Alla tält är inte UV-skyddade (mer information finns här)

När du åker på camping är det första du letar efter ett skydd för att hålla dig säker där ute i vildmarken. Även om du kanske tror att eftersom ditt tält har fyra väggar och ett tak är du skyddad, så skulle du ha fel.

En viktig sak som många campare förbiser är den skada UV-strålar från solen kan göra på din kropp. Vi vet alla att man använder solskyddsmedel och solglasögon när man är ute, men du bör aldrig sluta vidta försiktighetsåtgärder. Bara för att du är i ett tält betyder det inte att du är skyddad från dessa skadliga strålar!

Det väcker frågan: är alla campingtält UV-skyddade?

Alla tält är inte UV-beständiga. Du kan hitta tält tillverkade av UV-skyddade material och det finns UV-blockerande kemikalier som kan läggas till ditt tält för att göra det mer motståndskraftigt mot UV-strålar. Som sagt, inget tält kommer att förbli 100 % UV-skyddat och du bör hålla ditt tält behandlat för att bibehålla UV-beständighet så länge du använder det.

Varför är UV-skydd viktigt i ett tält?

Under de senaste decennierna har forskare lärt sig mer och mer om de skador som UV-strålning kan orsaka på människor, den mest ökända är hudcancer. Som om det inte vore nog för att skrämma dig, gör det också att din hud åldras i förtid! Det betyder mycket rynkor och solfläckar.

Dessa UV-strålar gör mer än att skada dig. Strålningen kan snabbt skada tältets tyg, vilket gör det mindre vattentätt och mer känsligt för sönderrivning. Campingtält är inte alltid helt överkomliga, så du vill inte att ditt ska gå sönder efter bara några resor!

En campingresa är inte värt att kämpa för livet senare. Om du vill skydda dig mot dessa potentiella biverkningar och hålla ditt tält uppe, behöver du ett som skyddar dig från UV-strålar…

…men är alla tält skapade lika?

Är alla campingtält UV-beständiga?

Tyvärr är svaret nej. Många tälttillverkare har ännu inte använt endast UV-beständiga material. Även om de gör det kan allt material skadas av UV i någon grad! Det finns inget tält som är 100% UV-beständigt.

Det kan låta lite skrämmande för några av er med tanke på vad ni har lärt er om vikten av att skydda både din kropp och ditt campingtält från UV-strålar. Det finns dock sätt att skydda och lugna ditt tält och vissa tyger att se upp med!

  Vad behöver jag för att sätta upp ett tält?

Hur du gör ditt tält UV-beständigt

Om ditt campingtält inte är så UV-beständigt som du skulle vilja kan du ta saken i egna händer och ändra på det!

 • Köp ditt tält i en mörk eller ljus färg. Mörka färger tenderar att absorbera mer UV-strålar än ljusa färger snarare än att låta dem tränga in. Detta är ett enkelt steg som kan göra en betydande skillnad i skyddet! Det löser naturligtvis inte problemet helt, och färgämnenas sammansättning reagerar på olika sätt, men det är alltid en bra generell regel att följa.
 • Köp ett tält med tyg som är tätare och kraftigare vävt. Ju mer utrymme du lämnar mellan tygfibrerna, desto mindre motståndskraftig är den mot UV-strålning.
 • Sträck inte tyget mer än nödvändigt. Detta ökar utrymmet mellan tygfibrerna och gör det lättare för UV-strålarna att tränga in.
 • Lägg till en barriär mellan solen och ditt tält. Något som en presenning draperad över materialet gör det bara lite mer skyddat. På så sätt håller ditt tält också mycket längre!
 • Lägg till Nikwas på utsidan av ditt tält! Den lägger till ett lager av UV-skydd samtidigt som den gör den ren och vattentät så att du kan vara torr, säker och glad när du campar.
 • Se till att tältet du vill köpa är gjort av rätt material. Syntetiskt tyg blockerar UV-strålar mycket bättre än något som blekt bomull eller linne. De är också ofta mycket bättre i dåligt väder.

Vilka tälttyger är UV-beständiga?

Det finns ett fåtal material som tält tillverkas av som är mer resistenta mot UV-strålning. Dessa är:

 • Nylon
 • Polyester
 • Oblekt bomull
 • Lösningsfärgad akryl

Syntetiska och halvsyntetiska tyger tenderar att vara en stor barriär mot UV eftersom de är tätare vävda och tätare än till exempel blekt bomull eller linne!

Hur vet man om ett tält är UV-skyddat?

