Är bågskytte en sport?

Bågskytte har funnits sedan den paleolitiska perioden, det vill säga, det är riktigt gammalt. Traditionellt har det använts som ett vapen för jakt eller för strid med andra människor. Men även efter att bättre vapen som vapen uppfanns för jakt och krig, har det fastnat som ett roligt och ibland konkurrenskraftigt tidsfördriv.

Bågskytte anses vara en sport. För att delta måste idrottare ha en viss nivå av styrka och skicklighet, som kan tränas. Dessutom är det i centrum för många världsomspännande tävlingar inklusive OS.

Grunderna i bågskytte

Bågskytte, liksom golf, är en ensam sport.

Många tror att eftersom bågskytte inte involverar ett lag så är det inte en sport. Men fans av golf kommer orubbligt att hävda att sport kan spelas av individer, och bågskytte faller inom den kategorin av ensamma sporter.

Utrustning

Utrustningen som behövs för att delta i bågskytte är i huvudsak en båge och några pilar.

Det finns en mängd både bågar och pilar, och vilken typ av utrustning du använder beror på vilken typ av bågskytte du gör.

För att avsevärt förenkla bågvarianter finns det två huvudläger.

Traditionella bågar, som de du ser användas av Robin Hood eller Katniss Everdeen, är i grunden en träbit (eller flera fästa träbitar) och ett snöre.

Deras form varierar något beroende på om du använder en långbåge eller en recurvebåge, men de är tillräckligt lika för att vara en del av samma kategori.

Det här är den typen av bågar som jägare-samlare och medeltida arméer skulle använda.

Moderna bågar med mer avancerad teknik ser väldigt annorlunda ut från sina föregångare och kallas sammansatta bågar.

Sammansatta bågar använder ett remskivasystem som möjliggörs av uppfinningen av kammar, som är metallskivor runt vilka strängen färdas, vilket skapar ökad spänning.

Denna spänning resulterar i större kraft och noggrannhet med mindre ansträngning från bågskyttens sida.

Armborst är också tekniskt involverade i bågskyttesporten, även om deras funktion skiljer sig så fundamentalt från andra pilbågar att de är mer som den primitiva förfadern till moderna skjutvapen.

Pilarna som används av en bågskytt kommer i olika material och kan förses med lite olika tillbehör, men alla gör i princip samma sak: flyger genom luften tills de är inbäddade i sitt mål.

  Billiga 3D-bågskyttemål – De 10 mest billiga målen

Det finns en hel del tillbehör och specialutrustning som bågskyttar kan skaffa för att finslipa sina förmågor, men dessa är grundkraven om du vill engagera dig i sporten.

Typer av bågskytte

Den moderna sporten bågskytte delar sig in på några olika vägar.

Målbågskytte är den mest grundläggande och populära formen av sporten och är den som dyker upp i olympiska sommarspelen.

Det går ut på att skjuta pilar via båge mot ett stillastående mål, vanligtvis gjort av hö eller något syntetiskt material för att stoppa pilen. Bågskyttar står vanligtvis ett fast avstånd från målet när de skjuter.

En bullseye omgiven av koncentriska cirklar är vanligtvis fixerad till målet, vilket anger olika poängbelopp som tilldelas för att landa en pil inom vissa cirklar.

Detta är också stilen för bågskytte som du hittar i de flesta bågskyttebanor.

Fältbågskytte är väldigt lik målbågskytte, men med en något annorlunda inställning.

I fältbågskytte skjuter bågskyttar mot stationära mål längs en utomhusbana eller bana.

Den här typen av bågskytte är något svårare eftersom den innehåller elementen. Bågskyttar måste brottas med olika belysning, avstånd, väderförhållanden och marknivåer.

För idrottare som föredrar att delta i sina sporter med Moder Naturs sällskap är detta en av de bästa formerna av sporten. Det tillför också en variation som du inte nödvändigtvis får med skjutbana inomhus.

3D bågskytte låter mer högteknologiskt än vad det egentligen är.

Det sker också vanligtvis utomhus, men med mål formade och målade som djur snarare än rutor med bullseyes på dem.

Denna fraktion av sporten har fått sitt namn från de tredimensionella konstgjorda djurmål som bågskyttar siktar på.

Som med fältbågskytte får du hindret av avstånd och yttre faktorer, men med den extra utmaningen att skjuta på mål med inkonsekventa former.

För alla som vill pröva sig fram på bågjakt utan smärtan av att vänta i skogen i timmar eller helt enkelt vill ha en utmaning är detta en fantastisk sport att prova. Det är också bra för dem som vill ha upplevelsen av att jaga utan skuld att skada riktiga djur.

