9 enkla sätt att laga ris när du campar

Ris är näringsrikt, välpackat, lätt att göra och extremt mångsidigt. Att göra en stor skål med ris ger dig tillräckligt med kalorier för en hel måltid. Du skulle förmodligen vilja lägga till något för att göra det intressant, men ris är en av mina favoritcampingmåltider. Så hur lagar du och förbereder ris för camping?

Att laga lägerris är ganska enkelt. Den kan tillagas på nästan vilken värmekälla som helst och allt du behöver är en kastrull och vatten. Snabbris är lättare eftersom det är förkokt (ingen tillagningstid), men du kan också göra vanligt ris. Hetta upp en kastrull med kokande vatten, häll i riset, snabbriset kokas omedelbart (vanligt ris tar 17 minuter) och lossa det med en gaffel.

Vid den tidpunkten vill du förmodligen kasta något i ditt ris för att förbättra smaken. Jag brukar slänga i mig lite ost eller mexikansk/asiatisk inspirerad smaksättning eftersom det är lätt.

Ris är den ultimata camping- och ryggsäcksmaten. Den håller i princip för evigt i din förpackning och kan användas i en mängd olika rätter. Du kan använda denna enkla stapelvara i mexikansk, asiatisk, indisk och amerikansk mat (bland många andra).

Jag rekommenderar snabbris för camping

Som namnet antyder är snabbris förkokt, så det behöver inte tillagas under en campingtur. Du måste fortfarande koka upp en kopp vatten, men riset kommer att kokas direkt efter att du tappat det i vattnet.

Det är så mycket lättare att laga snabbris än vanliga rispåsar när du campar. Vanligt ris kräver mer vatten (2 koppar vatten för 1 kopp ris) och måste kokas i 17 minuter, vilket drar mycket bränsle. Det är så mycket lättare att laga snabbris när man campar.

Hur gör man ris på en campingtur?

Hur man gör ris på en campingtur

Låt oss inse ett enkelt faktum: de flesta campare och backpackers är inte kulinariska konstnärer. De flesta håller sig till en handfull praktiska häftklamrar som ger massor av kalorier till en rimlig packvikt. Jag kan laga en ordentlig måltid hemma, men tanken på att laga gourmetmat på en campingresa är bortom min kunskapsnivå.

Det är därför ris är den perfekta maten för backpacking och camping. Den är extremt mångsidig, näringsrik, prisvärd och lätt att packa. Den enda nackdelen med att koka ris är att vanligt vitt ris är lite intetsägande, men det finns sätt att ta campingris till nästa nivå (jag förklarar Mix-Ins nedan).

9 enkla sätt att laga ris när du campar

Ris är en ganska enkel måltid att förbereda, men du måste hitta någon form av värmekälla. Hur du väljer beror på två saker. Oavsett om du har el eller inte och om du använder snabbkokt ris eller vanligt okokt ris.

Du måste ha en stadig lågtemperaturlåga om du lagar okokt ris från grunden. Det är sällan möjligt när man lagar mat över en lägereld. Så du är begränsad till att laga mat med campingspis, grill eller någon form av elektrisk apparat om du inte använder snabbris.

9 sätt att laga campingris

 1. På En Camping Spis
 2. Ovanför en lägereld
 3. I Campfire Coals
 4. På grillen
 5. Riskokare
 6. Elektrisk panna
 7. I en riskokare
 8. Panna
 9. Wokad

Förkoka inte riset utan kylare! Parboiled ris bör torkas eller förvaras svalt. Snabbris är ett mycket enklare alternativ eftersom det redan är förkokt.

Enkla saker att blanda med ris när du campar eller backpackar

vad man ska blanda med ris när man campar

Jag rekommenderar att du tar med dina favoritörter och/eller ost att blanda in i riset. Jag kan också lägga till lite charkuterier som bacon eller pepperoni, äggpulver och varm sås (jag gillar Siracha) om jag gör en intetsägande, ostliknande risrätt.

