9 anledningar till varför sovsäcksfodral verkligen är värt det

Nödvändigheten av sovsäcksfodral är en vanlig debatt bland vandrare och campare. Inte en enda gång på mina äventyr har jag använt den här, och var faktiskt riktigt glad att jag gjorde det. Även om de mest används på campingområdet, har jag personligen funnit liners användbara i många olika aktiviteter också. Varför är sovsäcksinlägg värt det? Låt oss försöka ta reda på det, för att hjälpa dig att fatta ett klokt beslut.

I den här artikeln kommer jag att beskriva i detalj varför jag älskar sovsäcksfodral.

Sovsäcksfoder är värda att ha eftersom de är väldigt små, ger extra värme när temperaturen sjunker och för att de håller dig varm sovsäckar skön. Liners fungerar också imponerande som filtar för hängmattor, couchsurfing, flygresor och svala nätter under stjärnorna. Dessutom är de relativt billiga och erbjuder utmärkt andningsförmåga, särskilt silkes.

1. Packa mycket liten

Det jag gillar med sovsäcksfoder är att de sitter som mest kompakt ryggsäck.

Jag minns en av de misstag jag gjorde på min första promenad valde fel ryggsäck.

Det var en Ryggsäck på 40 liter, vilket borde räcka för en måttlig vandring; den hade dock en så dålig design att jag inte fick plats med mina grejer ordentligt.

Ändå hade jag aldrig några problem med sovsäcksfodret eftersom det var så kompakt när det fälldes ihop ordentligt.

Detta är dock inte relevant för alla olika typer. När det kommer till foder av bomull/ull, se till att din ryggsäck är tillräckligt rymlig eftersom de vanligtvis tar mer plats.

Om en kompakt liner behövs, rekommenderar jag starkt att gå för en silke eller en syntetisk.

2. Extra värme när temperaturen sjunker

När jag campade i Skottland i mitten av oktober tog jag visserligen inte temperaturen på alltför stort allvar.

Jag försökte gå billigt och köpte därför en syntetisk sovsäck – kanske den första jag såg. När jag fick möta verkligheten – uppenbarligen var jag inte beredd på det – sjönk temperaturen dramatiskt, jag var bokstavligen iskall.

Första natten glömde jag att jag hade en sovsäck med mig – jag gick bara ner i min sovsäck så snabbt som möjligt och gick och la mig.

Kvällen efter lärde jag mig min läxa och organiserade linern i förväg. Jag säger inte att beläggningen gjorde någon skillnad – det var fortfarande fruktansvärt kallt.

När det kommer till nattlig värme är det ingen tvekan om att du har minst en dun sovsäck. Ändå ökade linern värmen något, kanske 4-5 grader.

Det låter kanske inte så mycket, även om när du campar i låga temperaturer kommer du oundvikligen att känna skillnaden.

3. Låg budget

Låt oss inse det: camping kommer med några betydande ekonomiska kostnader.

För er som campar för första gången behöver ni förmodligen ett nytt tält, sovsäck och skor.

Jag vet av erfarenhet att dessa saker inte är billiga, vilket gör det första köpet psykologiskt svårt.

Ändå är sovsäcksfoder inte så dyra jämfört med andra campingprodukter. Jag säger inte att alla är billiga, det beror på typen av kurs. Syntet- och sidenfoder anses vara billigare än bomull eller ull och bör inte överstiga 20-25 USD.

  Massimo sida vid sida: är de bra kvalitet?

Jag kommer dock att säga att de kan förbättra din sovupplevelse när det kommer till värme, även om de inte är ett substitut för en kvalitetssovsäck.

Om du vet att du kommer att ta itu med isiga förhållanden, prova en dunfylld sovsäck och ett foder som ett trevligt extra.

4. Står endast som reselakan

När jag flög flygplan sa min mage alltid till mig att inte använda de konstiga filtarna de brukar tillhandahålla – jag kan inte berätta exakt varför, men något kändes bara fel.

Hur de luktade och kändes på min hud var tillräckligt för att jag skulle bestämma mig. Istället spred jag ut min sovnäsduk och somnade.

När jag sökte på internet om det ämnet insåg jag att jag hade rätt – tydligen är dessa filtar inte så oskyldiga.

