9 olika typer av verktygsknivar förklaras

Att diskutera verktygsknivar kan vara förvirrande eftersom dessa praktiska verktyg kan tjäna professionella och hushållsändamål. Som ett resultat kan en brukskniv betyda olika saker för olika människor. Det hjälper att ha rätt typ av brukskniv för din uppgift.

De mest populära typerna av verktygsknivar genom bladdesign är spetsad spets, krokblad och tandad egg. Sorten med fasta blad är favoritknivens designtyp för proffs. Den idealiska verktygskniven ska klara din uppgift, vara bekväm på handen och hålla länge.

Att arbeta med rätt brukskniv kan göra ditt jobb njutbart och säkrare. Den här guiden hjälper dig att välja den perfekta typen av verktygskniv för dina professionella, gör-det-själv- eller hushållsuppgifter.

Läs vidare för att upptäcka de mest populära verktygsknivarna.

1. Knivar med spetsiga spetsar

Som namnet antyder har bladen en vass spetsig spets. Bladmaterialet är mestadels metall, vilket kan vara kolstål eller rostfritt stål.

Dessa knivar är bäst för att stansa ett material för att påbörja skärningen. De är utmärkta för att klippa gipsskivor, plastskivor och tyger. Vissa blad är tillräckligt robusta för att skära igenom tunna metallplåtar.

Spetsiga knivar är bland de mer populära typerna av verktygsknivar för konstruktion, tillverkning och andra yrkesverksamma. Till exempel är knivens spetsiga spets idealisk för att göra intrikata snitt, som att skapa detaljer på ett material. Som ett resultat kan detta vara en praktisk hantverkskniv.

Denna typ av brukskniv finns i olika bladlängder. Den idealiska spetskniven bör komma med utbytbara blad eller förmågan att slipa eggen när den mattas.

Denna kniv är generellt säker men kräver fortfarande noggrann hantering. Den spetsiga spetsen utgör en hög risk att orsaka skador från oavsiktliga fall.

2. Hook Blade Utility Knives

Dessa knivar har ett skärområde format som en krok. De är bäst för att skära tuffa material, som mattor och linoleum. De fungerar också bra för att trimma kanterna på takbältros. Dessutom kan du använda det här bladet för att klippa strängar och trådar.

Krokbladen finns i breda och smala designalternativ. Detta är ett populärt skärverktyg för konstruktions- och tillverkningsproffs. Krokblad kan också passa olika gör-det-själv- och hushållsändamål.

Krokblad är dock bland de typer av bruksknivar med begränsad användning. Som ett resultat är den här kniven utmärkt som extrautrustning i din verktygslåda men inte som en allsidig handhållen skärenhet.

Relaterad: Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

3. Rundad spetsblad Utility Knife

Dessa är den säkraste typen av verktygsknivar, och de utgör en låg risk för hackning av användaren. De är idealiska för att skära ömtåliga material som kan skadas av oavsiktliga punkteringar.

De är utmärkta för att skära kartong, skum och plastband. Bladen kan vara gjorda av rostfritt stål, kolstål eller keramik.

Knivar med rundad spets är också bra för att öppna förpackningskartonger eftersom de begränsar incidenter av oavsiktlig skada på kartongens innehåll. Dessa blad finns i olika längder och former, vilket gör det enkelt att hitta ett lämpligt verktyg för din uppgift.

Även om verktygsknivar med runda spetsar kan passa många applikationer, kan de göra dig besviken om du letar efter ett allsidigt skärverktyg. Till exempel kommer den här typen av kniv inte att göra jobbet vid skäruppgifter som kräver stansning.

4. Utility-knivar med bågad blad

Dessa knivar har milda gropar längs bladets egg, men vissa varianter har pilgrimsmusslor mer åt bladets sida för att ge en lite jämnare egg. Groparna kan alla vara av samma storlek eller variera i längd och djup.

Sidobågade blad kan också komma med omväxlande fördjupningar på motsatta sidor av kanten. Omväxlande fördjupningar kan förbättra knivens styrka, vilket ger dig ett robustare verktyg med lång livslängd.

Bågade knivar är utmärkta för köksapplikationer. Till exempel underlättar de ditt arbete när du skär genom våta, klängiga eller mjuka matvaror. Därför är denna brukskniv lämplig för att skiva eller skära kött, bröd, frukt och grönsaker, och den ger ett renare snitt än den traditionella skalkniven.

Även om bågade knivar kan vara ett bra verktyg i köket, kan de vara utmanande att slipa när bladen blir matta. En kniv med pilgrimsmusslor på båda kanterna kan tjäna dig längre innan du behöver vässa den.

5. Tandade knivar

Detta knivblad liknar den bågade typen, förutom att skårorna längs bladets egg kommer ut som grova, sågliknande tänder. Som ett resultat flyttar du kniven som en såg samtidigt som du skär genom ett material.

Knivar med tandade blad är utmärkta för att skära igenom täta, fibrösa och tuffa material. Även om de har mer begränsad användning än släta knivar, kan tandade knivar användas inomhus i köket och utomhus för gör-det-själv och professionella projekt.

