Är backpacking säkert? Vad siffrorna säger

Är backpacking säker omslagsfoto

Ja. För att undvika tvetydigheter är svaret ja – backpacking är mycket säkert, och på många sätt är det säkrare än att bo i en storstad. Även om det fortfarande finns massor av olika sätt att bli sårad eller dö, kan de flesta av dem undvikas med förberedelser och sunt förnuft. Men rädslan kvarstår (även hos mig), så jag bestämde mig för att publicera en artikel om detta ämne idag.

I den här artikeln tar vi upp:

 • Sanningen om huruvida backpacking är farligare än vanligt liv,
 • Alla olika sätt du kan hamna i livsfara,
 • Och några tips för att rädda dig från de (sällsynta) problemen

Låt oss gå in i det!

Hur farligt är backpacking?

ryggsäckssäkerhetstips

Det är egentligen inte så farligt, speciellt om du gör saker på rätt sätt. Hundratusentals människor åker backpacker varje år och de allra flesta är ganska tråkiga. Ändå är det ett litet antal backpackers som inte återvänder i ett stycke, och ett ännu mindre antal som inte återvänder alls. Säkerhetskunskaper vid backpackning minskar dock nästan alla risker, och det finns ingen anledning att anta att du är i fara när du backpackar!

Säkerhetsstatistik för ryggsäck: Vad siffrorna säger

Man med ryggsäck och sovsäck

Det finns inga lättillgängliga siffror specifikt relaterade till backpacking; istället är det mesta av statistiken helt enkelt för kategorin ”vandring”, som backpacking faller under. Vi kunde bara använda dessa siffror för vandring och tillämpa dem direkt på backpacking, men jag tror att statistiken skulle vara skev.

Backpacking kräver mer tid, pengar och förberedelser än att vandra; det är naturligt att anta att den genomsnittlige backpackern kommer att vara säkrare, bättre förberedd och mer försiktig än den genomsnittlige vandraren. Så vi kan inte bara använda skade- och dödsstatistik från vandring för att göra bedömningar om den relativa säkerheten för backpacking.

Men eftersom promenader är den enda aktivitet som vi har statistik för, låt oss titta på det ändå. Här är vandringssäkerhetsnumren:

 • Omkring 400 människor dör när de vandrar i USA varje år.
  • Detta nummer inkluderar backpackers. Det bör också noteras att en fjärdedel av dessa dödsfall är självmord, vilket innebär att dina chanser att dö i en olycka är betydligt lägre än vad siffrorna antyder.
 • De flesta som faller och skadas eller dödas när de går är 41 år eller äldre.
  • Detta beror förmodligen på en överskattning av tillståndet eller något annat hälsoproblem. Enkelt uttryckt, ju äldre eller mer ur form du är, desto mer sannolikt är det att du blir skadad. Ålder är dock inte alls lika viktigt som kondition, det är bara en korrelation.
 • Du är mer benägen att skada din fotled än någon annan kroppsdel.
 • Mord är otroligt sällsynta, mindre än 5 per år i nationalparkssystemet.
 • Vad beträffar 5 000 personer saknas i amerikanska nationalparker varje år, av de totalt 297 miljoner besökarna.
  • Jämför det med en halv miljon fall av försvunna personer i USA 2021, av en befolkning på 330 miljoner.
 • De farligaste nationalparkerna är också bland de minst besökta.
  • De två mest dödliganationalparkerna Denali och Jungfruöarna, är ansvariga för 71 dödsfall 2010, även om de bara utgör 0,003 % av de årliga besöken i nationalparken.

Obs: Många av denna statistik kommer från Camper och Playa. Vi gjorde inget av själva låtsamlingen (bara lite malande), och vi vill inte ta åt dig äran från de som gjorde det.

Vad säger denna statistik om ryggsäckssäkerhet?

