Allt du behöver veta om hur man använder ett Rappelställ

Används med tillstånd från Petzl

Jag har inte haft så mycket behov av att använda ett rappellställ för de typer av rappeller jag har framfört. Med det sagt finns det unika situationer där ett rappellställ är ett måste för att skapa ökad friktion och en mer kontrollerad nedstigning. Detta kan göra en betydande skillnad när du går ner från en betydande höjd som rappellering från en bro, nerför en grotta, hög klippvägg , etc..

Själva rappellstället är enkelt att använda när du antingen ökar eller minskar friktionen. Den har stänger där rappellrepet är gängat och dessa stänger kan enkelt tas bort eller läggas till efter behov. Ju fler stänger som finns i stället, desto mer friktion kommer att skapas. Ju färre stänger det finns i ställningen, desto mindre friktion blir det när repet löper genom det. Tanken är att rappellstället kan förberedas för att matcha nedstigningens behov samtidigt som det tillåter större kontroll över den faktiska hastigheten på nedstigningen. När man behärskar hur man använder ett rappelställ kommer det att förbereda dem för fantastiska rappellnedgångar.

Varför använda ett Rappställ

Jag har sett och hört referenser om när man ska använda ett rappellställ och om det verkligen är nödvändigt för rappellering. Om du planerar att slutföra några långa rappeller (särskilt när du hänger fritt), kan grotta rappelling eller något annat däremellan ett rappelställ vara ett viktigt verktyg för att lägga till resten av din utrustning. Mindre rappeller kräver vanligtvis inte ett rappelställ.

Varför behövs det nu för dessa längre rappeller? För det första skapar det ytterligare friktion när repet träs genom flera stänger och skapar flera friktionspunkter. Var och en av dessa punkter hjälper till att hålla rappellstället kallt vilket i sin tur innebär att ditt rep inte kommer att skadas eller brännas. Det har inträffat olyckor där en avsevärt hög rappel, oavsett om det är grottgång eller någon annanstans, fullbordades med vardaglig rappelutrustning. Ett av många problem är det faktum att enheten som används (ATC, GriGri, etc.) kommer att värmas upp och eventuellt smälta repet.

Eftersom typiska rappellenheter har färre friktionspunkter, utöver att nedstigningen görs fritt hängande, kommer utrustningen att värmas upp snabbare. Om rappellenheter är för varma kan det skada eller bränna rep. Det är svårare att kontrollera hastigheten även i dessa typer av rappeler vilket också kan leda till potentiella problem.

Om du trodde att bristen på friktion och överhettning av enheter var tillräckligt stora problem finns det ännu mer. Medan rappellering av grottor eller var som helst där lera och vatten kan vara en faktor är rappellstället definitivt nödvändigt. Andra enheter har många mekanismer som kan påverkas av lera eller extrema förhållanden. Dessa mekanismer kan stickas till eller täppas till när de utsätts för ogynnsamma förhållanden under en tidsperiod. Detta är en av de sista sakerna du vill ha när du är frihängande.

  Vart ska man gå på isfiske i Maine

När dessa förhållanden förväntas är det starkt rekommenderat att använda ett rappelställ. Rapellstället är en enkel, men ändå robust enhet som kan ge konsekvent kontroll även när repet kan bli extremt smutsigt, lerigt eller blött. Det finns inga rörliga delar så lite oroa dig för att lera täpper igen enheten. Dess extra friktionspunkter kommer fortfarande att stödja en långsam och kontrollerad nedstigning under leriga eller ogynnsamma förhållanden.

Om du saknar kunskap eller erfarenhet om huruvida du ska använda ett rappelställ eller inte, sök professionell vägledning för hjälp och utbildning. Många rappellrutter kan också undersökas i förväg för att se vilken utrustning som rekommenderas för att på ett säkert sätt slutföra rappel.

Hur man använder ett Rappelställ

Nu när vi vet varför, kommer jag att dela hur man använder ett rappelställ. Rapellstället kommer att fästas på din sele med en låsande karbinhake. Med rappellstället anslutet kan repet matas genom enheten i en takt som du är bekväm med samtidigt som du behåller den kontroll som behövs i nedstigningen.

Innan rappellering med ett rack är svårighetsgraden betydande på grund av rappellens längd eller förhållandena. Se till att dubbelkolla allt, vilket jag alltid rekommenderar att du gör. Knyt stoppknutar i slutet av repet och förankra i tre punkter. Alla åtgärder bör vidtas för att säkerställa att denna rappel är säker på alla möjliga sätt. Genom att prova mer utmanande rappeller testas förmågor och rappellerfarenhet till max. Även med professionellt stöd och vägledning behövs alla försiktighetsåtgärder.

Förhoppningsvis har jag inte skrämt bort dig. Min avsikt är att se till att rappellen är säker och att du har fått ordentlig utbildning och har proffs närvarande medan du genomför dina första rappel av denna storleksordning.

