8 tips för att undvika blodiglar under vandring

Jag har vandrat mycket genom regnskogar tidigare, några av dem i Pacific Rim National Park Reserve. Utsikten är enastående, och jag rekommenderar starkt ett besök en dag. Även om blodiglarna jag stötte på var mindre trevliga. Ärligt talat, till och med i ett ökenland som Israel kom iglar några gånger på fötter när jag gick förbi vattenkällor. Eftersom jag visste att detta är en stor sak i vilda äventyr, bestämde jag mig för att samla några tips för dig om hur du undviker iglar när du vandrar.

För att förhindra blodiglar kan du applicera salt på utsatta områden, bära åtsittande igelstrumpor eller till och med använda blodiglar; Dettol, Deet och Eucalyptus lotioner – i vissa fall skulle till och med solkräm räcka. Du kan också prova att stoppa in din skjorta medan du bär två par strumpor för en bättre tätning. När det gäller promenadvanor bör du inte ta pauser i känsliga områden, som sjöar eller vattenpölar. Om möjligt, gå utanför vattenströmmar och vila på torrt land.

1. Applicera salt

Det första tricket jag kommer att diskutera är att applicera salt på din hud. Har du någonsin hört talas om snigelkänslighet för salt? Tja, det fungerar på samma sätt på blodiglar.

Tanken är att deras yta är genomtränglig för vatten, så när du väl skapar en osmotisk gradient skulle vatten lämna sina celler och gå till det saltade området.

För att göra detta måste du ta en lagom mängd salt och blötlägga det med relativt lite vatten så att en pasta bildas. Applicera den sedan på din hud på utsatta områden – speciellt på dina ben, kanske till och med i dina strumpor.

Ändå kan iglar fästa på ytan ovanför saltlinjen, även om de sannolikt inte gör det genom att klättra upp på saltlagret.

Denna metod är effektiv för att förhindra att blodiglar angriper din hud, men att använda salt skulle också hjälpa dig att ta bort de som redan sitter fast.

Förutom problemet med blodiglarna, skulle applicering av salt torka ut och strama upp din hud. Jag diskuterade det fenomenet när jag skrev en artikel om det hur du härdar dina fötter för att förhindra blåsor. Du hittar åtta viktiga tekniker, inklusive hur man förhindrar blåsor från att bildas.

2. Bär igelstrumpor

Ett annat sätt att undvika dem är att använda blodsockor, men om du inte bär dem ordentligt är de till ingen nytta.

Bär först tjocka strumpor och ett par högt kängor – de kommer att fungera som ytterligare en barriär mot iglar. Dra sedan dina blodsockor ovanför dina byxor till de punkter där de är nära dina knän.

Dra slutligen sockorna hårt så att de inte kan tränga in uppifrån, men överdriv inte och skada inte dina ben.

Du bör notera att tricket hindrar dem från att attackera, även om blodiglar inte stöts bort – de kan fortfarande bita i huden ovanför sockorna. En annan nackdel med detta är att sockorna är obekväma och kan göra långa promenader ännu svårare.

3. Använd blodiglar avskräckande

Som namnet antyder är igelavskräckande medel utformade för att förhindra att iglar biter din exponerade hud. Men om en igel redan är fäst kan du också använda den för att lättare ta bort den.

Jag kommer att lista några populära material här, även om du bör överväga att applicera dem upprepade gånger under vandring eftersom de kan sköljas bort med vatten över tiden.

Dettol spray

Oavsett om du har städat din soffa, badrum, bäddmadrass eller dörrhandtag, är chansen stor att du har stött på Dettol.

Denna spray användes först under andra världskriget av japanerna och har visat sig vara användbar för att förhindra blodiglarbett på grund av dess starka lukt. Denna spray innehåller också antiseptika som minskar risken för en bettinfektion.

  Hur snabbt är en Zip Line-resa?

Deet Spray

Ärligt talat har jag inte använt den här, även om läsningar på internet gav intrycket att den är ganska populär.

Deet-sprayen är bra på att stöta bort iglar, myggor och insekter i allmänhet, vilket gör den till det perfekta valet när du vandrar eller campar i naturen.

Spraya det på dina armar, ben eller andra utsatta områden innan du går i regnskogar eller andra områden som är utsatta för iglar.

’Off’ – Eucalyptus lotion

En annan som jag har funnit till hjälp är eukalyptusolja – den skapar ett tunt lager på din hud som tar bort iglar och förhindrar att de fastnar.

Dessutom, det faktum att den är oljebaserad gör den idealisk att använda i våta förhållanden – den stannar på plats och tvättas inte av lätt.

Lukten hjälper också att avvärja blodiglar, även om jag tror att vissa av er kanske inte gillar det heller – så jag föreslår att du provar det hemma först.

4. Applicera solkräm

Jag har inte hittat någon vetenskaplig motivering för detta, även om jag har märkt på mina promenader att jag hade färre blodiglarbett på solskyddade områden.