Inte så mycket. Det är hundratals miljoner fler människor som vandrar varje år än att backpacka. De flesta, om inte alla, av dödsfallen och skadorna i denna statistik inträffade på dagsvandringar, inte på ryggsäcksresor. Jag skulle faktiskt inte bli förvånad om den genomsnittliga dödsfallen för backpacking i USA var mindre än 5 per år!

Är det sant att försvunna personer i nationalparker är otaliga?

Detta är ett rykte som cirkulerar då och då; Jag hörde det först från min mamma, som hörde det från ett kabel-tv-program som tjänar pengar på paranoia. Det står i huvudsak att någon ”skedar” antalet försvunna personer genom att inte redovisa antalet saknade i nationalparker i den officiella statistiken. Men finns det någon sanning bakom det? Finns det verkligen någon form av oskriven politik som låtsas att ingen försvinner i nationalparkerna?

  Går Columbia-skorna stora eller små?

Nej! Det borde vara uppenbart med tanke på att vi redan har pratat om antalet personer som saknas. Från och med 2018 fanns det 60 olösta saknade personer fall i US National Parks System; det betyder att de inte bara håller reda på vem som försvinner, utan att majoriteten av de saknade till slut hittas!

Olika sätt att dö på en backpackerresa

Mount Rainier National Park-området

Okej, så vi vet att backpacking är statistiskt otroligt säkert. Men det betyder inte att vem som helst bara kan gå in i skogen och anta att de kommer att må bra. Låt oss ta en titt på några av de vanligaste sätten att dö när du backpackar:

 • Falla: Allt som krävs är ett dumt steg för att skapa en fälla som du inte kan ta dig ur. De flesta ryggsäcksrutter tar dig inte till en så farlig plats, men principen är densamma: fall händer, och när de gör det är de dödliga.
 • Medicinska nödsituationer: En medicinsk nödsituation hemma är redan dödlig, men att vara mil och mil från hjälp gör det till en helt ny utmaning. Glömde recept
 • Sanitetsproblem: Det finns inga badrum, inga tvålautomater och inga toaletter på en backpackerväg. Det innebär att backpackers måste vara extra noga med att hålla händerna, munnen och maten rena. Ingen vill ha dysenteri när de kommer hem! Dessutom är att veta hur man får rent dricksvatten en annan livräddande ryggsäcksfärdighet, eftersom även de renaste bergsbäckarna i allmänhet är osäkra att dricka direkt ur.
 • Miljöfaror: Extrem värme, kyla och stormar är inget att bråka med. Joshua Tree National Park, till exempel, kan döda dig på en eftermiddag!
 • Bergrutschbanor: För det första är detta inte vanligt alls. Som sagt, jordskred är oförutsägbara och mycket farliga.
 • Djur: Björnar kommer att tänka på först, men ormar, älgar och fjälllejon kan också vara dödliga i fel situation. Så länge du har björnspray och inte dum nog att närma sig en bison Bi Yellowstonedock behöver du egentligen inte oroa dig för att bli dödad av ett djur (jag säger detta som någon med en intensiv och irrationell rädsla för björnar).
 • Andra backpackers: Det här är inget du egentligen behöver oroa dig för. Ändå finns det konstiga och våldsamma människor i alla samhällsskikt. Ensamma backpackers, särskilt kvinnor, bör vara medvetna om att du inte ens i backcountryn kan svika din vakt Allt vägen ner.

10 viktiga vandringsredskap som kan rädda ditt liv

1. Personlig platsfyr

en PLB (personlig platsfyr) är i huvudsak en GPS med en SOS-knapp. Om något händer kan du trycka på SOS-knappen så kommer närmaste myndigheter att se din plats och, beroende på vilken PLB du har, kanske du också kan dela information med dem.

PLB jag har använt tidigare är Garmin InReach Exploreroch det lät mig till och med skicka anpassade meddelanden till folk där hemma, och låta dem veta hur och var jag var!

