Allt om den kvadratiska knuten: handledning, syfte, varningar

Välkommen till all-inclusive guide för fyrkantiga knutar. Du får reda på exakt vad det är, hur du knyter det, när du inte vill använda det och när du vill använda det, samt några andra nyanser som du kanske inte har tänkt på. Låt oss börja.

Vad är kvadratknuten?

The Square Knot, även känd som Reef Knot, är en bindande knut och är grundläggande för många olika typer av knutar. Dess form beskrivs som två sammankopplade öglor med parallella linjer.

Att vara extremt bekväm med den fyrkantiga knuten kommer att vara praktisk tusentals gånger i ditt liv och kommer väl till pass när du lär dig andra typer av knutar.

Är den fyrkantiga knuten detsamma som en dubbelknut?

En dubbelknut är inte detsamma som en fyrkantig knut. En dubbelknut är vilken knut som helst som ger säkerhet med en extra lindning eller vind.

Många av oss är vana vid att använda en fyrkantig knut med två vikar (öglor) för att knyta skorna. När du ”dubbelbinder” dina skor, lägger du i princip en annan fyrkantig knut ovanpå den befintliga fyrkantiga knuten.

Hur man knyter en fyrkantig knut

Om du föredrar att titta på en video, kolla in den här. Om du vill läsa med kommer jag att dela med dig av bild-för-bild-instruktioner som ett alternativ.

Videoinstruktioner:

Bildinstruktioner:

Steg 1

Steg 1: Ta två ändar av ett rep och lägg dem parallellt (mina bilder visar två olika rep för att göra det lätt att följa)

Steg 2

Steg 2: Placera den högra änden av repet över den vänstra änden av repet och bildar ett X

Steg 3

Steg 3: Linda den högra änden (som nu är den vänstra änden) av repet över och runt den vänstra änden av repet

Steg 4

Steg 4: Placera den vänstra änden av repet över den högra änden av repet och bildar ytterligare ett X

Steg 5: Linda den högra änden (nu den vänstra änden) av repet över och under den vänstra (nu den högra) änden av repet

Steg 6

Steg 6: Dra åt knuten genom att dra i de två ändarna samt de 2 stående delarna av repet.

  Sommarbaslager: 10 exempel för vandring, cykling, löpning

Du vet att du gjorde detta rätt om du har två sammankopplade slingor med alla linjer parallella.

Är du trött på att inte veta vilken knut du ska använda och när? Jag gjorde en knopkurs som lär ut över 30 knop och det jag gör annorlunda är Jag visar dig faktiskt var du kan använda dessa knutar. Om du är intresserad, kolla in min kurs här:

Är en fyrkantig knut bara kvar till höger?

För en fyrkantig knut kan du antingen börja med vänster över högereller det kan börja med höger över vänster så länge du alternerar nästa gång du korsar repen.

Så, i steg 2, om du gör det första X med vänster över högersedan i steg 4 skulle du korsa höger över vänster. På samma sätt, om du började med höger över vänster i steg 2 skulle du gå vänster över höger i steg 4.

Är Square Knots säkra?

Fyrkantiga knutar anses inte vara särskilt säkra. Från mitt eget test, om du drar en av trådarna istället för alla trådarna är det möjligt att få knuten att glida ut. Detta är särskilt sant om du knyter med styvt rep.

Dessutom, om du drar isär den lösa arbetsänden och den stående delen på samma sida av repet bryter detta lätt knuten, vilket gör att du kan dra loss den. Om du har någon situation som kan vara att flytta runt den fyrkantiga knuten, kan detta lätt lösa knuten.

Låt mig upprepa, den fyrkantiga knuten i sig är inte en säker knut och bör inte lita på i någon kritisk situation.

  Ska jag ha två par strumpor på mig när jag vandrar? Eller är det meningslöst?

Du kan alltid göra den fyrkantiga knuten säkrare genom att knyta ett halvt hak med den återstående arbetsänden.

Vilken är den säkraste knuten?

Det finns många säkrare knutar – enligt min åsikt är Flemish Bend eller den andra siffran på 8 knop mycket säkrare, förutom en av mina favoriter: Carrick Bend.

Du kan se mer detaljer om vad jag tror är säkraste knutarna genom att kolla in mitt inlägg här om ämnet.

