Är bågskytte en dyr hobby?

Hobbyer är ett bra sätt att lindra stress, skapa kontakter med andra och finslipa dina färdigheter vid en viss aktivitet. Men innan du bestämmer dig för vilken hobby du ska ägna dig åt, är det viktigt att veta hur mycket av dina surt förvärvade pengar du kommer att behöva för att sjunka in i den.

Som med de flesta hobbyer kommer kostnaden för bågskytte att stiga med ditt intresse för det. Den enklaste bågskytten kan njuta av sin hobby för så lite som $200, medan en dedikerad bågskytt som tar sin hobby på största allvar kan spendera uppemot $2 000.

Om du funderar på att börja med bågskytte bör du ta dig tid att urskilja vilken typ och nivå av bågskytte du är intresserad av. Detta kommer att ge dig en bättre uppfattning om hur mycket pengar du kan förvänta dig att tappa på den här aktiviteten.

Typer av bågskytte och deras kostnader

Målbågskytte och fältbågskytte

Målbågskytte och fältbågskytte är några av de mest populära formerna av bågskytte och är därför ganska lättillgängliga.

För denna typ av bågskytte kan deltagarna använda antingen en traditionell båge som en långbåge eller recurvebåge, eller så kan de gå med den mer moderna sammansatta bågen.

Detta val kommer att bero på preferenser, men om priset är en faktor, kommer du sannolikt att spara mer pengar om du väljer de traditionella modellerna.

De traditionella modellerna är mycket enklare än en sammansatt båge, och det bidrar mycket till den lägre prislappen.

Naturligtvis finns det fortfarande avancerade modeller tillverkade av välrenommerade företag som kan ta en hel del ur din plånbok, men deras brist på moderna tillbehör kommer alltid att sätta dem till ett lägre pris än en motsvarande sammansatt båge.

Pilar har ett mindre prisintervall, i genomsnitt från cirka $75 till $250 för ett dussin.

Naturligtvis kan både kvalitetsbågar och pilar köpas begagnat, vilket kan sänka dessa kostnader avsevärt.

Nu för mål- och fältbågskytte, kommer du att antingen behöva köpa ett eller flera mål, eller så kan du helt enkelt gå till en bågskyttebana där mål finns.

Notera: om du aldrig har provat på bågskytte skulle jag föreslå att du hittar en lokal bågskyttebana och testar den innan du köper något.

De flesta banor hyr ut pilbågar till låga priser. När du väl har din utrustning kommer det inte att kosta mycket att använda ett körfält för en dag eller ens beställa en instruktör för att lära dig grunderna.

  Är Zip Foder kul? Hur man gör det bättre

Om du upptäcker att du gillar sporten tillräckligt för att köpa en båge och några pilar, kan du förvänta dig att betala cirka $5 till $10 för att använda intervallet för en dag.

För kunder som kommer in flera gånger i veckan erbjuder många sortiment en medlemskampanj som kommer att spara mer pengar än om du skulle betala inträdesavgiften varje gång du kom in.

Om du inte vill lämna din egendom för att skjuta eller om du övar fältbågskytte, måste du köpa ett mål.

Vilken typ av mål du ska köpa beror på hastigheten på din pil och avståndet du skjuter från.

De billigaste målen, som i allmänhet endast bör användas för barn eller pilbågar med mycket låg dragvikt, kommer att kosta dig runt $20.

Mellanklassmål kommer sannolikt att kosta dig allt från $50-$150, medan top-of-the-line-mål med speciell pilstoppande teknik kan kosta upp till $900.


Morrell Supreme Range Field Point Bag Bågskytte Target från Amazon är ett bra exempel på ett typiskt mål i mitten av intervallet.

3D bågskytte

Ungefär som fältbågskytte involverar 3D-bågskytte skjutning av mål, ofta utomhus.

Men målen i 3D-bågskytte är speciellt gjorda för att se ut som riktiga djur som en bågjägare kan förfölja i verkligheten.

Dessa djur inkluderar oftast björnar, rådjur, svin, höns och mindre vilt som kaniner och rävar.

Eftersom de går igenom de extra processerna att formas och målas, kan dessa typer av mål ofta bli dyrare än de ortodoxa mål som används i fältbågskytte.


Detta älg-imiterande 3D-mål tillverkat av Field Logic på Amazon, till exempel, är prissatt till $194,24 med möjlighet att inkludera en ersättningskärna för $55,64.

Recurve bågar eller sammansatta bågar fungerar bra för denna fraktion av bågskytte, även om dess närhet till bågjakt gör sammansatta bågar till det populäraste valet.

