Allt du behöver veta om att flytta trappor i ett hus

Att ha ett tvåvåningshus innebär automatiskt mer utrymme, eller hur? Tja, inte riktigt. Bara för att du har byggt vertikalt betyder det inte att du får ut det mesta av din tillgängliga kvadratmeter. Det kanske inte har fallit några av er upp, men platsen för din trappa kan vara en del av problemet.

Det är möjligt att flytta trappor inne i ett hus men är bäst att lämna för större hemrenoveringar. Tillstånd behövs för att flytta trappor över marknivå och att flytta trappor kostar så mycket som $2000.

Det finns mycket innehåll att täcka i den här artikeln. Vi kommer att diskutera hur svårt det kan vara att flytta trappor och om det kräver tillstånd. Vi kommer också att prata om flyttkostnader och de bästa ställena att placera trappor i ditt hus.

Är det svårt att flytta trappor i ett hus?

Att flytta en trappa låter skrämmande, men det är inte omöjligt. Ofta kan att flytta runt vissa delar av ditt hem öppna din planlösning och ge dig mycket mer utrymme än vad du ursprungligen hade. Men att flytta trappor från en plats till en annan är ett seriöst projekt som du inte bör ta lätt på.

Att flytta en trappa är utmanande, eftersom det kräver mycket planering och ombyggnad. Även om det är möjligt att flytta trappor i ett hus, behöver du en akut förståelse för ditt hems layout. Du bör noga överväga varför du flyttar trappan och var du ska placera den.

Du kan flytta trappan i ditt hus, men det skulle vara svårt att dra iväg utan att känna till dina hems layout. Du måste förstå hur varje del av huset hänger ihop innan du har en uppfattning om hur stort jobb du har framför dig. Att flytta trappor kan variera från enkla och relativt rimliga till komplicerade och dyra.

Om du förstår ditt hems planlösning kanske det inte är en alltför stor uppgift att flytta trappan självständigt. De flesta trappor har ingen strukturell vikt, så du kan flytta dem utan att din plats faller i bitar. Att placera trappor nära eller mellan betydande strukturella komponenter kan vara inom ramen för den genomsnittliga gör-det-själv-färdigarens färdigheter.

Komplikationer börjar dyka upp när du vill flytta dina trappor nära bärande områden, eller så måste du börja slå ner dem. I något av dessa scenarier kommer du att behöva en entreprenör och en byggnadsingenjör – personer som kan rita planer för din nya planlösning och implementera dem korrekt.

Att flytta trappor kan få ditt hem att kännas mer öppet och helt nytt. Ditt hem kan kännas mer expansivt och strömlinjeformat. Med en uppsättning välskisserade planer och en utmärkt entreprenör eller exceptionella gör-det-själv-färdigheter kan du flytta en uppsättning trappor.

Behöver du bygglov för att flytta trappor?

Ett bygglov är dokumentation som tillåter dig att använda marken för ett specifikt ändamål som du har deklarerat. Planeringstillstånd har varit ett problem för över fyra miljoner människor över hela Storbritannien som försöker renovera hem. USA-renoveringar kräver inte bygglov utan bygglov.

Se även  Förankring med hylsor kontra kilankare: Förklarade Skillnader

Planeringstillstånd är ett brittiskt krav du måste skaffa innan du ger dig igång med specifika projekt, och de innebär att du anger hur du tänker använda marken som du bygger på.

Trappor och andra invändiga renoveringar behöver inte bygglov om du bygger dem i en privat bostad. Arbete som sker i naturskyddsområden kan dock kräva tillstånd.

Allt arbete som utförs i ditt hem kräver inte ett bygglov; detta inkluderar saker som trappor, kök, badrum och garage- och loftkonverteringar. Mindre underhåll på yttertak och väggar kräver inte heller bygglov och inte heller tillstånd för arbete på fönster och dörrar.

De fall där du skulle behöva ett bygglov inkluderar följande:

 • Om ditt hem är listat – eller på en lista över arkitektoniskt eller historiskt viktiga bostäder
 • När man bygger bodar
 • När man bygger uthus
 • Om du asfalterar din framträdgård

Ditt skjul måste vara kortare än fyra meter (13 fot), bara upp till hälften (eller mindre) så stort som fastigheten för att avstå från tillstånd. Trädgårdsmaterial måste vara poröst om du inte känner för att vänta på tillstånd. Allt material som inte är poröst och mer omfattande än fem kvadratmeter (cirka 54 kvadratfot) behöver tillstånd.