Enligt inom arbetarnavissa flygbolag tvättar inte sina filtar mellan flygen, så chansen är stor att du använder en smutsig filt som en tidigare passagerare använde.

Som det avslöjades är de renaste filtarna de som erbjuds på dagens första flyg, eftersom en djuptvätt bara sker på natten.

Så hur är det med passagerare som flyger mitt på eftermiddagen eller kvällen? Jag tror att de löper större risk för E coli Och MRSA exponering.

Det är där sovsäcksfodren kommer på plats. När du börjar bli kall på ett flygplan är det bara att ta ut det och slå in dig.

När det kommer till flyg, skulle jag rekommendera att använda bomullsfoder eftersom de ger rätt mängd isolering och är utan tvekan en av de mest bekväma.

5. Couchsurffilt

Vem tar inte av sig hatten när det kommer till kritan Couchsurfing? Låt oss erkänna det – det är ett av de vanligaste och billigaste sätten att resa utomlands.

Jag minns en av mina resor till Berlin där jag bara inte kunde hitta en anständig plats att sova utan att tömma fickorna.

Jag har fattat många dåliga beslut under resan, men att ta fram min mobiltelefon för att söka efter Couchsurfing var inte ett av dem.

Ändå är filtarna du hittar i dessa hus inte alltid vad som förväntades av dig – minst sagt.

Jag säger inte att låga priser alltid kommer med hemska förhållanden, men så är det ofta.

Ärligt talat, hälften av gångerna jag var Couchsurfing använde jag inte filtarna eller lakanen jag fick. Jag kanske är för konservativ, men man vet aldrig.

Ungefär som flygplansfiltar, skulle en sovsäcksliner fungera när det kommer till ett anständigt alternativ.

6. Håll din sovsäck ren

Smutsiga kläder och skor är oundvikliga när man campar. Jag minns att jag faktiskt tog kläder för att sova på min första vandring – det var så slöseri med vikt.

Din sovsäck blir smutsig oavsett vad du har på dig. Att ta med rena kläder kan vara valet om du campar länge samtidigt som du vistas på samma plats.

Att gå är dock en annan historia. Även om det är svårt att undvika, kan smuts i din sovsäck störa värmeisoleringen.

  Hur fungerar bouldering?

Förresten, kroppssvett gör ofta att din sovsäck blir fuktig, vilket också kan leda till det resultatet.

Det jag gillar med liners är att de bildar en slags barriär mellan din kropp och sovsäcken. Många gånger på morgonen har jag hittat mitt foder dränkt av svett; dock förblev min sovsäck torr.

Det kan också vara obekvämt, även om det är mycket viktigare att hålla din sovsäck torr eftersom det är din primära värmeisolering.

För att undvika att svettas för mycket råder jag dig att ta sidenvarianten som ger tillräcklig ventilation.

7. Ljus värme under stjärnorna

Den här kanske låter cheesy; dock har jag svårt att inte nämna det. När vi är klara med vår vandringsdag brukar vi vara så sugna på att somna och lägga den där långa, tröttsamma dagen bakom oss.

Ändå har jag funnit nätterna då jag beundrade himlen som mest minnesvärda. Det är svårt att beskriva den där pirrande känslan i magen när du ser ett stjärnfall mitt i ingenstans.

Ändå kan det vissa kvällar vara för kallt för att vara ute. Vissa tält har ett nättak, så det går på något sätt att se mot himlen.

Ändå tror jag att utsikten utanför är den mest hisnande. Det går dock att ta bort hela sovsäcken. Men låt oss erkänna att vi bara är för lata för att göra ändringar efter att lägret redan är inrättat.

Jag har funnit att sovsäcksfodret passar bäst för just det ändamålet. Under kalla nätter råder jag dig att använda bomulls- eller ulltyperna, men på sommarkvällarna skulle sidenvarianten klara sig bra.

8. Fungerar utmärkt med hängmattor

När det kommer till campingmöbler är hängmattor helt fantastiska. Personligen har jag bara använt denna ett fåtal gånger; var dock alla minnesvärda.

Det är bara något unikt med det sättet att koppla av och beundra din omgivning. Ändå saknas hängmattor en avgörande ingrediens: en filt.

Ärligt talat, en lagom isolerad jacka skulle kunna göra bra, även om det finns något mycket mysigare i en filt.

