9 tips för att hålla en lägereld brinnande hela natten

För några år sedan tittade jag på Discovery Channel och såg en man göra upp en lägereld som brann hela natten. Det fick mig att tänka på de kyliga nätterna jag hade på några av mina campingplatser. Det är många misstag du kan göra på din första promenad – en av dem, som jag, skulle ta med en bajssovsäck. Den enda saken gjorde skillnad var mitt sovsäcksfoder; men det räckte inte. Genom åren har jag lärt mig olika sätt att hålla en lägereld brinnande hela natten. I den här artikeln kommer jag att utveckla nio som jag tyckte var mest användbara.

Du kan hålla din lägereld brinnande hela natten genom att göra en pyramidformad eldform, använda en eldreflektor eller göra upp en finsk delad eld. Du kan också använda enklare medel, som att tända en stor stock ordentligt, täcka glöden med folie, placera aska och stenar inuti eller helt enkelt blockera vinden. Mer seriösa metoder är att använda lera för att bygga en kamin eller göra en svensk fackla.

1. Skapa en pyramideld

Den första metoden jag tyckte var användbar är att göra en pyramidlägereld. Förväxla det inte med en tipi – den senare tar snabbt slut.

För att göra en pyramideld, se först till att du samlar stockar som har ungefär samma storlek och tjocklek. Om du har hittat några som är lite tjockare, se till att de hamnar på botten.

Placera sedan några parallella med varandra. Ovanpå det lägger du några till – vinkelrätt mot högen nedanför. Varje gång du fyller i ett nytt lager, se till att det innehåller ett block mindre än lagret under det, vilket resulterar i en pyramidform.

När du är klar, använd lite tändmedel för att tända veden som är ovanpå. I denna metod rör sig elden nedåt, vilket är något kontraintuitivt.

Detta håller luften under låg temperatur, vilket hindrar ljuset från att svälja hela förpackningen på en gång.

2. Bygg en primitiv lerraketkamin

Det finns visserligen inget trevligare än att värma upp framför vår spis en kall vinternatt.

Men vad ska vi göra i naturen, så långt hemifrån? Tja, camping betyder inte nödvändigtvis att ge upp gamla vanor.

Det finns ett sätt att improvisera en kamin i naturen, vanligtvis genom att använda lera. Anledningen till att eld i kaminer förbrukar ved så långsamt är att det begränsar syreförbrukningen.

Ugnar har en ganska tät struktur som tillåter luft att bara komma in från en sida. Ju mer du kan begränsa luftflödet, desto längre varar elden. Det här alternativet kanske inte passar de flesta av er, främst för att det är lite rörigt.

Men om du inte har något emot att bli lite smutsig och du planerar att stanna på samma ställe under en längre tid, kan du ha nytta av den här.

Dessutom är det inget som gör dig stoltare än att ta en bild bredvid en kamin som du byggt från grunden.

3. Gör en brandreflektor

Vi vet alla att eld behöver både luft och ett förbrukningsmaterial. Dessa två samarbetar för att påskynda och förstärka konsumtionen.

  De svåraste positionerna inom landhockey

Som jag sa, luftflöde är viktigt, men det skulle inte vara till din fördel när det gäller långvariga lägereldar.

Till exempel, om du slår läger på en kulle som är utsatt för alla riktningar, kommer din eld att starta snabbt; men det kommer att sluta lika snabbt.

Ett sätt att blockera luftflödet är att göra en brandreflektor. Varje metod som uppnår det är rimlig. Ändå är min absoluta favorit, som aldrig har svikit mig, att bygga en reflex gjord av ved.

Anledningen till att jag gillar den här metoden är att den fungerar på två olika sätt. Det hindrar inte bara luft från att förstärka din lägereld, utan det leder också värmen mot dig.

I det avseendet vill jag också säga att det är absolut nödvändigt att hålla tillräckligt med avstånd mellan ditt tält och själva elden.

4. Använd en stor stock

Tumregeln här skulle vara, ju tjockare stocken är, desto längre varar elden. En nackdel är att stor ved tenderar att fatta eld långsamt.

