Är campingunderlägg ens värt det?

En ryggsäck med en matta och en hatt nära ett tält på ett gräs på en campingplats på en bakgrund av skogen.

Det verkar som att camping alltid kräver inte bara mycket tid och mycket utrustning. Både backpackers och casual campers kanske vill bli av med sina kuddar eller andra föremål som verkar ”onödiga”. Men vilken utrustning är värd att ta eller lämna bakom sig?

Campingdynor är värda kostnaden. En bra campingmatta ger inte bara komfort, utan ger också användarna isolering från marken så att campare inte blir för kalla på natten. De är inte nödvändigtvis nödvändiga, men de bidrar till en mycket bättre nattsömn utomhus.

Det är i ditt bästa intresse att ta med en campingdyna. Framöver kommer vi att fortsätta diskutera varför du behöver en liggunderlag, hur du väljer rätt campingmatta och hur du sover bättre utomhus.

Fördelar med campingdynor

Campingdynor är en campingvara som de flesta friluftsmän svär vid. Campingdynor ger dämpning och skydd mot den hårda ytan. Att sova ute är redan lite obehagligt, men utan liggunderlag är det nästan omöjligt. Om du någonsin åker på camping utan ett liggunderlag, var beredd på en natt med ständigt svängningar, stenar som slår i ryggen och otrolig smärta på morgonen.

Bortsett från att göra camping mer bekväm, är liggunderlag bra isolatorer. Sover du med bara sovsäck och tältgolv mellan dig och marken sipprar kylan igenom snabbt. Detta kanske inte är en stor sak på sommaren, men på vintern kan det vara ett skadligt misstag. Utan en campingmadrass kommer du inte bara känna dig obekväm, utan även frysa hela natten.

Campingdynor i olika miljöer

Närbild av reseutrustning, ryggsäck, karta, kompass, kniv, liggunderlag på marken i bergen. Antal resande turister.

Det kanske inte verkar nödvändigt att ta med en campingdyna om du planerar att sova i mjukare terräng som sand eller mossa, men de kommer att bidra till en bättre nattsömn oavsett miljö. När du till exempel campar på stranden kan du göra en bekväm plats som är anpassad efter din kropp, men om du överhuvudtaget rör dig måste du hitta en ny plats. Sand är också en bra ledare och stjäl din värme, vilket gör att du får en kall, obekväm natt.

  Vilken är den bästa husbilsstorleken för campingplatser i nationalparken?

Campingdynor är ännu viktigare i kalla vädermiljöer. I en situation där tre vänner gick på camping på vintern, två av dem med liggunderlag, sa en vän: ”Personen utan kudde hade snön smält till gräs, de andra knappt en buckla. Utan en dyna, värmeförlusten är enorm.” (Källa)

Hitta rätt campingmatta

Det finns en hel del aspekter att tänka på när man letar efter rätt campingkudde. Kuddens vikt, storlek och R-värde är några av de största faktorerna för en bra sovkudde. Kuddar finns i alla former och storlekar, så det är lätt att hitta en som passar. Kuddar är vanligtvis rektangulära eller sovsäcksformade och avsmalnar vid fötterna. Om du gillar att sträcka ut dig eller röra dig mer medan du sover är en rektangulär kudde ett bättre val, men om det inte är viktigt kan du välja en lättare kudde i form av en sovsäck.

Planerar du att åka backpacking? Då vill du hitta ett ultralätt eller vikbart liggunderlag så att du får den komfort och det stöd du behöver, men inte blir för tung. Dessa kuddar tenderar att vara dyrare, så den lediga husbilen kan välja en mer kostnadseffektiv och skrymmande kudde. Uppblåsbara kuddar är det populära valet eftersom de packar ner och erbjuder mer stöd än sina billiga skummotsvarigheter.

R-värdet på din kudde påverkar också hur bra du sover på den. För de som inte är bekanta med R-värdet berättar det i princip hur effektiv isoleringen är i dynan. R-värde är betygsatt från 1,5-7, så underlägg med lägre betyg är bättre för sommarcamping och underlägg med högre R-värde är bäst att använda på vintern.

  Var man fäster en bobber på en fiskelina

Att få en nattsömn av trä medan du campar

En man förbereder sitt tält och sin sovsäck på en campingplats genom att blåsa upp och ställa upp sin blå uppblåsbara madrass för att lägga under sin sovsäck

Det kan vara svårt att sova gott ute. Det är för kallt eller för varmt, du stinker, det är mygg överallt, din partner snarkar och det är konstiga eller kanske okända djur som låter. När en friluftsarbetare frågade om råd om hur man får en bättre natts sömn på en camping, sammanfattade en utomhusarbetare det fint när han sa följande.

”Det viktigaste för att hjälpa dig att få en bättre nattsömn på campingen är att göra din miljöforskning i förväg”

– Utomhusuthyrning butiksanställd

Han berättade att om du vet tillräckligt om vart du ska, vädret, terrängen och djurlivet kan du göra det till den bästa möjliga upplevelsen. Att campa kommer aldrig att vara så bekvämt som att sova i sin säng hemma, men med rätt förberedelser kan det vara roligt. Ett bra tält, liggunderlag och sovsäck är ett måste. Om du tältar någonstans kallare rekommenderar han att ta med ett lätt fleecefoder för att glida ner i sovsäcken.

Öronproppar kan vara till stor hjälp om du går och lägger dig först eller om din campingpartner snarkar. Jag hade en vän utanför stan som sov med öronproppar så att hon inte skulle vara rädd för naturliga djurläten som hon inte var bekant med.

Ansvarsfull camping

Att bestämma sig för att använda ett liggunderlag är ett av sätten att göra camping roligare för sig själv, men hur gör man camping bättre för andra? Du kan lämna din campingplats bättre än du hittade den. Det bästa sättet att förbättra campingen för andra är att se till att skönheten du njöt av på din resa fortfarande finns där för dem genom korrekt brandsäkerhet och de sju Lämna inga spår principer som inkluderar,

  Hur man använder en Baitcasting Rod

  1. Planera i förväg och förbered dig
  2. Resa och campa på hållbara ytor
  3. Kassera avfall på rätt sätt
  4. Lämna det du hittar
  5. Minimera effekten av lägerelden
  6. Vänligen respektera vilda djur
  7. Ta hänsyn till andra

Leave No Trace lär oss inte bara att respektera miljön, utan också andra genom att låta dem få samma eller till och med bättre upplevelser än vi har haft i naturen. Att följa dessa grundläggande principer kommer att säkerställa att inte bara du, utan även andra kan njuta av en god natts sömn hemifrån i många år framöver.

Sammantaget, om du vill sova bekvämt medan du campar, är campingunderlägg värda $10-$50 du kommer att spendera, särskilt om du campar ofta.