9 viktiga saker för att förbereda din lastbil för bogsering av en husbil

Du har vad du har ansett som den perfekta lastbilen för att dra en husbil. Du vet att din lastbils dragkapacitet mer än räcker för husbilen, men du vill ändå vara extra förberedd. Hur kan du förbereda din lastbil för att dra en husbil?

Här är 9 viktiga saker för att förbereda din lastbil för bogsering av en husbil:

  • Håll din lastbil i gott skick
  • Skaffa rätt krok
  • Överväg en uppgradering av däck
  • Lägg till några dragspeglar
  • Lär dig mer om ledningar
  • Använd en transmissionskylare
  • Välj en bromskontroll
  • Förstärk din avstängning
  • Övning ger färdighet

I dagens guide kommer vi att gå igenom var och en av dessa 9 punkter i detalj, så att du är tillräckligt förberedd för att dra en husbil med din lastbil, även om det är första gången. Du vill definitivt inte missa det!

9 Överväganden inför bogsering av en husbil med en lastbil

Håll din lastbil i gott skick

Du behöver inte alltid en helt ny pickup för att dra släp. Anledningen till att så många uppgraderar är att bogsering kan vara tufft för ditt fordon.

För att ge din lastbil en chans att överleva på lång sikt vill du att den ska vara i toppskick.

Även om lastbilen är äldre är det en bra idé att eftermontera den med nya och förbättrade delar, av vilka vi kommer att diskutera många i den här guiden.

När du har fått din lastbil utrustad för att vara den bästa versionen av sig själv som den kan vara, vet att din lastbil inte kommer att förbli i perfekt form för alltid.

Du måste hålla bilen underhållen. Detta kan vara något som du bestämmer dig för att göra själv, eller så kan du lita på att din mekaniker fyller på vätskenivåerna, pumpar in luft i däcken och ger din bil en vax och glans.

Underhåll är inte en en-och-gjort sak. Du måste följa ett underhållsschema. Var medveten om att om du skulle få din lastbil på service var X mil innan, kan du behöva förkorta tiden mellan service nu när du bogserar en husbil så ofta.

Skaffa rätt drag

Det finns så många typer av kopplingar där ute att du kanske undrar vilken som är bäst för din lastbil och släp?

Det finns några vi rekommenderar, så låt oss gå igenom dem nu

Den första är vändskivasom får plats på din lastbils säng.

Om du har en bildumper, resesläp eller en annan stor husbil, är en vändskiva ett särskilt bra val. Dragets viktgräns är cirka 24 000 pund.

I samma veva är svanhalsfästet, som går i din lastbilsflak också.

Dragkapaciteten hos ett svanhalsdrag är till och med större än en vändhals, eftersom svanhalsar vanligtvis är klassade för att dra runt 30 000 pounds av vikt.

A bakre mottagare släpfordon är ett annat bra kopplingsalternativ att överväga för din rigg.

Ett vanligt val inom dragkrok, speciellt för lastbilschaufförer, heter en bakre mottagare eftersom den passar in i ett fyrkantigt mottagarerör.

Bakre mottagare släpvagnskopplingar är den enda typen av drag som finns i flera klasser. Klasserna 1 till 2 är för mindre fordon som minivans, crossovers och bilar. Du kan hoppa över dem.

  Hur djupt ska du trolla för Kokanee?

En klass 3 bakre mottagarkoppling är lämplig för lastbilar (liksom stadsjeepar, skåpbilar och crossovers). Dess dragkapacitet är begränsad till endast 8 000 pund, vilket är bra för mindre och lätta släpvagnar.

Nästa är Klass 4 bakre mottagarkoppling, som är exklusivt för stadsjeepar och lastbilar. Bogserkapaciteten är generösa 10 000 pund och i vissa fall upp till 12 000 pund.

De Klass 5 Xtra Duty bakre mottagarkoppling är den tyngsta klassen förutom det kommersiella klass 5-draget.

En Class 5 Xtra Duty-koppling är gjord för stadsjeepar och lastbilar. Bogserkapaciteten är allt från 16 000 till 17 000 pund.

Överväg en däckuppgradering

När bytte du däck på din lastbil senast?

Svaret är helst inom de senaste sex åren, eftersom det är så ofta du ska uppgradera lastbilsdäck.

Även om du bytte däck för bara tre år sedan, är tiden innan du börjar dra släp en idealisk tidpunkt att överväga ett däckbyte.