Traditionellt bågskytte

Detta är kanske den mest prisvärda av typerna av bågskytte, eftersom det uteslutande består av traditionella pilbågar.

  Kan jag ta med mig käppar på planet?

Långbågar och recurvebågar kräver också mindre specialiserade pilar, och därför kommer projektilerna att vara i den billigare änden av spektrumet såväl som enheten som skjuter upp dem i luften.

Mål kan köpas för detta, även om de mest traditionellt sinnade avstår från konstgjorda mål och skjuter mot naturens mål som träd och jordhögar.

Bågjakt

Bågjakt är gränsen mellan hobby och sport, men oavsett, de som ägnar sin tid åt det kommer utan tvekan finna att de spenderar mer pengar än andra bågskyttar.

Förespråkare av denna form av bågskytte kommer sannolikt att satsa på de avancerade sammansatta bågarna för att garantera dödsskottet, så priset är redan uppblåst jämfört med andra typer av bågskytte.

Och om du ska springa efter den bästa bågen du kan hitta, är pilar av högsta klass långt efter.

Utöver den nödvändiga utrustningen finns det många tillbehör som krävs för att lura levande djur att tro att du inte är ett hot.

Den första och mest uppenbara av dessa tillbehör är kamouflage. Om du letar efter en kamouflage-outfit från topp till tå, kommer du åtminstone att släppa $50 på en enkel, grundläggande installation som den här från Sportsmans guide.

Men detta kommer inte att räcka för att dölja dig från djurens sinnen, som förmodligen kommer att lukta på dig innan de ser dig. För att dölja dig från deras vassa näsor behöver du lite doftkamouflage.

Oavsett om du försöker gömma eller locka till dig spelet kan du förvänta dig att spendera minst $10 på någon form av spray- eller roll-on-vätska.

Detta är ungefär det absoluta minimum av tillbehör som en bojägare behöver för en framgångsrik jakt.

Bågjakt är en svår aktivitet, och de som ägnas åt det har hittat på dussintals andra redskap för att påskynda processen eller säkerställa ett dödande skott.

Några av dessa tillbehör inkluderar men är inte begränsade till:

  • Locke
  • Spelsamtal
  • Trädstånd
  • Persienner
  • Quivers
  • Releases och releasehjälpmedel

Om du har övertygat dig själv om att du behöver någon av dessa extra utrustningar, kan du behöva ta ett nytt skift på ditt jobb för att betala för det, eller så har du rika släktingar.

  Hur man skapar försvarbart brandbekämpningsutrymme runt en stuga

Annan bågskytteutrustning som kan öka priset

Även om du bara skjuter på mål finns det andra tillbehör som kan öka kostnaden för hobbyn.

Om du reser med bågen ofta behöver du sannolikt ett fodral. Dessa kan vara relativt billiga, men en mycket trevlig kan sluta kosta dig några hundra dollar.

Vi nämnde släpp och släpphjälpmedel, som är enheter som i huvudsak ger en ”trigger”, som gör att dina fingrar kan göra mindre arbete medan du håller i snöret och släpper det.

Även dessa små, relativt enkla apparater kan kosta dig 100 USD eller mer.

Peep sights kan läggas till din båge för att hjälpa till med siktningsprocessen, men dessa kommer vanligtvis inte att lägga till mer än $15 eller $20 till din budget.

Används vanligtvis endast för sammansatta bågar, stabilisatorer är långa metallstänger som kan läggas till din båge ram för att hjälpa till med balans och vikt.

Dessa kan kosta allt från $15 till $250.

Skillnaden mellan ”hobby” och ”sport”

Naturligtvis måste alla som vill testa sina färdigheter mot andra lägga till tävlingsavgifter på sin utgiftslista.

Beroende på hur ofta du tävlar med andra och vilka tävlingar du deltar i, kan du lägga till tusentals dollar per år till kostnaden för denna hobby, då det verkligen blir en sport.

Fördelen med att uppgradera din hobby till en sport är att du har chansen att vinna tillbaka pengarna som du spenderat på din utrustning och startavgifter.

Till exempel har tävlande i Bågskytte-VM möjligheten att vinna upp till 20 000 $.

Om hobbyn förvandlas till en sport för dig är det en relativt prisvärd sport att ägna sig åt.

För de som är intresserade av jämförelser är det dyrare än till exempel frisbeegolf, men billigare än en sport som motocross.

I huvudsak beror prislappen på denna hobby på dig. Om du inte vill släppa en hel lönecheck på en båge, är eBay och Amazon dina vänner.

Om du vill hamna i OS en dag kan du förmodligen säga hejdå till en del av din pensionsfond.

Allt hänger på dig.