Äntligen, det RIKTIGA sättet att få bort lägerelden ur dina kläder

En av de mest försvårande saker som du kommer att behöva ta itu med när du campar är lukten av rök på dina kläder. Medan vissa människor faktiskt älskar lukten av rök, gör andra (inklusive jag själv) det inte. Det finns dock inte mycket du kan göra åt det, förutom att tvätta ur det. I den här artikeln ska vi ge dig några tips på hur du får bort lägerelden ur dina kläder, så att du inte luktar eldgrop nästa gång du sätter på dem.

Under årens lopp har jag funnit att det bästa sättet att få bort röklukten ur dina kläder efter en campingtur är att tvätta dem så snart som möjligt i ett tvättmedel av god kvalitet. Jag gillar att använda Arm & Hammer tvättmedel med bakpulver. Om jag inte låter kläderna sitta för länge efter att ha blivit utsatt för röken brukar lukten komma ut efter bara en tvätt.

Att spendera tid utomhus vid lägerelden kan vara en underbar upplevelse, speciellt när det är med familj och vänner. Även om man kan behöva ta itu med lite rök på kläderna så är det väl värt det enligt mig.

Hur du får bort röklukten ur dina kläder

Tvätta helt enkelt ur röken ur kläderna

Om du surfar runt på nätet kommer du säkert att hitta en massa olika hacks för att få bort röklukten ur dina kläder. Även om jag är säker på att några av dessa tips faktiskt fungerar, är de allra flesta slöseri med tid. Du kan oftast få samma resultat eller bättre genom att helt enkelt tvätta dina kläder så snart som möjligt med ett bra tvättmedel.

Som jag nämnde ovan har jag haft stor framgång med att använda Arm & Hammer med bakpulver. För lite extra doftreducerare, se till att använda dofttorkarlakan när du torkar.

  Behöver jag en sovsäck för sommarcamping?

Bara så att du vet är Arm & Hammer inte på något sätt det enda tvättmedlet som kommer att få jobbet gjort. Andra tvättmedel fungerar också.

Om dina kläder är riktigt rökiga, eller om de kanske har fått sitta ett tag innan de tvättas, kan de behöva lite mer uppmärksamhet för att få bort lukten.

I det här fallet kan du blötlägga dem i en blandning av vatten, vit vinäger och citronsaft innan du tvättar dem. Som vi alla vet är vinäger och citronsaft en naturlig luktborttagare och fläckborttagningsmedel.

Förhindra att röken kommer på dina kläder

Ett av de bästa sätten att hålla lukten av lägerelden borta från dina kläder är att begränsa din exponering för den. Ett sätt att göra detta är att inte sitta så nära den! Jag vet att det här kan tyckas vara en självklarhet, men du skulle bli förvånad.

Var också uppmärksam på vilken riktning vinden blåser. Om det finns ens den minsta bris kan det blåsa röken över dig och dina kläder.

Ett annat alternativ, hur dyrt det än är, är att köpa en rökfri eldstad som Solo-spisen. Det här kan vara precis vad du behöver om tanken på rökiga kläder stör dig!

Jag måste erkänna att jag aldrig har använt en, men efter att ha gjort lite forskning fann jag att just detta märke var rimligt prissatt, för att inte tala om att det har utmärkta recensioner på Amazon. För mer information och för att kontrollera priset på Solo Stove kolla in det på Amazon.com.

  Vad gör du om dina skidor fortsätter att korsa?

Hur du får ut röklukten utan att tvätta dina kläder

Att få ut lukten av lägereldsrök ur kläderna är ganska enkelt om du har tillgång till tvättmaskin och torktumlare, men vad gör du om du befinner dig mitt ute i ingenstans med bara ett fåtal kläder. Jag vet att du inte vill ha på dig kläder som luktar rök varje dag!

En metod är att ta med en liten flaska Febreze. När du tagit av dig dina kläder, spraya helt enkelt med Febreze och låt den lufttorka.

En annan metod som jag har hört talas om men inte provat är att blanda vodka med vatten i en sprayflaska och spraya ner dina kläder. Du vill fylla vattenflaskan till cirka 70 % med vatten och resten med vodka.

Återigen, spraya kläderna och sitta ute för att torka. Förmodligen kommer vodkan att döda alla typer av lukt som orsakar bakterier och torkar luktfritt, så det finns ingen anledning att oroa sig för att ersätta lukten av rök med sprit.

Det bästa med den här metoden är att om det inte fungerar kan du bara ta en drink. Efter det glömmer du att dina kläder till och med luktade rök!

Använd produkter med kol

Kol är din vän! Det vill säga om du vill få bort röklukten ur dina kläder utan att behöva tvätta dem.

Det finns många luktabsorberande påsar på marknaden som kan hjälpa till att minska lukten av rök på dina kläder. Jag gillar de som använder träkol som sin främsta luktavskiljare. Träkol är en naturlig luktabsorbent och maskerar inte bara doften som några av de andra produkterna, utan eliminerar den.

  Hur man jämnar ut en tältsäng: En enkel guide

Ett sista hack som alltid verkar vara den bästa metoden för att få bort fläckar och lukter från nästan vad som helst är att göra dig själv en lösning med vatten, vit vinäger och citronsaft och spraya det på dina kläder. Jag känner många som svär vid den här metoden!

Kommer lägerelden att röka förstöra dina kläder

Jag har ännu inte fått röken från en lägereld att förstöra mina kläder! Jag har ibland varit tvungen att blötlägga dem, tvätta dem, låta dem lufttorka och till och med spraya dem med Febreze för att helt få bort lukten, men jag har ännu inte behövt kasta dem.

Om du måste kasta ut dem, är det troligt att det beror på att du har glömt dem och att de bara sitter i flera dagar och marinerar i stanken.

Om du tror att så är fallet, låt dem dra i vitt vin och vinäger över natten innan du tvättar dem. Om de fortfarande luktar rök, då är de förmodligen klara.

Slutsats

Att få bort doften av lägerelden ur kläderna, samtidigt som det ibland gör ont i baken, är för det mesta ganska enkelt. Vanligtvis är en bra tvätt allt de behöver. Även de mest illaluktande kläderna kräver bara några minuter av förberedelser för att få bort dem från alla spår av rök.

Den goda nyheten är att du sällan, om någonsin, kommer behöva slänga något på grund av att du kopplar av runt lägerelden.

Om du har några användbara tips som du vill dela med dig av om hur du får bort eldslukten ur kläderna så hör vi gärna av dig. Lämna dina tips i kommentarsfältet nedan.