Använda en campingkaffekanna: 8 enkla steg

Om du är en friluftsentusiast, nästa gång du ska campa, behöver du inte oroa dig för var du ska få din kopp kaffe. För den som inte klarar sig utan en kopp joe på morgonen är det bra att veta att det går att brygga starkt och ångande kaffe så fort man kommer ur sovsäcken. Allt du behöver är en vanlig kaffebryggare, en kolhärva och några uns av ditt favoritkaffe för att rosta och komma igång. Innan du vet ordet av kommer du att njuta av en varm och uppfriskande mugg kaffe för att börja dagen på rätt sätt. Följande steg ger en detaljerad förklaring av hur man använder en campingkaffekanna.

För att korrekt använda en campingkaffekanna, du måste förbereda perkolatorn först. Fyll kaffekannan med vatten, tillsätt lite kaffe, placera korgen i perkolatorn och stäng locket. Börja sedan brygga ditt kaffe; sätt kaffekannan på elden, låt vattnet värmas upp och när det är klart – ta bort det från värmen.

Förbered perkolatorn för användning

1. Häll lite vatten i din kaffekanna

Börja med att öppna behållaren och ta bort bryggkorgen. Om du tog med dig lite vatten hemifrån – häll det i burken, det är säkert att dricka.

Däremot bör vatten från naturliga källor, som sjöar och floder, behandlas med extra försiktighet. Jag kommer att ta upp den frågan senare.

Vanligtvis ska du se en fyllningslinje inuti – den kan du använda om du vill. Det jag brukar göra är att fylla min drickskopp och hälla innehållet i grytan. På så sätt vet jag hur många koppar jag får när kaffet är klart.

Om du gör det på det här sättet, överväg att lägga till lite mer än din vanliga kopp – en del av vattnet kommer att avdunsta av sig självt när det kokar.

2. Häll i ditt favoritkaffe

Om du har tagit med din favoritkaffe hemifrån är det dags att använda det nu. Gör samma knep som med vattnet – häll i samma förhållande som du skulle göra hemma.

Tänk på att malningsstorleken har betydelse. Eftersom korgarna vanligtvis har små porer kan ditt kaffe halka om det är för tunt.

Jag kommer att gå in mer i detalj på detta ämne senare, även om malningen i allmänhet bör vara medelgrov. Om du är van vid snabbkaffe – använd inte en kafé.

Den här typen av kaffe ska gå direkt ner i det kokta vattnet – du ska inte utsätta det för låga temperaturer som den process som beskrivs i den här artikeln.

3. Placera korgen i perkolatorn

När du har fyllt korgen med önskad mängd kaffe, lägg den i perkolatorn. Om du gör det kommer du att se vattennivån stiga.

Det är okej, även om du bör hålla ett öga på om det går över gränsen inne i potten. Om så är fallet, överväg att ta bort lite av vattnet, annars kan det koka över.

4. Förslut locket

När allt är klart, lägg locket ovanpå perkolatorn. Vissa modeller har bättre säkerhet när du väl vrider den lite på toppen – du ska höra det välbekanta klicket.

Det är viktigt att säkra locket ordentligt eftersom kokvattentältet kan ryta och röra sig. I det här fallet kan vattnet snabbt lämna perkolatorn och förstöra din låga.

  Mitt favoritrecept genom tiderna för att laga Kokanee-lax

Gör ditt kaffe

5. Sätt kaffekannan på elden

Du har redan gjort en lägereld och nu är det dags att använda den. Du kan ställa perkolatorn direkt på elden – stålet måste klara värmen.

Ett annat knep är att hänga den över elden. Inte alla modeller erbjuder det här alternativet, eftersom det kräver ett hinkhandtag. Om din gör det kan du använda ett rep och hänga det mellan två träd.

Om du inte är bekant med knutar, kolla in en artikel jag skrev om 15 viktiga campingknutar som skulle göra ditt liv i det vilda mycket lättare.

Om du har valt att gå för det första tillvägagångssättet, se till att perkolatorn står stilla för att undvika katastrofer. Du kan prova att skaka den lite först för att testa stabiliteten.

