Allt du behöver veta om nattfiske

Om du är som de flesta sportfiskare, så avslutar du din fiskedag när solen börjar gå ner. Vad du kanske inte inser är att du går miste om bästa fisketimmar efter skymningen. Även om det tar lite tid att vänja sig vid nattfiske kan det vara mycket givande. Vad behöver du veta om nattfiske?

Vid nattfiske är bästa sändningstiden en timme innan solen går ner och sedan flera timmar in på kvällen, så sent som vid midnatt på sommaren. Fiske efter mörkrets inbrott kan leda till stora fångster, som gös, karp, havskatt och ibland till och med gul abborre, öring och bas.

I den här guiden kommer vi att täcka alla grunderna för fiske på natten. Vi pratar vidare om vilken fisk du kan fånga, vilket bete du ska använda och hur du kan undvika vanliga faror i mörker. Du vill inte missa det!

Kan du fånga vilken fisk som helst när du fiskar på natten? Vilka?

Anledningen till att de flesta sportfiskare kallar det en dag när solen börjar bli mörk är att sikten går ner. Men bara för att du inte kan se ner i vattnet efter mörkrets inbrott betyder det inte att fisken fortfarande inte biter.

Fiskar sover, precis som allt levande, men vad de gör är mer att vila än att sova. Många kommer att förbli stillastående, flytande medan de vilar sina kroppar. Andra saktar bara ner, vilket drar ner deras ämnesomsättning och ger deras kroppar en chans att ladda om.

Med andra ord, fisk går fortfarande att fånga på natten om du vet hur man gör.

Vilka fiskarter kan du förvänta dig att fånga efter solnedgången i sötvattendrag? Även om det varierar beroende på vilken fisk som är vanligast närmast dig, är här några av de arter du kan förvänta dig att rulla in.

Walleye

Känd som den gula plockaren eller den gula gäddan, är gös infödda i norra USA och Kanada. Deras guldaktiga och olivgröna nyanser med mörka sadlar skiljer dem från andra fiskar.

Med en genomsnittlig längd på 31 tum och en genomsnittlig vikt på 20 pund, betyder det att fånga en gös att du inte kommer att gå hungrig på flera dagar. Du är mer sannolikt att se den här fisken på natten än du är på dagen eftersom gös är nattaktiv.

Karp

Karparna har dåligt rykte som invasiva arter, och visst, de är inte många sportfiskares favoritfiskar, men de finns på natten. Den vanliga karpen smakar särskilt gott stekt; se till att lägga till lite panering!

Havskatt

Om din fiskedag tog slut innan du kunde fånga en havskatt, ge inte upp hoppet. Efter mörkrets inbrott strövar havskatt fortfarande aktivt omkring i vattnet. De mäter cirka 5,2 fot långa i genomsnitt, vilket är en bra medelstor fångst.

Som karp kan du panera havskatt och steka den, eller så kan du tillaga den med lite olivolja så den får en fin gyllenbrun färg.

Gul abborre

Den gula abborren kanske inte är lika vanligt förekommande på natten, men när månen är full över vattnet och sikten är bättre, kan deras antal öka. Om så är fallet, kan den fisk som också kallas den amerikanska flodabborren hamna på din fiskekrok.

  Hur man skär ett hål i isen för isfiske (snabbt svar med bilder)

Öring

Öringen är en annan fiskart som behöver en ljusare kväll för att komma ut. Kallare vattentemperaturer, som de mellan 50 och 60 grader Fahrenheit, är också mest tilltalande för denna fiskart.

Det unika med att äta öring är att dess smak kan vara ganska olika. Om fiskens kost i första hand var kräftdjur, så tenderar man att få ut mer smak av öringen jämfört med en vars kost kretsade kring insekter.

Bas

Imponera på dina fiskekompisar genom att rulla in bas efter mörkrets inbrott. Det är genomförbart om det är en ljus kväll med månsken över huvudet. Du kan fånga en fläckig bas eller en smallmouth eller bigmouth bas, som alla är infödda i Nordamerika.

Spelar det någon roll vilken typ av bete du använder när du fiskar på natten?