Jag går normalt fram och tillbaka mellan asiatiska och mexikanska risrätter. Du kan köpa kryddförpackningar i en mängd olika asiatiska smaker: Teriyaki, General Tso, Stir-Fry, Honey Sesam, Sweet & Sour, etc. Sun-Bird Seasoning säljer ett 20-tal olika typer av kryddningsförpackningarmen online är de mycket dyrare (gå till Walmart).

Koka bara ditt ris och släng i rispaketet och vanligtvis behöver du tillsätta lite vatten. Därifrån kanske du vill lägga till ett paket eller två sojasås och varm sås. Du kan också lägga till pulveriserat ägg för att få lite protein.

Du kanske också vill ta med några bönor, men de är lite jobbiga eftersom de måste torkas ut. Konserverade bönor är alldeles för tunga att bära i ryggsäcken, men uttorkade bönor blir mycket tyngre. Jag har aldrig hittat dem i snabbköpet, men du kan få dem online (uttorkade svarta bönor).

Hur man lagar snabbris när man campar

Det är nästan omöjligt att förstöra snabbris. Du behöver bara veta hur man kokar en kastrull med vatten.

 1. Börja med att koka upp 1 kopp vatten (för 1 kopp ris).
 2. När vattnet kokar, tillsätt 1 kopp snabbris.
 3. Lossa riset med en gaffel och servera!

Hur man lagar vanligt ris när man campar

Ris är en fantastisk campingmat eftersom det är lätt, mättande och lätt att laga. Så här gör du perfekt ris på din nästa campingresa:

 1. Börja med att koka upp 2 koppar vatten (för 1 kopp ris) i din gryta.
 2. Tillsätt 1 kopp ris och rör om.
 3. Sänk värmen till låg och låt sjuda i 20 minuter, rör om då och då.
 4. Stäng av värmen och låt grytan stå i 5 minuter. Detta kommer att hjälpa riset att absorbera allt vatten.
 5. Lossa riset med en gaffel och servera!

9 olika sätt att laga ris när du campar

Ris är en av de mest mångsidiga livsmedel med en mängd olika tillagningsmetoder. Tyvärr är vissa tillagningsmetoder bättre än andra, beroende på vilken typ av ris du lagar mat med.

Du kan använda nästan vilken tillagningsmetod som helst med förkokt snabbris, men du är begränsad med vanligt okokt ris. Med vanligt okokt ris måste du ha full koll på temperaturen. Det är inte möjligt med en lägereld eller kolgrill (lösligt ris krävs).

Det är svårt att laga okokt ris på en lägereld (gå med instant)

Att laga vanligt okokt ris över en lägereld kan vara en utmaning. Ris måste kokas på låg temperatur och det är svårt att kontrollera den låga värmen med kol. Det kan lätt förstöra din panna om du lagar för hög temperatur.

Jag rekommenderar att du använder snabbris om du planerar att laga mat över en lägereld. Den är förkokt, så du behöver inte gå igenom den 17 minuter långa tillagningsprocessen. Koka bara en kopp vatten, häll i 1 kopp snabbris, fluffa med en gaffel och det är klart att servera.

1) Campingkaminer är som vanliga spisar: snabbris eller okokt ris

campingkokare ris

Campingspisar är min absoluta favoritmatlagningsmetod. De är säkra, snabba och enkla att använda. Campingspisar fungerar precis som din ugn hemma. Med full kontroll över tillagningstemperaturen kan den tillaga nästan vad som helst, inklusive snabb- och okokt ris.

Skapa enkelt utsökta måltider på din nästa camping- eller ryggsäcksresa. Det finns två sätt att tillaga ris med en campingspis: standardgryta eller ångkokare (instant ris). Vilken typ av spis eller bränslekälla du använder spelar ingen roll. Lagar du mat med en stor familj behöver du förstås en mycket större panna/spis.

Köp bara en bärbar campingspis med en eller två brännare om du campar nära din bil. Coleman dubbla brännare är överlägset mest populära eftersom de är välgjorda och relativt billiga. Jag föredrar deras propankamin eftersom jag redan har stora propantankar (du behöver en adapter), men spisar med flytande bränsle (vit gas) fungerar lika bra.

