Använda övermadrasser för camping: för-, nackdelar och idéer

Övermadrasser kan vara ett bra sätt att få lite extra komfort när du campar.

När du använder en övermadrass för camping, är det en bra idé att se till att du får något 4 tum eller tjockare. Tänk också på att du kan behöva anpassa dig efter olika klimat för att både sängen och dig själv ska hålla en behaglig temperatur.

Naturligtvis finns det mer att lära sig om övermadrasser och andra sängkläder för camping. Fortsätt att ta en titt!

För- och nackdelar med att använda en bäddmadrass

Fördelar

En bäddmadrass kan vara ett tilltalande alternativ när du vill skapa en bekväm sovplats. Ofta erbjuds de i en mängd olika tjocklekar och kan hjälpa dig att undvika luftmadrasser som tenderar att bli platta.

Här är bara några av fördelarna du kan uppnå när du väljer att använda en bäddmadrass för camping:

  • Övermadrasser är mindre benägna att tömmas.
  • Gel-infunderade alternativ undviker värmeuppbyggnad.
  • Ofta lätt att rulla ihop och resa med.
  • Vanligtvis lätt och lätt att justera.

Nackdelar

Även om bäddmadrasser kan tyckas vara ett fantastiskt alternativ, är de verkligen inte perfekta. De är vanligtvis inte verktyg som är designade för att användas utomhus, så du kanske upptäcker att de inte är lämpade för vissa aspekter av camping.

Här är några nackdelar med bäddmadrasser att tänka på:

  • Övermadrasser kan stelna eller mjukna för mycket i extrema temperaturer.
  • De riskerar att bli mer absorberande.
  • Markytan kan förändra kvaliteten på din sömnupplevelse.
  • Toppers kan ta mer plats än små luftmadrasser.
  • Komprimerat skum kan ge mindre isolering, vilket kan göra dig mer mottaglig för kyla.

Du kanske upptäcker att om marken under ditt tält är mjuk, kan en övermadrass vara tillräckligt för att hålla dig bekväm. Men om marken är ojämn eller stenig kan du ha det svårt. Som ett resultat rekommenderas det ofta att du siktar på en bäddmadrass som är tjockare än 4 tum. Om du behöver fler tips om hur du bor bekvämt när du campar kan du kolla in vår artikel om campingkomfort här!

Uppblåsbara luftsängar vs. Övermadrasser för camping

Luftsängar

Precis som många andra campare där ute har jag mest erfarenhet av att använda luftmadrasser. De kan vara ganska praktiska, men det finns ett par brister som kan orsaka en hel del frustration.

  Behöver du en CDL för att köra en husbil?

Luftmadrasser är designade för camping och andra typer av tillfälligt bruk. Som ett resultat tenderar de att vara lätta, lätta att lagra och tillverkade av material som är resistenta mot väder och vind inom rimliga gränser.

Du kan också välja att köpa dem i vanliga sängstorlekar, vilket gör det enkelt att välja rätt storlek. Dessutom finns det olika tjocklekar för den som vill ha något som får dem längre bort från marken.

Det finns dock två nyckelproblem som luftbäddar kan ha. Till att börja med kan de ha en otäck vana att utveckla en läcka. På grund av detta vill du vara beredd att åtgärda läckor när som helst. Dessutom kan de ha lite problem med att hålla sig varma i kallt väder. Att lägga till en filt eller två mellan dig och luftbädden kan hjälpa dig att hålla dig varm.

Övermadrasser

Det kan finnas hur många anledningar som helst till att en bäddmadrass kan verka som ett tilltalande val när du campar. Kanske är du trött på att tömma luftmadrasser och vill ha något som inte låter dig sova på marken på morgonen? Jag klandrar dig inte!

Eftersom de tenderar att vara lätta, kan övermadrasser lätt verka som ett bra alternativ för att campa. Ändå finns det vissa aspekter att vara försiktig med. På egen hand kanske de inte ger tillräckligt med stoppning för att hålla dig från att känna några ojämna områden på marken. Dessutom kan skummadrasser svara på klimatet på ett obekväma sätt. De kan hamna för hårda i kallt väder och för mjuka i värmen.

Därmed inte sagt att bäddmadrasser är ett dåligt val på något sätt. Om du får en som är tillräckligt tjock kommer du garanterat att få mycket komfort av den. Utöver det kan du även para ihop den med andra typer av stoppning. Du kan ta en titt på en fantastisk bäddmadrass i vår artikel om en DIY-sovlösning.

Vår skummadrass ovanpå våra billiga liggunderlag i skum

Vilket är bäst?

I slutändan är valet mellan en bäddmadrass och en luftsäng subjektivt. Du kommer att vilja överväga några av dina camping- och sovvanor innan du bestämmer dig för vilken du ska gå med.

