Är alla tält brandhämmande? (Ta reda på det och var säker)

När du campar är säkerheten alltid högsta prioritet. Att vara långt hemifrån och övernatta i naturen innebär risker. Men om du planerar därefter och vidtar vissa åtgärder kommer du att få en fantastisk upplevelse.

Ändå är det bra att ha mer information. När man campar är en av farorna eld, eftersom många gillar att ha lägereldar. Om de inte släcks ordentligt kan de starta skogsbränder eller skada campingplatser.

Detta kan leda till att du undrar om tält är flamskyddade? Kan ett tält lätt fatta eld? Behandlas de med ämnen för att göra dem säkrare?

I USA är de flesta tält kemiskt behandlade för att göra dem brandhämmande. Tältets brandfarlighetsstandard, kallad CPAI-84, har sitt ursprung 1976 och beskriver reglerna kring brandfarlighet och testning. Ett tält som är brandskyddande betyder bara att det är brandbeständigt och inte brandbeständigt. Använd alltid säkra metoder med lägereldar och andra eldkällor i och utanför ditt tält.

Den beskriver också prestandakrav och testmetoder, samt certifiering och märkning. Dessa riktlinjer sattes dock till en början för att minska bränderna i tält som ofta var gjorda av duk och belagda med paraffin.

På senare tid har vissa människor börjat uttrycka oro över hälsan hos de material som används för att göra tält flamskyddade. Vissa fruktar att de kan vara skadliga för människor och skada miljön.

Det finns vissa tälttillverkare som inte använder brandhämmande kemikalier för att behandla sina tält. En i synnerhet är The Tent Lab, som säljer tält tillverkade av lättviktsmaterial. Enligt deras hemsida är materialen ganska brandsäkra och svåra att fatta eld om en låga hålls mot dem.

Det verkar som att på grund av deras lätta tyg och natur, borde många backpacking-tält vara säkra även om de inte är behandlade med ett brandskyddsmedel. Det är oklart vad de nya standarderna för större tält kommer att vara, eftersom företag nu ser till flamskyddande alternativ som är hälsosammare och bättre för miljön.

Hur gör du ditt tält flamskyddande?

Om du har ett tält som inte har behandlats med flamskyddsmedel, vad kan du göra för att skydda dig? Du kan överväga att kemiskt behandla tältmaterialen för att göra dem flamskyddade.

Canvastält kan tvättas och sprayas med en brandskyddande spray och får absorberas och härda i 24 timmar. Fråga tillverkaren av ditt tält om det har behandlats och hur du kan applicera brandskyddsmedel utan att skada tältet.

  Ska jag köpa eller hyra en husbil?

Men om du är orolig över de negativa hälsoriskerna med att campa i ett behandlat tält, finns det andra sätt att förhindra att ditt tält brinner.

  • Håll eld borta

För den som vill ha en lägereld, se till att det inte är för nära ditt tält. Håll ett utrymme på minst 3 meter runt elden.

Se till att elden stannar inom eldstaden eller veken och ha alltid en vuxen närvarande för att hålla ett öga på elden. Lämna aldrig en lägereld obevakad, inte ens under en kort period.

Håll elden liten och se till att området runt den är fritt från skräp som kan fatta eld. Kontrollera brandförhållandena innan du eldar och följ alltid campingplatsens regler och föreskrifter.

  • Placera ditt tält strategiskt

Beroende på campingen kanske du inte har så mycket val om var du ska sätta upp ditt tält. Tältplattor som redan är byggda innebär att du måste slå upp ditt tält där snarare än någon annanstans på din webbplats.

Men slå upp ditt tält mot vinden från elden när det är möjligt. Detta förhindrar risken för att gnistor eller tändning blåser mot eller in i tältet.

Naturligtvis växlar vinden ofta, så det kanske inte alltid går att helt undvika att sätta sitt tält i eldens väg. Många kanske också vill utnyttja elden för att värma upp sitt tält indirekt. Men om du vill ha det bästa skyddet mot brand, håll alltid ditt tält borta från elden. Gör faktiskt inte upp en lägereld alls om du tror att det är stor risk att ditt tält brinner.

  • Laga inte mat i vestibulen

Även om tältvestibuler ofta hyllas som utmärkta ställen att göra sysslor i dåligt väder. Du kan komma bort från vinden för att laga mat eller reparera föremål i vestibulen utan att smutsa ner tältet.

Du kan också bli frestad att använda vestibulen för matlagning, men det kan vara farligt. Eftersom vestibulen är täckt finns det en möjlighet att öppen eld bränner tältet.

Så motstå frestelsen att laga mat inomhus, även om vädret är dåligt. Häng istället en presenning över picknickbordet utanför och sätt upp din lägereld där.

