Är Border Collies bra gåhundar?

Border Collies är kända som brukshundar som klarar sig bra på landsbygden eller på en gård. Historiskt sett användes de av herdar för att valla får och dominerade i mer modern tid ofta hundagilitytävlingar. Efter att ha blivit kända i filmen Babe har dessa hundar blivit allt mer populära.

För dem som har en Border Collie som husdjur, eller funderar på att adoptera eller lägga till denna ras till sin familj, kanske du undrar om de passar bra. Om din livsstil innehåller mycket utomhuspromenader kan vilken typ av hund du väljer vara ett viktigt beslut.

Så är Border Collies bra gåhundar?

Border Collies är bra gåhundar. Generellt sett finns det fler fördelar med att gå en Border Collie än nackdelar. Dessa hundar har ett behov av att vara aktiva och gillar inte att hänga och sova hela dagen. De kan springa i flera dagar och är fulla av energi, så du behöver inte oroa dig för att de ska tröttna och behöva en tur för att komma tillbaka till stigen.

Vad gör en bra gåhund?

Medan nästan alla hundraser kan gå, tar vissa denna aktivitet bättre än andra. Mindre hundar är ofta inte de mest idealiska, eftersom de kan tröttna snabbt och det kan vara svårt för dem att ta sig runt hinder som är många gånger så stora. Istället är större, långbenta hundar som lätt kan rensa nedfallna träd, stenblock och korsströmmar bäst för promenader.

Raser som har hälsoproblem, särskilt med andning eller astma, bör inte tillåtas ansträngande promenader. Även om de kan träna lätt, är det viktigt att se till att de inte överhettas eller blir andfådd, vilket kan vara farligt.

En annan faktor att tänka på är om din hund, oavsett ras, kan gå. Äldre hundar kan uppleva ledvärk och inte kunna hänga med dig på spåren. Samtidigt ska unga valpar under ett år inte tillåtas ägna sig åt intensividrott. De ska inte heller bära tunga ryggsäckar på ryggen förrän de är färdigutvecklade.

Positiva egenskaper hos border collies

När det kommer till storlek har denna hundras en genomsnittlig byggnad. Hanar och kvinnliga Border Collies kan väga 30 pund när de är mindre, men kan gå upp till 42 pund för honor och 45 pund för män. Deras höjd är cirka 22 tum för män och 20 tum för kvinnor.

Deras storlek gör dem till en bra promenadkamrat. Även om deras ben inte är särskilt långa jämfört med deras längd, bör de fortfarande kunna navigera i nästan alla spår med lätthet.

  För kallt för en hund när du campar?

Border Collies finns i en mängd olika färger, allt från svart, med eller utan vitt, rött och vitt, enfärgade, tvåfärgade och trefärgade. Denna ras har två olika pälstyper: medellängd och slät eller kort och grov.

De har ett dubbelt lager vilket gör dem extra väderbeständiga. De har måttliga skötselbehov vilket innebär att de inte är lika underhållsstarka som vissa hundar med längre päls. Borsta dem bara en eller två gånger i veckan för att hålla pälsen fri från smuts, skräp, trassel och trassel. De kan behöva borstas oftare när de börjar fälla.

Hundar med kortare päls är mycket mer lämpade för utomhusaktiviteter på sommaren eftersom de är mindre benägna att överhettas. En längre päls kan dock ge din hund lite extra skydd om du planerar att vandra under vintern eller de kallare månaderna.

Dessa hundar har en nästan obegränsad mängd energi och uthållighet. Detta är ett resultat av deras uppfödning, som krävde att de arbetade långa timmar med att valla får och springer mer än 50 miles om dagen.

En Border Collie är inte en hund för någon med en stillasittande livsstil. De behöver mer än 40 minuters träning om dagen, vilket borde vara mer kraftfullt än att bara gå en promenad. Om du låter din hund springa innan den går ut på stigarna kan den fortsätta och gå länge.

Denna ras är också mycket robust och stark. När de vandrar kan de bära sin egen utrustning på ryggen. Detta bör dock endast göras för hundar som är minst ett år gamla.

De avskräcks inte heller av hårt arbete eller mindre än idealiska väderförhållanden. Om du ska ut på en promenad, oavsett väder, oroa dig inte för att ta din Border Collie med dig. Trots varmt eller kallt väder, regn, snö eller is håller de hela dagen.

Hinder på vägen, såsom stenar eller korsande vatten, kommer inte heller att fasa denna ras. De har inte heller någon stark tendens att ströva omkring, så de kommer i allmänhet att hålla sig nära dig.

