Angriper fjälllejon människor eller tält? (Förebyggande, vad man ska göra)

En av de många fördelarna med att spendera tid i naturen är att se otroliga vilda djur i sin naturliga livsmiljö. Även om det alltid är en speciell upplevelse att se vilda djur, kan möten med djur snabbt förvandlas från magiskt till farligt.

Till exempel, medan rådjur och älgar vanligtvis undviker människor och sällan kommer att attackera om de inte provoceras, är vissa andra djur inte så vardagliga när det kommer till mänsklig interaktion. När du vandrar eller campar i björnens territorium, var extra försiktig för att undvika att överraska en björn.

Bergslejon ses inte lika ofta som andra djur, men kan vara ganska farliga om de attackerar. Så hur kan du förhindra en attack? Ger camping i tält tillräckligt skydd om ett fjälllejon kommer in på din camping?

Så, kommer ett bergslejon att attackera ett tält?

Ett bergslejon kommer inte att attackera ett tält om inte något är allvarligt fel, till exempel en skada, sjukdom eller svält. Det är mycket säkrare att sova i ett tält än bara en sovsäck på marken, speciellt om du campar i ett område där bergslejon är vanliga.

När man campar i ett område med fjälllejon är ett tält alltid det bästa skyddet. Medan en presenning eller hängmatta kan vara ett lätt alternativ, erbjuder ett tält mer skydd och är mer avskräckande för djurattacker.

Hur man förhindrar bergslejonattacker på ett tält

Varje gång du campar i ett tält bör du vidta skyddsåtgärder för att säkerställa att inget på din campingplats eller tält kan locka vilda djur. Det betyder att du aldrig ska ha mat eller något som luktar starkt i tältet.

Förvara all mat, snacks och matrester i ett fordon eller i ett matförvaringsskåp, om det finns tillgängligt på campingen. Förvara inte heller toalettartiklar som tandkräm, deodorant, solskyddsmedel eller insektspray i tältet, eftersom lukterna kan locka djur.

Om kläder eller utrustning, till exempel en ryggsäck eller sovsäck, har kvardröjande matlukt, vädra ut det eller rengör det innan du använder det när du campar. Spill eller fläckar bör rengöras och lukten bör inte vara stark nog att locka vilda djur.

Samma försiktighetsåtgärder bör också vidtas när man campar på en plats där björnar finns. Även om du inte är säker på vad det är för djur som finns i närheten skadar det inte att få ut all mat ur tältet bara för att vara på den säkra sidan.

  Simning kontra löpning: Vilken sport bränner fler kalorier?

Om du sover i ditt tält på natten och hör ett fjälllejon komma in på din campingplats, börja göra oväsen för att skrämma bort det. Men stanna kvar i tältet och använd en visselpipa eller lufthorn, spela musik eller klinga metallskålar tillsammans för att skrämma honom.

De flesta bergslejon är inte aggressiva i den meningen att de inte letar efter en kamp. Chansen är stor att de kommer att skrämma och lämna om det finns ett obekant eller skrämmande ljud.

Sätt aldrig upp en campingplats i ett område med färska fjälllejonspår eller andra bevis på deras närvaro, till exempel spillning. Försök att undvika att slå upp ditt tält i områden som är nära platser där bergslejon har setts eller tros leva och jaga.

Placera inte heller ditt tält i ett täckt område eller nära branta sluttningar. Många stora katter som bergslejon tenderar att attackera ovanifrån i ett träd eller på en sten.

Vissa rekommenderar att man håller elden igång hela tiden för att avskräcka fjälllejon, men det är oklart om detta verkligen är en effektiv metod. Det kan också vara farligt att ha en obevakad brand på natten, så det rekommenderas inte.

Om du märker att många djur kommer nära din campingplats kan du ha campat nära deras håla eller hem. I så fall bör du nog flytta längre bort så att du inte uppfattas som ett hot.

Hur man förhindrar bergslejonattacker när man campar eller vandrar

Bergslejon är mest aktiva under gryning eller skymning, då de också kan jaga. Försök att undvika att gå eller vandra ensam under dessa tider eftersom du kan misstas för ett byte.

Även om bergslejonangrepp på människor är sällsynta, sker de flesta när människor är i rörelse, vanligtvis löpning, skidåkning, vandring eller cykling. Man tror att bergslejon ser personen som ett byte och börjar jaga och attackera dem.

Om du är ute och går, försök gå med en grupp människor för att minska risken för en attack. Om detta inte är möjligt, gör ljud när du går eller joggar. Du kan spela musik eller bara ha en konversation med lite högre volym än vanligt.