Liksom du kan förvänta dig att fånga lite olika fiskarter på natten, bör du räkna med att använda olika bete också. Betet måste vara mer iögonfallande, antingen på grund av färg eller rörelse.

Här är de sex bästa betestyperna vi rekommenderar för nattfiske.

Stora maskar

Stora maskar lever upp till sitt namn, eftersom denna typ av bete mäter mellan 10 och 15 tum långa. Ofta tillverkat av formbar plast eller gummi, ser det stora maskbetet ut precis som det ska, som är en mask.

Det mjuka materialet i den stora masken gör att den kan ha fantastiska rörelser som är mycket realistiska för hur en mask skulle svänga i vattnet. Du kan hoppa den stora masken eller dra den längs botten av havsbotten beroende på dina preferenser.

Bas är mest sannolikt att komma bitande när det finns en stor mask i andra änden av din krok.

Jiggar

Även om de anses vara en mer grundläggande typ av bete, får jiggar jobbet gjort på natten. Bestående av en plastkropp, en krok och ett jigghuvud, innehåller en jigguppsättning vanligtvis ett ogrässkydd för att förhindra hakar. Du kan också använda en langusttrailer om du vill, men detta är valfritt.

Jiggar är ganska mångsidiga. Du kan gjuta din djupt så att den sjunker i vattnet, fälla den halvvägs ner på vattnets djup eller vända den på grundare vatten. Liksom stora maskbeten, lockas bas till jiggar, men de är inte de enda. Walleyes och andra panfish kan komma bitande också.

Bladade simjiggar

En uppgradering till basjiggen är den bladade simjiggen. Detta är ännu ett tredje drag som säkert kommer att ta in bas men som också kan locka andra fiskarter. En simjigg med blad har ett huvud som är vinklat lägre än andra jiggar och en kupad simläpp som ofta är gjord av plast.

Du bör sträcka dig efter en simjigg med blad när dina andra beten inte får dig tillräckligt med bett. Du kan också använda denna jigg direkt från början.

Buzzbaits

För nattfiske på toppvatten är en buzzbait eller spinnerbait ett lämpligt val. Beten har flera metallblad som roterar som en propeller. När detta händer verkar de resulterande vibrationerna och blinkningarna för en större fisk som bytesdjur, så de kommer din väg.

  Bästa rappelleringssele för nybörjare

Du kan fånga alla sorters fiskar med buzzbaits eller spinnerbaits, inklusive bas, gädda och abborre.

Poppers

Den sista typen av bete att ha i din tacklebox är en popper. Nosen på en popperbete är ihålig eller konkav. Detta gör att beten kan skapa krusningar i vattnet vart det än går. För en fisk ser en poppare ut som ett byte i nöd, vilket är en lätt fångst för alla fiskar.

När de biter rullar du in dem!

Vilken tid är bäst för nattfiske?

Du har dina förnödenheter, så nu är det dags att börja fiska. När ska du börja? Helst vill du börja fiska innan solen går ner. De flesta av de nattlevande fiskarna kommer att börja dyka upp vid den här tiden, men det finns fortfarande en viss synlighet för dig.

På vintern är de idealiska timmarna mellan 16.00 och 19.00. Du kan stanna senare om du vill, men den här tiden på året är det redan så kallt att du vill minimera tiden du är ute så gott det går.

Sommarsäsongen är den idealiska perioden för nattfiske eftersom temperaturen är behagligare även efter att solen gått ner. Man kunde fiska fram till kl 21 eller till och med fram till midnatt eller senare under sommaren om man ville.

Är fiske på natten farligt?

Naturligtvis måste vi diskutera riskerna med nattfiske. Det behöver inte vara farligt, men det finns några inneboende risker du kan möta. Ha det här avsnittet i åtanke varje gång du ger dig ut på ett nattligt fiskeäventyr så att du och dina medpassagerare kan vara säkra!

Brist på synlighet

Den största risken när du fiskar på natten är att du inte kan se vad som finns runt omkring dig. Du vill inte lysa upp din båt som en julgran för det kan skrämma bort fisken. Så du avstår från mycket ljus och fiskar under förhållanden som är så mörka som du kan stå ut.