Om du planerar att koppla av med din hängmatta, överväg en sovsäcksfoder.

9. Andningsförmåga

Under hela tiden jag har campat har jag funnit att andningsförmåga är en av de mest avgörande egenskaperna som din utrustning borde ha.

Det är viktigt att ditt tält kan andas så att det inte bildas kondens. Dina ryggsäcksband ska andas så att dina axlar inte svettas för mycket och irriterar huden.

Detsamma gäller din sovsäck och jacka.

Tja, från min erfarenhet har sovsäcksfoder utmärkt andningsförmåga, särskilt de som är gjorda av siden.

Själv vaknade jag och svettades flera morgnar; dock var det minimalt. Jag har upplevt mindre svett när jag sovit med kläder av och liner på än tvärtom.

Vad är det korrekta sättet att förvara min liner?

Att förvara din liner är inte mycket annorlunda än att stuva ett tält eller en sovsäck. Det första steget att ta är att se till att det är helt torrt, så det gör det inte stank.

När de hålls våta har sovsäcksfoder en tendens att utveckla mögel och mögel, som är extremt svåra att ta bort.

  Var är världens största luftballongfestival?

Då ska du köpa en nätpåse för förvaring. Använd inte tyget som medföljer fodret – långvarig förvaring kan skada tygerna.

Om du inte har en sådan väska till hands kan du prova att hålla den löst.

Hur ska jag tvätta mitt sovsäcksfoder?

Till skillnad från tält och de flesta sovsäckar, liners kan rengöras med tvättmaskin. Du kan använda vanligt tvättmedel; men du måste ta hand om det använd en skonsam cykel.

Du borde också undvik att använda sköljmedel – de kan försämra tygets fukttransporterande effekt.

Hitta ett skuggat område utanför för att låta fodret torka så att beläggningen inte blir för varm – det kan krympa tygerna.

Vilken sort värmer dig mest?

Det finns främst fyra typer av sovsäcksfoder: siden, bomull, ull och syntet.

När det kommer till värmeisolering presterar den syntetiska linern bäst och höjer temperaturen med cirka 10 grader.

Strax efter det kommer ulltypen, som också presterar bra – genom att höja ca 5 grader.

Båda bör passa ordentligt i din sovsäck, utan att lägga till nämnvärd bulk. Du ska dock veta att isolering också har ett pris.

Ju varmare linern är, desto mer väger den och tar plats. Siden är kanske det minst värmande, det är otroligt tätt.

Gör liners verkligen någon skillnad?

Liners är bra, det råder ingen tvekan om det. De ökar isoleringen i din sovsäck och gör sig oftast bra när de bara används som filt.

Ändå skulle jag inte räkna med att liners är den ENDA räddningen när det kommer till extrema förhållanden. Som sagt – de ersätter inte en bra sovsäck.

Om du står inför kalla nätter, byt inte ut en dunfylld sovsäck mot en liner. De är verkligen ett trevligt tillskott när de läggs till en befintlig högkvalitativ produkt.

Slutsatser

Det finns många anledningar till varför jag personligen tycker att sovsäcksinlägg är värt det, men jag har bestämt mig för att fokusera på de skäl som verkar mest väsentliga.

Att packa hela din utrustning i en ryggsäck kan vara problematiskt. Liners passar dock eftersom de är så imponerande kompakta.

Det andra jag gillade med dessa är deras multifunktionalitet – från Couchsurfing till en bra ersättning för de smutsiga flygplansfiltarna.

När det gäller förvaring av liners, se till att du packar dem torrt och löst. Det skulle i sin tur förhindra mögelbildning och vävnadsnedbrytning.

Du bör inte närma dig liners som en enda lösning när det gäller extremt kalla förhållanden. De värmer dig bättre, och det kan du känna; men de gör detta bara när de läggs till en befintlig kaj av hög kvalitet.

Mellan de fyra olika typerna har jag personligen haft bäst resultat med plasten när det kommer till värmeisolering. Men man måste också tänka på att den är för massiv och tar relativt sett mer plats.

Jag hoppas att min artikel hjälpte dig att göra en bedömning om huruvida du ska köpa en sovsäcksfoder eller inte. Om du fortfarande har några tvivel, låt mig veta allt om det genom att lämna en kommentar nedan!