9 nödvändiga flugor för öringflugfiske för nybörjare

Om du precis har börjat lära dig att flygfiska öring kan det vara lite svårt att veta vilken fluga du ska använda. Varje flugfiskare bör ha några viktiga öringflugor för att göra sin fiskeresa till en framgång.

Så vilka är de 9 nödvändiga flugorna för öringflugfiske för nybörjare? Våra topp 9 val för viktiga öringflugor är:

  • En fallskärm Adams
  • En Caddisfluga för älghår
  • En fasansvansnymffluga
  • En pärlhuvud ullig buggarfluga
  • En guldpärla hare’s ear fluga
  • En Muddler Minnow-fluga
  • En mjuk hacklefluga
  • En olivgrön sötvattensclouserfluga
  • En myggfluga

För nybörjare flugfiskare kan skillnaden i alla flugor verka ganska förvirrande (en del ljud kompenserade till och med). Att välja rätt fluga att sätta på änden av din lina är dock en viktig del av flugfisket. Läs vidare nedan för att lära dig skillnaden mellan var och en av dessa flugor och hur du kan använda dem på din nästa flugfiskeresa.

De 9 viktiga öringflugorna förklaras

Du bör alltid känna till resonemanget bakom ditt val av flugor.

Följ inte bara några råd du hittar om att välja dina flugor. Att veta vilken fluga som ska användas kräver att du vet vad öringen runt omkring dig äter och vad varje fluga är designad för att imitera.

Fallskärm Adams

Fallskärms-Adams-flugan är allmänt känd av fiskare som deras ”go-to”-fluga för alla deras fiskeutflykter.

Detta är en torrfluga som används för att fånga de öringar som stiger upp till ytan.

Denna fluga kan användas under en majfluga kläcks, caddis kläcks, och för vissa midge kläcks.

Om du hoppas kunna imitera en majfluga eller caddislucka, välj en Fallskärm Adams med en storlek mellan 10 och 20. För midge-luckor fungerar en mindre storlek bäst.

Fallskärms-Adams-flugan hamnar på vår lista över viktiga 9 flugor helt enkelt för att den är en mångsidig fluga designad för att imitera flera olika arter av insekter under flera olika årstider.

Om du väljer att inte använda Fallskärms-Adamsflugan är många av flugorna från Adams torrflugasamling lika effektiva.

Elk Hair Caddis Fluga

Medan Parachute Adams anses vara den mest effektiva flugfiskeflugan totalt sett, tar en Elk Hair Caddis-fluga äran som en av de mest effektiva öringtorrflugorna.

Vissa älghårflugor sägs rida för högt på vattnet. Om detta är ett problem för dig när du flugfiske, kolla in några av alternativen för låga ryttare.

Elk Hair Caddis är inte lika mångsidig i att imitera arter; dock är det effektivt att imitera en caddis varje gång. Öring tenderar att luras av den här flugans utseende varje gång.

Lägg definitivt till en Elk Hair Caddis Fluga till din redskapslåda om du planerar att fiska efter öring på din nästa fiskeutflykt!

Fasan svans nymf

Pheasant Tail Nymph ser ut precis som du skulle föreställa dig den. Denna fluga liknar miniatyrfasan perfekt.

Denna fluga är perfekt för fiske när som helst på året och kommer antingen med eller utan pärlan.

Pheasant Tail Nymph härmar flera olika arter av bete och är därför en annan mångsidig fluga som du inte kan lämna utanför din redskapslåda!

Om du fiskar i ett område där fisken lätt kan skrämmas för stora mängder fiske, kanske den pärllösa nymfen är det bästa valet för dig.

  Enkla sätt att blåsa upp en luftmadrass när du campar!

Att ha ett par av varje stil Fasan svans nymfer packad med dina andra flugor kommer inte att tynga dig och kommer definitivt att öka din totala fiskeupplevelse.

Bead Head Woolly Bugger

The Bead Headed Woolly Bugger är en av de flugor som bara verkar göra susen när det gäller att fånga stor öring.

Denna fluga imiterar flera olika sorters bete som öringen inte kan motstå att ta en bit av.

Designen på denna fluga hjälper den att se mer verklighetstrogen ut också. Detta mer naturtrogna utseende drar in de större mer aggressiva öringarna.

Denna fluga kan inte bara imitera flera olika betesarter, utan du kan fiska med denna fluga med antingen döddrift eller under en strejkindikator. Gör denna till en av de mest mångsidiga och effektiva flugorna att fylla din redskapslåda med.