  • Ta med en brandsläckare
  Low Impact Camping (vad är det, hur man gör det)

Förbered dig på alla typer av katastrofer när du campar. Det innebär att köpa och packa en liten brandsläckare varje gång du åker på camping.

Även om du kanske aldrig behöver det, har du sinnesfrid och mindre oro för bränder. Dessutom kommer den att finnas där om en nödsituation uppstår. Även om din campingplats inte påverkas kan du i slutändan rädda dina grannar om en brand skulle ta sig ur kontroll.

  • Släck alltid din lägereld

När du är klar med din lägereld, ta extra steg för att se till att den är helt släckt. Ha vatten och en spade i närheten så att du kan släcka den, rör sedan om askan för att se till att alla delar av elden är släckta.

Campingvärden måste tillhandahålla tillräckligt med vatten för att släcka alla lägereldar. Om du inte har en spade, använd en lång pinne för att flytta resterna av elden och fortsätt att släcka alla områden, inklusive kolen.

  • Sätt inte värme i tältet

Även om tältvärmare finns och är ganska säkra, använd inte en för extra brandskydd. Elvärmare anses vara säkrast, men det finns alltid en chans att de brinner. Även om tältet i sig inte brinner kan andra campingredskap antändas och spridas inuti tältet. Gasolugnar behöver tillräcklig ventilation och du bör aldrig elda med träkol eller fast bränsle inne i tältet.

Det behöver inte sägas att du aldrig ska sätta upp en lägereld i tältet, även om det är i en metallbehållare. Om du väljer att använda en tältspis, läs bruksanvisningen för att se till att du vet hur du använder den på rätt sätt.

Håll alla lättantändliga föremål borta från kaminen och lägg inte någonting ovanpå den, som blöta kläder för att torka eller värma upp drycker. Alla värmare du använder bör ha en strömbrytare som automatiskt stänger av värmaren om den välter.

  • Rök inte i tältet

Ett annat sätt att förhindra tältbränder är att inte röka cigarrer eller cigaretter inne i tältet. Om de inte släcks ordentligt kan de fatta eld, beroende på vilken typ av campingutrustning du har i dem.

Hur gör man ett brandskyddat tält säkrare?

Om du är orolig för att behandla ditt tält med flamskyddade kemikalier och de potentiella negativa konsekvenserna, finns det sätt att mildra riskerna.

  • Håll dina händer rena
  De bästa bärbara diskbänkarna för camping

Flera studier har visat att kemikalierna som appliceras på tältmaterialet kan överföras till dina händer under tältuppställning.

För att undvika detta, använd handskar när du sätter upp, tar ner och fäller tältet. Var noga med att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten efter att ha hanterat tältet, även under korta perioder.

  • Ventilera tältet väl

Det har funnits oro för ansamlingen av luftburna kemikalier i ett tält. För att undvika detta, håll ventilationsklaffarna öppna så mycket som möjligt.

Ta bort regnflugan där det är möjligt för ytterligare ventilation. Campa i varmare väder så att du inte behöver ett tältduk eller helt omsluta tältet, vilket gör att luft kommer in i tältet.

  • Tillbringa så mycket tid utanför tältet som möjligt

Använd ditt tält endast för att sova eller som skydd mot extremt väder. Tillbringa så mycket tid som möjligt utomhus i frisk luft när du campar. Sätt upp en presenning eller annan täckning så att du kan använda campingplatsens uteplatser även när det regnar eller är soligt.

När vädret är fint, häng en hängmatta och ta en tupplur ute istället för inne i tältet. All mat måste lagas utanför tältet, men ät gärna ute vid picknickborden om det finns. Satsa på campingstolar så att du kan sitta ute och koppla av på kvällen istället för att gå in i tältet några timmar innan du ska sova. När du vaknar på morgonen, vädra tältet och gå ut för att få lite frisk luft.

Slutsats

Många tält är redan flamskyddade och lätta tält som inte har behandlats är ganska svåra att fatta eld. Genom att följa brandsäkerhetsreglerna och inte föra in öppen eld eller brinnande föremål i tältet kan en tältbrand enkelt förhindras.

Om du är orolig för flamskyddade kemikalier, ventilera ditt tält väl och tvätta händerna efter att du har satt upp det. Fortsätt att utbilda dig själv om förändringarna i flamskyddade tält när de utvecklas och företag anpassar sig för att göra hälsosammare produkter.

Fler artiklar du kommer att älska.

8 riktiga tips för att sova bekvämt i ett tält (enkla att göra råd)

Hålla sig varm i ett tält (som faktiskt fungerar)

Hur vattentäter man ett tält? Ta reda på det här

Kan man använda värmare i tält? (Ja, vi kommer att förklara)