en corgi kan njuta av en bra promenad med sin ägare. (Källa)

Pembroke walesiska Corgi i en park på grönt gräs

Orsaker till varför Corgis kan ha svårt att gå

Även om de är naturliga att gå, finns det några aspekter av att gå som corgis inte är lika skickliga på. Några av dessa faktorer inkluderar deras korta ben, deras höga vattenbehov och andra hälsoproblem.

De flesta Corgi-ägare njuter absolut av och avgudar sin lurviga väns små tassar. De är supersöta! Men med promenader kommer möjligheten till miljöutmaningar bortom en corgis förmåga att gå. En av de viktigaste aspekterna är marknivån. Corgis kan ha problem med att ta sig över trädens lemmar, rötter och stenar. De kan också kämpa om leden har en brant lutning. Ofta kommer de att försöka övervinna dessa hinder. Det kan dock leda till haltande, utmattning eller ytterligare rygg- och axelproblem om det inte kontrolleras. (Källa)

Corgis behöver också mycket vatten och mat. Corgis äter vanligtvis tre små måltider om dagen, så om en promenad går över en måltid bör ägaren ta med mat. Detsamma gäller vatten. Vanligtvis dricker corgis mer vatten än förväntat, så att ta med dig en stor mängd vatten skulle vara nyckeln till framgång.

Det största problemet med corgis är de andra hälsoproblemen som kan göra det svårt att gå. Vissa av dessa är vanligare, till exempel en överviktig corgi eller en mindre vältränad corgi. Detta kan åtgärdas med en kostomläggning och mer motion. Andra hälsoproblem är mer extrema, såsom hjärtproblem, artros, höftledsdysplasi hos hund och intervertebral disksjukdom. Dessa sjukdomar kan begränsa en corgi och deras förmåga att gå. Det är bäst att konsultera en veterinär innan du går en corgi, ifall det finns ett okänt underliggande problem. (Källa)

Roligt ansikte walesiska Corgi Pembroke springer med tungan ut

Hur man gör det enklare att gå på Corgis

Även med de potentiella problem som en corgi kan ha att gå, finns det många tips och tricks som kan göra det lättare för dem att gå. De flesta tips och tricks går ut på att se till att en Corgi är i optimal fysisk kondition, packa extra material och planera framåt.

  Betraktas camping som en sport?

En ägare föreslog att det viktigaste en ägare kan göra för en corgi innan de tar med dem på en promenad är att se till att de är fysiskt lämpliga för upplevelsen. Precis som människor behöver träna och förbereda sig för promenader, behöver corgis samma typ av kärlek och uppmärksamhet. Detta kan göras genom att följa en ordentlig diet och träna regelbundet. Även med förberedelser är det viktigt att komma ihåg att corgis också behöver pauser för att genomföra promenader. Om en ägare övervakar och ser efter sin Corgi är det mer troligt att Corgi också kommer att ha det bra på promenaden. (Källa)

Det näst bästa en ägare kan göra för sin Corgi är att packa extra utrustning för att hjälpa honom på promenaden. Vissa saker är enkla saker som ett koppel, en vattenskål och lite mat/godis. Andra inkluderar vandringskängor, tassvax, gasväv och tejp och en ryggsäck som ägaren kan bära corgin i. Dessa ytterligare material är viktiga eftersom de skyddar en corgis tassar. Ofta kan marken vara full av vassa stenar, grenar och kvistar som kan leda till att en Corgi får benen avskurna. Tassvaxet och tossorna hjälper till att förhindra sprickor och skärsår. Gasväven och tejpen är viktiga ifall ett skärsår inträffar! (Källa)

Ryggsäcken är också en bra idé, eftersom den hjälper till att förbereda en ägare ifall promenaden blir för mycket för hunden. Corgis kan väga upp till 30 pund. De flesta skulle inte vilja försöka bära en 30 pund het valp, om möjligt. Ryggsäcken underlättar helt enkelt mycket för ägaren, om det skulle behövas. (Källa)

  Varför slår min ATV tillbaka? Hur fixar man det?

I slutändan är det viktigaste en ägare kan göra för sin corgi att planera promenaden i förväg. Denna planering kan hjälpa både ägare och hund att undvika onödig smärta och hitta roligare.

Corgis är söta, lurviga vänner att ta med sig på livets äventyr. Några av dessa äventyr kan nu omfatta vandring! Ta några fina bilder åt oss!