Är camping ensam konstigt?

Är du osäker på att campa ensam? Du är på rätt ställe för att lära dig detaljerna i att njuta av vildmarken på egen hand.

Vissa anser att det är konstigt att tälta själv, men att tälta ensam är inte alls konstigt. Faktum är att att spendera lite tid själv i naturen kan ha fördelar för din mentala hälsa. Att bara campa är också ett sätt att bygga upp självförtroende och minska stress.

Dina kollegor eller din familj kanske ger dig en svår tid för att vilja åka på camping själv – men egentligen är det inte särskilt konstigt alls. Fortsätt så lär du dig några av fördelarna att campa på egen hand, liksom hur du kan förbereda dig för en säker solocampingresa.

Är jag konstig för att campa själv?

Vi lever i en värld där det ibland kan finnas en konstig förväntan att vi undviker att göra vissa saker ensamma. Att se en film, gå ut och äta middag och campa brukar vara saker som vi alltid förväntas göra med andra. Annars ser vi ”konstiga” ut.

Jag kände så här när jag bestämde mig för att göra en soloresa till Nya Zeeland där jag skulle campa och vandra själv i tre veckor. (Om du planerar en resa till Nya Zeeland, se till att besöka mitt inlägg, här så kan du enkelt spara några hundra dollar). Mina kollegor trodde att jag var galen.

Tanken på att vara själv när man campar är verkligen främmande för många människor. Sanningen är att ensamhet är inte för alla. Det har faktiskt gjorts studier (källa) som har bekräftat att det är negativt att vara ensam för vissa människor.

Även om det kan finnas några som känner så, det är en förväntan som inte ska hindra dig från att gå ut på egen hand.. Det är naturligt och hälsosamt att göra saker ensam ibland. De av oss som använder ensamtid för att ladda kan verkligen dra nytta av saker som att campa ensam.

Enligt Psykologi idag, Ensam tid kan hjälpa oss att komma bort från den press som sociala interaktioner lägger på oss. Även om det finns många som trivs med socialisering, behöver vissa människor komma bort från allt då och då. Tid ensam kan vara så uppfriskande.

Jag upplevde detta i en grad som jag inte trodde var möjligt under mina 3 veckor i Nya Zeeland. Det var helande och hjälpte mig att känna mig mer beredd att möta den normala världen på mitt vanliga jobb.

Att spendera tid ensam i naturen kan ge en nivå av frid som du bara inte kan få någon annanstans. Det är befriande och kan hjälpa dig att bryta dig från den ständiga kontakten med andra som kommer med det moderna livet. Den kontakten kan verkligen vara ansträngande, och det är inget fel med att behöva en paus.

  Hur man njuter av att campa i 30 graders väder (ingen parkas behövs)

Camping ensam kan inte bara vara avkopplande, utan det kan också vara ett fantastiskt sätt att arbeta på ditt självförtroende. Att veta att du har de färdigheter som behövs för att överleva ute i skogen är ganska coolt. För att inte tala om att det kan vara praktiskt om du någon gång hamnar vilse i skogen!

Även om du bara är på bilcamping känner du dig definitivt fantastisk när du inte upplever luftkonditionering eller centralvärme på några dagar. Att lära sig att bevara din mat och hitta de bästa stigarna är fantastiska upplevelser som bygger ditt självförtroende.

Med allt detta sagt kräver bara camping mer planering. Det burk vara farligare än att campa i grupp. Det är dock ingen anledning att undvika det. Det betyder bara du måste se till att du har campingkunskaperna och förberedelserna för att hålla dig säker medan du njuter av din tid ensam.

Om du är osäker på att planera en hel campingresa bara för dig själv, du kan alltid börja med att campa för bara en natt. Det är ett bra sätt att doppa tån i och se hur du känner för att vara ensam ute i skogen. I vår artikel om att planera en campingresa för en natt får du lära dig allt du behöver för att komma igång. Kolla in det här!

Om du inte vill vara helt ensam – kan du alltid ta med människans bästa vän. Jag pratar om att ta med din hund och pratar om flera andra lärdomar från camping ensam i mitt detaljerade inlägg här.

Positiva aspekter av camping ensam

Att campa med vänner och familj kan vara en fantastisk tid, men att campa ensam kan vara en mycket avkopplande upplevelse. Det går inte att förneka att camping i allmänhet är bra för dig. Vår artikel i ämnet ger några vetenskapliga skäl till varför det är bra för dig att komma ut i naturen. Ta en titt på det här.

Följande är bara några anledningar till att testa camping på egen hand då och då. Det är inget fel med att njuta av naturen själv.

Lugn och ro

Att campa med familjen kan kännas som en fest. Det är inte nödvändigtvis en dålig sak, men det kanske inte alltid är vad du vill. När du campar ensam kan du verkligen begränsa de ljud och aktiviteter som tar din uppmärksamhet. Färre distraktioner ger dig större chans att slappna av och ladda om.

Om du är någon som behöver sin ensamtid är camping ett fantastiskt sätt att få det. Du kan sitta runt brasan och bara njuta av naturens ljud utan att behöva oroa dig för att prata. Det är bara du och vildmarken tills du är redo att återvända till en värld av socialisering.

