Är barnsängar bra för vintercamping? + Tips för camping i vintersäng

Spjälsängar gör det mycket bekvämare att sova i tält, men är det värt att ta med sig spjälsängen på en vintercamping? Lyckligtvis finns det många sätt att isolera din spjälsäng för vintercamping.

En mysig spjälsäng. Från Sea Willis på Flickr

Spjälsängar kan användas med framgång under vintercamping om de är förberedda med extra isolering mellan spjälsängen och sovsäcken. Spjälsängar är idealiska för många som vill ha den extra komforten av en barnsäng när de campar och många väljer att använda en spjälsäng för vintercamping.

Med vissa platser i USA (som Minnesota, Maine och Oregon) som når minusgrader, kan camping på vintern bli kall. Även om camping på vintern kan vara en värd upplevelse för det överflöd av vilda djur, outräckta stigar och rå upplevelse med naturen, finns det några tips du bör känna till för vintercamping.

Vintercamping på en spjälsäng behöver särskild uppmärksamhet på grund av det extra luftflödet. Det finns dock flera sätt att isolera din spjälsäng för vintercamping och många olika material och utrustning att välja mellan. Läs vidare för att upptäcka vad du ska använda som isolering och tips om hur du bäst isolerar din spjälsäng för vintercamping.

Är barnsängar bra för vintercamping?

Det finns två viktiga åsikter om att använda campingsängar under vintern:

  • Sjag säger att barnsängar är absolut nödvändiga, även på vintercamping
  • Vissa påstår det du kommer att frysa och några har upplevt cold-cot-syndrom.

Så… Det är två mycket olika åsikter. Var inte rädd, låt oss prata om varför barnsängar kan fungera riktigt bra för vintercamping och vad du behöver göra för att undvika att frysa på din spjälsäng.

Fördelar med att använda en spjälsäng för vintercamping

På grund av de många fördelarna med att använda en campingsäng, svär campare vid sina barnsängar och använder dem oavsett väder. Medan liggunderlag ligger på marken och är en barriär mellan din kropp och marken, barnsängar är förhöjda.

Bara för att vara säker på att vi pratar om samma sak, campingsängar är bärbara sängar ofta gjorda av aluminiumramar och stretchig canvas.

Campingsängar anses vara en uppgradering från ett enkelt liggunderlag eller uppblåsbar madrass. Jag ska berätta varför i några punkter:

  • Med en spjälsäng behöver du inte oroa dig för din luftmadrass töms mitt i natten
  • Platt rygg = glad rygg (för många som sover. Tältgolv är inte kända för att vara superjämna, och därför kan en spjälsäng göra en enorm skillnad i hur din rygg klarar att sova ute. Spjälsängen ger lite mer och ger en plan yta att sova på.
  • Eftersom barnsängar är förhöjda är det lättare att ta sig i och ur sängen. När vi blir äldre blir detta viktigare och viktigare.
  • Med en campingsäng behöver du inte oroa dig för att isbitar eller frusen mark ska sticka i ryggen, sidan eller magen. För den delen kan du undvika alla de rötter och stenar som plågar dig för normal tältcamping.
  • Eftersom barnsängar är förhöjda, finns det mer utrymme i tältet för att förvara din utrustning – lägg bara dina saker under spjälsängen. Dessutom, eftersom du sannolikt kommer att ha snö på vintern, förhindrar du att din sovsäck, kläder eller kropp blir blöt av smält snö när du har din spjälsäng från marken. Detta kan också blockera luftflödet under spjälsängen vilket vi kommer att se är mycket viktigt.
  Är alla husbilar diesel?
Det här är en sommarbild, men du kan se hur spjälsängen är en plan yta och skulle vara mycket bekvämare än den ojämna marken

Varför kan barnsängar vara kalla på vintern?

En barnsäng är ett tveeggat svärd. Marken i kallt väder är … ja.. kall! Så det är vettigt att komma från marken är det bästa sättet att behålla din kroppsvärme och hålla dig varm även de kallaste nätterna. Men att komma helt från marken genom att använda en spjälsäng kan ha motsatt effekt om du inte är försiktig.

Kortfattat, barnsängar kan göra dig riktigt kall!

På grund av i genomsnitt 4 till 12 tums höjd på en hopfällbar spjälsäng, det extra utrymmet inbjuder till kalla luftdrag mellan din kropp och marken. Även om detta luftdrag kan vara bra för varma sommarnätter, är det inte så bra för att hålla värmen i minusgrader på vintern.