Kolla in mitt inlägg som förklarar hur man kopplar en campingspis till 20lb tankar

Det kommer att finnas några skillnader beroende på vilken typ av ris du använder. Snabbris är enkelt! Allt som behövs är varmt vatten för att koka snabbris. De flesta använder en vanlig gryta eftersom de tar den med sig till andra måltider, men du kan även använda en ångkokare (jag förklarar mer nedan).

Sätt vattenkokaren på elden med 1 kopp vatten (för 1 kopp ris), vänta tills den är varm, häll i en skål, tillsätt snabbris och fluffa med en gaffel. Följ den traditionella tillagningsmetoden jag förklarade ovan för okokt vanligt ris.

2) Använd ett stativ för att koka ris över en lägereld – endast snabbris

lägereld gryta med ris

Att laga vanligt okokt ris över en lägereld kan vara en utmaning. Ris måste kokas på låg temperatur och det är svårt att kontrollera den låga värmen med kol. Det kan lätt förstöra din panna om du lagar för hög temperatur.

Jag rekommenderar att du använder snabbris om du planerar att laga mat över en lägereld. Den är förkokt, så du behöver inte gå igenom den 17 minuter långa tillagningsprocessen. Koka bara en kopp vatten, häll i 1 kopp snabbris, fluffa med en gaffel och det är klart att servera.

Att koka ris över lägerelden är ganska enkelt. Du måste hitta ett sätt att hänga en gryta eller vattenkokare över elden för att koka upp vatten. Det finns ingen kontroll över temperaturen på lägerelden, så det är svårt att koka okokt ris över en lägereld. Du bör låta kolen brinna vid låg temperatur för att pannan inte ska brinna.

Det är därför jag bara skulle använda snabbris över en lägereld. Det är väldigt lätt att koka vatten över eld eftersom det kan göras vid vilken temperatur som helst. Du vill förmodligen inte att lågor ska bränna pannan, men det finns inget sätt att du kan förstöra kokningen.

Det finns många sätt att uppnå detta, men jag rekommenderar a lägereld stativ. De flesta lägereldsställningar levereras med ett hängande grillgaller för användning med vanliga grytor/pannor, men du kan även köpa en hängande gjutjärnsgryta eller hängande ångkokare (instant ris).

3) I lägerelden med en gjutjärnsgryta – endast snabbris

koka ris i lägerelden

Återigen fungerar den här metoden bäst med snabbris, men den kan också användas med vanligt okokt ris. Du bör sänka temperaturen på lägerelden, höja grytan och rör om hela tiden för att förhindra att den brinner.

Allt du behöver är en stor gjutjärnsgryta att sätta i lägerelden. Jag brukar lägga kastrullen åt sidan i kolen, men du kan centrera den på träet (mycket varmare). Var försiktig, eftersom det kan vara svårt att dra en gjutjärnspanna från elden utan att spilla den.

Med denna metod är du inte begränsad till att koka ris. Ta reda på hur du styr temperaturen så kan du laga nästan vad som helst. Jag lagar regelbundet stora grytor med soppa och chili till min familj under hela året.

4) Koka ris på en grill – Snabbris eller okokt ris

koka ris på grillen

Många använder kol- och propangrillar för att koka ris. De flesta campingplatser har en kolgrill på plats, så det är lätt att slänga på en kastrull med vatten när du lagar kött och grönsaker. Propan blir mycket lättare eftersom du enkelt kan ändra temperaturen.

Du kan laga snabbris var som helst, men okokt ris kan vara en utmaning på en kolgrill. Det beror på om det finns ett sätt att flytta grillgallret för att sänka temperaturen. Tänd kolen och höj gallret så att du kokar ris på lägre temperatur.

Gjutjärnspannor fungerar bäst på en grill eftersom det inte finns någon risk att skada pannan. Det tar lång tid att värma upp pannan, men det blir inte lika mycket tid att rengöra pannan efteråt.

5) Värm vatten med en vattenkokare för lägereld – endast snabbris

Gör Instant Rice med en vattenkokare

En vattenkokare är det överlägset enklaste sättet att värma vatten för snabbris. Jag har en liten vattenkokare för lägereld i aluminium som jag ständigt använder till ris. Den kan användas på nästan alla värmekällor och det är låg risk för vattenspill.