2. Karta och kompass

Ja, du kan ladda ner kartor på din telefon, men du kan också släppa din telefon i en stream eller överskatta hur länge batteriet räcker om du tar många foton och filmer. Att köpa en karta och kombinera den med en enkel kompass kan kännas som ett litet slöseri med pengar, men du kommer att vara glad att du har dem i en oförutsägbar nödsituation.

  Hur vet du när du ska använda Microspikes?

3. En hjärna

Alla har en, men inte alla är av hög kvalitet, och många av dem är väldigt, väldigt rostiga. Föreställ dig en nyligen pendling från jobbet, och den sanningen blir uppenbar. Gör din hjärna redo att gå, förberedd genom att läsa på spåren och potentiella faror, och se till att använda den på din ryggsäckstur!

4. Extra mat

Du kommer alltid att vilja ha minst en extra dag med mat, även om det bara är en tråkig näringsbar gjord för att ge dig tillräckligt med kalorier för att överleva. Om du överskattar din gånghastighet, skadar dig själv eller förlorar mycket tid på grund av väder eller andra begränsningar, kommer du att vara glad att du packat tillräckligt för att försörja dig själv.

5. Vattenrening

Detta, liksom många andra föremål på listan, borde redan vara en del av en komplett ryggsäcksutrustningslista, men det är värt att nämna här. Att inte ha rent vatten att dricka är det mest effektiva sättet att dö en eländig död, oavsett om det är av uttorkning eller fruktansvärda sjukdomar från vattenburna bakterier.

6. En kniv

Ytterligare ett föremål du aldrig ska lämna parkeringen utan, vilket kan rädda ditt liv på 500 olika sätt. Välj en bra kniv, lägg den i ryggsäcken och fortsätt.

7. Bivackpåse

Ibland kan en skada hindra dig från att ens slå upp ditt tält. I dessa fall kan en bivvy-väska – egentligen bara en nödfilt som fungerar som en sista utväg – rädda ditt liv. Akutväskor för bivy är billiga, lätta och lätta att packa. Även om de flesta backpackers inte tar med en, borde de verkligen finnas på din packlista.

8. Björnspray

I de sällsynta fall du stöter på ett farligt djur är björnspray det mest effektiva och säkra sättet att rädda dig själv. Sikta bara och spraya – björnen, älgen eller fjälllejonet kommer att vara för upptagen med den brännande känslan för att attackera, och du kan komma ut med huden intakt.

9. Första hjälpen-låda

Vi kommer inte att lägga för mycket tid på det här eftersom jag verkligen inte är säker på vem som faktiskt skulle behöva detta! Köp ett första hjälpen kit, använd det när du behöver det, så enkelt är det.

10. Eldstartare

Att kunna starta en eld kan hålla dig tillräckligt varm för att överleva, det kan värma mat och koka vatten för att göra det drickbart, och det kan användas för att ge räddare var du befinner dig. Det är tre sätt som eld kan hålla dig vid liv på ett sätt som inget annat egentligen kan. Firestarters är väldigt billiga och väldigt lätta att få in i ett paket – lämna aldrig parkeringen utan en!

6 säkerhetstips för backpacking för att överleva klibbiga situationer

Bär titta på något

1. Det är okej att stanna hemma

Om du inte orkar fysiskt (kanske är du utbränd med arbete eller familj och backpacking skulle vara för tröttsamt), kan du bara stanna hemma.

Om du kollade väderprognosen innan din resa och det ser värre ut än du känner dig bekväm kan du bara stanna hemma.

Om du plötsligt inte känner för det kan du bara stanna hemma.

Poängen är denna: det är ingen skam att stanna hemma, speciellt om du känner att en planerad resa skulle vara osäker. Människor tenderar att vilja hålla ut, men den önskan är inte alltid hälsosam. Om du tycker att det är säkrare att skjuta upp eller ställa in din resa av någon anledning är det bara att ringa oss.

