Är barfotaskor bättre än vandringsskor?

Du har en vandringsresa planerad nästa helg. Du bestämde dig för att prova dina vandringsskor eftersom det var ett tag sedan och till din förvåning passade de inte längre. Du kan köpa ett par vandringsskor till, eller så kan du prova barfotaskor istället. Vilket är bättre för vandring?

Både barfotaskor och vandringsskor är fördelaktiga av olika anledningar. Om du vill känna marken under fötterna och ha mer plats för tårna, använd barfotaskor. Vandringsskor är kända för sin utmärkta dragkraft, men de är mycket tjockare än barfotaskor.

Den här guiden hjälper dig att avgöra om traditionella vandringsskor eller barfotaskor är ditt idealiska val för skor för både utomhus- och inomhusäventyr. Framöver kommer vi att diskutera egenskaperna hos både barfotaskor och vandringsskor och sedan jämföra dem inom områden som pris, stil och dragkraft.

Låt oss börja!

Vad är barfotaskor?

Vi börjar med att prata om barfotaskor.

Det brukade vara så att barfotaskor var väldigt unika. Du kommer säkert ihåg en stil av barfotaskor där varje tå hade sitt eget utrymme. Dessa skor är kända som Vibram FiveFingers, och de tillverkas fortfarande idag.

Den stilen av barfotasko väckte antingen ditt intresse eller gjorde dig helt av med den här typen av sko. Men under åren sedan Vibram FiveFingers introducerades har barfotaskor kommit långt stilmässigt.

Nuförtiden kan du köpa barfotaskor i bokstavligen vilken skostil du kan tänka dig, från trendiga Chelsea-stövlar till atletiska skor och vardagssneakers, vinterstövlar och till och med flipflops och sandaler.

Så vad är en barfotasko egentligen? Barfotaskor är designade för att efterlikna känslan av att vara barfota samtidigt som de ger skydd av skor.

En del av hur barfotaskor åstadkommer den bedriften (ingen ordlek) är genom att minska tjockleken på skons yttersula. Den genomsnittliga yttersulan är 12 millimeter tjock. En barfotasko har en yttersula som är kanske 4 eller 5 millimeter, ibland mindre!

När du tar en promenad i barfotaskor kommer du att märka skillnaden. Den tunnare yttersulan låter dig känna mer av marken under dig, från den mjuka fastheten i sanden till hårdheten hos stenar eller gräsets viskande tysthet.

Detta är känt inom barfotaskors värld som groundfeel, och det är något som barfotaskoentusiaster prioriterar högt i sina skor.

Ett annat varumärke för barfotaskor är tåboxen. Jämfört med ett par vanliga skor ger tåboxen i ett par barfotaskor dig mycket mer utrymme. Detta extra utrymme gör att dina tår kan röra sig och sprida sig utan att kännas sammandragna.

Tåboxen är tänkt att ytterligare uppmuntra till en barfotakänsla trots att du har skor på dig.

Vad är vandringsskor?

Låt oss sedan diskutera vandringsskor eller stövlar.

Ibland kallas vandringsskor, vandringsskor är byggda för vandring och utomhusaktiviteter som jakt, bergsklättring, klättring och backpacking.

Vandringsskor stöder dina fötter och kan avvärja skador, så de anses vara bland de viktigaste redskapen en vandrare kommer att ta med sig på sina vandringar om inte den viktigaste.

  Är flugfiske svårt att lära sig?

Ett par vandringskängor har en kraftig konstruktion, speciellt runt hälen och resten av fötterna. Det här är de områden som tar den största stöten för varje steg du tar på hårda stenar eller en dammig stig.

Höjden på ett par vandringsskor varierar. Vissa är mer sneakerliknande medan andra täcker fotleden. I det senare fallet kommer stövlarna vanligtvis att vara styvare för att stödja dina anklar. Sulan kan vara tjockare eller tunnare, med tunna sulor på modet den senaste tiden, och utan tvekan på grund av barfotaskotrenden.

