Är bomull vattentät?

Kan du lita på dina vattentäta kläder i regnet? Läs mer om hur bomull står emot vatten i det här inlägget.

Bomullstyg anses inte vara vattentätt, men bomullsduk kan vara vattentålig. Däremot kan bomullstyger eller canvas behandlas vattentäta med hydrofob spray och andra metoder.

Bomull är ett otroligt populärt material när det kommer till kläder. Är bekväm, andningsbar och naturlig — så det är logiskt att så många människor skulle vilja bära den nästan överallt. Men bomull i sig är kanske inte det perfekta valet om du behöver något som kan skydda dig från vatten.

Även om allt detta kan vara sant, kan du fortfarande hitta sätt att använda bomull som är mer motståndskraftig mot vått väder. Bomullsduk och vattentätt bomullstyg ger båda det skydd du behöver. Fortsätt så kommer du lär dig allt du behöver veta om bomull, bomullscanvas och hur du själv kan vattentäta bomullsartiklar.

Är bomull verkligen vattentät eller vattenavvisande?

Det kan finnas alla möjliga anledningar till varför du undrar om bomull är vattentätt.

Det är mycket möjligt att du har hört talas om olika situationer där bomull har visat sig vara vattentät eller vattentålig. Å andra sidan kanske du är det handla robusta vattentäta kläder som du kan bära utomhus utan att oroa dig för att bli genomblöt.

I korthet, bomull som tyg är vanligtvis inte vattentätt eller ens vattentåligt. Bomull anses till och med vara hydrofilt, vilket betyder vatten lätt fäst vid den och vill inte lämna. Som friluftskläder är det mer sannolikt att bomull absorberar vatten och känns våt på huden.

Det finns dock sätt att arbeta med bomull som gör den mer motståndskraftig mot vatten.

När det kommer till bomullskläder så hittar man inte riktigt många bomullskläder med etiketten vattentålig. Det du kan hitta är vattentäta skal med bomullsfoder. Det finns dock även produkter som du kan använda på bomullskläder för att göra det vattentätt själv (det kommer vi in ​​på senare).

Även om bomull som tyg inte är vattentätt, kan bomull också användas för att göra bomullstrasa, som används för att göra tält. Bomullstält? Hur fungerar detta? Vad är användningen av ett tält tillverkat av ett hydrofilt tyg? Nedan lär vi oss mer om detta.

Om det inte är vattentätt, kanske bomull inte är den bästa idén för ett yttre lager, men det skulle kunna fungera bra som ett baslager? Det finns en hel del debatt om huruvida det är en bra idé att använda bomull som baslager eller inte. Oroa dig inte, vi tar upp allt du behöver veta om hur bomull fungerar som baslager i vår artikel om ämnet här.

Hur är det med bomullscanvas?

Till skillnad från det bomullstyg som vanligtvis används i kläder, bomullsduk kan faktiskt anses vara vattentålig. Det är dock värt att förstå vad detta faktiskt betyder när det gäller materialet.

Många kommer säkert att tycka att vattentålig innebär att vattnet bara verkar på materialet över tid. Vissa andra material där ute är vattenbeständiga i den meningen de är faktiskt hydrofoba, vilket innebär att vattnet hålls på utsidan av ytan.

Men bomullsduk absorberar vattnet den kommer i kontakt med. Tänk till exempel på ett tält i bomullsduk. När lätt regn faller, duken kommer att absorbera en viss mängd vatten första. På grund av den absorptionen kommer dukens individuella trådar att svälla och blockera ytterligare regndroppar, vilket innebär att mer vatten kommer att ha svårare att komma in i materialet. Detta gör tält i bomullsduk till ett bra alternativ om du har att göra med dimma eller lätt, sällan regn.

  Hur många mil kan en husbil resa på en bensintank?

Med det sagt, kraftigt regn kan så småningom leta sig igenom duken, så att vatten kan nå insidan av ditt tält. När du är ute i naturen vill du att ditt skydd ska förhindra just detta problem. Därför är det en bra idé att köpa ett vattentätt tält i bomullsduk eller lära dig att vattentäta materialet själv.

Med så många tillgängliga tält nuförtiden, varför skulle någon vilja välja ett canvastält? Oavsett om de är gjorda av bomullscanvas eller inte, tenderar canvastälten att vara tyngre och ta längre tid att sätta upp. Som sagt, de kan säkert vara värda det. Ta reda på varför canvas tält slog konkurrenterna med lätthet i vår artikel om ämnet här.

Hur kan bomull göras vattentät?

Ingen vill egentligen gå ut och spendera pengar specifikt på vattentäta bomullsmaterial om de redan har bomull i sitt hem. Oavsett om det är bomullskläder eller ett gammalt tält i bomullsduk som ännu inte är vattentätat så är det möjligt mer attraktivt att vattentäta det du redan har än att köpa alla nya föremål.

