Angriper Coyotes tält?

Är en prärievarg tjut värre än dess bett? Ta reda på om prärievargar kommer att attackera tält här!

Coyotes är extremt osannolikt att attackera tält eller vuxna människor. Däremot kan de bli nyfikna på maten i ditt tält eller runt platsen. Om en prärievarg kommer nära ditt tält, vill du få dig att verka högljudd, stor och irriterande för att skrämma bort dem.

Det finns mycket mer att veta när det gäller att förstå och svara på prärievargar. Fortsätt för att lära dig allt du kan vilja veta om prärievargar som kan finnas i närheten när du campar.

Coyotes Och Tält

Det är extremt sällsynt att prärievargar attackerar tält eller människor inuti. Även om deras ylande kan vara lite på den läskiga sidan, hjälper det verkligen att komma ihåg att prärievargar är ganska små och skygga. Friska prärievargar fruktar människor och vill helst hålla sig borta från oss.

Till skillnad från vargar, siktar inte prärievargar ofta på att ta ner större byten. Det finns fall där de kommer att jaga rådjur men typiskt äta mindre varelser som kaniner, mullvadar, möss, fåglar och till och med reptiler. Du kan till och med bli förvånad över att höra att prärievargar äter frukt och gräs när tillfälle ges.

Även om coyote attacker har hänt. Jag kunde inte hitta någon incident med en prärievarvatack som hände någon när de var inne i sitt tält. I Wikipedias sammanställning av kända prärievarvaretacker (källa), det finns bara tillfällen där personer som befann sig utanför sitt tält attackerades (det finns till och med ett felcitat av en incident i Nova Scotia av en attack i ett tält, men i själva källartikeln är det tydligt att hon var utanför sitt tält).

I vilket fall som helst är attacker extremt sällsynta och lite kunskap kommer att skydda dig.

Hur man håller prärievargar utanför ditt tält

Såvida det inte finns något som luktar särskilt gott i ditt tält, kommer prärievargar sannolikt inte att vilja komma för nära det. Som sagt, yngre prärievargar kan tycka att det är en intressant plats att utforska.

Det är mycket mer troligt att mindre varelser gillar möss, ekorrar, insekter och ormar kan hitta in i ditt tält på jakt efter mat eller tak över huvudet. Hur som helst är det klokt att veta hur man håller alla djuren utanför.

Det första steget är att se till att dina tältfönster och dörrar är dragkedjade upp hela vägen om du inte använder dem. Börja nerifrån och stäng blixtlåset hela vägen till toppen för att se till att det är väldigt svårt för varelser att ta sig in genom dörren.

  Kan en transitbil gå igenom en biltvätt?

Hålla mat förvarad borta från ditt tält är också en bra idé. Se till att maten antingen hängs upp, inlåst i en säker (och ännu bättre luktsäker) behållare eller förvaras i din bil för att undvika att djur kommer till din webbplats för att leta efter den.

Det finns flera fler tips om hur du håller djur borta från ditt tält i vår artikel här. Den här artikeln tar upp björnar, pumor och andra djur.

Varför skulle en prärievarg vilja ha i ditt tält?

Generellt, friska prärievargar vill inte ha något med människor att göra. De anser oss vara stora och skrämmande, vilket i slutändan hjälper till att hålla både dem och oss säkra. När de håller avstånd löper de mindre risk att stöta på människor som kanske vill skada dem.

Som sagt, det finns alltid möjligheten att det kan finnas något i ditt tält eller webbplats som de är intresserade av. Mest uppenbart kan mat som dröjer sig omkring dra dem närmare. Vi blir alla hungriga, och det är bara vettigt att prärievargar kanske vill söka upp enkla matkällor som vi har lämnat liggande.

Precis som med vilket djur som helst, prärievargar kan vara i svält och svälta. I det här fallet kan en prärievarg bli mycket mer djärv.

Även om vuxna människor kanske inte är något som prärievargar skulle anse vara en värdefull matkälla, vår husdjur och små barn kan ha en större risk. Tänk på att detta skulle hänvisa till mycket små barn i de allra flesta fall, som spädbarn eller småbarn. Håll alltid ett vakande öga på ditt barn när du befinner dig i eller nära vildmarken.

Husdjur är kanske inte alltid så nära oss. Du kan ha dem på en lång ledning eller något liknande. På grund av det kommer du att vilja var extra försiktig om du tar med en mindre hund på en campingtur.

I de flesta fall skulle det vara nyfikenhet som drar prärievargar närmare ditt tält än du kanske vill. Men i vissa sällsynta fall kan det vara något mer likt sjukdom eller desperation. Denna situation är farligare och kräver några fler verktyg för att hålla dig själv.

  Campingsäng vs hängmattor: Komfort, användarvänlighet, tillgänglighet

Det har förekommit några få fall av en prärievarg som direkt attackerat människor, som detta konto här. Det är otroligt sällsynt – mycket mer sällsynt än björnattacker, och björnattacker är på samma sätt som att få träffad av blixten.

Betyder det att vi inte behöver vara försiktiga? Nej. vi behöver bara inte vara rädda om vi tar enkla försiktighetsåtgärder.

Tips för att hålla prärievargar borta från din webbplats

Även om prärievargar ibland kan frestas att utforska nära din webbplats, de kan lätt skrämmas bort. Även om du har en fobi för dessa varelser är det värt att komma ihåg att om du är en vuxen människa så är du mycket större än de är. Använd det till din fördel om du upptäcker att prärievargar är intresserade av din webbplats. Coyotes jagar vanligtvis inte i flock (källa), vilket är till din fördel.