En bra Border Collie är känd för att vara mycket intelligent och mycket träningsbar, och kommer att vara lyhörd och lydig. De vill glädja sina ägare så att du kan vara lugn och veta att de kommer när de kallas och beter sig ordentligt i vildmarken. Med förmågan att svara på även de mest subtila kommandon kan du träna din hund att svara på enkla ord eller till och med gester.

  Så mycket väger 32' resesläpvagnar

Eftersom de arbetade med får är de ganska pigga och inställda på vad som händer med djur runt omkring dem. Detta kan hjälpa om du stöter på vilda djur, eftersom de kanske kan varna dig om ett djur kommer för nära eller beter sig aggressivt.

Dessa hundar har också en lägre benägenhet att gräva än andra raser som gillar att gräva upp saker vart de än går. Detta kan vara en fördel om du vandrar på stigar som kräver att du stannar på leden eller springer genom känsliga områden. Att ha en hund som inte springer iväg och gräver upp områden som håller på att återställas hjälper till att bevara de platser du besöker.

Negativa egenskaper hos border collies

Det finns några anledningar till varför du kanske tänker två gånger om att gå din Border Collie. Den största är deras lust att samla en flock. De är trots allt vallhundar och om det inte finns några får att valla kan de försöka valla människor, bilar eller andra djur som ekorrar.

Deras tendens att valla allt de ser som rör sig kan orsaka problem om du vandrar i ett tätbefolkat område eller på en stig med massor av vilda djur. För att mildra detta, håll din hund i koppel hela tiden så att den inte kan springa iväg.

Border Collies har också en större benägenhet att skälla eftersom de använder sina bark som ett sätt att kommunicera med de andra djuren under vallningen. Det kan vara irriterande när din hund skäller på allt i sikte eller till och med på andra vandrare på leden.

Det kan vara svårt att träna den här hunden att inte skälla eftersom det, tillsammans med att bita och knuffa under vallningen, är en ganska stark instinkt. Ge konsekvent förstärkning och träning för att hantera dessa drifter samtidigt som de ger dem gott om utlopp för all sin uppdämda energi.

De kan också ha en vandrande tendens och vill gå av leden för att utforska vilda områden. Men att bara använda ett koppel när du går är ett enkelt sätt att lösa detta problem.

Om du är orolig för att hindra deras lekfullhet och nöje, köp ett längre koppel för att ge dem mycket slack att utforska. Infällbara koppel som sträcker sig flera fot är ett bra alternativ eftersom du snabbt kan dra åt kopplet och trycka din hund åt sidan om det finns fara eller hot.

  Är snöskotrar farligare än motorcyklar?

Som vallhund är deras bytesdrift inte lika hög som vissa, men de har fortfarande en hel del av det. De kan göra ett utfall mot djur eller försöka jaga dem. Om de är i koppel, var uppmärksam på din hunds beteende så att du inte blir dragen eller ryckt om den försöker skrämma dig.

Hälsoproblem att vara medveten om hos Border Collies inkluderar höftledsdysplasi och ibland retinal försämring som påverkar synen. En liten andel av denna ras ärver epilepsi eller en ögondefekt som kan leda till blindhet. Men om din hund är frisk och inte visar något av dessa tillstånd, finns det ingen anledning till varför den inte kan gå på promenad med dig.

Border Collies är bra gåhundar

Generellt sett finns det fler fördelar med att gå en Border Collie än nackdelar. Dessa hundar har ett behov av att vara aktiva och gillar inte att hänga och sova hela dagen. De kan springa i flera dagar och är fulla av energi, så du behöver inte oroa dig för att de ska tröttna och behöva en tur för att komma tillbaka till stigen.

Som med alla hundar, innan du ger dig ut i naturen, se till att din hund är vid god hälsa och har alla nödvändiga vaccinationer. Se till att deras krage har din kontaktinformation och att deras mikrochip är uppdaterat ifall de går vilse.

Ta med lite mat och dryck för att mata din hund under promenaden. Efter all den kraftfulla träningen kommer de garanterat att få upp en stor aptit. De behöver också mycket färskvatten för att förhindra uttorkning och överhettning.

Om din hund är vid god hälsa, finns det ingen anledning att inte ta med honom på en lång, avkopplande (eller uppfriskande) promenad. Din Border Collie kommer inte att ha några problem att hänga med även den mest atletiska vandrare och du kommer säkerligen att njuta av att utforska många stigar med din hundkamrat.

Fler artiklar du kommer att älska

Håll din hund sval medan du campar (7 tips som kan rädda din hund)

Ta med din hund på campingen (behöver du förbereda vad du ska packa)

Djurvänliga campingplatser (med regler, policyer och etikett)

Kan man släppa in en hund i ett tält (tips och tricks – gör och inte)