Istället kan du hitta dig själv att lära dig att vattentäta bomull ett bra sätt att spara pengar och få dina bomullsartiklar att hålla längre. Att täta bomullskläder kräver vanligtvis andra produkter och processer än att täta bomullsduk, men inget av dem är särskilt svårt.

Nedan pekar vi dig i rätt riktning för att täta båda typerna av bomull.

Vattentätande bomullskläder

Om du redan har mycket bomullskläder och bara vill göra det mer vattentåligt kan du själv lägga till det där extra skyddet. Även om det inte är så svårt, kräver det vanligtvis det du köper en specialbehandling för dina bomullskläder. Några av de bästa alternativen för att vattentäta bomullskläder inkluderar Otter Wax, Granger’s och Cotton Proof från Nikwax.

Vilket alternativ du än väljer finns det egna instruktioner, så se till att följa dem noggrant. Till exempel Cotton Proof (Amazon eller från NixWax webbplats) är ett tvättmedel avsett att användas på rena kläder, eftersom det inte är tvättmedlets uppgift att rengöra. Istället ger det extra skydd till dina plagg för att hålla dem säkra runt vatten. Å andra sidan, Otter Wax (Amazon eller Otter Wax webbplats) är ett vax som måste läggas till dina kläder manuellt. Många friluftsentusiaster älskar speciellt Otter Wax eftersom det är gjort med naturliga ingredienser.

Vilket alternativ du än väljer, se till att du testa resultaten innan du tar med dig dina nyligen vattentäta kläder på en resa. Det är alltid bättre att vara säker än blöt!

Tänk också på det varje vattentätt tyg är endast tillfälligt vattentätt. Så småningom kommer all beläggning du använder att slitas av.

Vattentät bomullscanvas

Om bomullsduken du köper är formad som ett tält är den förmodligen redan vattentät. Det är värt att se till innan du provar det eller lägger tid på att lägga till mer vattentäthet. För de som bara funderar på bomullscanvas, det går att köpa versioner som är vattentäta eller inte. Bomullsduk som redan är vattentät kan ofta vara ganska mycket dyrare än standardalternativ.

När det gäller att göra vattentätning av bomullscanvas själv kan alternativen vara lite annorlunda än om du gör vattentätning av vanlig bomullsduk. På grund av dukens hållbarhet, det kan vara lättare att använda något som en enkel vattentätande silikonspray. Till exempel något som Kiwi Camp Dry (Amazon eller KiwiCares webbplats) spray kan vara en idealisk lösning för att hålla din bomullsduk från att tränga in.

  Kan du sätta en campingspis på ett plastbord?

Jag har personligen använt Kiwi Camp Dry (jag har fortfarande en flaska av det) för att vattentäta mitt tält och det har varit effektivt. Det är lätt att använda, men se till att du inte andas in prylarna.


När du väljer en produkt för att vattentäta din bomullsduk, tänk på andningsförmågan. Bomullsduk är därför ett idealiskt material andningsförmåga möjliggör enklare temperaturreglering än andra material. Att använda en vattentätande produkt på den som begränsar den andningsförmågan kan göra det svårare att värma upp eller kyla ner när det behövs.

Det här kan vara mer komplicerat än du hoppades. När du behandlar ett tyg förändras dess andningsförmåga och det kan ha stor inverkan på värmeregleringen. Ditt tält kan bli täppt och fuktigt utan luftflöde. Om ditt tält har bra ventiler och du sträcker tygerna för att släppa in luft, borde du inte ha några problem. Ett tält är trots allt till för att hålla väder och vind. Jag ville bara varna dig för att du kan påverka hur ämnet fungerar.

Vilka typer av tyg är vattentäta?

Även om bomull är ett bra alternativ, kanske det inte alltid är det bästa valet.

Beroende på vilken typ av föremål du vill vattentäta, kanske andra tyger redan kan hantera situationen bättre än vad bomull någonsin skulle kunna. Till exempel saker som regnrockar, tält och till och med strumpor kan ha tygalternativ som vida överstiger bomulls kapacitet.

När du tittar på dessa tygval, Tänk på att vissa, som nylon och polyester, inte är vattentåliga på egen hand. För dessa typer av tyger är det viktigt att hitta alternativ som har behandlats för att göra dem vattentäta eller se till att du behandlar dem själv innan du provar dem i en våt miljö.

Polyuretan laminat

Även om det inte är många som går runt och använder orden ”polyuretanlaminat” ofta när de letar efter kläder eller tältmaterial som tål regnet, är det faktiskt ett material som är ganska pålitligt och populärt. I huvudsak är polyuretanlaminat en typ av polyester som kombineras med ett laminatmaterial för att göra den mer motståndskraftig mot vatten.

