Alternativ till klätterskor som fungerar

bouldering – man klättrar på konstgjord klippvägg

Bergsklättring är en populär aktivitet över hela världen och entusiaster letar alltid efter nya vänner att gå med. Tyvärr kan den höga kostnaden för klätterutrustning vara avskräckande. Finns det alternativ till klätterskor som kan användas istället?

Det finns inga klätterskoalternativ som är helt säkra eller funktionella för långvarig användning. Approach-skor är det bästa alternativet för utomhusklättring eller bouldering, och nybörjare kan prova vattenskor eller Converse. Vissa barfotaskor kan också fungera.

Nybörjare kanske kan använda alternativa skor under en kort stund, men det finns ingen ersättning för riktiga klätterskor. Fortsätt läsa nedan för att lära dig om alternativ som kan ge en ny eller ung klättrare lite tid över.

Finns det alternativ till klätterskor som fungerar?

Det finns några klätterskoalternativ som fungerar tillräckligt bra för nybörjare, personer som klättrar slentrianmässigt och extremt sällan, och barn, men alla som faller utanför dessa parametrar bör investera i ordentliga klätterskor. Detta är för säkerheten, inte bara för estetiken.

Nybörjare har vanligtvis tillräckligt med fotfäste att de har råd att använda alternativa klätterskor utan alltför stor rädsla för sin säkerhet. Det kanske inte är lätt att klättra i Converse eller vattenskor, men det är inte heller den värsta idén.

Alternativen till klätterskor som fungerar för nybörjare och små barn är:

 • Omvänt för att de snörar tätt och har tunna gummisulor
 • Vattenskor, eftersom de sitter tätt på din fot och har tunna gummisulor som är avsedda för grepp
 • Approach-skor, som är designade med tanke på tillfällig klättring
 • Klassiska sneakers, som kan fungera när de är tätt snörda
 • Barfotaskor, som gör att klättrare kan känna stenen och få knepiga fotfäste

Vilka alternativ till klätterskor kan jag använda för utomhusklättring?

Aktiv ung idrottsman som klättrar på klippan

Att klättra utomhus erbjuder sol, smuts och vackra vyer, men det medför också fler potentiella faror för blivande klättrare. För utomhusklättrare är det ännu viktigare att se till att deras fötter är skyddade från vassa stenar och rötter. Med detta i åtanke är vissa alternativa alternativ för klätterskor bättre än andra.

Barfota skor

Barfota skor är ett överraskande alternativ för klättring, eftersom deras form bokstavligen är motsatsen till de flesta klätterskor, men de är fortfarande ganska populära. De erbjuder mer skydd än barfotaklättring, men deras ultratunna sulor och övergripande design gör att klättrare kan greppa tårna på stenar och avsatser för en bättre helhetsupplevelse.

Vibram fem fingrar är ett populärt märke som rekommenderas av barfotaskoälskare. Människor som har använt dem för att klättra rapporterar att de tycker att de är lite stela, men bekväma och hanterbara.

Approach skor

Approach-skor kombinerar många av de bästa aspekterna av klätterskor, vandringskängor och bergsklättrarkängor till något helt unikt. De är avsedda att klara vilken terräng som helst utan att vika till. Om du vill gå till något fantastiskt och bara har budgeten för ett par skor, kan dessa vara något för dig.

Det bästa av allt, det finns en brett utbud av tillvägagångssätt skor som kan variera för att möta dina specifika behov. Du kan välja om du vill ha de bästa skorna för klättring, klättring, bergsklättring eller allmän bergsklättring med en och annan klättring. Oavsett vilket du väljer kommer dessa att hålla dig säker och frisk.

  Vad är skillnaden mellan bouldering och klättring?

vattenskor

Ärligt talat, vattenskor är inte det bästa klättringsalternativet. De är dock billiga och lättillgängliga. För någon som experimenterar med klättring kan de vara ett bra kortsiktigt alternativ.

Grundläggande tränare

Om du bara ska klättra in i en blå måne en gång går klassiska sneakers/sneakers bra att använda. Knyt dem hårt och håll fast på enkla ställen för att minska risken för skador.

Vilka klätterskoalternativ kan jag använda för inomhusklättring?

Inomhusklättring erbjuder några olika behov och utmaningar jämfört med utomhusklättring. Det finns inte så mycket damm eller smuts, men det betyder att dina skor ska vara renare och redo att dela ett utrymme med andra. Vissa skor är bättre lämpade för ett klättergym inomhus.

