Använda plaströr för centralvärme: Vad du behöver veta

Du har förmodligen funderat på att använda plaströr för ditt hemuppvärmningsbehov. Medan vissa människor använder kopparrör för centralvärmesystem, föredrar andra plaströr.

Plaströr erbjuder en idealisk lösning för uppvärmning av hem. De är flexibla, hållbara och effektiva. Dessutom kan du enkelt installera dem under ditt hus eller lägenhetsgolv. Plaströr finns i olika storlekar och varianter, så du kan välja rätt för ditt hem.

Den här artikeln belyser användningen av plaströr för uppvärmning, deras för- och nackdelar, och det bästa att använda. Fortsätt läsa för att upptäcka mer!

Kan du använda plaströr för centralvärme?

Du kan använda plaströr för centralvärme eftersom de är mångsidiga, bekväma, frostbeständiga och kostar mycket mindre. Om du precis har byggt ditt nya hus eller har ett modernt hem som kräver uppvärmning, är det bäst att överväga plaströr för ditt uppvärmningsbehov.

Plaströrsvärme är ingen ny sak! Beslagen har funnits ganska länge. Här är anledningarna till att vissa väljer plaströr för centralvärme:

 • Plaströr kräver inte en låga, leder eller soldater.
 • Plaströr stå emot frost. Därför behöver du inte oroa dig om du lever i kallt klimat.
 • De har en låg arbetskostnad.
 • Plaströr är mer överkomligt jämfört med andra material.

Plaströr är ett bra alternativ när du behöver lite reparationsarbete. Eftersom de är flexibla kan du använda dem för att fixa de befintliga systemen.

Om du väljer att fixa plaströr under ditt golv, överväg skära dem till lämplig storlek. Sök ett expertutlåtande om du behöver förtydligande om hur de är installerade.

Använd plaströr under ditt golv.

Du bör inte oroa dig för deras hållbarhet. Plaströr är mycket hållbara och effektiva. De kan hålla till mer än 20 år om du hanterar dem ordentligt. Men du måste byt gummitätningar eftersom de tenderar att försämras efter en tid.

Även om du effektivt kan använda plaströr för att värma upp ditt hem eller din lägenhet så borde du överväga några säkerhetsåtgärder. Du bör till exempel undvika att använda dem på gasinstallationer eftersom det kan vara mycket farligt för dig och ditt hem.

Plaströr för centralvärme För- och nackdelar

Beroende på hur du planerar att använda dem kan plaströr vara både fördelaktigt och skadligt. Låt oss undersöka fördelarna och nackdelarna med att använda plaströr för ditt hems värmesystem.

Fördelar med plaströr för centralvärme

Plaströr har flera fördelar.

 • Plaströr korroderar inte med tiden. Jämfört med metallrör som är känsliga för korrosion, kan plaströr värma ditt hem i många år utan att uppleva någon korrosion. Även om ditt vatten är salt eller surt, kan dessa rör fortfarande fungera bättre än andra rörtyper.
 • Tål frost. Plast fryser inte, vilket gör den lämplig att använda vid alla temperaturer. Om du bor i extremt kalla klimat kan du fortfarande använda plaströr effektivt.
 • Flexibilitet. Plaströr är mer flexibla än metallrör. Du kan använda dem med båda medium och extremt vattentryck. Dessutom kan du inte ta emot knackande ljud i rören, alltså, inget oljud. De är gjorda med en viss tjocklek som gör deras operationer tystare.
 • Enkel installation. Du kan installera plaströr på kortast möjliga tid. Du måste dock följa rörets monteringsanvisning. Med plaströr minskar installationsprocessen med 40 %. Installationsprocessen är enklare eftersom de inte kräver lödning vid lederna som metallrör.
 • Billigare att köpa. Jämfört med kopparrör är plaströr billigare. Således kan plaströr vara ett bra alternativ om du har en begränsad budget.
 • Längre livslängd. Plaströr kan tjäna dig längre än andra rör. Beroende på ditt valda material kan deras livslängd förlängas över 40 år.

Nackdelar med plaströr för centralvärme

Nu när du vet fördelarna med att använda plaströr för centralvärme, låt oss titta på nackdelarna.

 • Det kan spricka eller gå sönder. Om du bor i minusgrader måste du byta plaströr eftersom de kan gå sönder med tiden. När plasten blir för kall kan den gå sönder, men det beror på plastens material. Denna tendens att gå sönder kan utgöra en fara för ditt värmesystem. Undvik problem genom att välja rör av mer elastiska material.
 • Begränsad användning i små utrymmen. Metallrör tenderar att vara snyggare och lättare att manövrera jämfört med plaströr. Du måste mäta ditt utrymme på lämpligt sätt för att bestämma det bästa röret eftersom du inte alltid kan använda plast överallt.
 • Vissa plastmaterial påverkas av värme. Plast är inte alltid värmebeständigt, vilket leder till att rören smälter eller viks, vilket kan vara obekvämt. Dessutom, när rören börjar skeva, kommer du att tvingas byta dem. Du måste återigen ta hand om nya rör och ta hänsyn till installationsbudgeten.
 • Hälsorisk. Plast kan vara riskabelt för din hälsa. Koppar har antimikrobiella effekter, men plast har inte, vilket kan utsätta dig för infektioner.