6. Håll ut

Tiden du måste vänta nu skiljer sig åt och beror på två saker: mängden vatten du stoppar i perkolatorn och värmen som din lägereld producerar.

Det tar vanligtvis inte mer än tio minuter – lite mer än vad du brukar vänta på att en vattenkokare ska avsluta jobbet. Skillnaden här är att värmen inte är direkt och sprider sig åt andra håll.

Du ska veta att det nästan är klart så fort du hör det brusande ljudet av kokande vatten. Vid det här laget föreslår jag att du tar av locket och tar en ordentlig titt på ditt kaffe.

Om du ser den mörka färgen du är van vid är det förmodligen klart. Om vattnet verkar blekt tyder det på att temperaturen inte är tillräckligt hög för att blanda kaffet och att du måste vänta lite längre.

Om du var orolig för att ditt vatten inte var helt rent borde du veta det de flesta bakterier dödas om du kokar vattnet i minst två minuter. Känner du dig därför osäker, låt vattnet koka lite längre.

7. Ta bort grytan från elden

När alla detaljer tyder på att kaffet är klart kan du ta bort det från värmekällan. Ändå bör du göra detta med försiktighet, eftersom handtaget sannolikt också är varmt.

Välj själv en trasa och använd den som ugnsvantar – du kan till och med använda din skjorta. Om din brasa är bred, se till att du närmar dig den från rätt håll – utsätt inte händerna för värmen.

8. Häll upp lite kaffe

Grattis, ditt kaffe är klart! Välj din kopp och häll upp lite av den läckra dryck du gjort själv i naturen.

Se till att använda en kopp som är hållbar och som inte smälter när den utsätts för värme. När du är klar, ta en liten promenad och hitta en bra plats under himlen. Att tycka om!

Hur länge dränker du kaffe på en lägereld?

Helst ska bryggningen hålla cirka fem minuter för en lägereld perkolator. Detta är tillräckligt med tid för att kaffet ska nå sin maximala smak utan att överhettas. Se till att du tar bort korgen med det använda kaffesumpen innan du häller upp en kopp.

  Vänder fiskekajaker ibland?

Att bygga en brasa med en ihållande och robust låga är avgörande för att koka vatten. För det föreslår jag att du läser min artikel på hur man håller en lägereld brinnande hela natten.

På så sätt kan du värma dig i några timmar och du kan njuta av en varm kopp kaffe med samma låga flera gånger.

Tro det eller ej, men du kan också göra upp en lägereld i regnet även lätt blöt ved – se till att läsa dessa två artiklar innan du ger dig ut på ett fuktigt äventyr.

Innehåller Camp Coffee koffein?

Lägerkaffe är naturligt koffeinfrittoch att dricka det kan vara ett bra sätt att minska ditt koffeinintag.

Vanligt kaffe görs med bönor som mals och bryggs. I allmänhet innehåller en kopp kaffe 95 mg koffein, även om detta kan variera beroende på många faktorer.

Hur tar du med dig kaffe på campingen?

Så du har ditt favoritkaffe hemma och vill ta det med dig till din camping. Det låter kanske lätt till en början, även om utomhusförhållandena är annorlunda än du är van vid.

Här är några tips som kan hjälpa dig att dricka kaffe medan du campar utan att förstöra det.

En plastbehållare

Du kan använda en enkel startlåda för att bära ditt favoritkaffe. Att bära originalförpackningen kan vara för tungt och du kan behöva mäta den exakta mängden du planerar att använda.

Ändå måste du se till att behållaren har rätt förutsättningar. Se till att det inte finns några hål i den och att den är helt stängd – du vill undvika fukt så mycket som möjligt.

Av samma anledning bör du se till att plastlådan är helt torr efter tvätt. Låt den stå utomhus, även om den verkar torr – bara i några minuter.

Rulla plastpåsar

Fördelen med detta är att påsen inte tar lika mycket plats som plastbehållaren. Ändå är plastpåsar mycket ömtåligare och kan lätt slitas sönder.

För att göra detta måste du placera den på botten av din ryggsäck – i sidfickorna om möjligt. Jag föreslår också att du använder två påsar, den ena inuti den andra, så att du får extra skydd.

