9 viktiga tips för att fånga harr med flugspö

Flugfiske efter harr kan vara lite svårare än fiske efter andra sorters fisk. För att hjälpa dig hittade jag 9 viktiga tips och vill dela med mig av dem nedan.

Så, vilka är de 9 viktiga tipsen för att fånga harr med flugspö? Tips nummer ett för flugfiske efter harr är att ha tålamod och inte vara rädd för att prova något ”udda” eller nytt. Ingen fisk är den andra lik, och fiske efter en ny art kan vara lite utanför din komfortzon. Var inte rädd och ta risker!

Om du aldrig har fiskat efter en harr kan det vara ganska svårt. Även de med erfarenhet har fortfarande problem med att kroka sin önskade fångst. Om du nu är redo att ta reda på mer och hitta det där speciella tipset du har letat efter för att hjälpa dig att rulla in den svårfångade fisken, LÄS PÅ!

1. Välj den färgglada flugan

Medan den huvudsakliga födokällan för harr är naturligt färgad och tenderar att kamoufleras till sin miljö, kan en fluga med lite extra färg bara fånga deras uppmärksamhet.

Vissa flugfiskare har till och med märkt att harr föredrar de färgglada flugorna och kommer att peka ut dem, utan att strunta i kamouflageflugan.

Harr tenderar att gynna de färgglada flugorna framför kamouflageflugorna.

Om du undrar vilka färger som kan fungera bäst, välj en fluga med en hint av rött, rosa eller till och med lite lila på.

2. Använd Nymphs More

Eftersom harr är bottenmatare blir en torrfluga inte lika effektiv. Harr är mindre benägna att stiga upp till ytan för de flesta flugor.

Att föra flugan närmare harren ger dig större chans att få bett av denna så kallade ”lata” fisk.

För att öka antalet bett på din lina, använd en våtfluga som en nymf. Medan en torrfluga kan vara mer i din komfortzon, kommer växeln att avsevärt öka chansen att du fångar en harr.

  Är det svårt att bygga en timmerstuga själv?

Välj att sätta en nymf i slutet av din linje oftare för att öka dina chanser att rulla in en harr.

3. Letar du efter harr

När du vill fånga harr bör du komma ihåg att de är vad vi kallar ”stimfiskar”.

Termen ”stim” betyder helt enkelt att harr reser i grupper eller ”baljor”.

Det betyder att om du fångar en harr, är det troligtvis fler harrar som väntar i närheten.

När du har avgjort om det finns harr i ett område eller inte, se till att fortsätta kasta i det området.

När du tror att du har tagit en chans med var och en av fiskarna som gömt sig nedan, överväg att gå vidare till en ny plats för att försöka igen!

4. Botten är bäst

Harr är bottenmatare, särskilt under vintermånaderna. Om vattnet är kallt kan du förvänta dig att en harr inte rör sig långt för att ta tag i din lina.

Om du inte når botten då och då, kommer du sannolikt inte tillräckligt nära för att fånga harren du letar efter.

Spela det farligt och fiska lite djupare. Var medveten om att du kan förlora några flugor, så använd kanske inte din prisade fluga för att gå efter en harr.

Om du inte når botten då och då, kommer du sannolikt inte tillräckligt nära för att fånga en harr.

5. Var medveten om att de är medvetna

När man fiskar efter öring är en av de mest effektiva teknikerna att använda en släpfluga.

Medan öring är mer benägen att falla för flugfiskets släptaktik, tenderar harr inte att falla för denna teknik.

Att fiske efter harr kräver mer teknik och precision. En harr är inte lika lättlurad som andra typer av fiskar.

Så var medveten om att harren du försöker fånga är medveten om de små avvikelserna.

Du måste prova några nya tekniker för att övertyga dessa knepiga fiskar att ta din fluga.

  Hur man håller en snögubbe från att smälta

6. Slå bra och slå ofta

Harr lurar ofta på botten av vattnet och kräver att du använder nedsänkta flugor. Men med användningen av undervattensflugor kommer mysterierna med vad som eventuellt lurar under ytan.