De mest effektiva storlekarna för att fånga öring med en ullig buggare är någonstans mellan en 6:a eller en 12:a.

De Woolly Bugger är en annan fluga som lätt kan jämföras med Parachute Adams och som säkerligen kommer att finnas i alla öringflugfiskares redskapslåda.

Muddler Minnow Fly

Muddler Minnow kan jämföras med Clouser Minnow för dess effektivitet vid flugfiske.

Muddler Minnow hävdas dock av många fiskare för att vara mer effektiv när den landar öring än sin Clouser-släkting.

Vart (eller närhelst) du än väljer att gå, använd Muddler Minnow Fly, du kan använda den på olika sätt för att imitera flera olika arter av öringfoder.

Behandlad som en torrfluga efterliknar den en gräshoppa på ytan. När den skickas genom en djup pool, förväxlar den med sculpin. Du kan till och med använda Muddler Minnow på natten för att imitera en mus.

När du fångar öring, använder du den klassiska Muddler Minnow Fly kan bara vara sättet att landa den öringen du har letat efter.

Mjuk hacklefluga

The Soft Hackle Fly är känd för att kunna imitera många olika stilar av öringmat och ger Woolly Bugger en springa för pengarna ute på vattnet.

Soft Hackle kan också fiskas på en mängd olika sätt för att hjälpa dig fånga mer öring.

Du kan döda ett mjukt hackle, sätta det under en strejkindikator, svänga det under vissa spänningar, eller till och med försöka fullända ”drift och lyft” som mycket mer erfarna flugfiskare säger är det mjuka hacklets anspråk på berömmelse.

Soft Hackle sägs vara en av de mest effektiva flugorna för fiske i det rikliga Montana-vattnet när man letar efter öring.

Se till att ha ett par av Mjuk hacklefluga sorter med dig på din nästa fisketur!

Clouser Minnow Fly

Clouser Minnow är en fluga som kan komma väl till pass när du behöver en fluga att imitera en betesfisk med.

Clouser Minnow och Muddler Minnow är nära släktingar som ger varandra en springa för pengarna när de används för flugfiske efter öring.

Medan Muddler Minnow sägs vara mer effektiv än Clouser när du landar en öring under flugfiske, kan en lätt Clouser Minnow streamer vara precis vad du behöver för att kroka en öring.

Även om din redskapslåda inte behöver vara full med streamers, ger några olika varianter dig några alternativ att testa när din go-to flugor fungerar helt enkelt inte.

  Hur länge håller husbilsdäck?

Se till att ta med en lätt streamer för att hjälpa till att imitera betesfisk. En storlek 6 eller 8 Clouser Minnow Fly kommer säkerligen att vara effektiv på din nästa öringflugfisketur!

Gnat fluga

Medan en knottfluga kan vara liten och verkaAtt använda en myggfluga kan ha en stor inverkan på ditt öringflugfiske.

Myggflugan sägs vara en nödvändig fluga för varje flugfiskares midgebox, och att gå ut på vattnet utan en sådan vore ett misstag.

Myggflugan är designad för att imitera små insekter, skalbaggar eller annan mat av små öringar.

När den används under en kläckning av mygg kan en myggfluga vara extremt effektiv. En annan effekttid att använda denna fluga är under kläckning av små caddis eller majflugor.

Om du inte kan bestämma dig för vad fisken i vattnet äter, bind en knottfluga på linan. Oavsett vad de äter, är du säker på att fånga lite fisk.

En effektiv storlek för att fånga öring är allt mellan storlek 14 eller 22.

Se till att ha ett rättvist sortiment av Gnat flugor för när du bara behöver något speciellt för att rulla in en öring.

Torrfluga kontra blötfluga

Även om det finns många olika stilar av flugor att ta med dig på din fiskeresa, kan de alla sorteras i två huvudkategorier.

Dessa två kategorier är torrflugor och våtflugor. Du kanske frågar vilken typ som är mest effektiv för din nästa fisketur. Men båda är extremt effektiva och viktiga för din nästa flugfiskeutflykt.

För att förstå när du ska använda en torrfluga eller en våtfluga är det viktigt att känna till skillnader och användningsområden för varje typ.

Torrflugor

Flugfiske med hjälp av torrfluga tenderar att bli känd som den mer ”traditionella” formen av flugfiske och är ofta stilen som många fisketidningar sätter på sina omslag.