  Varför är husbilar vita så ofta?

Om stigen har många vändningar, gör ljud då och då och särskilt innan du svänger av ett hörn. Du kan blåsa i en visselpipa eller ringa en klocka för att uppmärksamma djur i närheten om din närvaro.

De flesta vuxna är för stora för att attackeras, men bergslejon kan se barn som potentiella mål. När du campar med små barn, lämna dem aldrig utan uppsikt och håll dem alltid inom synhåll.

När du behöver samla vatten eller ved, gör det i par eller med en grupp människor. Var inte bara borta från tältet eller campingen. Även att gå på toaletten ensam bör undvikas så mycket som möjligt.

Vad ska man göra om ett bergslejon attackerar

Skulle du stå öga mot öga med ett fjälllejon finns det flera saker du kan göra för att varna dem. Spring aldrig iväg, gör plötsliga rörelser och vänd aldrig ryggen åt djuret.

Försök inte springa iväg eftersom du inte kan springa undan dem eftersom bergslejon kan springa så fort som 50 miles per timme. De jagar vanligtvis löpande bytesdjur, varför de flesta attackeras när de joggar, cyklar eller åker skidor.

Om du försöker springa iväg finns risken att du faller på grund av ojämn terräng eller nervositet. Detta skulle få bergslejonet att se dig som ett byte eller se dig som sårbar och provocera fram en attack.

Behåll istället lugnet och se till att fjälllejonet har en flyktväg så att de inte känner sig inkörda i hörn. Ta ögonkontakt med dem och gör allt du kan för att få dig att se längre och längre ut.

Dra din jacka eller ryggsäck över huvudet och huka dig inte eller böj dig, eftersom du kan misstas för en fyrbent vän. Försök inte heller att gömma dig eller visa tecken på rädsla, eftersom det kommer att se ut som svaghet för fjälllejonet.

Om du är med en grupp människor, samlas eller samlas för att verka som ett större hot. Plocka upp eventuella barn omedelbart och håll dem nära din kropp.

Ta en pinne eller gren att svänga runt eller använd käppar om du har. Du kan också vifta med armarna i luften eller kasta ett föremål på fjälllejonet. Att låta bergslejonet veta att du inte är ett lätt byte kommer att avskräcka honom från att attackera.

  Är det svårare att springa på sand? 6 tips och tricks

Om djuret får kontakt och börjar attackera, spela inte död. Slå tillbaka med så mycket kraft som möjligt och djuret kommer förmodligen att ge upp och gå.

Skydda alla vitala kroppsdelar som huvud, nacke och hals för att förhindra livshotande skador. Björnspray kan också vara ett effektivt avskräckande medel mot fjälllejon.

När bergslejonet inser att du är en människa och inte ett byte, vill de vanligtvis ingenting med dig att göra och går därifrån. Om du ser ett fjälllejon på en stig eller i det vilda, följ det aldrig eller försök komma nära det.

En anteckning om bergslejonattacker

Att se ett fjälllejon när de campar eller vandrar är en sällsynt upplevelse, eftersom dessa djur vanligtvis håller sig borta från människor. Även om de kanske vet var du är, dyker de vanligtvis inte upp.

Det har bara skett 125 attacker i Nordamerika under de senaste 100 åren. Av dessa var endast 27 dödliga. Sedan 2000 har det bara skett 5 dödliga attacker på människor.

Det betyder att chansen att bli attackerad av ett fjälllejon är extremt sällsynt. De flesta av attackerna riktade sig mot människor i rörelse som troligen förväxlades med ett byte.

Sovande campare attackeras mycket sällan och bergslejon försöker vanligtvis inte attackera eller gå in i ett tält. Medan ett fjälllejon förmodligen skulle kunna slita upp ett tält, kommer de inte att attackera eller förgripa sig på tält på detta sätt.

Bergslejon är vanligtvis icke-konfronterande och vill inte ha något med människor att göra. Även om du vet att det finns fjälllejon, är du mer än troligt säker i ditt tält när du campar.

Sammanfattningsvis är bergslejon inte kända för att attackera tält och kommer förmodligen att lämna dig ifred när du väl är i ditt tält. Ta extra steg för att göra din campingplats fri från grymhet så att fjälllejon inte ser den som en inbjudande plats.

Fler artiklar du kommer att älska

Vad ska du göra om en björn attackerar ditt tält?

Peppar- eller björnsprayburk fungerar på bergslejon (livräddningstips)

Giftiga ormar under camping (identifiera, behandla bett och myter)

Typ av giftiga växter vid camping (hur man identifierar och behandlar)