Om du ser eller hör en prärievarg skadar det inte att bli högljudd. Ropa, stampa, slå på några krukor, vad du än behöver göra för att skrämma iväg dem. Det är osannolikt att det kommer att krävas mycket för att skicka dem igång. Du kan också kasta stenar, pinnar och andra föremål på dem om ljuden inte räcker till. Har du en så kan en vattenslang också vara ett praktiskt verktyg.

Angriper prärievargar människor på natten?

Om du tar bort något från den här artikeln borde det vara det Coyote attacker på vuxna människor är extremt sällsynta. Det finns mycket större chanser att bli föremål för insekter, ormar eller till och med husdjur än prärievargar.

Det finns många människor som oroar sig för ormar när de campar! Det är av denna anledning som vi också har skrivit en artikel om huruvida eller inte ormar kan bita genom tält. Läs mer om ämnet här.

Undantag från sällsynthet med prärievarvarettacker kan inkludera något som svält eller sjukdom. Om en prärievarg är extremt hungrig kan de bli lite modigare. Det betyder i sin tur att se till att se ut som ett ännu mer försök för dem att faktiskt jaga.

Vid sjukdom är det bäst att hålla ett öga på prärievargen men undvika kontakt med dem om det är möjligt. Kom i säkerhet så snart du kan och uppmärksamma djurkontrollen på situationen direkt.

Vad du ska göra om du möter en prärievarg på natten

Rekommendationerna för att springa in i en prärievarg på natten är ganska lika de som ska användas om en prärievarg är för nära din campingplats. Gör ditt bästa för att vara stor, högljudd och skrämmande. Kasta saker på dem om du kan och plocka upp eventuella mindre husdjur eller barn för att hålla dem säkra. I slutändan är målet att skrämma eller irritera dem tills de går.

  Bästa vandringsskor för flodkorsningar

Humane Society-webbplatsen erbjuder en tydlig och koncis guide för att få en prärievarg att flytta ifrån dig. Den presenterar konceptet att ”hazing” eller, med andra ord, irritera prärievargen. Ta en titt på den här guiden här.

Hur man inte svarar på en prärievarg

Även om prärievargar kanske inte är lika farliga som en björn, puma eller annat större rovdjur, vill du ändå vara försiktig. Med nästan vilket djur som helst, det finns några beteenden som kan få dem att engagera sig. För prärievargar, rekommenderas att du Spring inte iväg.

Som du kan föreställa dig är detta beteende mer representativt för byte för dem. Det kan få dem att bli mer självsäkra och till och med jaga efter dig. Även om det kan vara en skrämmande upplevelse att springa in i en prärievarg, gör ditt bästa för att stå på dig och skrämma bort prärievargen istället.

Hur låter en prärievarg?

När du är ute i vildmarken kan det vara bra att känna till ljuden från de varelser du kanske delar utrymmet med. En av de stora aspekterna med prärievargar är att de lätt kan höras utan hemskt nära närhet.

Nedan kan du lyssna på några av de olika ljud som prärievargar kan göra. Oftast kommer du sannolikt att höra tjut när de olika flockmedlemmarna kommunicerar. Men de gör också några andra ljud som är värda att veta om.

Kolla på denna videon på Youtube.
Coyote Sounds av AlexTriceratops123

Att känna till skillnaden mellan ett prärievargtjut och ett vargtjut

En av de största farhågorna du (eller andra campare) kan ha kan involvera ljuden av själva tjutet. Om du inte är bekant med skillnaderna kan det vara mycket svårt att avgöra om tjutet du lyssnar på är det från en liten prärievarg eller något lite farligare.

Följande video ger dig en kort inblick i ljud av vargar och deras tjut i synnerhet. Något du kanske lägger märke till är att prärievargylen vanligtvis är mer högljudda än vargars ylande.

Wolf låter

Kolla på denna videon på Youtube.
Wolf Sounds av OrchaTheWolf

Varför ylar Coyotes?

Kort sagt, prärievargar ylar av samma anledningar som vi människor pratar eller skriker. De vill kommunicera. Ibland kan den kommunikationen bara innebära att man ringer till andra flockmedlemmar. Under tiden kan de också tjuta för att varna andra förpackningar att de måste hålla sig borta.

Hur läskiga tjuten än kan låta, de är egentligen bara avsedda att tillåta förpackningar att hålla ihop och hålla sitt territorium fritt från konkurrerande prärievargar. Coyotes är vanligtvis inte fräcka nog mot människor för att försöka skrämma bort dem genom att yla. Dessutom är ylande inte avsett för byte eftersom prärievargarna inte vill skrämma bort sina potentiella måltider.

Hur är det med andra djur?

Coyotes är inte de enda djuren som du kan stöta på när du campar. Björnar, pumor, fladdermöss, tvättbjörnar, bobcats, ormar, rävar, rådjur, ekorrar opossums och mer kan ha hem i området.

Det är värt att veta det de flesta av dessa djur vill inte komma nära dig. Det kan finnas undantag i områden där djur vanligtvis matas av människor. Många av dessa djur är helt ofarligt såvida du inte försöker trakassera dem, men vissa är värda att vara försiktig med.

För att lära dig mer om huruvida andra djur kan attackera ditt tält eller inte, ta en titt på vår artikel om ämnet här.