Användning av kvadratknut: Innehåller 6 exempel

Många människor pratar om den fyrkantiga knuten (eller revknuten som den kallas) och tro det eller knuten… (förlåt, måste dra det skämtet åtminstone EN GÅNG under den här artikeln), det finns faktiskt mycket att veta om syftena av den fyrkantiga knuten och vad du kan göra med den.

Den fyrkantiga knuten är mest användbar som en bindande knut, vilket betyder att det är mest användbart att fästa rep runt ett föremål, men i en nypa kan den fyrkantiga knuten användas som en böj även om den inte är idealisk. Den fyrkantiga knuten knyts ofta felaktigt och osäkert.

Om du följer med mig ett ögonblick kan jag visa dig varför du kanske inte vet så mycket om den fyrkantiga knuten som du kanske tror – jag kommer också att dela med mig av faktiska exempel på var du kan använda den fyrkantiga knuten i verkligheten. Om du vill hoppa direkt till exempel, klicka här.

fyrkantig knut
Den fyrkantiga knuten består av två sammankopplade öglor, med alla linjer parallella

Vad används den fyrkantiga knuten till?

Den fyrkantiga knuten är mest användbar när den används som en bindande knut. En bindningsknut är en knut där du inte vill att repet ska krympa eller förlängas så att du kan säkra ett föremål på plats. Den fyrkantiga knuten är en mycket enkel bindningsknut att knyta och kan vara mycket användbar under många omständigheter.

Ibland är det svårt att föreställa sig användbarheten, så jag rekommenderar starkt att läsa vidare och titta på exempel sektion i den här artikeln så att du kan få en bättre uppfattning om var du kan använda saker.

Den fyrkantiga knuten kan faktiskt vara något osäker – faktiskt med något styvt rep kan du bara trycka ihop de två ändarna av det bundna repet och du kommer att se knuten lossna riktigt lätt.

Det är delvis därför den fyrkantiga knuten inte bör förlitas på för en böja (en knut som binder ihop två rep). Överdriven belastning kan faktiskt dra isär denna knut. Om du använder den fyrkantiga knuten som en böj för lätta applikationer kommer det att vara helt okej – men om du behöver lägga din kroppsvikt på den eller om du vill knyta fast din bil till ett drag (vilket jag hoppas att du aldrig har för att göra det), behöver du en starkare böj (jag gillar verkligen Double Sheet Bend eller Double Fisherman’s Knot om du vill ha en mycket säker böj).

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

  När är den bästa tiden på året att köpa ett tält

Fördelar med Square Knot

 • Lätt att knyta. Vänster över höger. Höger över vänster. (Eller höger över vänster, vänster över höger).
 • Lätt att komma ihåg. Den här knuten är väldigt enkel och så när du är i en bindning (hah) kan du vanligtvis komma ihåg din fyrkantiga knut även om du glömmer allt annat.
 • Snabb att knyta: När du har bråttom är det ibland inte knutar som kräver mycket kåpa och massage för att vara perfekta du vill ha. Om du vill ha en knut kan du knyta på mindre än 3 sekunder, då kan den fyrkantiga knuten vara clutch.
 • Inte omöjligt att lossa: Även om den här knuten binder lite när du lägger på last, kan du ”bryta ryggen” ganska lätt genom att dra ihop de två stående ändarna vilket gör det enkelt att lossa. Om du lägger mycket belastning på din kvadratiska knut, skulle jag definitivt rekommendera att du tänker på andra knutar.
 • Kan knytas med snabbkoppling: Liksom många knutar kan den fyrkantiga knuten knytas med vikar så att den lätt kan släppas. Kolla in knyta dina skor exempel om du vill se vad jag menar.
 • Kan knytas med styvt rep: Ibland kan ett styvt rep göra det svårt att göra hårda böjar som vilken knut som helst som använder halvhakar eller när som helst repet behöver hårnålas. Sättet som den fyrkantiga knuten knyts gör detta enkelt även med styvt rep

Nackdelar med Square Knot

 • Lätt att förstöra. Om du gör Left Over Right, och sedan Left Over Right igen (lätt att göra), har du det som kallas mormorsknuten, som är mindre säker och dessutom är irriterande att lösa upp.
 • Mycket osäker när den används med olika storlekar av rep. (du bör använda Sheet Bend för det).
 • Kan lossas mycket lätt med ett styvt rep. Om du trycker på de båda stående ändarna av repet mot varandra kommer denna knut att flyga ur sin plats.
 • Kan halka under tung belastning. Detta beror på ditt rep och hur mycket arbetande ände du lämnade på änden av knuten, men jag har sett det där om du trycker hårt kan den fungerande änden av repet lossna.

Viktiga variationer

Gör kvadratknuten säkrare

Du kan alltid halvhacka de överblivna längderna på repet om du vill säkra knuten.