  Hur mycket kostar ett klätterrep?

Bågjakt anses också vara en fraktion inom bågskyttesporten. Även om det kan användas som ett sätt att ge mat, anses det nu vara en sport eftersom det inte är det nödvändig att skaffa kött.

Medan våra förfäder bara kunde komma förbi djurkött om de sköt det med pil och båge eller dödade det på annat sätt, kan vi helt enkelt gå till snabbköpet och hämta lite fint förpackat kött, redo att tillagas och serveras till våra familjer.

Så när någon använder sin båge och pilar för att få ner ett djur nu, anses det vara en sport eftersom det egentligen bara är för upplevelsen att de gör det, inte slutresultatet.

Även om de vanligtvis inte involverar ett lag, en boll eller någon form av domare, anses någon av dessa typer av bågskytte vara en sport.

OS och andra bågskyttetävlingar

Historien om bågskytte i OS

Bågskytte var en sport långt innan de olympiska spelen som vi vet att de existerar nu, men de fortsätter att vara en stor del av den största idrottstävlingen i världen.

Faktum är att den har en lång historia av närvaro i de olympiska konsortiet eller i atletiska evenemang, och dök upp först vid OS i Paris 1900.

Under de kommande 20 åren skulle bågskytte bli den första olympiska sporten som inkluderade kvinnor, och det var Internationella bågskytteförbundets kvinnliga president som tog tillbaka den till de olympiska spelen 1972 efter att ha försvunnit från dem mer än femtio år tidigare.

Trots bågskyttens rykte om att vara en individuell sport började länder som deltog i OS att kombinera sina mest begåvade bågskyttar i lag.

Archers deltog först i OS som lag 1988 i Seoul, Sydkorea.

Den enda typ av båge som för närvarande är tillåten för användning i de olympiska spelen är recurvebågen, även om det finns fyra olika evenemang som bågskyttar nu kan tävla i.

Bågskyttar i Olympics deltar i målskytte, vanligtvis stående 70 meter från målet med 10 koncentriska ringar runt en bullseye att sikta på.

  Hur tar löpare bilder av sig själva?

Individer eller lag går head-to-head och skjuter 12 pilar vardera tills en vinnare kommer fram.

Matchspel som detta introducerades 1992 för att göra sporten mer intressant att se ur åskådarnas synvinkel.

Det var en framgångsrik integration, eftersom tv-betyg för den här delen av OS har gått upp.

Andra tävlingar

Sportens officiella organisation, World Archery, stödjer många andra tävlingar utanför OS.

Dessa äger rum över hela världen och är indelade i tre kategorier: internationella evenemang, världsrankningsevenemang och världsrekordstatus.

Dessa evenemang inkluderar ofta de andra fraktionerna inom bågskytte som 3D-bågskytte och fältbågskytte. De inkluderar även andra bågar utanför recurven.

Den populäraste av dessa tävlingar är världscupen som har gått i länder som t.ex

  • Rio de Janeiro
  • Dubai
  • Schweiz
  • Japan
  • Frankrike
  • Mexiko
  • Danmark
  • Nordamerika
  • Grekland
  • England

Nästa världscup, planerad att äga rum 2019, kommer att äga rum i Antalya, Turkiet.

Anmärkningsvärda figurer i bågskytte

Även om det är mindre känt än idrottare som Michael Jordan, Tiger Woods eller Serena Williams, är bågskytte inte utan dess anmärkningsvärda siffror.

Som du kanske har förutspått har många av dessa berömda bågskyttar tävlat i OS och vunnit medaljer där.

Många av de olympiska bågskyttarna är från Korea, men den mest dekorerade olympiska bågskytten i historien är faktiskt Hubert van Innis från Belgien.

Hubert vann sex guldmedaljer och tre silvermedaljer 1900 och 1920.

Kim Soo-Nyung tar emot Hubert i olympiska titlar med en silvermedalj, en bronsmedalj och fyra titlar totalt.

48 år nu representerade hon Republiken Korea vid tre olika olympiska spel 1988, 1992 och 2000. Hennes smeknamn är ”Viper”.

Naturligtvis har Hollywood plockat upp populariteten för bågskytte, och nu är de mest kända bågskyttarna som många kan tänka sig fiktiva.

Medan Robin Hood är det mest traditionella och möjligen det mest populära valet, gillar franchisetagare Sagan om ringen, Hungerspelenoch även Hämnarna har introducerat karaktärer vars uttryck vid pil och båge är det som gör dem unika.

Populariteten för karaktärer som Legolas, Katniss och Hawkeye är en stor möjlig faktor i framväxten av bågskytte som sport, och blir idoler för både barn och vuxna.