Använda en propan campingkök: 6 enkla steg

Ingenting ger dig en bättre känsla för naturen än att laga din egen mat i naturen. Självklart kan man alltid ta med sig lite färdigmat hemifrån, även om det inte känns som att laga mat ute. Du kan enkelt göra några potatisar och marshmallows själv med din lägereld, även om du behöver en spis för en mer professionell kock. I den här artikeln kommer jag att visa dig sex detaljerade steg om hur du använder en campingkök med propan för att uppnå just det.

För att använda en propan campingkök, bör du hitta först rätt matlagningsplats, som måste vara platt och skyddad från vinden. Därefter måste du montera kaminen genom att ansluta bensintanken och dra isär armarna. Vid det här laget kan du kontrollera om det finns läckor genom att spraya tvålvatten och se om det bildas luftbubblor. Torka slutligen ren kaminen, slå på den och tänd den med en lång tändsticka.

Steg 1: Hitta rätt matlagningsplats

Hemma har du ett kök som passar din spis, så att hitta den perfekta platsen borde inte vara ett problem. Men utomhus finns det flera saker som du måste ta hänsyn till när du letar efter en bra matlagningsplats.

Hitta ett område som är skyddat från vinden, eftersom blåsiga förhållanden kan vara ett stort hinder för matlagning utomhus. Marken ska vara jämn, med en jämn yta, och denna bör rensas från alla kvistar, löv och allt annat skräp du hittar.

Detta minskar brandrisken när du äntligen börjar laga mat. Om du kan hitta en platt trädstubbe skulle det vara jättebra då den är upphöjd och platt så att kaminen är tillräckligt stabil utan risk att den välter.

I allmänhet är propankaminer inte utformade för matlagning inomhus; det betyder att det skulle vara bättre om du inte använde det i ditt campingtält. De avger för mycket värme och kolmonoxid; båda är dödliga på höga nivåer.

Steg 2: Sätt ihop värmaren

Vid montering av kaminen måste brännaren anslutas till din propanbränsletank. När du har hittat den perfekta platsen, ta ut allt ur förpackningen så att du kan se alla de olika bitarna.

Beroende på designen på din kamin kommer det att finnas en bruksanvisning som förklarar hur man ansluter propanbränsletanken till kaminen. Se till att allt är på plats och följ noga riktlinjerna i manualen för att få kaminen upprätt.

I vissa modeller passar kaminen vertikalt på tanken; allt du behöver göra är att fästa propantanken i fästet så att den står upprätt och stabilt innan du vrider och skruvar fast brännaren. Andra modeller kräver att du använder en gasledning för att göra denna anslutning.

Oavsett vilken typ av spis du har, bör du följa riktlinjerna för att säkerställa att du gör det på rätt sätt. Var noga med att inte vrida brännaren eller gasröret för hårt när du gör anslutningen.

Steg 3: Kontrollera efter läckor

Läckor kan vara farliga när du använder en campingkök med propan; alla små misstag kan sluta i en oönskad brand. Du vill försäkra dig om att så inte är fallet genom att undersöka anslutningspunkterna för att bekräfta att det inte finns någon gasläcka.

  Varför är sammansatta bågar bättre än traditionella bågar?

Spraya alla anslutningspunkter med lite tvålvatten. Du kommer att veta att det finns läckage om du ser bubblor dyka upp vid dessa anslutningspunkter.

Om det inte finns något att se, då är du bra att gå. Torka bara av vattnet från spisen med en torr trasa innan du går vidare till nästa steg.

Steg 4: Tänd spisen

Nu när anslutningen av kaminen till bränsletanken är gjord; det är dags att tända spisen. Men innan du gör det, bör du börja med att dra isär armarna runt brännaren så att de är jämnt fördelade.

Detta ger dig en bra och stabil yta att placera din panna under tillagningen. Vissa modeller har ventiler anpassade för att tända kaminen.

Vrid denna ventil till det låga läget och när du hör ett ”väsande” ljud bör den informera dig om att propangasen kommer ut. Använd en lång tändsticka eller tändare för att tända gasen och skapa en låga i serviceområdet.