Vi kan nog anta att om du är här kan du vara mer bekväm när du sover. Det finns alltid utrymme för förbättringar!

  Ska du förvara din husbil med rutschkanorna in eller ut?

Däremot kanske du vill fundera på hur vädret brukar vara där du tältar, hur ofta du tältar och vilken typ av sovande du är. Är du någon som sover på rygg, eller kryper du ihop dig på sidan?

Övermadrasser kan vara bekvämare för ryggslipare, medan sidosövare kommer att vilja ha mer kudde mellan dem och marken. Under tiden, om du letar efter en madrass för lastbilscamping, kanske du vill överväga vilken storlek du behöver.

Tänk dessutom på vad du gillar i en säng. Gillar du plysch mjukhet eller fast struktur? Denna faktor är något som verkligen kan spela in vilken typ av sovyta du behöver. Oavsett om du väljer en bäddmadrass eller en luftsäng, vill du ha något med mycket tjocklek om du tenderar att gilla ett mjukare sovutrymme.

DIY-idéer för madrasser för camping

Multifunktionsskum (eller ägglåda)

En enkel skum- eller ägglåda för flera ändamål kan ge mycket komfort när du lager den till den idealiska tjockleken. Detta tenderar att vara en ganska billig lösning, förutsatt att du inte försöker bygga ett berg av en säng med dessa material. Detta material är perfekt för att göra en DIY-skumcampingmadrass.

Annars kan du köpa dessa material i rätt storlek för ditt sovutrymme, eller klippa det efter behov. Sedan kan du lägga dina filtar och sovsäckar ovanpå det.

Se bara till att hålla dessa material rena, annars kan du behöva byta ut dem oftare. Vissa alternativ kan vara lättare att rengöra än andra, så tänk på det när du letar efter den perfekta lösningen.

Vissa kan tycka att ett färdigtillverkat liggunderlag av skum är idealiskt, även om de kan kosta lite mer. Vi pratar om några exempel på liggunderlag där ute i vår artikel här!

Skumplattor

En solid bas du kan prova är skumplattor. Nu kan det här konceptet ta upp bilder av de typer av skumplattor du hittar i ett barns rum. Det finns ingen regel som säger att du inte kan använda dessa, om du vill att ditt tältgolv ska se ut som ett pussel. Det finns dock några mer vuxna alternativ också.

Det som är bra med dessa plattor är att de tenderar att vara ganska gummiaktiga och solida, vilket gör dem lättare att rengöra än några andra alternativ där ute. Som sagt, de är inte de mjukaste och kan bli ojämna om marken är för stenig under dem.

  Hur man förvarar vit gas på ett säkert sätt

Bubbelplast

Även om det kanske inte är det mest populära alternativet, kan vissa också välja att prova bubbelplast som en potentiell bas för sina tältsängar. Vanligtvis är detta inte det mest idealiska valet men det är ett som kan fungera om du behöver något billigt eller upptäcker att du av misstag glömt din planerade sängbotten.

Om du ska prova den här vägen är det en bra idé att gå med något som mylar bubbelplast eller andra typer av kraftig bubbelplast. Du kanske också vill lägga det tjockt och försöka hålla allt vilande ovanpå det jämnt.

Ett problem som kan uppstå är för dem som tenderar att röra sig mycket när de sover eller sover på sidan. Som du säkert kan föreställa dig kan bubblorna i bubbelplasten poppa om de pressas för hårt. Du måste definitivt vara försiktig!

Sminka En Spjälsäng

Även om spjälsängen i sig kanske inte är ett gör-det-själv-projekt, kan sättet du väljer att göra upp det vara. Spjälsängar i sig är ett fantastiskt sätt att komma upp från marken och få mer luft att flöda omkring dig. Det kan hjälpa till med överskottsvärme, eller bara hålla dig lite längre från oönskade skadedjur som kan komma in i tältet.

På egen hand kan barnsängar vara lite jobbiga. På grund av det kan du välja att para ihop den med ett liggunderlag, skum eller någon annan bas som kan låta dig sova mer bekvämt.

Oftast finns barnsängar i enstaka storlekar. Du kan dock få dem i större storlekar för par. Tänk bara på att de kan bli lite dyra om du siktar på något större.

Prova en hängmatta!

De som inte har något emot mindre utrymme för sina föremål kan också prova att sova i en hängmatta. Det finns hängmattor designade med insektsnät och liknande för att hålla dig skyddad medan du sover.

Oavsett om du föredrar att vara ute i det fria eller samlas, finns det alternativ där ute som kan hjälpa. I vissa fall kan det till och med finnas tillräckligt med utrymme för att göra lite mer kudde i din sängsituation, även om det kanske inte är som det behövs när du sover från marken ändå.