När du castar för harr kan dina vanligaste frågor vara ”Vänta, var det en hake eller en bit?” Även om möjligheten att haka på ett undervattenshinder finns, finns det också möjligheten att en stor harr tar en chans med din lina.

Låt inte en fisk komma undan genom att missta ett subtilt bett som ett bottennapp.

Om du inte slår till vid vart och ett av de subtila stoppen kan du gå miste om att rulla in priset för en harr.

Så om du ser linjen stanna, anta inte bara automatiskt att det är en hake, ta chansen och slå till! Du kanske bara är i den perfekta harren. Slå bra, och slå ofta!

7. Tålamod

När man fiskar efter vilken fisk som helst (med valfri taktik) finns det ett stort behov av tålamod. Att fiska harr kräver dock en extra portion tålamod.

Du kan kasta perfekt rakt in i en hot spot av harr, och fortfarande inte ha några personer på din linje. Varför? Harr är bara inte stora matare.

Bli inte avskräckt när du kastar om du inte fångar. Eftersom harr inte är stora matare tar de lite mer övertygande innan de bestämde sig för att äta.

Bli inte avskräckt.

Kom ihåg att ha tålamod och fortsätt bara casta. Så småningom kommer du att stöta på en hungrig harr!

8. Var stark men mild

En stor harr kan utsätta dig för en stor kamp mot dig (emot motsatt tro) och kommer att få dig att arbeta för priset i slutet av raden.

Harr har dock mjuka munnar och drar för mycket, kan bara dra kroken rätt ut.

Så var stark, men mild. Använd strategi framför våld. Ge den lite lina om det behövs och följ fisken om du får chansen.

  Vad är den genomsnittliga vikten för popup-campare

Använd strategi istället för våld.

I mina andra inlägg i ämnet flugfiske påminner jag alltid läsarna om att man har en större fördel när man är nedströms fisken. Detsamma gäller harr!

9. Släpp en harr

För många fiskar kan du fånga dem, ta bort kroken och sedan försiktigt släppa dem utan problem. Men som vi lärde oss ovan är harr lite annorlunda än de flesta fiskar.

Efter att ha tagit bort kroken från fiskens mun måste du ge den mer tid att återhämta sig innan du släpper den tillbaka i vattnet.

Harren kräver längre tid att återhämta sig innan den släpps.

Om fisken inte är helt återställd kommer den bara att rulla över i vattnet. Om harren bara rullar tillbaka, ta tag i den igen och håll den upprätt i vattnet tills fisken är redo att simma iväg på egen hand.

Var noga med att ge eventuella harrar du fångar tillräckligt med tid för att återhämta sig innan du släpper tillbaka dem i vattnet.

Harr en kort historia

När Louis och Clark åkte på sin berömda expedition, spelade de in när de såg vad de kallade den ”vita öringen”. Vi känner igen detta som den arktiska harren.

Harr har sex olika kända underarter som kan hittas var som helst från Alaska till platser i Mongoliet. De två vanligaste underarterna är den arktiska harren och den europeiska harren.

2010 föreslogs harren som en utrotningshotad art och den enda kvarvarande inhemska harren i det kontinentala USA ligger i Big Hole River i Montana.

Medan harr nu är en stadig art, placerades de en gång på listan över utrotningshotade arter.

Sedan den listades på den hotade listan introducerades harrarten i 26 olika stater och har en stadigt växande befolkning.

Relaterade frågor

Hur smakar harr? Harr är vitt kött som är flagigt och som smakar bäst när det tillagas så fort som möjligt. De flesta fiskare planerar i förväg genom att ta med sig en stekpanna och förnödenheter för att tillaga sin fångst precis där vid flodstranden. Harr tar inte bra för att vara frysta.

Vad äter harr? Harr äter det mesta, men deras favoritmellanmål tenderar att vara drivande vattenliv. Deras vanligaste måltider är svarta flugor, majflugor, stenflugor och caddisflugor. Men harr är också kända för att äta laxägg, mindre fiskar och annat litet vattenlevande liv.