Är antifogglasögon verkligen värt det när jag skoter?

Den genomsnittliga snöskoterhastigheten är runt 100 miles per timme. När du reser så snabbt måste du skydda dina ögon från snö och annat flygande skräp. Ändå tenderar dina glasögon alltid att imma när du cyklar, vilket är en farlig situation. Är antidimglasögon lösningen du behöver?

Antifog-glasögon eller glasögon är ett smart val för optimal synlighet vid snöskoter. Tänk dock på att med tiden kan antidimskyddet, om det är en spray eller beläggning, lossna. Du måste applicera behandlingen igen så att dina glasögon inte börjar imma på dig igen.

I den här artikeln kommer vi att förklara vetenskapen bakom antidimglasögon, sedan fördjupa oss i hur effektiva de är och om glasögonen hjälper när du kör snöskoter. Vi rekommenderar till och med några antidimglasögon att överväga, så se till att du fortsätter läsa!

Vad är antifogglasögon?

För att förklara hur antidimglasögon fungerar måste vi först gå igenom varför linser blir dimmiga i första hand.

Varför dimma glasögon och glasögon?

Om du bär receptbelagda glasögon har du förmodligen hamnat i det här scenariot mer än en gång. Det är vinter, så du är knuten till näsan. I samma ögonblick som du kliver ut med ditt ansikte instoppat i din halsduk, börjar dina glasögon att imma.

Eller så kanske det är en väldigt varm sommardag och du spränger AC i din bil. Du når din destination, går ut och värmen får dina glasögon att dimma direkt.

I båda dessa fall var anledningen till att dina glasögon immade på grund av temperaturskillnaden. Med andra ord, temperaturen på insidan av dina glasögonglas är varmare än den yttre ytan. Vattenånga eller fukt kondenserar på dina glasögon, vilket gör att linserna blir dimmiga.

När du bär glasögon, som skapar en tätning runt ansiktet, blir temperaturskillnaden ännu mer uttalad. Det är därför dina snöskoterturer kan försämras av dimmiga glasögon.

Andra källor till vattenånga kan också bidra till imma, såsom luftfuktighet, ditt andetag (särskilt när du andas tungt) och svett.

Antifogglasögon 101

Goggle-imning är inget problem som bara skoterförare har att göra med. All annan fysisk aktivitet som kräver användning av en mask eller skyddsglasögon kan också leda till detta problem, till exempel dykning. Behovet av antidimteknik fanns verkligen, och det var NASA själva som svarade på samtalet.

Project Gemini var ett rymdfärdsprogram från 1960-talet, bara det andra programmet som involverade människor. För att förhindra att hjälmvisiren immar i rymden skapade NASA ett anti-imgmedel. Det fungerade och fler astronauter började använda antidimlösningen.

Idag finns antidimteknik i många former. Titandioxid är ett sådant antidimmedel, eftersom när det utsätts för UV-ljus drar det in vattenmolekyler. Hydrogeler och polymerer som bivax och gelatin kan förhindra att vattenånga fastnar på linsen. Även dessa anses vara hydrofila som titandioxid.

Det finns till och med DIY-dimlösningar. Både dykare och snöskoterförare har upptäckt att de genom att använda vissa rengöringsmedel och ytaktiva ämnen hade goda resultat mot imma. Dessa ytaktiva ämnen inkluderar rakkräm, tvål och schampo. Tricket är att tillsätta det ytaktiva medlet till glasögonlinsen, torka bort det, men använd inte vatten för att rengöra det.

  Vilken typ av bågar används i OS?

Även spottning fungerar i ett nafs. Du tar lite av din egen saliv, torkar den runt linsen och tar sedan på dig glasögonen. Det är grovt men effektivt för att motstå dimma.

Behöver jag skyddsglasögon för snöskoter?

Det finns några anledningar till att vi rekommenderar dig att starkt överväga antidimglasögon som ett värdefullt tillägg till din snöskoterutrustning. Kom ihåg att dimma kan utvecklas på glasögon eller glasögon på en mängd olika sätt, av vilka många är benägna att när du åker pulka.

På grund av de höga hastigheterna du färdas måste dina snöskoterglasögon eller skyddsglasögon sitta tätt i ansiktet. Annars skulle den här huvudbonaden flyga direkt. En lindningsrem på sidorna eller baksidan av glasögonen ger en säker passform, men den säkerheten tillåter också att fukt bildas på insidan av dina linser.