Däcken ska ha en utmärkt slitbana, så du behöver inte oroa dig för att sladda eller tappa greppet.

Du kommer förmodligen bara att köra på betong- och asfaltvägar när du drar din rigg, men på vissa campingplatser kan du inte stöta på annat än smuts eller skogsgolv samt dammiga stigar. Det är då du som mest behöver bra grepp.

Vad sägs om reservdäcket? Vänta, du har ett reservdäck, eller hur? Om du svarade nej, gör dig själv en tjänst och köp ett reservdäck till din lastbil.

Du behöver förhoppningsvis inte använda det, men det är alltid bättre att vara säker än ledsen. Om din lastbil blåser ett däck och du är hundratals mil från närmaste bensinstation, måste du bli bogserad.

Bärgningstjänster kommer med största sannolikhet inte att kunna bära din släpvagn när den fortfarande är ansluten till din pickup, så du måste lämna din släpvagn eller vänta på att en annan bärgningsbil kommer för att dra den.

De avgifter du skulle ta på dig skulle vara orimliga!

När du har fått en ny uppsättning hjul på din lastbil, se till att du håller däcktrycket på rätt nivåer.

Du bör ta för vana att kontrollera ditt däcktryck innan du ger dig ut på dina äventyr och varje gång du kommer till någon ny plats.

Lägg till några bogseringsspeglar

Har du någonsin kört ett stort fordon som en skolbuss eller en kommersiell lastbil? Om inte, då får du en stor överraskning när du hoppar bakom förarsätet på din pickup med din släpvagn påkopplad.

Du kommer inte att kunna se ur någon av dina speglar! Trailern blockerar dem alla.

Du kan justera dina speglar tills korna kommer hem, men det kommer sannolikt inte att göra så stor skillnad.

För din säkerhet och säkerheten för de andra bilister du kommer att stöta på under din tid på vägen är det en bra idé att köpa dragspeglar.

Som namnet antyder är dragspeglar speglar designade för bogserriggar. Du kommer att ha färre döda vinklar när du kör, vilket gör att du kan fatta säkrare och mer utbildade körbeslut. Detta minskar också din risk för olyckor.

  Hur mycket kostar en snöskoterförsäkring?

Du kan välja mellan clip-on speglar, wiavvinkla speglar, eller förlängda dragspeglar. De två sistnämnda är mer permanenta installationer som vi rekommenderar för den seriösa lastbilschauffören som tycker om att bogsera ofta.

Om du inte är säker på hur ofta du kommer att dra runt en släpvagn, börja då med clip-on-speglarna. De är lätta att ta bort när du inte använder dem. Innan du köper, se till att det du köper är kompatibelt med din lastbil.

Lär dig mer om ledningar

Du måste ansluta din släpvagns elektriska system till din lastbils, och det innebär att bekanta dig med ledningar.

Ledningarna låter din husbil reflektera att du har din lastbils blinkers på eller att du bromsar, så detta är inget du kan hoppa över om du vill vara en säker förare.

Du kan välja mellan en fyrvägs-, femvägs-, sexvägs- eller sjuvägskontakt, men du behöver bara en. Låt oss prata mer om dina alternativ nu.

En fyrvägskontakt gör att din husbils lampor tänds när du bromsar, svänger eller när ditt dragfordon är på och igång. Om din är en mindre eller lättare husbil är en fyrvägskontakt lämplig.

En femvägskontakt skiljer sig från en fyrvägskontakt, tack vare den extra kabeln. Vajern går till ditt bromssystem och låter släpets bromsljus sluta lysa när du backar.

Därefter lägger en sexvägskontakt till möjligheten för en batterianslutning. Du kommer med största sannolikhet att se sexvägsförbindelser för båtsläp och svanhalssläp.

Slutligen finns det sjuvägskontakten, som ger hjälpkraft såväl som kraft för backning, husbilsbromsning, lastbilsbromsning och svängning.

Skaffa en transmissionskylare

Hur roligt och spännande det än kan vara att bogsera en husbil, hoppas vi att vi nu har gjort klart att det är ansträngande för ditt fordon. Med en transmissionskylare kan du bevara din lastbils transmissionssystem, så det är definitivt värt att ha.

Vad är egentligen en transmissionskylare? En transmissionskylare håller temperaturen på transmissionsvätskan så att den aldrig blir för varm. I sin tur överhettas inte transmissionen, så din rigg kan fortsätta rulla.