 1. Knyt en vanlig kvadratisk knut, höger över och under vänster, och sedan vänster över och under höger. Se till och lämna dig själv mycket lös ände på båda sidor av den fyrkantiga knuten.
 2. Vira den lösa änden av den fyrkantiga knuten runt den stående delen av repet som den är precis bredvid, och mata den sedan tillbaka genom öglan du nyss gjorde och bildar ett halvt hak.
 3. Gör samma sak med den andra sidan
  Är Labradoodles bra gåhundar?

Lägga till Quick Release till den fyrkantiga knuten (fyrkantig knut på en vik)

 1. Starta den fyrkantiga knuten som vanligt med en halv knut (höger över vänster)
 2. Korsa repen i ett x, vänster över höger, men dra inte vänster under höger genom som du skulle göra en fyrkantig knut, istället bilda en ögla på det vänstra repet och dra istället igenom öglan som visas på bilden.
 3. Dra åt genom att dra i de stående delarna (inte de lösa ändarna)
Lägger till en snabbkoppling till den fyrkantiga knuten

Att lägga till en snabbkoppling till den fyrkantiga knuten kan göra den fyrkantiga knuten mycket lättare att lösa upp. Allt du gör är att dra i den lösa änden av öglan och voila! du är ur den fyrkantiga knuten.

Du kan lägga till en ögla på BÅDA sidorna av den fyrkantiga knuten så att du skulle ha en fyrkantig knut med två öglor, och så har du hur jag knyter mina skor. PS Detta är den bästa metoden jag har testat för att knyta mina skor.

Exempel på hur du kan använda den fyrkantiga knuten

Den fyrkantiga knuten är en grundknut. Dess överallt. När du väl kommit in i mer knutarbete kommer du att se att du kommer att använda det i massor av olika scenarier.

Nedan är bara några exempel på vad du kan göra i verkligheten för att använda den fyrkantiga knuten.

Knyter dina skor

Detta är min favorit användning av den fyrkantiga knuten. Du kanske redan knyter dina skor på det här sättet, men jag växte upp med att knyta mina skor på något annat sätt (jag är inte säker på att jag kunde berätta för dig hur man gör det på det gamla sättet nu) och mina skosnören skulle glider alltid ut, med tiden.

Fyrkantig knut med två snabbkopplingar i båda ändar.

Jag fann så småningom att en fyrkantig knut med två vikar är Rockstjärna av skobindningsmetoder. För att knyta den, Följ instruktionerna för att knyta en fyrkantig knut med snabbkoppling förutom att sätta en ögla genom båda sidorna. Snörena håller sig åtdragna utan att glida ut, och det är väldigt lätt att knyta upp om du drar i snabbändarna.

  Kan du använda Crocs som vattenskor? Vi frågade, 48 vandrare svarade

Säkra ett paket

I grund och botten, när du knyter dina skor, säkrar du en bunt – men du kan använda detta för att säkra vilken typ av bunt som helst.

Om du bär på en stor bunt filtar kan du linda repet runt filtarna några gånger och sedan knyta av ändarna i en fyrkantig knut. Du kommer att bli förvånad över hur mycket bekvämare det är att bära genom att hålla i repen istället för att hålla armarna runt filtarna.

Slå in en gåva

Det finns massor av dekorativa knutar du kan använda för att knyta snöre runt en present, men en enkel fyrkantig knut kan göra susen. Om du enkelt vill kunna lösa knuten kan du använda samma knut för att knyta skor: dubbelbukten fyrkantsknuten.

Säkra en lång tunn bunt

Du kan till och med använda den fyrkantiga knuten för att binda av långa tunna buntar. Har du någonsin försökt bära ett gäng skidstavar, trädgårdsredskap, åror eller något liknande? Det är en stor smärta, men du kan faktiskt knyta av en fyrkantig knut på båda ändarna av en lång tunn bunt för att hålla dem säkra.

Pole Surring, en spade och några åror sammanbundna i en lång tunn bunt med två fyrkantiga knutar
Pole Surring, i huvudsak en fyrkantig knut på båda ändarna av en lång tunn bunt

Om du tittar noga på den här bilden kommer du att märka att de två repen är lindade runt varje ände i en S-form och knyts av med en fyrkantig knut. Detta är en supereffektiv och lätt att knyta och lossa metod för att hålla en lång tunn bunt säker.

Start till kirurgens knut

Den fyrkantiga knutprocessen är extremt lika till kirurgknuten. Surgeon’s Knot är i huvudsak en fyrkantig knut där du gör följande:

 1. Höger över och under vänster
 2. Vänster över och under höger, och om och under rätt igen.
Kirurgens knut
Kirurgens knut

Kirurgens knut har lite mer säkerhet och antas ha använts av vissa kirurger när de knyter suturer. Vad jag förstått så används inte kirurgens knut längre men om den var tillräckligt bra för någon att knyta suturer så räcker den för mig om jag vill ha en säker bindningsknuta!

Säkra en repspole

Jag använder ofta en fyrkantig knut när jag försöker säkra mina små repspolar. Jag lindar min paracord runt min hand i figur åtta, och sedan lindar jag paracordens lösa ände runt spolen och knyter sedan en fyrkantig knut med den motsatta änden efter att ha dragit bandet hårt.