Vilket plaströr är bäst för centralvärme?

Polyeten förhöjd temperatur (PERT) plast är det bästa röret för centralvärme. Den kan fungera effektivt i både kalla och varma temperaturer. PERT är ett flexibelt material som kommer med unika egenskaper.

PERT är gjord av interna, mitten och yttre lager, som gör att den bevarar värmen. Så du behöver inte oroa dig för värmenivån för ditt centralvärmesystem.

De flesta föredrar PERT eftersom det kräver ingen låga för att fixa lederna. Därför behöver du bara några minuter till några timmar för att installera den helt.

Installationens varaktighet kommer dock att bero på storleken på utrymmet. Om du har expertis inom installation kan du göra det, men om du är osäker, låt en fackman göra det. Du behöver inte oroa dig för installationskostnaden eftersom det kommer inte kosta dig mycket.

Överväg PERT om du vill ha en pålitligt, hållbart, miljövänligt plaströr. Andra än rörledningar för varmt och kallt vatten kan du använda den för:

 • Kylvattenrör
 • Fjärrkyla/värme
 • Hydroniska rör (fläktkonvektorer eller radiatorer)
 • Strålande kyl- och värmesystem (tak, väggar, golv)
 • Utomhus smälter is och snö
 • Planvärme/gräskonditionering

PERT kommer med unika funktioner, som t.ex

 • Mer termiskt minne och elasticitet
 • Det kräver inga extra kostnader för hangarer.
 • Motståndskraftig mot fjäll och rost
 • Tillåter prefabricering av dess design

Förutom PERT finns det andra plaströr används för rörledningar som du kan välja mellan beroende på dina värmebehov. Dessa inkluderar

 • Polyvinylklorid (PVC): Vanligt använda plast för rörledningar och beslag. Den används för både tryck- och icke-tryckvattenapplikationer.
 • Klorerad polyvinylklorid (CPVC): Det är en modifierad version av PVC. Du kan använda den för applikationer med högre temperaturer och varmvattenförsörjning för hem- och industriapplikationer.
 • Tvärbunden polyeten (PEX): Kan förbättra sprick-, kemikalie- och värmebeständighet.
 • Polyeten (PE): Detta plaströr används i de flesta hem. Den är flexibel och kan användas i andra områden, som landskapsarkitektur, gruvdrift, vägdiken och bevattning.
 • Polypropylen Random (PPR): Även om det liknar PE, ger det bättre temperatur- och kemikaliebeständighet. Du kan använda den för både kall- och varmvatten VVS.
 • Akrylnitril Butadien Styren (ABS): Detta är relativt styvare än PP eller PE. Å andra sidan är det mjukare än PVC. Denna typ av rör kan vara det bästa alternativet om du bor i kalla temperaturer.
 • Polybutylen (PB): Detta används för varm- och kallvattenledningssystem. Den tillhandahåller både kyl- och värmesystem. Dessutom står den emot temperaturfluktuationer, är flexibel och erbjuder högt hydrostatiskt tryck.

Är det bättre att använda koppar- eller plaströr för centralvärme?

Plaströr är bättre för centralvärme än koppar, även om både koppar och plast har sina fördelar. Även om valet skulle bero på dina behov och preferenser, för centralvärme är plaster mer hållbara än koppar.

Plaströr blir mer populära än koppar. De är bäst för centralvärmesystem eftersom de är flexibel och kräver därmed färre fogar. Med färre leder kommer mindre risk för läckage. Dessutom är plaströr vägen att gå om du letar efter ett pålitligt och effektivt centralvärmesystem.

Beroende på vilket plastmaterial du väljer kan det vara lika hållbar som koppar. Dessutom är plaströr mer korrosionsbeständig än koppar. Dessutom, eftersom plastmaterial inte leder värme, är det mindre sannolikt att kyla eller värme går förlorad när vattnet färdas.

Om plaströren blir blottade behöver du inte oroa dig för dina barns säkerhet. Kopparrör är dock inte samma sak, eftersom de kan utgöra en fara för dina små om de utsätts.

Även om det är bättre att använda plaströr än kopparrör, är det alltid bäst att söka expertutlåtanden om det bästa plastmaterialet du kan köpa så att dina rör passar dina behov.

Slutord

Centralvärme är komplext. Det krävs engagemang, hårt arbete och korrekta beslut angående materialen. Av denna anledning måste du välja lämpliga rör för dina värmebehov.

Förhoppningsvis har den här artikeln besvarat några av dina frågor angående centralvärmerör i plast för ditt hem, och du kan bestämma om du ska välja plast- eller kopparrör.

Lämna en kommentar