Detta gör dig omedveten om riskerna som omger dig. Om det till exempel ligger en annan båt på vattnet är det svårare att undvika kollisioner. Om du råkar dela floden eller sjön med en stor gator kanske du aldrig vet förrän det är för sent.

Om du ägnar dig åt havsfiske på natten (vilket vi verkligen inte rekommenderar), kan en stor våg ta din fiskebåt och tippa den och kantra dig. Dessutom är hajar också en risk i vissa hav. En av de mest aktiva perioderna för hajar är ju skymningen.

Skador

När du inte kan se vad som finns omkring dig är det mycket lättare att bli klumpig och skadebenägen. Oavsett om du sparkar din tacklebox för att du inte märkte det eller om du inte inser att din krok flyger din väg förrän den är inbäddad i din hud, är det mindre sannolikt att dessa typer av skador uppstår på dagtid.

Potentiell drunkning

Sedan finns det den allvarligaste risken av alla, som är att drunkna. Om du knappt kan se kanten på din båt, så finns det inget som hindrar dig från att falla överbord om du lutar dig för långt när du kämpar för att fånga en stor fisk.

  Wave Runner vs Jet Ski: Vad är skillnaden?

Åtminstone på dagen kan du förvänta dig att andra sportfiskare kan försöka rädda dig eller ringa på hjälp. På natten är det mycket mindre fisketävling, så du kan vara den enda båten där ute. Ingen skulle vara i närheten för att hjälpa, vilket är hjärtskärande.

Våra 5 bästa tips för ett säkert och framgångsrikt nattfiske

Att vara säker är nyckeln när man fiskar på natten. De 5 tipsen vi har i det här avsnittet kommer att förbättra förhållandena så att du kan lägga allt ditt fokus på fiske.

Kom dit tidigt

Du vill börja fiska i skymningen, som vi sa. För att avgöra exakt vilken tid, tänk på hur lång tid det tar att ställa upp för fiske. Om det är 30 minuter, då vill du vara ute på vattnet en halvtimme före skymningen. Detta kan hindra dig från att skynda för att göra din installation klar.

En felaktig installation kommer inte bara att hindra din fiskeframgång, utan det kan vara farligt om du har lösa krokar som flyger hit och dit i mörkret.

Använd ett insektsmedel

I täckmanteln av natten dyker det upp massor av läskiga buggar som du kanske inte hanterar under dagsljuset. För att avvärja flygande och krypande insekter, se till att du använder insektsmedel. Du kan spraya dig själv, bära ett insektsarmband eller till och med ta med något som doftar citronella på din båt (inte ett ljus dock). Se till att dina fiskekompisar gör detsamma.

Bär flytväst

Det bästa tillbehöret du kan ha när du fiskar på natten är en flytväst. Även om du är en vuxen vuxen som kan simma ganska skickligt, rekommenderar vi dig ändå att bära flytväst. Vattnets kyla på natten liksom dess dystra grumlighet kan få även erfarna simmare att börja få panik.

Om du skulle ramla ur din båt för att du inte kan se, kommer du att vara tacksam för att du har en flytväst.

Ta det lugnt

Vad är det för det där på natten? Förhoppningsvis är det inte din fiskebåt. Du måste vara extremt långsam i allt du gör när du fiskar på natten, från din båthastighet till dina apporter. Matcha kvällens stillhet så skrämmer du inte bort fisken.

Använd en pannlampa

Du vill inte rusa ut på vattnet med lampor som skräller, men det betyder inte att du ska fiska blind heller. En pannlampa med svagt ljusinställning ger lite belysning så att du kan sätta ditt bete på kroken och avgöra om fisken du fångade är en havskatt eller en karp.

Slutgiltiga tankar

Nattfiske är fördelaktigt eftersom färre sportfiskare delar vattnet med dig. Det är också en unik upplevelse som alla sportfiskare bör få njuta av minst en gång. Som sagt, eftersom det är farligare än att fiska på dagen, kom ihåg att vara försiktig och gå långsamt. Ha kul där ute!