Du kan till exempel använda det här verktyget för att skära bröd eller skära igenom isoleringsskum och vinylgolv. Dessa knivar finns i olika längdalternativ, vilket ger dig flexibiliteten att välja lämpligt verktyg för din uppgift.

Medan ett tandat blad är ett utmärkt extra skärverktyg, kan det vara en utmaning för vissa människor att slipa dem. Du kan behöva köpa en ny kniv om den gamla blir matt.

6. Snap-Off Blade Utility Knivar

Dessa kallas även utbrytarknivar. De har ett långt, segmenterat blad. Du använder ett bladsegment åt gången och knäpper av det när det blir matt för att ge plats åt ett fräscht, vassare bakom det. Ett blad kan ha upp till 13 sektioner, vilket gör att du enkelt kan förnya bladen.

Dessa knivar är idealiska för skäruppgifter som snabbt mattar bladen. De gör det enkelt att fräscha upp skärpan på bladet.

Medan avsnäppbara knivar kan hantera lätta till medelstora uppgifter, är deras största nackdel att du inte kan byta blad för att få en mer kraftfull kniv för tunga skäruppgifter. Som ett resultat är detta mer av en hobbykniv än ett professionellt verktyg.

Dessa är de populära designtyperna för brukskniv:

7. Verktygskniv med fast blad

Den här typen av kniv har ett blad med fast längd som sträcker sig ut från handtagets framsida. Bladet och handtaget kan komma i olika former och storlekar.

Handtagsmaterialet kan vara gummi, plast, trä eller metall. Bladet kan vara rostfritt stål eller kolstål.

Verktygsknivar med fasta blad kan erbjuda utmärkt service vid tunga skäruppgifter. Eftersom bladet sitter stadigt på plats ger det stabilitet och gör denna kniv idealisk för precisionssnitt.

Verktygsknivar med fasta blad ger enkel åtkomst, vilket gör dem lämpliga för enhandsoperationer. Tänk på en situation där du stöder föremålet du vill skära med ena handen och behöver använda skäranordningen med den andra handen. Som ett resultat är dessa knivar favoriter för proffs.

Verktygsknivar med fasta blad kostar vanligtvis mer än andra alternativ. Verktygsknivar med fasta blad är värda att överväga om du inte har något emot att betala lite mer för ett robust handskärande verktyg med en bred tillämpning.

Medan vissa knivar med fasta blad tillåter bladbyte, sitter andra fast knutna till handtaget. De som stöder bladbyte är ofta kompatibla med olika bladdesigner.

Knivar med fasta blad som inte byter blad kan vara mer robusta. Men oförmågan att byta blad kan vara obekvämt om din uppgift kräver varierande bladlängder eller styrka i skärstadierna.

Även om du kanske saknar flexibiliteten att byta blad eller variera bladlängden, är knivar med fasta blad lätta att slipa när de är matta.

Dessutom kräver denna brukskniv noggrann hantering eftersom den kan vara utsatt för oavsiktliga hack. Håll knivens blad täckt när den inte används för att minimera olyckor.

8. Infällbara knivar

Denna kniv kommer med ett blad som dras in och ut ur handtaget. Som ett resultat ger handtaget även förvaring för bladet. Knivarna finns i raka eller böjda kroppsdesignalternativ.

Den infällbara kniven gör att du kan variera bladets längd. Det gör att du enkelt kan variera skärdjupet beroende på ditt behov. Den idealiska infällbara kniven låter dig justera bladet och låsa det på plats i olika positioner.

Många infällbara knivar stöder bladbyte och accepterar olika bladdesigner.

Bladjusteringen uppnås genom ett dunkstyrt reglage. Vissa infällbara verktygsknivar har en automatisk indragningsfunktion. I det här fallet drar bladet sig tillbaka in i kroppen när det inte används.

Med självindragande knivar måste du trycka och hålla in en knapp medan du skär. Bladet dras tillbaka när du släpper knappen. Den automatiska indragningsfunktionen ökar knivens säkerhet.

Infällbara verktygsknivar kan vara svåra att arbeta med vid tunga uppgifter. Till exempel kan det vara jobbigt och obekvämt att skjuta in och ut bladet eller hålla knappen intryckt.

Som ett resultat är den infällbara kniven idealisk för lätta och sällsynta skäruppgifter. Detta är också mer av en DIY-favorit än ett professionellt verktyg.

9. Fällbara verktygsknivar

Som namnet antyder kan en vikbar redskapskniv vikas för att dölja bladet. Vikning gör att du kan minska verktygets storlek för enkel att bära i en ficka eller verktygslåda. Som ett resultat kan denna dubbla verktyg också fungera som en fickkniv.

Dessutom tjänar den fällbara funktionen ett säkerhetssyfte eftersom den döljer bladet och minskar olycksrisken.

Du kan ha möjlighet att slipa eller byta ut de slöa bladen på en hopfällbar verktygskniv. Vissa av dessa knivar har ett bladförvaringsutrymme i handtaget. Vissa hopfällbara verktygsknivar har dessutom infällbara bladfunktioner.

Förutom skärning kommer vissa vikbara knivar med en flasköppnare.

En stor nackdel med fällbara verktygsknivar är att de kan vara svåra att arbeta med vid enhandsoperationer.

Lämna en kommentar