Den primära rollen för din sovsäck är att isolera din kropp och förhindra att värme strömmar ut. Om en sovsäck är det enda mellan dig och din spjälsäng, kommer din sovkropp att komprimera sovsäcken och sovsäcken kommer inte att kunna göra sitt jobb. Det extra utrymmet mellan din spjälsäng och marken stjäl alltså din värme och du kommer sannolikt att bli riktigt kall.

Det finns dock några enkla sätt att bekämpa den kalla luften och förbli bekväm i en spjälsäng under de kalla vintermånaderna.

Så isolerar du din spjälsäng för vintercamping

Isolering är nyckeln till att hålla sig varm på din spjälsäng under vintern. Nedan finns några användbara tips och tricks för att framgångsrikt isolera din spjälsäng.

Stegen för att isolera din spjälsäng bör vara relativt enkla. Beroende på vilken typ av resa du tar (backpacking, drive-in, glamping, etc.), vill du välja antingen en lättviktare (se vårt inlägg här om du vill se några utmärkta alternativ för lätta barnsängar) eller en vanlig spjälsäng eftersom arten av din resa sannolikt kommer att påverka vilken typ av spjälsäng och isolering du väljer.

Om du backpackar vill du förmodligen ha något mer kompakt, men om du kör bil har du mycket mer frihet med hur mycket du kan packa.

Du vill också köpa isolering baserat på din budget, och du kan hitta massor av information om hur du gör det i följande avsnitt.

Vad ska jag använda för isolering?

Vintercampare som använder barnsängar har kommit på flera sätt att isolera under de kallare månaderna. Samtidigt som att lägga till extra lager innebär att spendera extra pengar, kan de tillagda lagren hålla chill out.

Uppblåsbar liggunderlag

Även om ingen gillar att vakna mitt i natten av en tömd madrass, kan de uppblåsbara madrasserna vara användbara ovanpå din spjälsäng som en barriär som hjälper till att sprida ut eventuell sovsäckskompression. Det extra stödet kan vara bekvämt, men vissa campare har rapporterat att de ramlat av sin spjälsäng mitt i natten eftersom madrassen tenderar att glida runt.

  Undertäcken kontra liggunderlag: vilka är bättre? För- och nackdelar med båda

Helst vill du ha ett liggunderlag som är isolerat. Ett vanligt uppblåsbart liggunderlag blir lite bättre, men inte mycket bättre. Ett isolerat liggunderlag kommer att vara mycket mer effektfullt

Genomsnittlig kostnad: Allt från $30 till över $150 per madrass. Tänk på att de dyrare luftmadrasserna i allmänhet är de som är speciellt utformade för ultralätt camping, passar på din spjälsäng och behöver ingen luftpump. Du kan också hitta sprängmadrasser för under $20, men dessa kanske inte är avsedda för camping och är sannolikt mindre hållbara.

Om du är intresserad av att använda en vanlig uppblåsbar madrass kan du kolla in vår artikel här som talar om hur du gör detta med och utan el när du campar.

Underquilt

Används av dem som hängmatta i kallt väder undertäcket är fäst under spjälsängen. Undertäcket skapar effektivt en varmluftsficka som håller din undersida varm. Se vår artikel här om du vill lära dig mer om undertäcken.

Om du funderar på att använda en hängmatta istället för en spjälsäng, bör du kolla in vår artikel här.

Genomsnittlig kostnad: $40 till $75; men det finns alternativ runt $30 och några som är långt över $100. Du kan kolla in en hel massa alternativ på Amazon här.

Ullfiltar

Detta är en superenkel och vanlig taktik som många barnsängscampare använder: ullfiltar har varit kända för att hålla campare varma på sin spjälsäng under vintern. Lägg bara en eller flera ovanpå din spjälsäng och kryp ner i din sovsäck.

Genomsnittlig kostnad: ullfiltar kan kosta allt från $20 till över $300. Däremot kan du få en bra ullfilt som håller ett tag för under 100 dollar.

Isolerande Sovmadrass

Många campare är redan bekanta med liggunderlaget. Den bästa typen av isolerande liggunderlag är de med skum med slutna celler. Denna typ av skum har luftfickor (celler) som inte kollapsar så skummet är tätt och utformat för att hålla kylan ute.

Även om spjälsängen i allmänhet anses vara en uppgradering från ditt liggunderlag, betyder det inte att du behöver kasta ut ditt underlägg. Placera istället dynan ovanpå din spjälsäng för att använda som en barriär mellan din spjälsäng och sovsäck.