En torrfluga har till uppgift att imitera en insekt som fiskar tenderar att snacka på. Torrflugor sitter på vattenytan och för den hungriga fisken upp till ytan för att ta en tugga.

Medan han kastar en torrfluga är flugfiskarens mål att landa flugan på ytan så naturligt som möjligt (precis som en riktig bugg skulle göra) för att inte skrämma och närliggande fiskar som kan titta på.

Efter att ha kastat ut torrflugan börjar en flugfiskare fokusera på att uppnå det som kallas ”döddriften”. En död drift är helt enkelt när flugan flyter i samma takt som strömmen utan något motstånd orsakat av linan.

Även om detta kan vara lite svårare än flugfiske med en blöt fluga, kan det vara extremt effektivt när det används på rätt sätt.

Utmaningen att lura en fisk att tro att din fluga verkligen är en insekt som sitter på vattnet gör flugfiske med en torrfluga (och faktiskt fånga en fisk) mer av en prestation.

Att använda den knepiga torrflugan är inte bara en prestation utan eftersom flugan sitter på vattenytan låter den dig se fisken slå till.

Att kunna se fisken gör det lättare att veta när man ska slå. Samt att det gör det mycket mer spännande när du ser en fisk närma sig din fluga!

  Är promenadkäppar verkligen användbara?

Blöta flugor

Makrobild av en svart och grön blöt flugfiskefluga, Calder

En våtfluga är utformad för att specifikt imitera de insekter som lever under vattenytan innan de kläcks.

Vissa våtflugor används också för att efterlikna languster, blodiglar och mindre betesfiskar.

En blötfluga är den bästa typen av fluga för nybörjare att börja lära sig flugfiska med.

Så varför är våtflugan den bästa flugan för nybörjare?

Det beror helt enkelt på att de tyngre våtflugorna bara är lättare att kasta. Så om du bara ska lära dig kasta med flugspö är en tyngre fluga lättare att kasta vidare.

Flugfiske med blötfluga kräver inte lika mycket av den delikatess som torrflugfiske gör.

Våtflugor används när man riktar in sig på fisken som lurar i de djupare vattnen och som är mindre benägna att stiga till ytan.

Fiskar som vistas i de djupare delarna av vattnet är kända för att slå mer villigt än att mata fiskar på ytan.

En fisk på ytan kommer att vara mer skeptisk till alla flugor som landar onaturligt eller som inte riktigt liknar deras favoritinsekter.

Bottenmatare är dock inte lika skeptiska och tenderar att inte märka några avvikelser med ditt gips eller fluga.

Nackdelen med att flugfiska med våtfluga är att man inte kan se flugan eller fisken.

Eftersom du inte kan se flugan eller fisken, kan det göra det svårare att urskilja en fisk som tar ett bett på din lina, eller en hake på botten av floden.

Varje erfaren fiskare kommer att berätta, i alla fall, att slå bra och att slå ofta. Missa aldrig en bra fisk för du trodde att det bara var botten.

En vanlig praxis vid flugfiske med våtfluga är att sätta två eller tre olika flugor på linan för att öka chanserna att en fisk slår till.

När fiskaren väl vet vilken fluga fisken föredrar att ta kan de byta till att bara använda den flugan.

De två typerna av flugor

Nu när du vet skillnaden mellan de två typerna av flugor som används i flugfiske kan du bättre förstå vilka flugor du ska ta med dig (definitivt ta med våra 9 nödvändiga flugor!) och när du ska använda dem!

Testa olika torrflugor och våtflugor så att du verkligen kan förstå hur de alla verkar på vattnet och hur fisken reagerar på dem.

Om du letar efter ett kreativt sätt att fiska så har jag sett fiskare kastas ut med både torrfluga OCH blötfluga på linan.

Denna taktik hjälper fiskaren att täcka mer av vattnet på kortare tid och att nå alla olika fiskar i vattnet.

Relaterade frågor:

Kan man flygfiska på sjöar? Flugfiske kan användas i många olika stilar eller typer av vatten. Medan flugfiske på floder är vanligast, kan flugfiskare ses på sjöar eller till och med ute på havet och njuta av sporten.

Är det bättre att flyga uppströms eller nedströms? Riktningen du kastar din fluga kan bero på vilken typ av fluga du använder, området du fiskar i och vilken typ av fisk du hoppas fånga. För att uppnå den perfekta ”döddriften” väljer många flugfiskare att kasta uppströms.