Allt du behöver veta om hur man rapparerar med en GriGri

I klättrings- och rappellvärlden har många människor hittat flera funktioner för sin utrustning. Detta hjälper till att minimera mängden utrustning och vikt de måste ha med sig i sina äventyr. Jag har hört mycket surr runt GriGri. Jag har till och med hört att den kallas magisk på grund av alla dess olika funktioner. Den fråga jag hör mest är: ”Kan jag rappella med en GriGri?”

Jag hade aldrig tänkt på det här först, men det korta svaret är: ”Ja, du kan enkelt repa rappella med en GriGri.” Om du hamnar på anslagstavlor kommer du att se att det finns många människor där ute som inte kommer att prova det och tycker att det är osäkert. Mitt råd är att ALLTID prova det först på ett klättergym. Det krävs lite övning för att bli bekväm att dra i spaken och kontrollera hastigheten med GriGri. Om du känner att du går för fort släpper du helt enkelt spaken, vilket också tar lite att vänja sig vid eftersom det är kontraintuitivt. När du väl känner dig bekväm med en GriGri är det en fantastisk anordning för att rappella enkelrep.

Vad är en GriGri och hur fungerar det?

En GriGri är en säkerhetsanordning, tillverkad av Petzl, med en assisterad brytmekanism. Du kan se GriGri här på Amazon. Traditionella säkerhetsanordningar har ingen assisterad bromsmekanism. GriGris har en friktionsplatta och en kam som låser när kopplingen är stängd och kommer att bryta ditt fall under en stötbelastning.

GriGri låter repet passera när du rör dig långsamt. Om repet börjar röra sig snabbare, kommer den interna kammekanismen att rotera och klämma repet, vilket gör att du stannar, eller åtminstone saktar ner dig. Det tenderar att bli glidning, speciellt med mindre bredd rep.

Med GriGris kammekanism kan en rappeller eller klättrare arbeta på ett ställe eller hänga på repet, efter att de har knutit en backupknut. Det är en behändig enhet och kan ha många användningsområden. Vissa människor kallar det till och med magiskt, även om Petzl bara rekommenderar att du använder GriGri för dess avsedda syfte att säkra. Med det sagt, låt oss prata om exakt vad Petzl sa åt oss att INTE göra.

  Hur mycket kostar en parasailbåt?

Hur man rapperlar med en GriGri

 1. Ställ upp för din rappel genom att köra repet genom din ankaruppställning, som vanligt. Se till att båda ändarna av repet vidrör marken. I mitten av repet, knyt en stor knut, till exempel en 8-knut, på en vik. Allt som är tillräckligt stort för att hindra repet från att dra igenom på toppen av ditt ankare och skicka dig ner för klippan för ett hårt fall. Kläm fast en karbinhake på viken i siffran 8-knuten och lås den i sidan av repet du rappellerar på. För mer om hur du ställer in detta, se vår artikel om hur du hämtar ditt rappellrep.
 2. Trä ditt rep genom GriGri på sidan av repet du ska rappella ner. Vägbeskrivningen kommer att finnas på själva GriGri. Jag skulle vara säker på att du är det självsäkerförformning denna uppgift INNAN du är på sidan av en klippa.
 3. Kläm fast GriGri i en låsande karbinhake som också är fäst vid din sele.
 4. Gör din säkerhetskontroll och se till att du är på rätt sida av repet. Kläm alltid fast din rappelleringsanordning i repet, applicera din vikt på repet, se till att din knut är säker på toppen, och först då bör du lossa från ankaret och börja rappella. Dessa är avgörande steg och att vara vårdslös kommer att orsaka en allvarlig olycka.
 5. När du är redo att gå nerför repet, lyft försiktigt och långsamt upp kopplingen med vänster hand och du kommer att börja gå ner. Håll alltid din högra hand på repet som din ha sönder hand.
 6. Om du någon gång behöver stanna, släpp upp kopplingen och släpp sakta taget. Om du behöver göra något mer än en snabb justering, knyt en stoppknut på den ha sönder sidan av GriGri.
  Indiana Jet Ski Laws: Ett enkelt fuskblad med allt du behöver veta

Verkar enkelt nog, eller hur? Så enkelt som det är är GriGri’s inte en ersättning för att hålla händerna på repet och använda rätt teknik. Du kommer att behöva träna på att reglera hastighet och bromsa med kopplingen.

Som nämnts nedan i avsnittet ”Proffs” kan du också bestiga ett rep med en GriGri. Skulle du ta dig upp i repet, knyt en knut på säkert avstånd. Den knut som oftast används är en överhand på en vik. För extra säkerhet, fäst i viken med en karbinhake.

Proffsen att rappella med en GriGi

 • Om du har en situation där du behöver ta dig upp i repet blir det lättare med en GriGri än en annan rappelleringsanordning. Exempel på när du skulle behöva ta dig upp i repet är om du kan se att repet fastnat i en gren eller fastnat i en spricka, eller om du bara behöver komma tillbaka till där du började.
 • Om du behöver eller vill stanna medan du rappellerar med en GriGri släpper du helt enkelt spärren på GriGri. Det här är bra om du behöver en stund för att justera dina rep, om du är längs ett vattenfall och du vill stanna och röra vid vattnet, oavsett din anledning till att stanna, är det lätt att göra med en GriGri. Tänk på att det kan bli halka på mindre linor. Om du stannar mer än bara några sekunder, knyt en back-up knut.
 • Om du rappellerar och vill hämta ditt rep genom att dra ner det, istället för att vandra tillbaka för att hämta det, är detta en fantastisk anordning för att rappellera med ett rep.
 • När du väl är inställd går det ganska snabbt om du rappellerar med flera tonhöjder.

Nackdelarna med att rappella med en GriGri

 • Tja, först och främst kommer vissa människor att ge dig flack för att du är osäkra. Jag har sagt det förut och jag har sagt det igen, öva på den här tekniken på ett gym och gör inget du känner dig obekväm med.
 • Knuten och karbinhaken kan fastna medan du hämtar repet om det finns många rötter, träd eller sprickor på sidan av klippan. Om så är fallet är det bäst att använda en vanlig rappellenhet.
 • Den första installationen kan ta lite längre tid, eftersom du måste hitta mitten av repet. När du väl har ställt upp och hittar mitten av ditt rep är det väldigt snabbt. Om du gör flera rappeller, nerför en kanjon, behöver du bara hitta mitten av repet en gång, och då blir det snabbare.
 • Du behöver ett bredare rep för att rappella med en GriGri. Tunnare rep kommer att glida. Den nuvarande modellen, GriGri 2, är designad för rep från 9 mm till 11 mm. Jag har funnit att GriGri 2 fungerar bäst med 10 till 10,5 mm rep.
 • GriGri är tyngre än andra rappelleringsenheter.
  Hur man förvarar en kajak på rätt sätt

Slutsats

Medan GriGris verkar ha någon form av magiska krafter, och de används på många klättergym på grund av deras automatiska låsningsteknik, om jag gör något som bara är en enkel rappel, föredrar jag att bara använda en vanlig rappelleringsenhet som Stop av Petzel.

GriGri är också enkel, men jag personligen gillar bara att använda utrustningen för vad den är gjord för. Om du behöver rappella med en GriGri så är den jättebra i ett nafs eller om en GriGri är precis vad du råkar ha och du normalt inte rappellerar.

GriGri med all sin magi ersätter inte en riktig rappelleringsanordning. Båda typerna av enheter kommer att behöva ordentlig träning innan de används utanför ett klättergym.

Se vår artikel om andra rappelenheter med enkla rep.