För det andra, trots att pulka är en aktivitet i kallt väder, är det inte så att du bara sitter sysslolös och låter skotern göra allt det hårda arbetet. Du kommer att aktivera många muskler, bland dem mage, ländrygg, sätesmuskler, hamstrings och quads. Räkna med att du kommer att svettas, vilket gör att du har en högre sannolikhet att få dina glasögon eller glasögon imma.

För det tredje, när du navigerar en snöig led på din släde, kommer din fysiska ansträngning att bli svårare att andas. När du huffar och puffar kommer dina glasögon att bli dimmigare och dimmigare.

Med så stor risk för dimmiga skyddsglasögon när du åker skoter, vill du verkligen ha på dig något annat än anti-dimglasögon? Du undviker redan att åka på natten eller under stormar på grund av dålig sikt. När dina glasögon imma är det svårt att se någonting alls. Din sikt kan vara ännu sämre än när du åker pulka i mörkret, eftersom allt framför dig bara är en stor oskärpa.

Tänk på alla hemska omständigheter som kan följa om du farligt skoter utan att kunna se. Du kan krascha in i en annan pulka eller träffa ett träd, en sten eller andra omgivande faror. Du kan sladda din snöskoter på isen eller till och med ramla av en klippa om du inte är försiktig. Skadorna, ekonomiska konsekvenserna och eventuella förluster av liv är helt enkelt inte värt det!

De bästa antidimglasögonen för snöskoter

Du är övertygad om att du behöver anti-dim snöskoterglasögon, men det här kommer att vara första gången du handlar efter dem. Vi har dig täckt. Här är en handfull av vad vi kallar de bästa antidimglasögonen, alla tillgängliga på Amazon.

Smith Drift Snow Goggle

Vårt första rekommenderade val är Smith Drift Snow Goggle. Dessa glasögon har Sol X-linser som stoltserar med varumärkets Fog-X anti-dimbeläggning. De cylindriska glasögonen inkluderar även TLT-linsteknologi som ytterligare förbättrar din sikt så att du praktiskt taget kommer att glömma att du bär glasögon i första hand.

  7 superbilliga pilar som skjuter rakt

Smiths glasögon är unisex och kommer i en mellanstorlek. För att hålla dem säkra på ditt huvud är glasögonremmen av silikon med en ultrabred passform. Byt skyddsglasögonens passform när du behöver dem tack vare det dubbla skjutbara justeringssystemet. Du kan till och med välja linsfärgerna, med sådana tillgängliga alternativ röd/orange, blå/lila, blå/rosa eller genomskinlig.

HONGDAK Skidglasögon

Som storsäljare på Amazon för skoterglasögon, HONGDAKs skidglasögon är verkligen värda att tänka på. Polykarbonatlinsen, som är ett stycke, har en antidimbeläggning som fungerar som anti-repskydd. Dessa glasögon har också UV400-skydd för att minska synförvrängning.

Skum omger linserna så att dessa glasögon känns mer bekväma i ansiktet. HONGDAK inkluderar ett ventilationssystem i sina glasögon samt fukttransporterande teknologi så att det är mindre sannolikt att svett samlas i dina glasögon, vilket gör dem imma.

Ett cliplåssystem, som är integrerat i glasögonen, gör att du kan byta ut linserna om du hellre vill använda ett annat set med dessa glasögon. Ramen, gjord av TPU, är designad för hållbarhet, vilket gör glasögonen till ett idealiskt val när du åker snöskoter och njuter av andra vinteraktiviteter.

Du kan också välja linsfärgerna för dina HONGDAK-glasögon med alternativ som silver, smaragdgrönt, isblått och blixtrande orange.

Zerhunt Skidglasögon

En Amazon’s Choice-produkt, Zerhunts glasögon kan vara precis vad du letar efter. De har en termoplastisk polyuretanram med glaslinser. Zerhunt kallar deras antifog-teknik ”avancerad”, eftersom linserna behandlas separat. För att göra dessa skyddsglasögon ännu mer immafria, släpp ventileringskanaler i hela luften.