Håll kaffet borta från ditt hotellrum

Även om det kanske låter billigt, hjälpte det tricket mig under min resa till Europa. Stormarknader är ofta svåra att hitta och det finns en god chans att du får slut på kaffe någon gång.

De små kaffepåsarna som hotell vanligtvis tillhandahåller är bekväma och imponerande förseglade. Själv har jag packat den i ryggsäcken i några dagar och de har inte dykt upp.

Du kan också köpa kaffepåsarna i förväg – ärligt talat spelar det inte så stor roll.

Hur håller du kaffesump borta från perkolatorn?

Normalt ska det inte finnas något kaffesump i din perkolator eftersom du använder ett speciellt filter för att hålla ihop dem. Ändå smakar man ofta på dessa irriterande småsaker när kaffet äntligen är klart.

Den vanligaste anledningen till det är om du maler kaffebönorna för tunt. Om de är för små kan kaffesumpen lätt glida ut ur filtrets porer och förstöra din klunk.

  Är lägereldar lagliga? En komplett guide

När du köper dem, se till att be om en medium-grov så att filtret kan få jobbet gjort. En annan anledning till att det kan hända är när du inte tvättar perkolatorn och filtrerar ordentligt.

Det kan vara så att kaffesumpen har rätt storlek, även om kaffesumpen man känner nu kommer från tidigare kockar. Se till att du tvättar din kruka noggrant, från alla möjliga vinklar.

Hur brygger du kaffe i emaljkaffekannor?

Om din emaljkaffekanna har ett filter och en korg är instruktionerna desamma som jag visade i början av den här artikeln.

Ändå har vissa emaljkaffekannor inte dessa, och de är vad deFranska droppkaffekannor. Hanteringen är lite annorlunda eftersom både vattnet och filtret finns på olika platser.

Fyll först pannan med tillräckligt med vatten och låt det koka över värmekällan. Ta sedan ett kaffefilter och häll kaffesumpen i det.

Återigen bör du använda en medelgrov malning så att du får en ren kaffe samtidigt som du håller bönorna ute.

Håll filtret med ena handen över din kopp och häll det kokta vattnet genom det. Häll upp en liten mängd i början så att kaffet håller ihop.

När de väl är blöta kan du låta resten av vattnet rinna, gärna långsamt. Tillsätt lite socker och njut av en utsökt kopp kaffe.

Är det säkert att använda hittat vatten utomhus?

Generellt sett ja, även om det beror på var du hittade detta vatten. Om din pad har en knackning på den på vägen, är den vanligtvis ren och du borde inte ha några problem att dricka den.

Men med stillastående vatten, som sjöar eller vattenpölar, är det en helt annan historia. När de är statiska kan bakterier och andra levande organismer lätt växa och förorena ditt dricksvatten.

Om du inte har något annat val än att använda vatten utomhus, håll dig till floder eller relativt stora sjöar med lite vågor.

Om du inte är säker på om vattnet är rent, ta en titt på min artikel på hur länge ska vattnet koka för att döda bakterier. Tydligen finns det sätt att rena vatten, och de kan lätt appliceras under ett campingäventyr.

Slutsatser

När du ger dig ut på ett äventyr och upplever naturens charm, betyder det inte att du måste ge upp dina fritidsvanor som att dricka en rykande kopp kaffe på morgonen.

När du inte har el bör du absolut använda en kaffekanna och en lägereld som värmekälla. Vanligtvis är allt du behöver göra att göra dig själv en lägereld och hälla önskad mängd vatten och kaffe i bryggkorgen.

Processen tar inte lång tid och ditt kaffe är förmodligen klart på fem minuter. Om du vill hålla kaffesumpen ute, var uppmärksam på malningsstorleken – gärna medelgrov.

Det finns flera sätt att ta kaffe ute och på ett säkert sätt använda vattnet som naturen har att erbjuda – alla beskrivna ovan.

Jag hoppas att min artikel har gett dig en bättre uppfattning om hur du använder en campingkaffekanna. Om du har några frågor och nya idéer, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!