Det finns så många olika sätt att använda en vattenkokare. Jag brukar lägga min på grillen, på campingspisen eller använda ett litet galler i lägerelden, men vilken värmekälla som helst fungerar. Gjutjärns vattenkokare kan gå direkt in i lägerelden om du föredrar den metoden.

Värm bara vattnet tills det kokar, tillsätt snabbris och fluffa upp det. Tillsätt de kryddor du vill använda så har du en skål med ris. Hela processen tar mindre än 5 minuter.

6) Wokad i panna – Förbered ris för resan

Wokat ris

Jag har aldrig träffat någon som inte gillar wokade måltider. Wokade middagar kan tillagas på många olika sätt. Använd en gjutjärnspanna för lägerelden, grillen, campingspisen eller någon annan värmekälla. Förbered det wokade riset som du skulle göra hemma.

Den enda skillnaden är att du måste förbereda riset i förväg. Du kan göra det med någon av de andra metoderna på den här listan eller göra en liten sats ris hemma. Se till att kyla förberedd ris för att minska risken för bakterier.

7) Elkokare – Snabbris eller okokt ris

Elektrisk häll

Det finns en värld av möjligheter när din camping har el eller du tar med en generator. Att använda en elektrisk spis fungerar precis som den elektriska spisen i ditt kök. När du söker efter en campingplats, välj en klass A/AA/AAA campingplats.

Kolla in mitt inlägg där jag förklarar skillnaden mellan klass A, klass AA, klass AAA och klass B campingplatser.

De kan användas med vanliga kastruller/pannor och du kan laga nästan vad som helst med en elektrisk spis. Förbered riset som du är van vid hemma. Tillsätt kryddor, grönsaker, kött, ägg eller vad du vill.

8) Riskokare – Okokt ris

Riskokare

Jag blev direkt kär i min riskokare när jag köpte den första gången. Det är löjligt enkelt att använda en riskokare om man har tillgång till el. De har vanligtvis vatten/risfyllningslinjer på sidan av riskokare för att göra det enkelt att laga ris.

Att använda en riskokare tar inte mer än 20-30 minuter. Du behöver inte ens vara uppmärksam när du använder den. Slå på den, låt den gå i några ögonblick, så vänder de automatiskt tillbaka värmen till en varm temperatur när de är klara.

9) Elektriska kokkärl och andra apparater

elektrisk pott

Om du har tillgång till el finns det så många elektriska apparater du kan använda för att koka ris. Jag gillar verkligen elektriska kastruller för snabbris och riskokare för okokt ris, men alla typer av elektriska apparater fungerar. Elektricitet värmer vatten snabbt, så dessa är extremt effektiva sätt att koka ris.


Varför ta med Rice Camping?

Det finns så många olika anledningar till varför ris är en populär campingmat. Ris är mycket näringsrikt, packat med kolhydrater, har lång hållbarhet, är lätt att tillaga, mångsidigt och går snabbt att tillaga (instant ris).

 • Näringsrik mat med högt kaloriinnehåll: Väldigt få livsmedel slår ris när det gäller kaloritäthet för priset.
 • Fullpackad med kolhydrater: Våra kroppar använder kolhydrater som bränsle, så det faktum att ris är fyllt med kolhydrater kommer att öka din energi när du campar.
 • Lätt att förbereda: Det är svårt att tillaga okokt ris med otillförlitliga temperaturer, men snabbris är så lätt att förbereda. Om du kan koka vatten kan du göra snabbris på några minuter.
 • Lång hållbarhet och mycket lätt att packa: Förvarar du ris torrt håller det 25 år och är löjligt lätt att packa.
 • Mångsidig: Det finns så många olika sorters ris du kan göra och det passar bra till nästan alla slags måltider.
 • Snabbt att laga: Att laga snabbris är så enkelt och snabbt att tillaga. På mindre än 5 minuter har du en färdiglagad måltid.
  Hur mycket bränsle använder en Coleman-spis? Flytande bränsle och propan