Vårt mål här är att göra en bra grund innan vi placerar den i vår lägereld. Mitt knep var att göra upp en lägereld en kort stund, kanske att koka lite marshmallows och potatis.

När jag var klar fanns det många röda glöd och brinnande kol från ved som redan var förbrukad. Vid det laget lade jag in några tjocka stockar som jag redan samlat ihop i förväg – kanske 5-7 tum breda.

Om jag kände att elden behövde en knuff, skulle jag också lägga till lite tinder och trasiga grenar som fanns inom räckhåll.

Med tålamod lyser träet äntligen upp och när det väl brinner kan man njuta av det ganska länge.

Jag har försökt hitta information om hur länge stockar brinner och funnit att för varje ½ tum ved får du en timmes eld.

En nackdel med denna metod är att värmen som kommer från en tjock ved är ganska låg. Du kan också försöka samla mer än ett stort block för det; dock har jag aldrig provat detta förut.

5. Täck glöden med folie

Denna metod går runt frågan lite; vissa skulle till och med kalla det fusk. Jag tror att alla medel är giltiga när det gäller att hålla dig varm på natten när du campar.

Jag ska nu säga att jag inte har provat denna tidigare; Men vissa läsningar på internet tydde på att man kan göra jobbet genom att placera en folie över heta glöd.

Tanken bakom är, som tidigare nämnt, att begränsa syreförbrukningen.

Filmen tillåter inte luft att komma uppifrån – istället tränger luft gradvis in genom springorna mellan filmen och ytan under.

Det betyder att istället för att BRAND fortsätter hela natten, fortsätter VÄRME att strömma ut från den varma folien och glöden under – och det är det som spelar roll.

6. Blockera vinden

Jag har redan pratat om att bygga en brandreflektor och installera en vindblockerande folie. Dessa två metoder är dock ganska svåra om du inte är väl förberedd i förväg.

Om du precis har anlänt till din camping och har svårt att hålla din lägereld brinnande längre, kan detta vara rätt lösning för din situation.

  Kan du spela hockey med en skådespelare?

Det finns många tekniker för att blockera vinden, och de fungerar alla ganska bra. Ett knep jag gillar är att omge din lägereld med enorma stenar.

Inte bara att det skulle göra det gör din campingplats säkrare när det gäller spridning av eld, men det skulle också blockera luftflödet.

Ett annat tillvägagångssätt är att campa i områden som är tätt täckta av träd. Återigen, jag skulle vara noga med att inte bygga min lägereld för nära ett träd så att elden inte skulle sprida sig av misstag.

Det finns många sätt att blockera vinden; Tänk dock på att dessa ensamma inte garanterar att ditt ljus håller hela natten.

7. Gör en finsk Gap Fire

Den här kanske bara är en av mina favoriter eftersom den inte spelar någon roll förberedelser och kan realiseras snabbt.

Vad du behöver i förväg är tre extremt tjocka stockar och lite tända eller tinder, som du lätt kan hitta på campingplatser överallt. Lägg de tre typerna av ved i en hög och placera tillräckligt med tändning mellan dem.

Tänd sedan gradvis öppningarna genom att skapa några eldfläckar med en tändare. Tanken här är att attackera de tjocka stockarna från olika vinklar som så småningom skulle komma samman.

Tvärtemot vad jag nyss sa måste du förbereda veden i förväg. Det är viktigt att de är torra och döda ett tag, eftersom fukt skulle sakta ner processen avsevärt.

8. Gör en svensk fackla

Jag har redan testat den här en gång, men det råder ingen tvekan om att jag skulle göra det igen. jag älskar den här metoden eftersom du inte behöver använda en yxa, som är tung, kan du använda en kniv istället.

Hitta först en tjock trädstam, helst i torrt tillstånd. Skär sedan formen av ett plus (+) genom den och lägg lite tändande och tinder i de små öppningarna du just gjort.