Oavsett om det berodde på deras oljiga komponenter eller den parfymerade doften – det råder ingen tvekan om att lotionen hjälpte till att stöta bort de otäcka varelserna. Om du frågar mig – det är ingen skada att ge det ett försök; även om det inte hade fungerat så hade du ändå solskydd.

5. Bär två par strumpor och undvik sandaler

Vissa av er kanske har haft dåliga erfarenheter av detta – de kan till och med ha fått ett bett när de bar två par. Av min erfarenhet minskar risken för ett bett avsevärt att bära två par strumpor, även om du bör bära dem ordentligt.

För att göra detta måste du först bära ett tunt par, som måste vara syntetiskt och sitta tätt på dina fötter. Bär ett andra tjockt bomullspar över dem – detta skulle vara ditt primära skydd mot iglar.

Om du har två tunna par på dig, är chansen stor att en igel kan bita igenom dem.

Jag har faktiskt ägnat en hel artikel åt att diskutera om det är det eller inte det är bättre att bära två par strumpor för promenader. Jag har tagit med alla för- och nackdelar som jag har samlat på mig genom åren i det här inlägget, inklusive vilken typ av strumpor du egentligen ska skaffa för bästa prestanda.

När det gäller dina skor – håll dig till vandringskängor, som vanligtvis är långa och stängda – att gå i sandaler skulle bjuda iglar upp på fötterna på nolltid.

Tänk på att för tjocka strumpor kan leda till tät försegling, vilket kan vara ett problem. Jag skrev allt om det i en annan artikel och beskrev alla anledningar jag kunde hitta varför vandringskängor skadar dina anklar. Kolla in det här om du lider av det problemet – jag har även inkluderat några viktiga korrigeringar.

6. Stoppa i din skjorta

Det jag älskar med camping och vandring är att de minsta detaljerna gör den största skillnaden. Om du har upplevt bett på magen eller låren, är chansen stor att blodiglar kommit dit genom öppningen ovanför dina byxor.

Kom ihåg att när blodiglar attackerar dig, gör de det genom att klättra på din hud, och är mycket mindre benägna att ha klättrat hela vägen upp.

När du vandrar, särskilt i regnskogar eller på djupt vatten, stoppa in tröjan i byxorna och dra åt den med ett bra bälte. Du bör dock inte överdriva det – lämna tillräckligt med utrymme för dig att andas bekvämt.

7. Sluta inte gå

Kommer du ihåg när jag sa att igel klättrar på din hud från botten? Tja, när du tar pauser i blodiglarna gör du det lättare för dem att göra det.

  Är drönarfiske lagligt i Florida? En komplett guide till lagarna.

Om du går konsekvent vidrör dina fötter botten en kort stund och har mindre chans att fånga fötterna. Om du behöver ta en paus, gör det på utsatta platser utanför vattnet, kanske på en stor sten eller torr mark.

En annan sak att undvika är att luta sig mot saker när du går – när du rör vid våta områden med bara händer under längre perioder kan iglar lätt klättra utan att du märker det.

Att gå nonstop är avgörande, men överdriv inte heller. Jag har diskuterat det förut när jag förklarade det varför vandringskängor skadar tårna. Se till att du tar många pauser och försök att välja områden där blodiglar är osannolikt att hittas.

8. Undvik att gå i vatten

Jag har sparat den här till sist eftersom det är det mest intuitiva rådet och chansen är stor att du redan har tänkt på det. Ändå tror jag att det är avgörande att nämna att att undvika att gå i vattenkällor är det bästa praktiska sättet att förhindra iglar, eftersom de allra flesta av dem stannar kvar i vattnet.

Om du har chansen, gå på marken längs vattenströmmen och håll dig borta från den så länge som möjligt. Om du måste gå in, gå snabbt och gå därifrån så fort du får chansen. Om vatten är oundvikligt, använd blodiglarstrumpor och spraya dig själv med avskräckande medel som jag redan har beskrivit ovan.

Fungerar tobak?

När jag undersökte ämnet på internet stötte jag på flera råd som föreslog att man skulle applicera tobaksvatten på dina fötter och strumpor.

En vän till mig gav mig också det rådet för några år sedan och av min erfarenhet fungerar det inte. Tanken är att blötlägga tobaksblad i vatten en stund så att de absorberar lukt och komponenter.

Ärligt talat, förutom att jag fick mina fötter att stinka, gjorde det inte mig någon nytta; iglar reste sig fortfarande och gjorde mina promenader hemska.

Vilka områden attackerar Leech och varför?

Om du är en erfaren vandrare vet du förmodligen redan det, men det vanligaste området för iglar att bita är framför allt ben och fötter.

Anledningen till detta är att de finns på marken, på botten av vattenkällor, och när man kliver in i dem klättrar de snabbt upp. När blodiglen väl har hittat blodet den letat efter finns det ingen anledning att stiga upp längre, varför de oftast finns vid dina fötter.