Du kan välja mellan tre typer av vandringsskor. Den första typen är trailskor, som är avsedda för användning på steniga stigar men inget robust eller intensivt som klippväggar. Om du ska på en dagsvandring och inte en flerdagarsexpedition, så räcker det med ett par trailskor. De fungerar bäst i torrt klimat.

Den andra stilen av vandringssko kallas trail hiker. Denna sko tål lera och skarpa lutningar. Vandrare är vattentäta eller vattentäta tack vare sitt höga snitt. De här skornas robusthet stödjer dig när du klättrar, men vandrare är fortfarande lätta.

Den tredje och sista typen av vandringssko är fjällvandringskängan. Om du går på bergsvandring eller bergsklättring, är dessa stövlar du behöver. De är de starkaste och styvare stövlarna så att du inte spänns även i ojämn terräng.

Barfotaskor kontra vandringsskor – vilket är bättre?

Nu när du har bekantat dig med både barfotaskor och vandringsskor är det dags att titta på områden som vattentätning, fukttransport, dragkraft och mer för att avgöra vilken av dessa två skor som utmärker sig.

Stil

Som vi berörde tidigare i den här guiden brukade barfotaskor vara ganska oattraktiva för många människor. För att nå en bredare marknad har barfotaskor förändrats drastiskt i design under det senaste decenniet eller så.

Om du höll upp ett par barfotaskor mot ett par vandringsskor, skulle du bli hårt pressad att skilja den ena från den andra. Visst, att bära dem är en helt annan upplevelse, men dagens barfotaskor flyger under radarn utseendemässigt.

De ser precis ut som alla andra skor du ser i en butik eller när du surfar runt på nätet. Därför skulle vi säga att barfotaskor och vandringsskor är ungefär bundna i denna kategori.

Dragning

Oavsett om du vandrar genom en skogbevuxen stig eller stiger flera hundra fot på din rutt, är dragkraft en prioritet i dina skor. Både barfotaskor och vandringsskor ger optimal dragkraft.

Barfota yttersulor innehåller vanligtvis en klibbig gummiblandning som ger dem ett utmärkt grepp på smuts och hårda ytor som stenar. På samma sätt är vandringskängor byggda med några av de bästa dragkrafterna som finns, speciellt om dina är bergsklättringsstövlar.

  Att välja rätt typ av förvaringsbehållare för din stuga

Fotrum

Ett par barfotaskor, som vi pratade om tidigare, kommer att ha en tåbox som är bredare än vanligt. Detta gör att tårna kan spridas. I icke-barfotaskor är det mycket mindre troligt att du stöter på den här funktionen, och det kommer att gälla även för vandringsskor. Barfotaskor vinner i denna kategori.

Fuktavledande egenskaper

Ingenting är värre än fotsvett, men det är också oundvikligt, särskilt när du lägger ner kraft på att vandra över stenar. Du vill inte att dina strumpor ska bli blöta och dina skor hala, då kan du känna att dina skor gnisslar för varje steg du tar. Du kan också halka och ramla.

Plus, med all den svett kommer den mest obehagliga bieffekten, och det är skodofter. När dina skor börjar stinka är det ibland omöjligt att ta bort lukten helt.

Det är därför många skor har fuktavledande egenskaper, särskilt i ovandelen och innersulan. Med tanke på benägenheten för fotlukter när man gör utomhusaktiviteter är det vanligt att både barfotaskor och vandringsskor leder bort svett och andra fuktkällor som vatten.

Som sagt, denna funktion är inte garanterad, så dubbelkolla att dina skor är fuktavledande innan du köper dem.

Impregnering

Vattentätning är annorlunda än fukttransport eftersom det handlar om skons utsida snarare än insidan. Vissa skor är bara vattentäta, vilket innebär att de är behandlade med en beläggning för att skydda dem från vatten.

Vattnet rinner av direkt utan att tränga igenom till skon och dina strumpor, men bara så länge som beläggningen är på skorna. När slitage gör att beläggningen slits bort är dina skor inte längre vattentäta.