Med det sagt, här är följande steg för att ställa in ett 5 bars rappellställ:

 1. Med en låsande karbinhake fäst på din sele, fäst tårdroppen längst ned på rappellstället på karbinhaken. Lås karbinhaken och se till att porten till karbinhaken är vänd mot din kropp.
 2. Med rappellstället säkrat, öppna alla justerbara stänger på rappelstället så att de är vända utåt och inte i låst läge.
 3. Kör rappellrepet över den första stången högst upp på rappellstället.
 4. Ta den andra stången och skjut den uppåt medan du kör rappellrepet under det. Lås den andra stapeln. Fortsätt att följa detta mönster med repet löpande över toppen av den 3:e stången och lås den, under den 4:e stången och lås den, och slutligen över den 5:e stången och lås den.
 5. När dessa steg är klara, dra i repet med bromshanden för att dra åt repet och kontrollera snabbt att alla stänger är låsta. Om allt är låst och korrekt inställt är du redo att gå ner.
  Vilka sorters fisk kan du fånga med en bobber?

Öva riggning och veta hur man använder ett rappelställ. Om det är riggat bakåt kommer ditt rep att glida och du kommer att falla. Jag rekommenderar att du alltid testar själva repet innan du går ner för att säkerställa att repet inte glider ut och att enheten är korrekt riggad.

Vid nedstigning har stängerna utformats så att de kan tas bort under nedstigningsmanualen för att minska friktionen och öka hastigheten på nedstigningen. Gör endast ändringar i staplarna baserat på personliga förmågor och erfarenheter. För att ta bort en stång drar du bara repet i bromshanden uppåt på rappellenheten. Detta kommer att stoppa nedstigningen och tillåta rörelsen av den längsta stången på botten. Denna lösa stång kommer att hänga ner vid tårdroppen i slutet av rappellstället.

Stången kan när som helst läggas till, enligt samma brytningsmetod, om rappellrepet blir vått eller om det behövs extra friktion.

Nu till nedstigningen:

 1. För att gå ner kommer bromshanden att dra repet bakåt medan guidehanden håller den nedre stången på rappellstället.
 2. Styrhanden kan skjuta den nedre stången uppåt eller nedåt vilket skapar mer eller mindre friktion och tillåter ytterligare nedstigning.
 3. När du använder en descender rekommenderas det att bära handskar eftersom längden på nedstigningen kan potentiell hastighet kan bränna eller gnugga händerna råa. Det vill du inte, jag lovar.

Det är en kort översikt över hur du använder ett rappelställ.

Rekommenderade platser att använda ett Rappelställ

Det finns flera rekommenderade rappellplatser på de 50 bästa rappelplatserna i USA, som inkluderar grottrapeller som med största sannolikhet kommer att kräva rappelställ. Några rappells i världsklass där en rappelrock skulle vara en nödvändighet är följande:

 1. Sotano De Las Golondrinas – Känd som svalgrottan och ligger i Mexiko. Djupet på denna grotta är över 1200 fot (370 meter) djupt. Detta är ett riktigt resmål för alla spänningssökande.
 2. El Capitan – Det här är ett monster att klättra och att rappellera med finns på bucket lists över många ivrig rappellare och bergsklättrare. Nedstigningen på denna skulle vara cirka 2650 fot (810 meter). Det är en halv mil gott folk! Ta med ett ton rappellrep och en besättning för stöd.
 3. Taffelberget – Beläget i Kapstaden, Sydafrika. Du tar en linbana till toppen av det 3558 fot höga Taffelberget. Därifrån kan du rappella ner 367ft (112 meter). Denna rappel ger dig den bästa sitsen i huset för att se var Indiska oceanen och Atlanten möts.
 4. The Lost World – Waitomo-grottan ligger i Nya Zeeland och är även känd som Mount Mordor där hobbitarna förstörde maktens ring. Okej, den sista delen är inte sant men det är fortfarande en fantastisk grotta att besöka om du någonsin åker till Nya Zeeland. Det är cirka 100 meter till botten av grottan.
 5. Son Doong – Denna har identifierats som världens största grotta och ligger i Vietnam. Du måste ta med dina vandringskängor och mer eftersom det tar 36 timmar att resa till fots till Son Doong-grottan. Väl framme vid grottan kommer en rappel att göras ner 260 fot (80 meter) till denna enorma skönhet. Inte bara är omfattningen otrolig utan den har ett ekosystem som inte liknar allt du kan föreställa dig. En flod rinner genom den och det finns en miniskog tillsammans med trollbindande utsikt över geologiska särdrag.
  Landhockey vs. Lacrosse: Skillnaderna som spelar roll

Slutsats

Om du verkligen vill uppleva ett pulserande äventyr, ta dig tid att söka professionell utbildning och öva dig på att ta dig ner med ett rappellställ. Om jag letar efter ett bra startrappställ skulle jag rekommendera följande Petzl Rack Descender. För att lära dig mer om Petzl Rack Descender eller andra nedstigningar som kan användas på dina nedfarter, läs våra rekommendationer på Best Rappelling Descenders.

Ställena du kan besöka och platserna som kan ses med ett rappelställ är helt fantastiska. Oavsett om det går in i en grotta som få någonsin har varit i eller tappar en lång nedstigning på en klippsida och beundrar utsikten över moder natur runt omkring dig. Genom att lära sig hur man använder ett rappellställ öppnas dörrar för satsningar som tidigare aldrig kunde föreställas. Njut av nedstigningen!