9 anledningar till att pontonbåtar är bra för fiske

När det kommer till fiskebåtar är en pontonbåt mer än troligt inte den första båten som vi fiskare tänker på. Men tänk om jag berättade att förutom för djuphavsfiske är pontonbåtar faktiskt utmärkta fiskebåtar?

Faktum är att dagens pontonbåtar inte alls liknar dem man använder när man växte upp.

Idag har du toner som är speciellt designade för seriösa fiskare som vill ta med familjen eller alla sina kompisar då och då.

är pontonbåtar bra för fiske

Så, gör pontonbåtar bra fiskebåtar? Här är 9 anledningar varför säger jag att de gör det!

1. Den perfekta båten för att ta familjen med på fiske

Förutom för kanske en däcksbåt, finns det ingen annan båt (åtminstone enligt min mening) som är bättre för att ta med familj och vänner ut på vattnet för en dag av fiske.

Eftersom pontonbåtar har så mycket utrymme, och de flesta är klassade för att rymma 11 eller fler personer, kan du ta med hela familjen! Du behöver inte längre bestämma vem som är tur det är att gå ut på båten.

En annan fördel med att köpa en pontonbåt är att det inte bara behöver handla om fiske! Detta är ett riktigt plus om du har små barn.

Jag vet att om dina barn är som mina, kan de bli uttråkade av att fiska riktigt snabbt! Speciellt när vi inte fångar något.

Med en pontonbåt finns det gott om plats för dem att göra andra saker som att dyka från båten (du kommer förmodligen inte fånga någon fisk dock), använda den som bas för snorkling, spela brädspel på däck eller även ta en tupplur på en av de många vadderade sätena.

Om du väljer en med en större motor kan du alltid kasta ett rör i vattnet och låta det roliga börja.

På tal om större motorer…med gårdagens pontonbåtar kunde man bara utrusta dem med en mindre utombordsmotor. Men med dagens versioner, särskilt tri-toons, kan du driva den med en mycket större motor.

Vissa modeller kommer även att rymma en 250 hk motor!

Nu betyder det inte att du måste gå den här vägen, det är definitivt ett alternativ.

2. Du kan utrusta dem med alla fisketillbehör

Jag är inte 100% säker på detta, men jag tror att många fiskare rabatterar pontonbåtar som seriösa fiskefartyg för att de tror att de bara är till för att cruisa runt med ett gäng människor.

  7 sätt att göra din lägerstol varmare

De inser inte att du kan utrusta en pontonbåt med alla de senaste fiskebåtstillbehören precis som du förväntar dig att hitta vilken annan fiskebåt som helst.

Detta inkluderar:

  • Fiskhittare
  • Trolling motor
  • Power-Pole
  • Lev väl
  • Fiskestolar
  • Bimini topp
  • Spöhållare
  • Jack Plate

Detta är en total game changer enligt mig!

Om jag kan ha alla dessa tillbehör på en mer stabil fiskeplattform, varför skulle jag välja någon annan typ av båt?

3. Pontonger har gott om förvaring för all din utrustning

Ett stort klagomål som jag hör från båtägare (inklusive mig själv), särskilt fiskebåtsägare, är att det helt enkelt inte finns tillräckligt med förvaring för all din utrustning.

När du har laddat alla flytvästar, kylare, fiskeredskap, etc, finns det väldigt lite utrymme på båten.

Detta gäller särskilt om du tar med alla dina kompisar som tror att de behöver två redskapslådor och 5 fiskespön och en bärbar kylare. Det är mycket utrustning att prova och få plats på en normal 20 ft bay båt.

Med en pontonbåt kommer det inte att vara ett problem att ha tillräckligt med utrymme att lagra och hålla all utrustning ur vägen.

Faktum är att de flesta kommer att ha ett förvaringsfack under varje vadderade säte, för att inte tala om det enorma däcksutrymmet, du behöver aldrig oroa dig för var du ska få plats med all din utrustning igen.

4. Vanligtvis mycket billigare än andra fiskebåtar

Ingen båt är riktigt billig, speciellt en ny! Men jämfört med andra fiskebåtar är en pontonbåt mycket mycket billigare.

Varför är detta?

Den främsta anledningen är storleken på motorn. Med en traditionell v-skrovsbåt som en bay-båt skapar skrovet motstånd i vattnet, så du behöver en större motor för att få upp båten på plan.

Eftersom pontoner sitter ovanpå vattnet behöver du inte en lika stor motor som ett v-skrov och eftersom en båts motor kan uppgå till ungefär 50 % av den totala kostnaden kommer du att spara en hel del pengar .

Dessutom är aluminiumpontonerna på en pontonbåt mycket billigare än glasfiberskrovet på en traditionell båt, för att inte tala om, mycket lättare att rengöra och underhålla.

Något annat som skulle kunna göra en pontonbåt billigare än andra båtar är kostnaden för försäkringen du betalar varje månad.