Barfota skor

Barfotaskor är lika bra för ett klättergym inomhus som för bergsklättring utomhus. Även om deras design fortfarande gör dem till motsatsen till en klassisk klättersko (spridning av tår istället för att dra dem till en grippunkt), erbjuder de rörelsefrihet som håller dem i form för klättring.

vattenskor

Vattenskor är bättre för inomhusklättring än utomhusklättring. De ger klättrare lite grepp utan risk att skada skon på grova stenar och klippor. De är fortfarande inte idealiska, men de kommer att fungera.

Converse sneakers

Converse sneakers har tunna gummisulor, en smal form och förmågan att knyta hårt mot klättrarens fot. De är inte bra för klättring, men de kommer att fungera tillräckligt bra på ett nafs.

Rena träningsskor snörade hårt

Rena atletiska skor, och tonvikten bör ligga på renlighet, kan vara anständiga inomhusklätterskor för en nybörjare som inte vill gå för långt ändå. Det största problemet är att smutsiga skor tar med smuts och bakterier till en gemensam miljö, vilket gör saker smutsiga och hala för andra att följa. Se till att dina skor är rena innan du klättrar.

Vilka alternativ till klätterskor kan barn använda?

Barn har några andra alternativ för klätterskor än vuxna. Deras fötter är tillräckligt små för att använda mindre fothål utan svårighet, de behöver redan hålla sig på lätta stigar, och deras föräldrar är osannolikt att spendera $40 på ett par skor som deras barn kommer att växa ur om några månader ändå.

Men föräldrar bör komma ihåg att barn fortfarande är väldigt lättpåverkade. Om de kommer ihåg skrämmande, hala, instabila fotpinnar när de tänker på att klättra, kommer de att bli mer motvilliga till dem i framtiden. Föräldrar som menar allvar med att klättra kan behöva betala ut pengar för att hyra eller köpa riktiga klätterskor för barn. För alla andra borde dessa alternativ fungera bra.

vattenskor

Många barn klättrar i vattenskor. Dessa skor är avsedda att greppa hala undervattensstenar för att hålla dina barn från att hamna i vatten, så de gör ett ganska bra jobb med enkel klättring.

Dessutom är sulorna tillräckligt tunna för att ge taktil feedback utan att vara så tunna att barnets fot riskerar att skadas. Balansen mellan skydd och sensorisk input är användbar när man lär barn att klättra.

  Bästa promenadskor för platta fötter

Slutligen är de billiga. Om ditt barn har en tendens att tappa saker, särskilt skor, kan detta vara försäljningsargumentet för din familj.

Converse för barn

Converse för barn är särskilt populärt eftersom de sitter så fast. De snurrar inte runt eller skapar kaos om ditt barn kliver lite konstigt, de faller inte halvvägs från bergväggen och de blir inte kvar när du åker hem. Om du har några kaotiska små människor som följer med dig på din resa är det bra att tänka på.

Dessutom kan Converse vara lite knepigt för barn att bära. De tunna sulorna känns inte så tunna när man är liten. Grepp är det enda andra de verkligen erbjuder, och även det är varierat.

Om ditt barn redan har Converse, låt dem försöka klättra på det och se hur det går. Om inte, kostar barnklätterskor ungefär lika mycket som barnens Converse, så du kan lika gärna köpa den specialiserade produkten.

Barnsneakers med snäva snören

Barnsneakers är billiga, enkla och utbytbara. Om du vill få ditt barn att klättra är detta ett enkelt sätt att börja. Du behöver inte oroa dig för slitage, revor eller något annat om du använde ett par hand-me-down eller ett par i en secondhandbutik.

Det största problemet med barnsneakers är att de kan vara lite hala på sina små fötter. Barns fötter är ofta kantiga, så skor glider och snubblar över dem. Detta kan vara läskigt för ett litet barn som precis ska lära sig klättra för första gången och som redan är osäker på sig själv.

Låt ditt barn testa sneakers/sneakers och se hur de gör. När de senare börjar klättra på allvar kan du köpa klätterskor för barn. Tills dess fungerar sneakers hur bra som helst.