Du kan välja mellan tre typer av transmissionskylarestaplade tallrikar, tallrikar och fenor, eller rör- och fenkylare.

En staplad plattkylare har turbulatorer som skickar luft till transmissionsvätskan, så att den aldrig når höga temperaturer. Enkla att installera och snabbt effektiva, staplade plattväxellådor är det bästa valet för många bilister.

Platt- och fenkylare har parallella plattor på vardera sidan av kylaren. Detta är en större typ av transmissionskylare, men den är effektiv på grund av dess ökade yta för kylning.

Den sista typen av transmissionskylare är tub- och fenkylare. Denna äldre kylare design har ett sammanvävt rör som skickar transmissionsvätska genom hela. Fenor runt badkaren kommer att absorbera värme så att transmissionsvätskan kyls.

Välj en bromskontroll

Även om du kopplade dina bromsar enligt rekommendationerna ovan, rekommenderar vi dig ändå att använda en bromskontroll.

En bromskontroll gör att du kan stoppa din husbil genom att bromsa din lastbil. Exakt hur bromsningen fungerar beror på vilken typ av bromsregulator du väljer.

En proportionell bromskontroll är ett av dina alternativ. Med en proportionell bromskontroll, när du lägger bromstryck på din lastbils bromsar, appliceras samma mängd tryck på dina trailerbromsar.

  Dra tält till sig blixtar?

Om du vill stanna lätt eller på en krona har du den friheten med en proportionell bromskontroll.

Naturligtvis är mängden kraft beroende på hur mycket stopp du vill ha något du måste vänja dig vid genom försök och misstag. När du väl har listat ut rätt tryck kommer du dock att vara i klartext.

Responsen hos en proportionell bromskontroller är ett av dess största försäljningsargument. Detta bromssystem ger också mindre slitage på dina lastbilsbromsar, vilket är ett annat plus.

Allt detta kostar dock, eftersom en proportionell bromskontroller är ganska dyr.

Om det inte är en proportionell bromsregulator kan du använda en tidsstyrd bromsregulator. I stället för att lita på ditt stopptryck för att avgöra när husbilsbromsen kommer att stanna, använder en tidsstyrd bromskontroller förinställda inställningar som du anger.

Du skulle använda synk-omkopplaren för att justera trycket baserat på faktorer som lastvikt och släpvagnsvikt.

En tidsstyrd bromsregulator kräver mycket mer försök och misstag för att få rätt. Om inställningarna inte är korrekt konfigurerade gör antingen din lastbil det mesta av stopp eller så gör husbilen det.

Förstärk din avstängning

Du måste också ta särskild hand om din pickups fjädringssystem när du förbereder dig för bogsering av en husbil.

Ett av de bästa sätten du kan göra det är att lägga till hjälpfjädrar. Fjädrarna kommer att belasta ditt fjädringssystem mindre och förlänga dess livslängd.

Ju mindre slitage din fjädring upplever, desto gladare blir din lastbil. Din plånbok kommer också att bli glad, eftersom du inte behöver spendera pengar på en dyr ny växellåda.

Övning ger färdighet

Vårt sista tips för att förbereda för att dra en husbil är detta. Öva så mycket du kan.

Som vi antydde tidigare är det inte lätt att anpassa sig till att dra runt en husbil, särskilt om du aldrig har gjort något liknande förut.

Även om du kör samma gamla pickup som du alltid gör, har du nu flera hundra till flera tusen pund bakom dig. Det kommer att påverka allt du gör.

Du måste köra långsammare för att känna dig säker (men inte för långsamt, du bör fortfarande hålla dig inom den rekommenderade hastighetsgränsen). Dina svängar blir mycket bredare, så din trailer kan svänga med din lastbil.

Du kommer att sluta mycket tidigare än du någonsin brukade. Du måste avstå från några körmanövrar som snäva svängar eller smal parallellparkering.

Mycket av detta kommer att falla mer naturligt för dig ju längre du drar en husbil. För allt som inte gör det, kommer övning att hjälpa dig att känna dig mer bekväm bakom ratten.

Slutgiltiga tankar

Där har du det, nio kritiska överväganden när du förbereder dig för att dra en husbil, möjligen för första gången. Vi hoppas att dessa tips, taktik och förslag gör det mycket enklare att bogsera din husbil!

Kolla in vår andra artikel med titeln ”18 tips för att dra en liten husbilsvagn.”