Är Coleman Camp Fuel samma sak som fotogen?

Alla rekommenderar att du använder antingen Coleman Camp Fuel eller fotogen med flera bränslen flytande camping/backpacking spisar. Så vad är skillnaderna mellan Coleman Camp Fuel och fotogen? Är det faktiskt samma i ett annat paket?

Är Coleman Camp Fuel samma sak som fotogen? Coleman Camp Fuel är ett annat namn för vit gas, så det är inte samma sak som fotogen. De är båda extremt mångsidiga bränslen och kan användas i nästan alla situationer, men Coleman-bränsle är en ren förbränning. Fotogen avger mycket rök, täpper till bränsleledningar och avger en stark lukt. Den enda fördelen med fotogen är att det kan hittas överallt.

Varför skulle någon välja fotogen om vit gas brinner renare? Allt handlar om tillgänglighet, kostnad och ibland okunskap. Föredrar du att betala några euro mer för rent bränsle eller köper du det billigare alternativet och måste du rengöra kaminen regelbundet?

Coleman Fuel vs Fotogen

Coleman lägerbränsle är i princip bara vit gas med några extra bränslestabilisatorer tillsatta. Detta kan vara en alltför förenkling, men vit gas är i huvudsak bensin som har blivit mycket raffinerad. De går längre i raffineringsprocessen, ökar förbränning/flyktighet och tar bort sediment som skulle täppa till din campingkök. Dessutom finns inga etanol- och bränslestabilisatorer/rengörare som på en vanlig bensinmack.

Den som har använt fotogen för att tända en lägereld kommer genast att se skillnaden. Fotogen är svårare att tända, brinner svalare, luktar illa och producerar mycket rök och kolmonoxid. Den är också petig i kalla väderförhållanden och dess lukt fastnar på allt (kläder, tält, ryggsäck, mat), vilket gör fotogen till ett dåligt val för camping/ryggsäcksturer.

Därför används fotogen nästan alltid i lyktor istället för kaminer. Det tillför en funky lukt/smak till maten och producerar en galen mängd svart rök. Alla dina köksredskap ser ut som om de har lagts under en brännare. Allt blir täckt av svart sot och är mycket svårt att rengöra.

Skillnader mellan fotogen och Coleman Fuel (aka White Gas, Naphtha Gas)

Coleman Fuel, vit gas och fotogen sida vid sida

Låt oss börja med att förtydliga att Coleman-bränsle, vitgas och naftagas alla i huvudsak är samma produkt. Det kallas ofta för Coleman fuel eftersom det är varumärket som de flesta känner till. Coleman har sålt campingbränsle sedan tidigt 1900-tal, så det är märket de flesta känner till.

Coleman lär lägga till bränslestabilisatorer/rengörare, men jag har inte märkt någon skillnad mellan märket Coleman Fuel och billig vit bensin som du kan hitta i vilken järnaffär som helst (Home Depot, Lowes, Menards, etc). Köp bara det du kan få till ett överkomligt pris. Du kan behöva rengöra din kamin några gånger till under loppet av ett decennium, men du bör inte märka någon större skillnad.

  Kan man komprimera syntetiska sovsäckar?

Vitgas är det absolut bästa valet för campingkaminer (över fotogen). Bränslet är mycket raffinerat vilket gör det mycket lätt att tända och bränna rent med en mycket mild lukt. Du måste fortfarande rengöra din campingkamin då och då, men chansen att täppa till dina rör är mindre

Fotogen (även känt som paraffin) kan vara ett flytande bränsle, som vit gas, men det är väldigt annorlunda. Det är ett gammaldags bränsle med en förenklad raffineringsprocess som förvandlar fotogen till ett smutsigt bränsle med mycket sediment. Fotogen är ökänt för att täppa till bränsleledningar och producera vansinnigt mycket rök som luktar fruktansvärt och fastnar på allt. Det finns också ett allvarligt prestandafall med fotogen, vilket jag kommer in på i nästa avsnitt.

När du väl förbiser röken, lukten och blockeringar i rören är fotogen en förvånansvärt effektiv bränslekälla. Det är något svårare att tända än Coleman Fuel, men helt acceptabelt för de flesta camping-/ryggsäckstillämpningar. Även om jag fortfarande föredrar Coleman-bränsle (vit gas), kan det vara svårt att hitta på landsbygden och i utvecklingsländer. Fotogen är mycket billigare och kan hittas överallt.

Vilket är bättre, fotogen eller Coleman Fuel?

White Gas och fotogen är jämförbara när det gäller prestanda och tillförlitlighet. De brinner varma och är lätta att antända under en mängd olika förhållanden. Det spelar ingen roll hur väderförhållandena är ute. Fotogen och Coleman-bränsle fungerar i kallt väder, höga höjder, regn, snö, etc.

Som sagt, vit gas är helt klart det bättre alternativet för flerbränslekaminer. Det brinner renare och producerar inte sot, svart rök och fotogenlukten som fastnar på allt. Det innebär enklare tid att rengöra dina kastruller och mindre underhåll för att hålla spisen igång. Fotogen är ett smutsigt bränsle med mycket sediment, så det är ökänt för att täppa till bränsleledningar.