Är du osäker på hur du vet om tältet du vill köpa kommer att skydda dig från UV-strålar eller inte? Sök inte längre. Du kan få den information du behöver på flera sätt:

 • Titta på beskrivningen. Om du köper ditt campingtält på en webbplats som Amazon kommer tillverkaren med största sannolikhet att berätta i beskrivningen om det kan skydda dig från UV-strålar. Många har till och med ägnat ett avsnitt åt de unika och hjälpsamma funktioner som deras tält har.
 • Kontrollera etiketten. Både tält och plagg kan ha etiketter som visar produkternas UPF-klassificering. UPF står för ”Ultraviolet Protection Factor”. Det lägsta UPF-betyget för riktigt säkra produkter är 15, men det skulle vara mycket bättre att hitta en med minst ett betyg på 30. Allt under som ger väldigt lite skydd.
 • Fråga tillverkaren eller en expert! Om du har hittat ett tält du gillar, men du har ingen aning om det blockerar UV-strålar för dig, skicka ett meddelande till företaget som tillverkade tältet. Om någon är kvalificerad att berätta för dig så är det de. Om du är i en butik kan en anställd veta hur man hittar UPF-betyget om du inte kan.
  Vad är ett pop up-tält? (Svar och 21 exempel)

De bästa UV-skyddade tälten

Du kan fortfarande vara förvirrad över var du ska börja leta efter ett tält som erbjuder tillräckligt skydd mot UV-strålar. I så fall, kolla in några av följande exempel.

Ett tips: strandbarer är vanligtvis kraftigt skyddade mot UV-strålar. Även om de flesta kanske inte är bra för en campingtur i andra miljöer, kan vissa klara sig bra!

 • Pacific Breeze Beach Bar. Detta tält har en av de högsta UPF-betygen på marknaden! Var säker på att de flesta av de skadliga UV-strålarna kommer att hålla sig borta från dig när du är inomhus. Den är i stort sett väderbeständig och rymlig nog att passa flera personer. Få det för cirka 100 dollar.
 • Vintertält för 2 personer. Detta tält kan tas med till stranden, bakgården eller campingen efter eget val. Eftersom den är gjord av polyester blockerar den UV utan problem! Du behöver inte lägga mycket tid på att ställa in den; i det ögonblick du vecklar ut det är du redo att gå. Detta gör att du kan spendera mindre tid i solen och mer tid skyddad från UV-strålar. Köp den för cirka $80.
 • TOMOUNT 5 personers tält. Detta är ännu ett fantastiskt polyestertält på marknaden som erbjuder skydd mot solens strålar samtidigt som det håller dig och alla dina campingvänner svala och säkra. Det finns tillräckligt med utrymme för två queen size luftmadrasser, så att du och din familj eller vänner kan sova bekvämt. Få det för cirka $130.
 • Naturehike Cloud Up tält. Behöver du ett campingtält som tål solen under alla årstider är det här tältet för dig. Den är gjord av nylon och har en UPF-klassificering på 50+! Som om de inte vore tillräckligt bra för att sälja dig på dem, har tältet ett skydd och är vattentätt. Den har också en fristående design så att du kan få ut det mesta av ditt utrymme. Tält börjar på $90.
 • Weanas instant pop up-tält. Just det här tältet har precis allt du kan önska dig. Den är UV-beständig, vattentät, insektsbeständig, välventilerad och stor nog för 4-5 personer! En person kan också ställa in den. Om du campar ensam men ändå vill ha fördelarna med ett stort tält kan du köpa detta och lounge i skuggan utan rädsla för hudcancer eller rynkor i 30-årsåldern. Köp den för cirka $115.
 • Weanas ryggsäckstält. Bara för att du reser lätt betyder det inte att du avstår från UV-skydd! Detta ryggsäckstält är lätt och hållbart och skyddar mot UV-strålar och farliga väderförhållanden. En person kan ställa in den; du behöver ingen kompis för att hjälpa till, även om det bara kan få jobbet att gå snabbare om de gör det. Du kan köpa den för cirka $ 80. Det är en stjäla för allt du får!
  Är det säkert att använda en offentlig BBQ-grill?

En av de mest avgörande egenskaperna som ett tält bör ha är dess förmåga att blockera UV-strålar så att du och ditt tält förblir relativt oskadda. Om du vill hålla din hud frisk, köp ett tält med UV-skydd eller gör det själv för att hålla denna strålning ute för gott! Kom ihåg att alltid kolla med en expert om UPF-nivåerna för alla framtida tält så att du vet att du får det bästa tillgängliga.

Fler artiklar du kommer att älska

Varför är mitt tält blött inuti? (Och hur man fixar det!)

Att förvara din ryggsäck i ditt tält kan vara riskabelt (ta reda på varför)

Använda en presenning för camping (17 måste-känna hack)

Varför behöver du ett fotavtryck för ditt tält? Ta reda på