Andra modeller har en sugpump som måste pumpas flera gånger för att skapa tillräckligt tryck för att omvandla den flytande propanen till gas. Att använda en lång tändare för att tända kaminen säkerställer att du inte bränner dig.

Steg 5: Reglera temperaturen

Du vill se till att lågan producerar precis rätt mängd värme som behövs för bekväm matlagning. Det finns en bränsleregulator som styr mängden gas som kommer ut vilket i sin tur ökar eller minskar lågans storlek.

Normalt kommer regulatorn att likna ett gem eller en liten knopp som du kan ställa in på ”låg” eller ”hög” för att kontrollera lågans temperatur.

Om du inte hittar en matlagningsplats som är skyddad från vinden, överväg ett vindskydd. Detta är i grunden en aluminiumplatta som du omger propankaminen med så att vinden inte fortsätter att avbryta din låga. Det bör tillåta dig att laga mat bekvämt.

Steg 6: Njut av matlagningen!

Det sista och mest spännande steget är att laga din måltid. Här placerar du helt enkelt din gryta eller panna på brännararmarna runt lågan. När du har lagat klart, se till att låta spisens delar svalna innan du tar isär dem och packar ihop dem.

Med en campingkök med propan kan du packa en hel uppsättning grundläggande köksredskap att använda på spisen. Beroende på konfigurationen av din spis och storleken på brännaren kan du kanske passa en kastrull så bred som 25 cm bred.

Du kan även ta bort en vindruta när du köper campingspisen så att du inte besväras av vinden när du lagar mat.

Hur tänder man en propankamin med en brännarknopp?

För att tända din propankamin, se till att din tank är full och påslagen. Slå på solenoiden om den inte är på, gå sedan till brännarknappen och vrid den till startläget.

Om vredet inte är markerat, vrid det bara till högt. Tänd en tändare med lång näsa och håll den nära brännaren. Brännaren bör tändas nästan omedelbart när propanen börjar rinna.

  Campingsäng kontra luftmadrass: ultimat komforttest

Räkna från 1 till 10 innan du släpper knappen och se till att värmaren förblir tänd, sedan kan du ställa in den på rätt inställning.

Kan man använda en propan campingkök inomhus?

Du kan använda en propankamin inomhus, men du bör först kontrollera Underwriter Laboratories certifiering för att avgöra om den är säker för inomhusbruk.

Kom ihåg att användning av propan i stängda områden kan vara farligt, särskilt på grund av den dödliga kolmonoxiden som produceras. Det hjälper inte heller att propangrillar avger mer kolmonoxid jämfört med rök.

Om UL-certifieringen ger dig klartecken bör du definitivt göra det matlagning i ett väl ventilerat utrymme. Håll alltid hällen ren så att ingen mat eller fett droppar på brännaren.

Slutligen, glöm inte att laga mat under korta perioder, eftersom campingkaminer främst är avsedda för utomhusbruk. Därför är det bättre att du låter den gå i färre timmar.

Kan jag använda propan i en butankamin?

Du kan använda propan på en butan spis, så länge du installerar rätt kontakt för bensintanken och spruta om brännaren.

Eftersom förhållandet mellan bränsle och luft varierar beroende på vilken typ av bränsle du använder, bör strålen vara större eller mindre. Detta beror på den ideala bränsleblandningen.

Det är dock bäst att kolla med spistillverkaren vilken strålstorlek som är idealisk. Storleken på strålen är mycket avgörande eftersom en felaktigt sprayad värmare kan vara farlig!

Vad händer om jag får slut på propan?

Om du har slut på propan måste du först ta reda på varför det hände, även om den vanligaste orsaken skulle vara att använda maximal kapacitet.

Campingkaminer kommer vanligtvis med cirka 16 oz propancylindrar som bör hålla cirka 2,5 timmar på högsta inställningen. Om ditt campingäventyr varar i några dagar kan tanken vara tom och du behöver köpa en ny.