Coleman Fuel (alias White Gas, Naphtha)

Flaska Coleman Fuel and White Gas

Vitgas är också ett av de renaste bränslena du kan köpa med få tillsatser och knappt något sediment. Du kommer inte att ha något sediment i dina bränsleledningar och behöver sällan rengöra din utrustning. Det kommer fortfarande att finnas enstaka blockeringar, men de är sällsynta med korrekt underhåll.

  Hur stark är paracord? Paracord viktgränser och viktklasser förklaras

Den enda nackdelen med vit gas är att din kamin måste fyllas och pumpas, vilket gör den svårare att använda än andra bränslen som propan och esbitkuber. Tänk på att alla flytande bränslen måste fyllas/pumpas, så fotogen kommer också att ha detta problem. Detta är ingen stor sak, men värt att notera.

Den höga förbränningstemperaturen och den rena, luktfria bränsleeffekten kompenserar mer än väl för behovet av att fylla och pumpa kaminen. Tillsammans med fotogen kan den användas i nästan alla situationer. Vit gas kommer alltid att brinna! Det spelar ingen roll om det är kallt ute, på hög höjd eller blött väder. Vitgas är ett av få flytande bränslen som kan användas på vintern.

Fotogen

Flaska fotogen

Fotogen är också känt som ”Jet Fuel” så det kan bli löjligt varmt! Nackdelen är att det tar nästan en timme att uppnå fullständig förbränning. Så du kommer att behöva hantera mycket rök medan den brinner under den optimala temperaturen. Det kan göra en stor röra av din utrustning, så planera att skura kastruller/pannor när du kommer hem.

Rök och sot är det överlägset största problemet när man använder fotogen. Fotogen brinner varmt, men det tar nästan en timme för en fotogenvärmare att nå en temperatur som är tillräckligt hög för fullständig förbränning. Det är inte möjligt med en begränsad bränsletillförsel, så du kommer att behöva hantera rök och fotogenlukt.

Dina kastruller och stekpannor blir svarta och vissa hävdar att de kan smaka fotogen i maten. Jag har aldrig kunnat smaka fotogen, men de kanske har extra känsliga smaklökar.

Fotogen är bra för lyktor och campingvärmare, men det kan vara knäppt när det används i campingkaminer. Det kommer snabbt att täppa till de små bränsleledningarna och du måste koppla ur dem. Detta är inte ett stort problem med regelbundet underhåll, men kan bli ett problem på längre 7+ dagars ryggsäcksresor. En helt ny kamin kan göras oanvändbar med fotogen innan resan är över.

Därför bör du alltid ha med dig en liten kaminskötsel med en kamin med flytande bränsle. Det spelar ingen roll vilket bränsle du använder. Fotogen kan täppas till snabbare, men det kan också bli problem med gaser. MSR:s underhållssats för flytande kaminer har allt du behöver för att göra en flytande spis på språng. Jag förklarar senare hur du använder din underhållssats.

  Vad används en ficklampa med blått ljus till?

Vilket bränsle ska jag använda i en flerbränslekök?

De flesta flerbränslekaminer är designade för bensin, vit gas och fotogen, men vissa har också butan/propan (MSR) spisar på flaska. Så vilken är den bästa typen av flytande bränsle för en flerbränslekamin?

Personligen skulle jag alltid rekommendera att använda vit gas om du kan hitta det. Gå till din lokala hemförbättringsbutik eller Walmart och köp en gallonflaska för att spara lite pengar. De 32 oz flaskor Coleman Fuel är bekvämare, men du betalar för den bekväma flaskan.

Jag rekommenderar att du köper en gallonburk Walmart Camping Fuel för cirka $10 och fyller mindre bränsleflaskor med en tratt. MSR bränsleflaskor är lätt det mest populära valet. De finns i 3 storlekar 11oz, 20oz och 30oz. 11 oz kommer att ta dig igenom en helg med backpacking med lätt till måttlig användning, men jag skulle gå med 20 oz eller 30 oz flaskan. Det är bara 3 oz viktskillnad mellan flaskorna, så jag skulle gå för en av de större flaskorna om det finns plats i din ryggsäck.

Fotogen är ett annat alternativ om du inte kan hitta campingbränsle. Jag har haft problem med att få vit gas när jag backpackat utanför USA och Kanada. Du kan inte ta den på flyget, så du måste hitta en campingaffär, vilket är omöjligt i de flesta utvecklingsländer.

Till skillnad från Coleman Fuel kan fotogen hittas överallt. Du kan vara i en avlägsen by i Afrika och ha en tunna fotogen redo att köpa. Det är billigt och fungerar i nästan alla situationer, men se till att du har ett sätt att rengöra bränsleledningar (här är ett rengöringskit).

Bensin ska endast användas i nödsituationer när inget annat bränsle finns tillgängligt. Bensin producerar skadliga lukter som du inte vill andas in och kan påverka smaken på din mat. Dessutom kommer den snabbt att slita igenom gummitätningarna i din campingkamin som behöver repareras.