Den sfäriska panoramavyn minskar störningar och öppnar upp för en bredare vy, eftersom ramen på dessa glasögon är ganska strömlinjeformad. Spänn på glasögonen via spännet runt ryggen och du är redo att gå. Eftersom Zerhunts skyddsglasögon är gjorda av glas, måste du vara extra försiktig för att undvika att rädda din snöskoter medan du har dem på dig!

Unigear Skido X1 snöglasögon

Om du behöver ett budgetval för anti-dim snöskoterglasögon, den Unigear Skido X1 glasögon passa den räkningen. Dessa glasögon har linser i polykarbonat med anti-imteknologi, inklusive en värmebarriär, dubbla linser och ventilation. Unigear säger att dess antidimbeläggning kommer direkt från Italien.

De cylindriskt formade linserna är designade för att begränsa horisontellt ljus som kan studsa av den fallna snön och göra det svårt att se. UVB- och UVA-strålar har inte heller en chans eftersom dessa glasögon blockerar båda. TPU-bågen är formbar men ändå tuff, och skummet som omger glasögonen är allergivänligt för mindre ansiktsirritation.

Unigears glasögon finns i sådana linsnyanser som blåsilver, rosaröd, Revogul, Revoröd och orange.

Skötseltips för antifogglasögon

Låt oss avsluta med att presentera några tips du kan följa för att underhålla dina snöskoterglasögon. Trots allt, även om du köpte ett budgetpar enligt våra förslag ovan, vill du fortfarande att dina glasögon ska hålla länge!

  Isolerar stockar bra? Hur man får en timmerstuga att hålla värme

Låt snön torka av sig själv

Att gnugga på dina glasögon med din skjorta eller till och med din kappa är ett stort no-no. Du kan repa linserna och, mycket värre, få anti-imbeläggningen att gnugga av i förtid. När det kommer is, snö eller regn på dina glasögon, låt dem torka av sig själv. Om dropparna hindrar sikten, skaka dina glasögon tills vattnet skingras.

Förvara dina glasögon när de inte används

Några av glasögonen som vi granskade i det förra avsnittet inkluderar en egen bärväska eller väska. Om din inte gör det, så är det värt att spendera de extra pengarna för ett fodral eller väska. Det gör det lättare att förvara dina glasögon på ett säkert sätt tills du är redo att använda dem nästa gång.

Applicera antifogbeläggning igen regelbundet

Antifog-beläggning är bra men inte designad för att hålla för evigt. Om du köper billiga snöskoterglasögon kan du få tre månaders skydd innan beläggningen bleknar. Avancerad antidimbeläggning håller i ett år eller mer.

Vid den tidpunkten har du några alternativ. Du kan använda hemgjorda anti-imma som spott eller rakkräm för att rensa dina glasögon. Du kan köpa ett par nya glasögon, men var medveten om att samma sak kommer att hända. Du kan också applicera mer antifogbeläggning.

Optix 55 är en mycket rekommenderad antidimbehandling för antireflekterande linser av alla slag, inklusive glasögon och till och med glasögon. Du får bara några dagar till veckor ut av denna behandling innan du behöver lägga till den igen, så se till att du har med dig din flaska eller alltid ha den nära till hands. Annars måste du spotta på dina skoterglasögon.

Slutgiltiga tankar

Dimma bildas på glasögonens linser på grund av temperaturskillnader mellan linsernas inre och yttre ytor. Svettningar och hård andning kan också förvärra dimma, vilket båda händer vid snöskoter.

Nu när du vet vikten av anti-dimglasögon kan du pulka säkert utan siktproblem!

Relaterat innehåll

Vad du har på dig när du åker snöskoter kommer att spela en stor roll för hur bra din dag blir. Om dina kläder svettas eller inte är vattentäta, kommer du att bli kall snabbt. Skrymmande klädesplagg kan begränsa din manövrerbarhet, vilket påverkar din förmåga att åka. Vilken kallvädersutrustning vill du inte vara utan när du åker pulka?

Dagen för ditt första skoteräventyr har kommit! Du räknar med att det kommer att bli många fler sådana här dagar i framtiden, det vill säga om du kan navigera dig igenom idag. Hur kan du vara säker på din snöskoter? Vi rekommenderar dessa säkerhetstips före och när du kör en snöskoter.