Stick den mot marken, lys upp de små grenarna och se magin hända. Dess primära syfte är att vara en fackla som leder vägen i mörkret.

Ändå har jag märkt att genom att placera flera facklor bredvid varandra i marken skapas en långvarig eld som värmer dig tillräckligt mycket på natten.

9. Placera Ash & Rocks inuti

Ett annat knep för att få din eld att brinna längre är att kasta in aska och stenar.

Vår intuition säger oss en sak: det skulle inte vara klokt, eftersom att kasta in icke förbrukningsmaterial bara skulle kväva elden.

Du måste tänka på att kvävning är vad vi är ute efter. Om du låter din lägereld andas ordentligt får du bara ett resultat: snabb förbränning.

Lägger du aska och stenar i den blockerar du syreförbrukningen något, så din lägereld kan värma dig längre.

Rätt tillvägagångssätt här enligt mig är att njuta av din lägereld som den är när du lagar mat eller bara värmer upp innan du lägger dig.

Först när du är redo att lägga dig i din sovsäck – placera askan och stenarna som jag nyss nämnde.

  Hur mycket väger mitt husbilstak? Är det säkert att gå på?

Vilken metod är bäst?

Det är svårt att säga vilken metod som är rätt för dig, eftersom var och en har sin egen inställning till camping. Sammantaget skulle jag säga att det mest beror på hur väl du förbereder dig för en vildmarkstur.

För er som precis har börjat skulle jag säga att det skulle vara ganska enkelt att använda en stor stock ovanpå brinnande glöd och den finska sprickbranden. Om du redan är van vid en kniv från tidigare campingar kan du också ha nytta av att göra en svensk ficklampa eller en eldreflektor.

Jag kommer att säga här att ingenting är lätt, särskilt när man campar. Om en metod misslyckades betyder det inte att du måste ge upp den.

Försök igen innan du går vidare till en annan – det finns inget nyttigare än erfarenhet.

Vad ska jag ta med i förväg?

Som du säkert har märkt kräver metoden som nämns ovan upprepade gånger en specifik typ av redskap.

Till att börja med skulle jag föreslå att du utrustar dig med en bra, vass kniv, som kommer väl till pass när du hugger ved och tändved att skapa.

Om du är mer erfaren kan en yxa hjälpa, speciellt när det gäller att bygga en brandreflektor.

Du bör också överväga möjligheten att du kan behöva göra detta lätt blöt ved.

Den omfattande guiden jag just länkade till diskuterar olika tillvägagångssätt för att hantera situationen, så jag ska kort nämna den här.

Förutom en betydande mängd tändning och tinder som du kan göra med en kniv, kan vår ved kräva tyngre resurser.

På den noten skulle jag föreslå att du köper en Magnesium-tändare – eller kanske tar med dina egna torra stockar hemifrån.

Slutsatser

Att göra upp en lägereld som skulle brinna hela natten är en möjlig uppgift och många gånger bekvämare än man kan tro.

Ett av mina tillvägagångssätt fokuserar på hur man bygger det, till exempel att göra en lägereld i form av en pyramid.

Det kommer att sluta med att elden rör sig nedåt istället för uppåt och håller kall luft i botten, vilket skulle förhindra förhastad konsumtion.

En annan teknik är att använda en brandreflektor, som du kan bygga med stockar och en yxa du tagit fram. Reflektorn blockerar vinden och låter värmen röra sig mot dig för att värma upp dig.

Ett annat sätt att blockera vinden är att placera stenar och aska i din lägereld, eller kanske till och med ringa in den med fasta stenar.

Du kan också använda den överblivna glöden för att tända en gigantisk stock som skulle brinna ganska länge.

I händelse av att du tog en folie längs vägen – om du lägger den på brinnande glöd, kommer dess förbrukning att saktas ner och värmen kommer att behållas mycket längre.

Mina två favoritmetoder för lägerelden på natten är den finska Gap Fire och den svenska facklatillverkningen. Jag har funnit dessa två användbara och kommer förmodligen att göra dem igen på framtida campingplatser.