Iglar känner av din närvaro genom vibrationerna du gör när du går i vattnet och simmar automatiskt mot den där rörelsekällan tills de möter dina ben, som är varmare än miljön. När igeln möter din kroppsvärme biter den och suger ditt blod tills du tar bort det, eller så – när de är mättade.

Vad är det korrekta sättet att ta bort blodiglar?

Släpp iglar din hud kan vara utmanande, speciellt om du missförstår. Den intuitiva och FEL metoden försöker få bort det – det kan sluta med att sugkoppen fortfarande sitter fast på huden.

Det rätta sättet är att först identifiera sugområdet, vilket vanligtvis är den tjockare delen som ansluter till din hud. Om du vet var sugkoppen är måste du få naglarna under – mellan sugkoppen och hudens yta.

För att göra detta, tryck på området runt bettet med ena handen och skjut naglarna under blodiglen med den andra handen för att snabbt ta bort det.

Hur ska jag behandla ett igelsår?

Efter att du tagit bort blodiglen skulle din hud troligen blöda – det är på grund av en anti-koaguleringspeptid som kallas hirudin iglar hemlig. Var inte rädd – det kommer att försvinna från ditt system efter ett tag, så fokusera på att hålla såret rent under tiden.

  Så här tvättar du kläder i din stuga utan el

Använd tvättsprit eller annan rengöringslösning som anges på din första hjälpen-låda och bandage såret ordentligt. Om du planerar att fortsätta gå bör du behandla såret precis som alla andra lesioner genom att hålla det så rent som möjligt.

Undvik till exempel att gå i leriga eller smutsiga miljöer och byt bandage varje dag fram till resten av din resa. När du kommer hem, gå till läkaren, som kommer att göra några tester för att utesluta allvarliga infektioner.

Kommer blodiglarna så småningom att gå av?

Ja, och ärligt talat – det här är en enkel väg att gå om du orkar med de psykiska svårigheterna.

Iglar tenderar att suga ditt blod i cirka tjugo minuter tills de är fulla. När de når sin fulla kapacitet kommer blodiglarna att gå av av sig själva och lämna ett blödande sår.

Volymen blod de tar är relativt liten, och även efter att skadan har blödit ett tag behöver du inte oroa dig för blodförlust. När blodiglen äntligen är av – behandla såret enligt beskrivningen ovan – ska den specifika blodiglen inte störa dig under en längre tid.

Är ett igelbett farligt?

I allmänhet är inga iglar skrämmande snarare än farliga, och de allra flesta bett slutar med ett litet sår som kommer att försvinna med tiden (enligt detta källa).

Andra fall kan vara farligare och människor kan utveckla en allergisk reaktion anafylaxi i svåra fall.

I det här fallet kommer du att uppleva kliande utslag och röda fläckar på kroppen, svullnad runt ögonen och läpparna, yrsel och ibland till och med andningssvårigheter.

Fenomenet uppstår när du är allergisk mot de peptider eller proteiner som blodiglen utsöndrar i ditt blod och i detta fall bör du omedelbart uppsöka läkare.

Iglar bär vanligtvis på parasiter som inte kan lämna människor och därför inte är farliga, även om de i teorin kan överföra bakterier och virus från tidigare blodkällor (en del kan leva i blodiglen i månader).

Ändå har det bara rapporterats ett fåtal fall av blodiglar som överför sjukdomar till människor, så jag skulle inte oroa mig för mycket om det.

Slutsatser

Iglar är ett vanligt problem som de flesta vandrare oundvikligen stöter på någon gång. I de flesta fall är ett bett från en av dem säkert och kommer inte att orsaka något annat än blödning.

Ändå kan människor som är allergiska utveckla specifika reaktioner som kräver korrekt ingripande från professionella.

Det finns sätt att förhindra blodiglar, till att börja med repellerande medel som salt, sprayer och lotioner. Enligt min mening är det mest effektiva sättet att förebygga dem att gå utanför deras livsmiljö, vilket vanligtvis är vattenkällor som floder, pölar, pooler, fontäner och sjöar.

Du kan också använda blodiglarstrumpor, även om du måste fokusera på att sätta på dem korrekt i det övre området – annars är de värdelösa. Jag råder dig också att gå med två par strumpor, oavsett ämnet iglar.

Om du blir biten, dra inte i blodiglen – den är värdelös. Använd istället naglarna för att separera blodiglen från huden och dra av den snabbt på en gång.

Behandla såret som alla andra – rengör det regelbundet med alkohol eller annat antiseptisk medel och gå inte i smuts eller lera. Förutse en blödning och håll dig lugn – det är en normal reaktion som bör avta med tiden inom några minuter.

Jag hoppas att min artikel har gett dig några insikter om hur du undviker blodiglar när du vandrar. Om du har några frågor eller idéer, låt mig veta allt om dem genom att lämna en kommentar nedan!