Vissa campare använder till och med två liggunderlag, men det kan leda till att man halkar runt på natten och faller av sin spjälsäng. Du kan vira lite webbing runt spjälsängen och liggunderlag för att komma runt problemet. Om du knyter av bandet under spjälsängen kommer du inte att sova på bandknutar, vilket är ett plus!

Genomsnittlig kostnad: du borde kunna hitta ett anständigt isolerande liggunderlag mellan $40 och $60.

Reflekterande teknik

En reflekterande barriär, som t.ex Reflectix (Lowes) flexibla isolering, kan användas som en barriär för att hålla din kroppsvärme inne. Vissa campare har använt detta på golvet i sitt tält med en skumkudde ovanpå. Det är dock kontroversiellt bland vissa campare om hur effektivt detta är. Vissa svär vid det så jag tänkte lägga det här.

Genomsnittlig kostnad: cirka $0,40 till $0,50 per kvadratfot beroende på hur mycket du köper.

  Hur hög är en Mercedes-Benz Sprinter Van? En komplett guide

Skumisolering

Om du har mycket utrymme i din bil kan du hämta lite skumisolering från din lokala järnaffär. Även om detta kan vara skrymmande, kan skumkudden på marken nästan garantera en varmare natt.

Du kan till och med använda en skummadrass. Dessa kommer inte att vara lika isolerande som campingskumkuddar eftersom de är designade för att fånga luft, men de kommer att vara mer bekväma.

Genomsnittlig kostnad: Cirka $20 för en 4 x 8 fots bräda.

5 tips för att hålla sig varm i en spjälsäng under vintern

Om du har bestämt dig för att använda din spjälsäng för din nästa vintercampingresa, följ dessa enkla tips för att säkerställa en varm, mysig natt.

Isolera

Du vill undvika att förlora någon värme, så se till att välja ett lager av isolering mellan dig och din spjälsäng. Beroende på vilka temperaturer du förväntar dig och om du backpackar eller glampar, se till att välja en isolering senare som passar dina behov.

Om du backpackar, välj ett isolerande lager som är lätt och kan passa i din ryggsäck, som en ullfilt, liggunderlag eller underquilt. Om du planerar att köra till din campingplats eller bara har en kort promenad, kanske du har större frihet för större, skrymmande isolatorer, som skumkuddar eller reflekterande lakan.

Lager På Golvet

Namnet på spelet är att hålla sig borta från barmarken, så att lägga till rörliga filtar, ullfiltar, reflekterande teknik eller isoleringskuddar till tältgolvet är ett säkert sätt att hålla sig isolerad på natten. Att lägga till dessa extra lager kan dessutom förhindra att din spjälsäng sliter sönder golvet. Du kan se vårt inlägg här om du vill se någon annan taktik för att undvika att förstöra ditt tältgolv med din spjälsäng.

Kombinera lager

Om du förväntar dig kallare temperaturer är det en bra idé att kombinera olika former av isolering. Genom att lägga ett liggunderlag ovanpå din spjälsäng skapar du den värmebesparande barriären, så varför inte lägga till några fler lager? Många vintercampare har funnit att det har fungerat bra att lägga en ullfilt ovanpå liggunderlaget och spjälsängen.

Ett undertäcke kan läggas till att hänga under spjälsängen med valfri isolering du också väljer.

Högre R-värde

Ju högre R-värde, desto bättre är din utrustning på att isolera och behålla din kroppsvärme. När du handlar vintercampingutrustning, leta efter sovsäckar och liggunderlag som har ett R-värde på 4,0 eller högre.

Hand- och fotvärmare

För extra värme kan du överväga att ta med några hand- och fotvärmare. Vissa campare har rapporterat att de använder dessa på natten och lägger dem i fickor och strumpor. Men eftersom gapet mellan spjälsängen och golvet kan stjäla värmen från dessa också, se till att välja en plats utanför spjälsängens botten.

Hand- och fotvärmare är ett ganska billigt sätt att hålla fingrar och tår varma (ett paket med 80 par är inte så dyrt–se den på Amazon).

Källor:

https://www.frostburg.edu/faculty/rkauffman/_files/images_preppers_chapters/Ch09-03-SleepingGear.pdf

https://www.reflectixinc.com/about-reflective-technology/performance-information

https://www.rei.com/learn/expert-advice/sleeping-pads.html

Luftmadrass kostnad (sökte också precis upp annonser på google) https://www.sportsmans.com/camping-gear-supplies/cots-pads-hammocks/sleeping-pads/therm-a-rest-neoair-all-season- speedvalve-luftmadrasser/p/p49847

Skumisolering: https://www.homedepot.com/b/Building-Materials-Insulation-Foam-Board-Insulation/N-5yc1vZbaxx