Hur man lossar en fyrkantig knut

Steg 1. Ta två motsatta ändar av ena sidan av den fyrkantiga knuten och dra i båda ändarna (se bilden). Ryggen ska bryta och knuten ska poppa och kollapsa.

Steg 2. Dra i den stående delen för att frigöra arbetsänden.

Vad är en fyrkantsknut bra för?

En fyrkantig knut är fantastisk för alla situationer där du snabbt behöver säkra en bunt. Här är några exempel:

  • Knyter skorna: Detta är kanske en av de mest populära användningsområdena för den fyrkantiga knuten. Du kan använda en fyrkantig knut med två vikar, och detta kommer att ge dig en säker snabbkoppling. Det är så jag knyter mina skor och om det görs ordentligt blir det inte olöst.
  • Säkra ett paket: Låt oss säga att du bär på ett gäng stolpar, verktyg, rör eller till och med filtar – den fyrkantiga knuten kan göra det enkelt att säkra en bunt så att den inte tränger ihop sig och rinner ut överallt.
  • Förhindra att ett repknippe rullas upp: Det här är egentligen en mer specifik version av den tidigare användningen, men jag gillar att kunna säkra en bunt rep. När jag lindar upp 30-50 fot paracord är det skönt att kunna säkra repet med en fyrkantig knut så att allt mitt hårda arbete inte lossnar.
  Hur vet jag om mina vandringskängor är för små?

Förutom alla dessa exempel kommer den fyrkantiga knuten bara till nytta miljontals gånger under så många omständigheter. I icke-kritiska situationer kommer den fyrkantiga knuten att fungera i ett nafs som en böj (en knut som knyter ihop två rep). Det är värt det att lära sig att knyta den så att du kan göra det utan att tänka.

Om du vill se fler exempel på hur en kvadratisk knut kan vara användbar samt bilder på olika exempel, se till och kolla in min artikel här om det ämnet.

Vad är skillnaden mellan en fyrkantig knut och en mormorsknut?

Den fyrkantiga knuten är ganska lätt, men det är faktiskt lätt att strula om du inte har mönstret nere.

En mormorsknut är egentligen bara en trasslig fyrkantsknut.

Det typiska mönstret för en fyrkantig knut är höger över vänster, och sedan vänster över höger (eller vänster över höger, och sedan höger över vänster), men en mormorsknut kan hända om du går höger över vänsteroch då gå höger över vänster, igennär du drar åt knuten, får du en mormorsknut.

Du kan veta att du har en mormorsknut om du drar åt knuten och du har två linjer som är vinkelräta istället för alla linjer parallella. Se bilden för ett exempel:

Den goda farmor Knot. Knyt inte detta! Notera hur linjerna är vinkelräta snarare än parallella.

Mormorsknuten är en mycket mindre säker knut och bör undvikas.

Fyrkantig Knut I Suturer

Den fyrkantiga knuten används också i suturer, oavsett om det är själva bindningsknuten, eller som en grundknut för andra knutar som kirurgknuten (som är väldigt lik den fyrkantiga knuten).

Horisontell madrass sutur

Du kan se hur de vrider linan och drar igenom den flera gånger för att knyta av knuten. Om du tittar på fler videor kommer du att se den fyrkantiga knuten som en grund i många olika varianter.

Är den fyrkantiga knuten bra för att knyta ihop två rep?

Den fyrkantiga knuten är inte en idealisk knut för att knyta ihop två rep. (Förresten, den typ av knut som används för att knyta ihop två rep kallas a ”böja”)

Den fyrkantiga knuten kan glida när mycket kraft appliceras på en av de parallella linjerna. Av denna anledning bör du använda andra böjar.

Mina favoritböjar är den dubbla fiskarknuten, Carrick-böjen och den dubbla arkböjen. Du kan läsa om några av de säkraste böjarna i mitt inlägg om, här.

Vilken är den starkaste knuten?

Om du funderar på att knyta av något och du inte vill att det ska lossna, är den fyrkantiga knuten definitivt inte det bästa alternativet. De starkaste knutarna är faktiskt inga knutar alls! Eftersom alla knutar försvagar repets styrka.

Klättrare använder Rethreaded Figure-Of-Eight-knutar och fiskare väljer Bimini Twist som några av de starkaste knutarna.

För att se mer detaljer om vilka som är några av de starkaste knutarna, kolla in vår artikel här.