Enligt min erfarenhet erbjuder de flesta stormarknader i nationalparker eller längs vandringsleder kokkärl till försäljning. Jag skulle söka på internet efter det och inte ha med mig extra jerryburkar som tar mycket plats. Nästa gång du köper propan, försök att använda en lägre låga så att den håller längre.

En annan möjlig orsak är läckage – för det föreslog jag att applicera lite tvålvatten som jag förklarade i de tidigare instruktionerna. Om du gjorde allt rätt och fortfarande märker några läckor, är chansen stor att du behöver byta ut värmaren själv.

Kan man fylla på propantankar?

Ja, om din tank är slut på propan kan du enkelt fylla på den.

Tänk på att om du vill göra det behöver du en större behållare som kan fungera som en återfyllning – så att göra det utomhus skulle inte vara idealiskt.

Först måste du köpa både påfyllningstanken och en bra adapter som kan kopplas mellan båda tankarna. Som du kan se i följande video måste du först kyla den tomma tanken så att den återstående gasen blir flytande.

Fäst sedan båda tankarna via adaptern och vänd på tanken så att den flytande propanen kan rinna in i den tomma behållaren.

  Hur vet jag att min snöskoter behöver nya stötar?

Hur man använder Coleman Propane Camping Gas?

Vad jag har sett hittills är de mest använda campingkökarna Colemans. Även om det finns olika typer för detta, förblir den allmänna principen densamma.

I samtliga fall har du i regel själva eldstaden och propanbehållaren med i paketet. Ovanstående instruktioner gäller fortfarande – du måste fästa kapseln på kaminen, vanligtvis genom att vrida anslutningsslangen.

Om du använder Coleman Classic Propane Stove måste du vrida vredet till ”start”-läget. Om du använder Coleman Bottle Top Propane Stove, gör detsamma – den här gången för bränsleregulatorn. I båda fallen, när du hör (eller luktar) propanflödet, använd en lång blixt för att tända.

Kan jag laga mat utan att använda spis?

Oavsett om du har slut på propan eller bara tycker att det är jobbigt att bära runt på en, måste du hitta andra alternativ för att laga en god måltid själv. Min favoritväg är att bygga en lägereld och använda en gryta jag tagit med hemifrån – samma till varje måltid.

Det finns några artiklar jag har skrivit som kan hjälpa dig att bygga en framgångsrik brasa. Du kan göra en som gör det bränna under en längre tid – kanske hela natten.

Detta gör att du kan laga mat som kräver långvarig uppvärmning, till exempel potatis. Faktum är att om du upplever lite hårt väder kanske du tänd lite blöt vedeller kanske bygga det på ett sätt som det skulle göra stå emot ösregnet.

Om du vill göra dig några uppfriskande varma drycker rekommenderar jag starkt att läsa min artikel hur man använder en campingkaffekanna. Jag gick igenom varje steg och tillbringade timmar med att tillhandahålla den mest effektiva datan.

Kan jag använda propankaminer i nationalparker?

Enligt min erfarenhet erbjuder de flesta nationalparker dig möjligheten att laga en god måltid själv. Platserna där du kan elda är vanligtvis markerade som ”rastplatser” och användning av campingkamin är vanligtvis tillåten.

Å andra sidan, i slutna utrymmen som stugor och hotellrum är det generellt förbjudet. För att vara säker, leta upp din planerade destination online och se vad de specifika instruktionerna kräver.

Om du har svårt för det, föreslår jag att du frågar lokalbefolkningen vad de vet utifrån sina erfarenheter.

Slutsatser

Att laga mat i det vilda borde inte vara skrämmande – om du använder rätt utrustning och tekniker är det absolut njutbart. Att sätta ihop propancampingkaminen är ganska enkelt, även om du måste tänka på att du måste göra det rätt för att förhindra gasläckor.

Mitt favoritknep är att använda lite tvålvatten och se efter luftbubblor (glöm inte att torka upp det när du är klar). Om du fortfarande får slut på propan kan du alltid köpa en ny eller fylla den med en annan full och större tank.

Jag hoppas att min artikel har gjort matlagningsprocessen enklare och gett dig ett bättre perspektiv på propancampingspisar. Om du har några frågor eller idéer, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!