Eftersom pontonbåtar vanligtvis är billigare än en traditionell fiskebåt av samma storlek, är de vanligtvis billigare att försäkra. Pontonbåtar som säljs för under 30 000 USD kan kosta så lite som 20-30 USD i månaden för bra försäkringsskydd.

  Hur man undviker fästingar vid camping

En annan sak som gör kostnaden för täckningen billigare är att det oftast är billigare att åtgärda om en olycka är framme jämfört med glasfiberbåtar.

Även om du väljer att utrusta din pontonbåt med en större motor, är det fortfarande oftast billigare att försäkra än din typiska båt som kör samma motorstorlek.

5. Perfekt för fiske i grunt vatten

Även om pontonbåtar inte kommer att få dig ut i riktigt magert vatten som vissa båtar och båtar gör, kommer de att gå ganska grunt, speciellt om du utrustar dem med en jack-platta.

Beroende på hur många personer och hur mycket utrustning du har ombord bör du faktiskt kunna ta den i vatten så grunt som 2 fot djupt.

Det är mycket grundare än vad många andra fiskebåtar kommer att få dig!

Detta gör att du kan rikta in dig på de röda och bas under vintermånaderna när de hänger i det grunda och försöker hålla sig varma.

Dessutom, eftersom vattnet är så grunt, och eftersom en pontonbåt är superlätt att ta på och av, kan du alltid hoppa av och fiska lite.

6. Pontonger är extremt stabila

En av de mest irriterande sakerna när man fiskar med sina kompisar på en traditionell v-skrovsbåt (som en bay boat), är när någon måste få ut något ur kylaren eller flytta runt av någon annan anledning.

Med en båt med v-skrov, när en person rör sig, rör sig hela båten, vilket gör fisket lite svårare.

Detta kan inte bara vara farligt, utan de ständiga vibrationerna i vattnet som båtens skrov gör av människor som rör sig kan skrämma bort fisken!

Med en pontonbåt har du inte det här problemet!

Eftersom pontonbåtar är byggda för stabilitet är de överlägsna alla andra båtar när det kommer till deras stabilitet.

7. Du kan laga din lunch direkt på båten

När jag ska fiska älskar jag att ibland dra upp till en av de många öarna som sträcker sig över Indian River och sträcker på benen. Om jag har haft turen att fånga några fiskar så grillar jag dem ibland precis där på ön.

Med en pontonbåt behöver du ingen ö för att grilla!

  Har husbilsvagnar elektriska bromsar?

Det stora däcket är din ö, ditt kök och din matsal. Heck, det kan till och med vara ditt vardagsrum att luta dig tillbaka och koppla av efter att du har fyllt magen med färsk fisk eller vad du nu bestämmer dig för att laga mat.

Allt du behöver göra för att få detta att hända är en grill som är gjord för att fästa på en pontonbåt och du är igång. Cuisinart gör faktiskt en bärbar grill som har modifierats för att passa perfekt på vilken pontonbåt som helst. Du kan hitta den exakta modellen här på Amazon.com.

8. Perfekt för fiske, snorkling och dykning

Jag vet inte om dig, men jag överväger att dyka efter hummer och snorkla för att fiska pilgrimsmusslor och det finns ingen bättre båt som du kan göra någon av dessa från än en pontonbåt.

Du kommer inte hitta en stabilare plattform för fiske, snorkling, dykning, solbad eller bara hänga än du kommer att göra på en pontonbåt!

Om du någonsin har provat att klättra in i ett traditionellt v-skrov från vattnet, då förstår du vad jag menar.

9. Vissa modeller kommer redo att fiska

Det är sant att din typiska pontonbåt inte är utrustad med de senaste och bästa fisketillbehören. Faktum är att de flesta inte ens kommer med en fishfinder som standard.

Att utrusta din båt med elektronik, en trollingmotor, leva bra, etc kan bli ganska dyrt och vem vill släppa ytterligare ett par tusen på tillägg efter att precis ha spenderat $30 000 på en ny båt.

Tur för dig, de har redan pontonbåtar som kommer och fiskar läs!

Avalon pontonbåten levereras som standard med en inbyggd fishfinder, bor bra, bakre fiskestation och har till och med en mittkonsol som du skulle hitta på en vikbåt.

Slutsats

Ärligt talat kan jag inte föreställa mig varför du inte skulle vilja ha en pontonbåt för fiske?

Du får åka i en Cadillac på vattnet, samtidigt som du har alla de senaste fisketillbehören som du har kommit att förvänta dig på en traditionell fiskebåt.

Är en pontonbåt det ultimata fiskefartyget någonsin? Även om detta kan vara en sträcka, särskilt eftersom det inte rekommenderas att ta dem med djuphavsfiske, är de ett bra alternativ för fiskaren som vill ta med familjen.