Naturvårdsområden

Ett naturvårdsområde är en plats som har historisk eller arkitektonisk betydelse som är värd att bevaras. Byggarbetsplatser i dessa områden behöver vanligtvis tillstånd från naturvårdsområde.

Att riva grindar, murar eller staket en meter (tre fot) nära öppna ytor, vatten, motorvägar, ridvägar eller allmänna gångvägar behöver samtycke till skyddsområde innan rivning påbörjas.

Att bli av med två meter (sex fot) höga väggar placerade var som helst i naturskyddsområdet behöver också bevarandetillstånd. En allmän tumregel är att kontrollera med lokala planeringsmyndigheter om du planerar renoveringar eller rivningar i naturvårdsmarker.

Behöver du bygglov för att flytta trappor?

Vi har redan gått igenom vad ett bygglov är och var det utfärdas, men hur skiljer det sig från ett bygglov?

För att fastställa kontrasten mellan de två måste vi gå in i mer detalj.

För det första är bygglov regleringsdokument som håller reda på markutvecklingen och överensstämmer med statlig planering.

Dessa tillstånd består av en uppsättning krav som markägare behöver uppfylla och byggplaner. Följande kräver bygglov:

 • Att sätta upp skyltar
 • Ta bort vegetation
 • Renovera strukturer
 • Att bygga byggnader
 • Avstyckning av mark

Ett bygglov är ett tillstånd som ges av myndighetsinrättningar som tillåter dig att börja bygga nytt eller renovera befintliga byggnader. Bygglov har mer att göra hur särskilda strukturer är konstruerade och om de uppfyller säkerhets- och regleringsstandarder.

Dessa dokument är ungefär som ett löfte om att vad du än bygger uppfyller minimikraven. Bygglov ser till att:

 • Inspektörer kommer att kontrollera byggnader vid behov.
 • Licensierade byggare eller entreprenörer sköter bygget.
 • Arbetare genomförde projekt enligt regleringsstandarder
 • Byggda byggnader är säkra för boende och arbete.

Oavsett var i hela Nordamerika, du kommer att behöva bygglov för att flytta din trappa. Hela poängen med tillståndet är att se till att husägare inte hamnar med att deras hus viker sig som en bunt kort.

Se även  Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

Byggnadsinspektörer är de som beviljar bygglov så att de kan säkerställa att du inte gör några farliga förändringar i ditt hem och att allt är överbord. Ett gigantiskt hål kommer att vara allt som finns kvar av din trappa som kommer att behöva ramas in – så du måste strukturera om en del av ditt hem.

Tekniskt sett behöver du två tillstånd i Nordamerika, ett för inramningen och ett annat för att flytta själva trappan. Efter det avslutade projektet måste en inspektör se över trappan för att kontrollera att de uppfyller trappuppgångarnas koder.

Hur mycket kostar det att flytta trappor i ett hus?

Hur mycket du lägger på din trappa beror på hur lång tid processen tar och hur du vill att det färdiga resultatet ska se ut. Förvänta dig dock inte att jobbet är klart på en helg. Att flytta en trappa kräver mycket tid och energi. Du kanske inte går pank, men du har lagt in en hel del finansiering.

I den övre delen av spektrat kan flytta en trappa kosta mer än $2000. Entreprenörer kommer inte att debitera samma sak över hela linjen, och du måste överväga vilka dekorativa element du vill att din nya trappa ska ha också; den tid som lagts ner kan börja läggas snabbt.

Att flytta trappor kan ta cirka 12 timmar, med byggare som tar $45 till $85 per timme. Det minsta du kan förvänta dig att betala är $750. Helst skulle du spendera bara $1000 eller så på din förskjutna trappa om du behåller estetiken densamma.

Avgifterna kan dock uppgå till cirka $2040 om du vill ha ett nytt utseende. Nya stringers och slitbanor, huvudsakligen lövträ eller premade trappsteg, kommer att vara exceptionellt dyra. Dessa belopp kommer att variera beroende på var du bor, så kolla med allmänna entreprenörer nära ditt område.

Var är det bästa stället att placera trappor?