Om du undrar hur hållbart materialet är, tänk på att det faktiskt används i utrustning avsedd för vattensporter. Dessutom är det också ett material som anses tillräckligt tillförlitligt för att användas i medicinska situationer. Människor upptäcker ofta att ytterkläder använder polyuretanlaminat bekväm, slitstark och känns mjukare mot huden än laminerad bomull.

Ull

Ull är ett material som människor har förlitat sig på länge, och av goda skäl! Högkvalitativa kläder i ren ull gör ett bra jobb för båda reglera din kroppstemperatur och hålla vattnet borta (inom rimliga gränser). Om du tillbringar lång tid i det dränkande regnet kommer en ullrock så småningom att tränga igenom. Men ull verkar dra bort fukt från din kropp.

Anledningen till detta är att ullen faktiskt absorberar vattnet den kommer i kontakt med. Enligt Var ull. commaterialet är kan absorbera upp till 30 % av sin vikt innan det ens börjar kännas blött. För det mesta beror ullens kapacitet på ett ämne som kallas lanolin, som finns på alla ulliga djur. Tänk bara på att lanolin kan försvinna med tiden, så du måste lägga till mer i din ull för att se till att den kan hålla dig så bekväm som möjligt.

  Camping i nationalparker under lågsäsong + tips

Laminerad bomull

Om du föredrar mer naturliga tyger som tillval än polyuretanlaminat är laminerad bomull ett gediget val. Det är värt att tänka på att laminerad bomull inte ger samma skyddsnivå, men det är fortfarande ett utmärkt verktyg så länge du kommer ihåg att klä dig i lager och är uppmärksam på hur mycket vatten som faktiskt tränger in i dina kläder.

Används i en mängd olika plagg inklusive hattar, regnrockar och till och med kläder designade för skidåkning, laminerad bomull faller verkligen inte långt ifrån de andra alternativen på den här listan. Laminatet erbjuder fortfarande utmärkt vattentäthet, vilket gör det till ett pålitligt val för dem som vill hålla sig torra och göra sitt för att skydda miljön.

Tänk dock på att laminering kan slitas av och därmed kan det vattentäta lagret misslyckas någon gång.

Polyester

Polyester är, liksom vanlig bomullscanvas, inte helt vattentät utan någon form av ytterligare behandling. Polyester anses dock vara vattentåligt. Det kommer att sjunka in någon gång, men i väder som bara är lätt blött kan det göra dig bra att hålla det mesta av vattnet borta från huden.

På grund av tygets egenskaper och även på grund av olika tyger, tros polyester vara hydrofob. Det betyder att, till skillnad från bomullscanvas, polyester absorberar inte vattnet som kommer i kontakt med den. Istället håller det vattnet på tygets yta. Vad som är värt att tänka på är att polyester bara är lika effektivt som trådantalet. Ju högre trådantal, desto bättre stöter vattnet bort.

Nylon

Precis som polyester är nylon oftast en bra bas att använda om man vill ha ett vattenavvisande material. den är inte resistent mot vatten på något sätt på egen hand, men kan vara mycket användbar i våta förhållanden när den väl behandlats.

Även om vi vanligtvis tänker på strumpor när vi använder nylon, kan tyget faktiskt användas på en mängd olika sätt. Vissa campare kan välja att använda nylonryggsäckar eller utomhusutrustning i nylon. Faktum är att om du tittar närmare kommer du att se att många exklusiva tält använder en form av nylon som kallas ”ripstop nylon”. I vissa fall detta material kan användas tillsammans med polyester, så campare får det skydd som båda materialen erbjuder.

Speciella märkesbaserade tyger

Oftare än inte kan du få fantastiska resultat om du köper plagg och annan utrustning gjord med regnet i åtanke. Även om det ofta kan vara billigare att vattentäta din utrustning själv, vill inte alla ta på sig det krånglet. Istället, de spenderar hellre lite mer på långvariga, långvariga vattentäta märken som kan hålla reda på alla sina utomhusaktiviteter.

För att inte tala om, det finns många alternativ där ute. Beroende på vad du letar efter specifikt, hittar du sådana märken Taslan, Gore-Tex, neopren och mer ger föremål som håller dig torr och bekväm. Dessa märken erbjuder vattentäta, hållbara alternativ för allt från kläder till tält och annan campingutrustning, så du är beredd att ge dig ut i vildmarken utan att bli genomblöt och obekväm.

Många campare och vandrare i synnerhet har funnit att bära Neoprenstrumpor hjälper verkligen till att hålla fötterna torra och bekvämaoavsett om de försöker undvika svettuppbyggnad eller att behöva gå genom bäckar eller vattenpölar. Dessutom kan neoprenstrumpor till och med hjälpa till att skydda mot blåsor. Om det inte räcker för att visa dig att neoprenstrumpor är värda det, kommer vår artikel här att lista några av de andra fördelarna som dessa strumpor kan erbjuda.