  Är det säkert att använda en offentlig BBQ-grill?

Det är vid dessa tillfällen som du kan fokusera på saker som i allmänhet inte är ”tvåspelare” aktiviteter som att skriva i din dagbok, eller ens ta ett försök att skriva poesi eller sångtexter. Världen är ditt ostron.

Mindre stress

Lika mycket som vi älskar våra vänner och familjer, att spendera lite tid på egen hand då och då är bra för din mentala hälsa. En av anledningarna till att folk älskar att campa är för att det låter dem komma bort från det dagliga livets ansvar.

Att bara campa förlänger den aspekten bortom att komma bort från räkningar och arbete. Du behöver inte heller oroa dig för att underhålla någon annan. Till exempel vet föräldrar där ute att camping med sina barn kan vara jättekul, men det kan också kräva mycket arbete. Så mycket jobb. Vi har bara en 11 månader gammal (när detta skrivs), men camping är inte längre den enkla affär som det brukade vara.

Allt handlar om dig

Istället för att behöva oroa sig för andras behov, du kan använda din campingtid till att göra det du vill göra.

Vill spendera hela dagen med att fiska utan att lyssna på en kör av familjemedlemmar som klagar på att ha tråkigt? Inga problem. Vill bara sitta runt lägerelden hela dagen lång? Gör det!

Vill du gå upp tidigt och utforska vattenfallet? Du är kaptenen! Jag älskar den totala friheten att göra allt och ingenting på samma gång.

Det finns inga regler när det gäller att campa ensam!

Njuter av naturen till fullo

Utan några distraktioner, du kan få kontakt med naturen på sätt som kan vara svåra när andra människor är inblandade. Varje syn och ljud kan avnjutas så länge du vill, och utan att mänskliga ljud kommer i vägen.

Det kan betyda lyssna på fåglarna sjunga på morgonen och ligga kvar i sängen så länge du vill. Det kan betyda titta på ekorrar, rådjur eller andra djur utan att behöva hålla de små tysta för att undvika att skrämma bort dem.

Är det säkert att campa ensam?

Det går inte att förneka att camping med andra människor är säkrare än att campa ensam. Som ett minimum betyder det att någon kan hjälpa dig om en olycka skulle vara framme. När du campar ensam måste du vara mer försiktig, planera mer effektivt och se till att du har allt du behöver för att vara så säker som möjligt.

Även om det kan vara farligare, det är fortfarande fullt möjligt att njuta av din campingresa ensam på ett säkert sätt. Det finns många människor där ute som tycker om att campa ensamma i veckor i taget, så det går säkert att göra!

  Att välja den bästa sidan för din sovsäcksdragkedja

Tips för att campa ensam på ett säkert sätt

När du campar ensam kan det vara större risk att gå vilse eller bli skadad under långa perioder. Det är svårare att få hjälp när du är ensam, så du måste planera noga för att hålla dig säker när du är ute i skogen.

Använda sig av dessa tips när du planerar din solocampingresa:

  • Överdriv inte. Börja inte med att tillbringa veckor ensam, timmar borta från ditt hem. Ta en titt på din campingupplevelse som den är just nu. Prova att campa med färre personer, campa själv på en uppkörningscamping eller på annat sätt campa ensam någonstans nära hemmet.
  • Håll nära och kära informerade. Låt minst en familjemedlem eller vän veta vart du planerar att åka och hur länge. Du behöver inte skicka sms till dem under hela resan, men se till att låta dem veta att du tagit dig till och från din campingplats på ett säkert sätt.
  • Kontrollera dina kunskaper. Vet du hur du sätter upp ditt tält ensam? Laga din egen mat? Göra upp eld? Om du behöver fräscha upp någon av dessa saker, se till att göra det innan du ger dig ut.
  • Ta inte på dig för mycket. Försök att begränsa vad du packar, speciellt om du ska göra någon backpacking. Håll det enkelt och ta hand om en sak i taget. Överdriven stress och stress kan leda till skador. Även om du kan få packa och packa upp i din egen takt, kan det hjälpa till att göra dessa processer enklare och snabbare. Ta en titt på vår artikel om att göra packning snabbare och enklare här.
  • Var beredd på vad som helst. Tänk på allt som kan gå fel och förbered dig på det. Det innebär att ta med saker som första hjälpen-kit, djuravstötande medel, nödutrustning och allt annat du tror att du kan behöva för att vara säker.

Ett alternativ om du planerar att åka in i mitten av vildmarken men du verkligen vill koppla av men vill vara säker är att använda en satellitbudbärare. Detta är ett lågdrivet lätt GPS-alternativ som är designat för de ute i vildmarken och använder satelliter för kommunikation snarare än mobiltorn.

Jag har aldrig köpt en av dessa förut (de är dyra… du kan spendera över 300 USD för en), men ett exempel är Spot X 2-vägs kommunikatör (Amazon), och ett annat dyrare men bättre betygsatt alternativ är Garmin inReach Mini.

Du kanske inte behöver dessa där du ska – men om du planerar att vandra in i backcountryn kan detta eller något liknande vara det enda sättet du kan skicka ett meddelande ut i en nödsituation.