Som det visar sig, ”var som helst som inte är bärande” är inte riktigt det rätta svaret på ”Vart ska jag flytta min trappa?” Du kan sätta trappor där bärande stöd finns. Men om du vill att de ska påverka ditt hus positivt eller helt enkelt se bra ut bör de följa Vastu Shastra eller bra designregler.

Vastu har åtta hyresgäster att följa för trappplacering och byggnation.

Enligt Vastu Shastra ska trappor aldrig vara i mitten av ditt hem. En annan Vastu-hyresgäst är att man kan bygga en söderläge bostads inre trappa i husets nordöstra del.

Trappplacering kan bli mer komplicerat än du kanske tror. Så jag delar upp frågan om var du ska placera din trappa i två delar: Vastu-regler och trappdesign, den senare som vi kommer att diskutera senare.

Förklarar Vastu Shastra

Orden ”Vastu” och ”Shastra” översätts till bostad respektive vetenskap. Vastu shastra utnyttjar kraftfulla kosmiska energier för att konstruera ditt livsrum till en ljus och hälsosam plats. Vastu kan låta som Feng Shui, men Vastu är tusentals år äldre och har kritiska skillnader.

Den primära kontrasten mellan Vastu och Feng Shui är att den förra är baserad på vetenskap medan den senare fokuserar mer på geografi. Feng Shui har också mer att göra med att öka positiv energi runt ditt hem, och Vastu handlar om att bygga ett hus som följer sina hyresgäster.

Se även  Är torktumlare nödvändiga? 3 enkla alternativ

Trappplacering Enligt Vastu

Vastu dikterar att invändiga trappor aldrig ska vara i mitten av ett hus. Trappor ska inte sluta eller börja nära köket, förrådet eller bajsrummet (om du har en). Du bör inte heller placera trappor någonstans där besökare direkt kan se dem. Din källartrappa är inte tänkt att ansluta till de viktigaste ovan jord.

Det är okej (faktiskt rekommenderat) att trappor är nära ingången – bara utom synhåll, märk väl. Hus som vetter mot öst, norr och väster kan ha trappor i sydväst, söder och väster. Om ditt hem vetter mot söder, placera då trappan i de södra, sydöstra eller västra och nordvästra delarna av din hemvist.

Om du är intresserad av att hyra ut rum, försök att hålla dem borta från trappan. Man tror att dörröppningar som leder till hyrda rum via trappor kan leda till ekonomisk förlust.

Idéer för att flytta trappor i ett hus

Vastu shastra faller tekniskt under ”Idéer för att flytta din trappa” eftersom det handlar om specifika platser för att placera din nyligen färdigställda trappa. Vastu handlar mer om att maximera den goda energin i ditt liv. De idéer jag ska nämna kan få dig att må bra, men de handlar framför allt om att dina trappor inte ser dåliga ut.

Enligt goda designregler kan du flytta din trappa till mitten av huset eller mot en yttervägg. (Ja, detta motsäger Vastu.) Att sätta trappan vid väggen ger möjlighet till fönster, men bara i större bostäder. Mindre platser kan inte ta emot trappor och fönster vid ytterväggar.

Trappor bör stå i proportion till storleken på ditt hus. Du kan använda under trappan för förvaring som också råkar vara hyresgäst till Vastu. Om du har för avsikt att lägga till stora avsatser i din flyttade trappa kan du använda dem som läshörn för att maximera utrymmesanvändningen.

Om du har en öppen och luftig foajé, överväg att sätta din trappa framför dörren – reglerna för Feng Shui säger att detta tillåter qi att snabbt komma in och flytta runt i ditt hem. Omvänt drar avstängda foajéer som leder in i trappor qi och hindrar den från att flöda.

Slutsats

Det är möjligt att flytta trappor i ditt hem, men det är inget du bör göra för tillfället. Du bör hitta en professionell entreprenör som kan hantera omplaceringen av din trappa om viktiga bärande delar av ditt hus behöver flyttas. Du burk DIY flytta trappor, men det kan vara en mödosam uppgift.

Om du flyttar trappor i Storbritannien behöver du inget bygglov, men Nordamerika kräver bygglov innan du flyttar trappor. Du kan spendera upp till $2000 (eller mer) för att flytta din trappa, även om kostnaderna varierar beroende på material som används, anlitade arbetare och plats.

Lämna en kommentar