Vad är det som gör klätterskor så speciella?

manlig bergsbestigare. bergsklättrare klättrar på en stenig vägg

Klätterskor är inte som vanliga sneakers. De har en specialiserad form som hjälper klättrare att greppa tå- eller häldubbar, känna stenen under fötterna och hålla sig säkra när de klättrar. Ett par kvalitetsklätterskor kommer att göra hela upplevelsen enklare och roligare.

Vad är det egentligen som gör klätterskor så speciella jämfört med andra utomhus- och sportskor?

Smala tår

Seriösa bergsklättrare får ofta snäva, grunda, knepiga fotfästen. Normala skor skulle aldrig klara av dem, men bergsklättringsskor görs med detta problem i åtanke. Avancerade skor har smala spetsiga tår som gör att klättrare kan lägga all sin vikt på ett litet område utan att halka.

Även om detta är bekvämt, är det också extremt obekvämt för alla som inte har anpassat sig till den här typen av sko och byggt upp den nödvändiga muskeln. Nybörjare skulle passa bra i en mycket enklare sko med platt sulor, eller till och med en av skorna som anges ovan, eftersom de anpassar sig och experimenterar med klättring.

  Spelar tiden på dygnet någon roll vid isfiske?

Tårna pekar nedåt

Precis som en ballerinas spetsiga skor har nedåtgående klätterskor ett specifikt syfte. De placerar klättrarens hela vikt och styrka i en enda punkt, vilket ger mer kraft med varje steg eller grepp. Detta gör att klättraren kan utföra mer utmanande rörelser än vad som annars hade varit möjligt.

Extremt greppvänligt gummi

Klätterskor kan vara konstiga att känna eller se på grund av greppet de har. Skosulorna är nästan mjuka vid beröring, vilket leder till termer som ”smetande” och adjektiv som ”smörig” när folk beskriver hur skorna fungerar och vad man kan göra med dem. Även om dessa termer kan få en nykomling i klättersporten att känna sig lite obekväm, återspeglar de en av de viktigaste aspekterna av klätterskor som nya klättrare inte bör ignorera.

När nya klättrare väljer en vandringskänga bör en greppvänlig sula vara en prioritet. Det är det som håller klättraren kvar på klippan. I slutändan kan alla andra element snabbt bli underordnade detta.

Olika nivåer av sulstyvhet

Klätterskor erbjuder ett brett utbud av sulstyvhet. Detta ger mycket texturerade skor som tar en del av belastningen från en klättrars ben när de balanserar på tårna, samt otroligt mjuka och formbara skor som ger en enorm rörelseomfång. Detta är något som är värdefullt för alla klättrare och som inte erbjuds i de flesta alternativa skor.

Passformen ”Gummistrumpa”.

Den allmänna klätterregeln är att bra klätterskor ska sitta som en gummistrumpa. Oavsett strukturen på sulan, formen på tårna, styvheten i hälen eller vad som helst, måste skon som helhet fortfarande passa in i den där ”gummistrumpa”-riktlinjen.

Anledningen är att detta ger bäst stöd, taktil feedback och grepp på klätterytan. Du behöver inte oroa dig för att din sko ska halka och glida eftersom den sitter som en strumpa. Du vet alltid exakt var dina fötter är i rymden, och det är värdefullt.

Vilka är riskerna med att använda alternativa skor för klättring?

Närbild skadade kvinnliga knasande ansikte i ångest går med stukade knä sittande på sten vid solnedgången. Högkvalitativt foto

Det största problemet med att använda alternativa skor är att de inte är designade för klättersäkerhet som specialskor är. Särskilda klätterskor har skapats för att säkerställa att klättrare har ett bra grepp, håller vikten centrerad, inte stukar medan de klättrar och mer. Varje avvikelse medför en viss risk.

 • Du är mer benägen att halka
  • Skor utan det intensiva greppet från en klättersko kan inte heller fastna på bergväggar och fotpinnar. Om du klättrar i mindre specialiserade skor löper du risk att halka.
 • Du kan få en stukning
  • Skor utan ”gummistrumpa”-passform är mer benägna att vrida sig runt foten efter att ha tagit ett fel steg, vilket innebär att du riskerar att stuka. Bergsklättring är inte tiden du vill få en stukad fot eller fotled.
 • Du kan inte heller känna en fot i marken
  • Tjocka sulor och utrymme i tån på skor gör det svårt att må bra fothål. Även om du känner dig fast kan du ha svårt att bedöma var din fot är och hur mycket tolerans den måste hålla. Professionella skor undviker det problemet.