Används för malpåse i huset

Få saker är mer hemska än att få reda på att din T-shirt är full av hål. Tyvärr kan nattfjärilar äta bort fibrerna i dina kläder, vilket ofta gör dem oanvändbara. Ange malpåse. Dessa små vita pallar kan skydda dina kläder från att bli insekternas favorittuggleksak.

Men hur fungerar de, och har de några andra användningsområden än att hålla din garderob malfri? Låt oss ta reda på!

Vad är malkulor?

Malkulor är kemiska insekticider formade till små bollar. Generellt sett är de gjorda med hjälp av paradiklorbensen, naftalen eller kamfer, som alla är mycket effektiva fumigerande insekticider. För att skingra insekter förvandlas malkulorna långsamt från fasta ämnen till giftiga ångor under loppet av sex månader. Denna ånga dödar skadedjuren och ger ifrån sig den unika malbollsdoften som folk är bekanta med.

Ord av försiktighet

Som tidigare nämnts är paradiklorbensen och naftalen aktiva ingredienser i malpåse. Men enligt WHObåda är cancerframkallande för människor.

Med andra ord är dessa kemikalier giftiga, och exponering för dem kan orsaka en mängd olika negativa effekter. Dessa inkluderar huvudvärk, illamående, gulsot, yrsel, diarré och förekomst av blod i urinen. Dessutom kan paradiklorbensen leda till lever- och njurskador hos husdjur, medan naftalen kan skada röda blodkroppar.

Som ett resultat är det mycket farligt att sniffa eller tugga malkulor. Så se till att dina husdjur eller barn inte har tillgång till dessa insekticider. Och om de på något sätt lyckas få tag i malpåse ska du omedelbart kontakta en läkare.

Hur använder man malkulor?

Syftet med malkulor är att döda vuxna malar, deras ägg och larver innan de kan skada dina kläder. Men eftersom malkulor kan vara farliga för din hälsa måste du vara extremt försiktig när du använder dem.

Se även  Hur man får hundkissa ur trägolv

Till att börja med bör du bära handskar när du lägger en malkula i garderoben, eftersom hudkontakt kan orsaka en hudreaktion. För det andra är malkulor mest effektiva när de placeras i en lufttät behållare tillsammans med kläderna du vill skydda. På så sätt tränger ångan in i klädernas fibrer och stöter bort eventuella skadedjur.

När du vill ta ut dina kläder ur förvaringen, kom ihåg att ta med behållaren utanför och låt den vädras ordentligt. Och glöm inte att bära handskar och en ansiktsmask för att undvika att andas in de giftiga ångorna. Tänk också på att det kan vara väldigt svårt att bli av med malpåselukten. Naturligtvis kan du alltid använda cederträ eller lavendeldoftande malbollar, eftersom de har en behagligare lukt.

Efter att ha luftat ut kläderna bör du tvätta dem för att ta bort kemikalierna helt och hållet. Även om det kan låta som extra arbete, är det det enda sättet att säkerställa att de inte kommer att orsaka några negativa effekter på din hud.

Ytterligare användningsområden för malboll

Malkulor har en mängd olika användningsområden förutom att skydda dina favoritkläder från skadedjur. Du bör dock inte prova någon av dem om du inte är helt säker på vad du gör. Annars riskerar du att utsätta din familjs hälsa i fara.

Här är ett par sätt du kan använda malkulor i huset:

  • Skydda din trädgård: Är din trädgård angripen av gnagare? Sedan kan du placera några malkulor nära rabatter eller i trädgårdsjorden för att hålla dem borta. Du kan också krossa och strö dem i krukorna för att undvika insektsangrepp. Men kom ihåg att byta ut malpåse regelbundet, eftersom de avdunstar snabbare än inomhusberoende på jordens fuktighet.
  • Bli av med skadedjur: Fladdermöss, råttor och möss är vanliga på de flesta vindar och källare i USA. Lyckligtvis kan malkulor hindra dessa skadedjur från att komma in i ditt hem eftersom lukten av naftalen kväver dem. Kemikalien minskar deras röda blodkroppars syrebärande förmåga. Malbollar är så starka att de också kan driva bort ormar och reptiler.
  • Undvik rost: Du kan använda malkulor för att skydda ditt bestick från att rosta. Allt du behöver göra är att lägga dem i en påse och lägga till ett par malkulor. Det borde räcka för att de ska lysa tills nästa användning. Glöm bara inte att rengöra ditt bestick ordentligt efter att du tagit det ur påsen.
  • Döda loppor: Att lägga till några malkulor i vakuumpåsen kommer att döda alla loppor eller insekter som sugs in genom rengöring.
  • Tar bort dålig lukt: Det är sant att malbollar inte har den mest behagliga doften. Däremot kan de täcka dålig lukt som lukten av döda djur.
Se även  Hur många malkulor att använda i ett rum

Alternativ till malpåse

Även om malkulor är mycket effektiva, undviker människor att använda dem för ofta på grund av deras höga toxicitet. Den goda nyheten är att det finns gott om alternativ som du kan lita på. Du kan till exempel använda naturliga avskräckande medel, som lavendelpåsar, cederträblock eller cederträringar. Eller så kan du blanda timjan, rosmarin, citrongräs, neem och kryddnejlika och placera blandningen i en liten påse ovanpå dina kläder för att hålla nattfjärilar i schack.

Men dessa är avskräckande, vilket innebär att de inte hjälper till att ta bort vuxna nattfjärilar, larver och ägg. För det måste du lita på produkter som:

  • Klädmalfällor använd feromoner för att locka nattfjärilar till sin klibbiga yta. Väl där kommer insekterna inte att kunna lämna och sprida kaos i din garderob någonsin igen. Och det bästa av allt är att dessa är barn- och husdjurssäkra, så du behöver inte oroa dig för att äventyra din familjs hälsa.
  • Klädmal Killer Kit är den ultimata lösningen på dina malproblem. Dessa paket innehåller olika föremål, inklusive malfällor, sprayer och dimmor. De är inte bara lätta att använda tack vare deras detaljerade instruktioner, utan de är också mycket effektiva. Faktum är att eftersom de är designade för att rikta in sig på varje del av malens livscykel, kan du använda dem för att bli av med alla angrepp, oavsett hur allvarliga de är.

Du kanske också gillar att läsa: Hur många malkulor att använda i ett rum

Poängen

Sammantaget kan malkulor vara ett bra sätt att skydda dina kläder från irriterande insekter. Det är dock viktigt att komma ihåg att de innehåller giftiga kemikalier som kan skada din hälsa. Därför bör du bara använda malkulor för det avsedda ändamålet och hålla dem borta från dina barn och husdjur. Och kom ihåg att du alltid kan använda ett säkrare och effektivare alternativ, som naturliga avskräckande medel eller malfällor.

Se även  Kan du förvara mat under diskbänken? Vad du borde veta

Lämna en kommentar