Jag avbröt en ryggsäckstur i sista minuten eftersom jag var alldeles för trött på att resa i några veckor för att säkert göra den planerade vandringen tidigare. Även om jag ibland sparkar mig själv i huvudet är jag glad att jag gjorde det. Vem vet vilket idiotiskt beslut min trötta hjärna skulle ha tagit?

  11 tips för camping i björnland

(Det fanns faktiskt en annan gång när min trötta hjärna tog ett idiotiskt beslut som förde mig inom 3 tum från en dödsfälla…men det är en annan historia)

2. Förberedelser gör den största skillnaden

Du behöver inte vara den mest noggranna personen i världen, men du måste göra det nödvändiga förberedelsearbetet:

 • Packa ordentligt
 • Förstå din utrustning och din kropps fysiska gränser
 • Läs mer om rutten, regionen och vädret

Att göra dessa tre saker är verkligen inte så svårt; de människor som dör på ryggsäcksresor är ofta de som inte gjorde en eller flera av dem.

3. Läs vädret

Vi har fortfarande inte kommit på hur vi ska kontrollera vädret, så det är upp till varje backpacker att läsa väderrapporterna och förstå vilka faror de kan möta. Kallt väder, varmt väder och våldsamt väder kan alla påverka ryggsäckssäkerheten, och det är bäst att veta vad du kommer att ta itu med i förväg.

4. Försök att inte få lurviga vänner

Ta foton, filma och verkligen njuta av upplevelsen av att se en härlig varelse på stigen? Ja självklart.

Försök att komma närmare djuret, klappa det eller (Gud förbjude) rida på det? Ha kul på sjukhuset.

Detta kan vara mer än självklart för dig, som det är för de flesta. Det har fortfarande inte hindrat människor från att bli vän med björnar, bison och andra vilda djur i nationalparker och skada eller ta livet av sig.

Ärligt talat, jag är inte säker på vem som är mest skyldig till det – Disney för att göra farliga djur söta, det offentliga skolsystemet för att svika människor så illa, eller människorna själva för att ha lämnat alla sina hjärnceller i bilen. Vilda djur uppskattas i alla fall bäst på säkert avstånd.

5. Drick mer vatten

Drick inte bara vatten, och drick inte bara X mängd vatten för att kryssa i en slumpmässig ruta. Drick bara mer vatten! Uttorkning är otroligt dödlig och de flesta amerikaner dricker inte tillräckligt med vatten.

Så drick lite vatten under en ryggsäckstur. Drick sedan mer vatten. Drick sedan mer vatten. Kissa sedan.

6. Det är verkligen, riktigt okej att stanna hemma

Allvarligt talat – det enda värre än att ställa in/skjuta upp en backpackingresa är att dö på en backpackingresa du borde ha ställt in eller skjutit upp. Det är dock väldigt svårt att göra det, varför vi lägger till det två gånger i den här listan.

FAQ

Vilka är farorna med backpacking?

Backpacking, även om det är mycket säkert, har många potentiella faror. Vädret kan vara dödligt, liksom medicinska händelser, skador och djurmöten. Utöver det kan trötthet och utmattning vara lika farligt som allt annat. Om du inte är beredd på påfrestningarna och farorna med backpacking, kan katastrofen inträffa när som helst.

Vad ska man inte göra när man backpackar?

Om du ska ge dig ut på din första ryggsäckstur bör du vara medveten om de saker du inte bör göra. Riskera inte att falla bara för ett foto. Interagera inte med vilda djur. Gå inte för långt och trött inte ut dig själv. Och glöm inte att njuta av det!

Varför ska du aldrig gå ensam?

Många saker som skulle vara ”mindre problem” om du var tillsammans med andra kan bli ”dödsorsaker” om du är ensam. Skador, att gå vilse, uttorkning, you name it – att gå ensam gör det mycket, mycket farligare.