Vattentäta skor har ett tätt vävt eller yttermaterial som står emot vatten. Dessa skor kan ha ett yttre i tyg eller canvas, men även vissa former av läder kan vara vattentäta. Allt beror på skotillverkaren.

Vattentätning är vanligt i både barfotaskor och vandringsskor, men återigen är det inte garanterat. Vänligen läs skolistan noggrant när du köper för att säkerställa att den är vattentät, speciellt om du ska plaska runt på dina vandringar!

Vegansk status

Skohållbarhet är viktigt för fler konsumenter än någonsin, och det inkluderar om deras skor är gjorda av djur.

Många barfotaskomärken är hållbara, så om du letar efter veganska alternativ finns det vanligtvis ingen brist. Vandringsskor är mindre benägna att vara vegan, men om du verkligen vill ha ett par kan du oftast hitta dem, särskilt online.

Pris

Mellan barfotaskor och vandringsskor, vilket är dyrare? Allt beror på vilket märke du gillar, vilken skostil du föredrar och vilken typ av funktioner du är intresserad av.

Du kan hitta barfotaskor för under 100 $ precis som du kan vandringsskor, men i båda fallen är skorna kanske inte den bästa kvaliteten.

  Hur man håller gnagare borta från en rustik stuga

Istället vill du investera minst 100 USD i ett par kvalitetsskor, kanske till och med närmare 200 USD. Det är ungefär snittpriset på barfotaskor i alla fall.

Tips för anpassning till barfotaskor

Du kanske väljer att prova barfotaskor antingen av nyfikenhet eller preferens. Som vi har beskrivit i hela den här guiden kommer att bära barfotaskor att bli en drastiskt annorlunda upplevelse än vad du är van vid. Hur justerar du?

Här är några av våra bästa tips.

Börja långsamt

Innan du någonsin går vidare till att bära barfotaskor på en vandring, måste du ta på dig dina skor och bära dem runt huset först. När du har fått in skorna lite kan du äntligen ta ut dem.

Även då kommer du inte långt. Du vill ta en kort promenad upp och ner i ditt block och det är allt.

När du kan gå upp och ner på din gata, prova att gå på två gator och sedan runt ditt grannskap.

Målet är att gradvis öka den tid som ägnas åt att bära barfotaskor under de efterföljande dagarna och veckorna. När du äntligen vandrar i barfotaskor kommer det inte att vara lika jobbigt.

Var beredd på gångförändringar

När du först börjar bära barfotaskor kommer varje steg du tar att kännas besvärligt till en början. Det beror inte bara på den bredare tåboxen eller den tunnare yttersulan. Barfotaskor förändrar ditt sätt att gå.

Istället för att slå i häl, vilket kan vara skadligt för dina höfter och knän, kan du börja slå mellanfoten eller framfoten istället. Innan du går över kommer hälslag att vara mer smärtsamt än någonsin i barfotaskor eftersom du har mindre skyddsmaterial på baksidan av skon.

Om du fortsätter med det kommer du så småningom att övergå till mittfots- eller framfotslagande, och du kommer att skona dina hälar!

Använd användbara tillbehör

Hälkoppar är ett utmärkt verktyg för att minimera hälsmärta medan du fortfarande är i din bakfotsslagningsfas. Vi rekommenderar även mellanfotsskydd för att skydda underbenets senor och muskler när du går barfota.

Tådistanser är ett annat tillbehör du kan använda när du anpassar dig till barfotaskolivet. En uppsättning tådistanser kan hålla din vikt ordentligt fördelad samtidigt som du bygger upp styrka i senor och muskler över dina fötter.

Du behöver inte dessa tillbehör för alltid, bara tills din kropp anpassar sig till att gå barfota. Sedan kan du gradvis avbryta användningen av dem.

Slutgiltiga tankar

Barfotaskor och vandringsskor är två motsatta typer av skor, men båda kan användas för vandring och många andra utomhusaktiviteter. Om du är nyfiken på barfotaskor kommer tipsen vi gav i den här artikeln att göra det lättare att komma igång. Lycka till!